CHAMPIONS LEAGUE

Βαλένθια: Ο Ροντρίγκο διέλυσε μ' ένα γκολ την κρίση που δημιούργησε

Βαλένθια: Ο Ροντρίγκο διέλυσε μ' ένα γκολ την κρίση που δημιούργησε

Ο Ροντρίγκο έβγαλε τη Βαλένθια από την κρίση, στην οποία ο ίδιος χωρίς να φταίει τη βύθισε, καθώς της έδωσε τη νίκη (0-1) επί της Τσέλσι στο Λονδίνο και χρόνο για ν' αναπνεύσει.

Η Βαλένθια ξεκίνησε ιδανικά το Champions League της τρέχουσας σεζόν καθώς για την πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων έφυγε με τη νίκη (0-1) από το Λονδίνο επί της Τσέλσι.

Το γκολ ήλθε από τον Ροντρίγκο. Ο Βραζιλιάνος στην καταγωγή, αλλά διεθνής με την Ισπανία 28χρονος επιθετικός έβγαλε τις νυχτερίδες από την κρίση, στην οποία ο ίδιος χωρίς να φταίει τη βύθισε.

Η Βαλένθια απομάκρυνε στις 11 Σεπτεμβρίου αιφνιδίως τον προπονητή που την οδήγησε σε ομίλους Champions League και κατάκτηση Copa del Rey, Μαρθελίνο, και τον αντικατέστησε με τον Άλμπερτ Θελάδες.

Το διαζύγιο προκάλεσε έκπληξη σε σύσσωμο τον ισπανικό Τύπο. Φυσικά οι παροικούντες τη Βαλένθια δεν εξεπλάγησαν τόσο. Η κρίση ήταν εκεί, παρούσα και υποθάλπτουσα. Ο Ροντρίγκο ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής (κι από τις δύο πλευρές).

Ο Μαρθελίνο ανέλαβε προπονητής τον Μάιο του 2017 και την ίδια σεζόν (2017-18) κατέκτησε την τέταρτη θέση στην ισπανική Liga, η οποία σήμανε και την επιστροφή της ομάδας στους ομίλους του Champions League.

Το ίδιο κατάφερε και την περασμένη σεζόν (2018-19), κατακτώντας μάλιστα και τίτλο. Νίκησε 2-1 την Μπαρτσελόνα και έφθασε στην κατάκτηση του Copa del Rey. Ποιος όμως ο λόγος ν' απομακρυνθεί ένας επιτυχημένος τεχνικός;

Η ρήξη με τον Πορτογάλο πανίσχυρο ατζέντη, Ζόρζε Μέντες, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή στον ιδιοκτήτη της ομάδας, Πίτερ Λιμ. Ήδη τα πρώτα "σύννεφα" ξεκίνησαν να εμφανίζονται από το καλοκαίρι. Ο Μαρθελίνο - έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του τεχνικού διευθυντή Ματέου Αλεμάνι - εισηγήθηκε την απόκτηση των Ντένις Σουάρεθ και Ραφίνια (και οι δυο από την Μπαρτσελόνα πήγαν στη Θέλτα) - αλλά ο μεγιστάνας από τη Σιγκαπούρη απάντησε αρνητικά καθώς ήθελε ν' αλιεύσει από τη δεξαμενή πελατών του φίλου του, Ζόρζε Μέντες.

Ο Ροντρίγκο βρισκόταν στο μεταγραφικό στόχαστρο της Ατλέτικο όλο το καλοκαίρι. Η ομάδα της Μαδρίτης έκανε το τελικό μπάσιμο τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου.

Ήταν τέτοια η επιμονή των κολτσονέρος που έκαναν πρόταση 60.000.000 ευρώ στις νυχτερίδες - σε καλοκαίρι μάλιστα που είχαν δαπανήσει ήδη πολλά με τις προσθήκες των Ζοάο Φέλιξ, Μάρκος Γιορέντε, Μάριο Ερμόσο, Κίεραν Τρίπιερ, Φελίπε, Ρενάν Λόντι - για να τον κάνουν δικό τους.

Valencia forward Rodrigo reacts during the Europa League semifinal soccer match, second leg, between Valencia and Arsenal at the Camp de Mestalla stadium in Valencia, Spain, Thursday, May 9, 2019. (AP Photo/Alberto Saiz)
Valencia forward Rodrigo reacts during the Europa League semifinal soccer match, second leg, between Valencia and Arsenal at the Camp de Mestalla stadium in Valencia, Spain, Thursday, May 9, 2019. (AP Photo/Alberto Saiz) AP

Σε κάποιο σημείο οι δύο πλευρές είχαν φθάσει τόσο κοντά, που ο Ροντρίγκο πήγε στ' αποδυτήρια του Μεστάγια και αποχαιρέτησε τους συμπαίκτες του. Ο ατζέντης του παίκτης, Ζόρζε Μέντες, τρελάθηκε με το ναυάγιο και κάλεσε τον στενό του φίλο και ιδιοκτήτη της ομάδας, Πίτερ Λιμ, να βάλει τάξη.

Όπου αποκατάσταση της τάξης, απόλυση του Μαρθελίνο. Όπερ και εγένετο. Ο άπειρος Άλμερτ Θελάδες τον αντικατέστησε. Ο 43χρονος πρώην μέσος των Μπαρτσελόνα, Θέλτα, Ρεάλ, Μπορντό, Σαραγόσα δουλεύει για πρώτη φορά ως πρώτος προπονητής σε συλλογικό επίπεδο, καθώς έχει εργαστεί στις μικρότερες ηλικιακά ομάδες της εθνικής Ισπανίας, ενώ ήταν βοηθός του Τζούλεν Λοπετέγκι στο σύντομο πέρασμά του από τους μερένγκες.

Οι παίκτες, όμως, της ισπανικής ομάδας ήταν αποφασισμένοι να κάνουν τη δική τους επανάσταση στ' αποδυτήρια. Χωρίς να έχουν πρόβλημα με τον Θελάδες, δεν μπορούσαν να δεχθούν την απόφαση της διοίκησης για την απομάκρυνση ενός επιτυχημένου και low profile προπονητή.

Ο αρχηγός, Ντάνι Παρέχο, συγκάλεσε άτυπο συμβούλιο και ζήτησε να μην πάει κανένας ποδοσφαιριστής της ομάδας στη συνέντευξη Τύπου την παραμονή του ματς στο Στάμφορντ Μπριτζ. Ο Θελάδες έμεινε να μιλά μόνος του μπροστά σ' ένα ασυνήθιστο μποϋκοτάζ, η Βαλένθια τιμωρήθηκε με πρόστιμο.

Ο Παρέχο ήταν αυτός που έδωσε την ασίστ στον Ροντρίγκο. "Είμαι μέχρι το θάνατο με τον Θελάδες", υποστήριξε στη μεικτή ζώνη του γηπέδου του Λονδίνου. Η φωτιά στη Βαλένθια προσωρινά έσβησε.

Photo credits: AP Photo/Alberto Saiz

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ