CHAMPIONS LEAGUE

Τότεναμ - Λίβερπουλ: Δύο πεινασμένες ομάδες ζητούν λύτρωση με το Ch. League

head coach Mauricio Pochettino , left, and Liverpool head coach Juergen Klopp prior to the English Premier League soccer match between Tottenham Hotspur and Liverpool at Wembley Stadium in London, Sunday, Oct. 22, 2017.(AP Photo/Frank Augstein)
head coach Mauricio Pochettino , left, and Liverpool head coach Juergen Klopp prior to the English Premier League soccer match between Tottenham Hotspur and Liverpool at Wembley Stadium in London, Sunday, Oct. 22, 2017.(AP Photo/Frank Augstein) AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Από τη μία η Τότεναμ που θέλει να γράψει ιστορία με το πρώτο Champions League και απέναντι η Λίβερπουλ που κυνηγά τον μαγικό αριθμό "6". Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα ντεσού μιας μάχης που καθηλώνει όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Τρεις ημέρες πριν σερβιρίστηκε το... ορεκτικό στο Μπακού με τον αγγλικό "εμφύλιο" μεταξυ της Άρσεναλ και της Τσέλσι στον τελικό του Europa League ( θριάμβευσαν οι "μπλε" του δυτικού Λονδίνου με το εμφατικό 4-1) και τώρα ήρθε η ώρα για το κυρίως πιάτο την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού, με τον τελικό του Champions League μεταξύ δύο άλλων αγγλικών ομάδων αλλά αυτή τη φορά σε ισπανικό έδαφος.

Το υπερσύγχρονο "Γουάντα Μετροπολιτάνο" της Μαδρίτης, έδρα της Ατλέτικο και χωρητικότητας 68.000 θεατών, ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχτεί την Τότεναμ και την Λίβερπουλ (μοιράστηκαν 33.226 εισιτήρια για τους οπαδούς τους), δύο ομάδες που έκαναν σπουδαίες υπερβάσεις για να φτάσουν μέχρι του τέλος του δρόμου και που εμφανίζονται πεινασμένες όσο λίγες για την κατάκτηση του τροπαίου.

Από τη μία πλευρά η Λίβερπουλ, η οποία πήρε μέρος στην πιο εντυπωσιακή κούρσα όλων των εποχών στην Premie League συναγωνιζόμενη την εκπληκτική Μάντσεστερ Σίτι, με τους "κόκκινους" να μην ανταμείβονται ωστόσο (πέρα από το καθολικό χειροκρότημα της φίλαθλης κοινής γνώμης) αφού πέτυχαν μεν μία ασύλληπτη βαθμολογική συγκομιδή με 97 πόντους αλλά είδαν τους "πολίτες" να στέφονται πρωταθλητές για δεύτερη διαδοχική σεζόν φτάνοντας φέτος στους 98 πόντους (πέρυσι είχαν 100!).

Liverpool's Sadio Mane, right, celebrates with Mohamed Salah after scoring his side's third goal during the Champions League semifinal, first leg, soccer match between Liverpool and AS Roma at Anfield Stadium, Liverpool, England, Tuesday, April 24, 2018. (AP Photo/Dave Thompson)
Liverpool's Sadio Mane, right, celebrates with Mohamed Salah after scoring his side's third goal during the Champions League semifinal, first leg, soccer match between Liverpool and AS Roma at Anfield Stadium, Liverpool, England, Tuesday, April 24, 2018. (AP Photo/Dave Thompson) AP PHOTO/DAVE THOMPSON,

Με το τρόπαιο της πρωταθλήτριας να μένει λοιπόν μακριά από το "Άνφιλντ" εδώ και 29 ολόκληρα χρόνια αλλά και την ήττα από την Ρεάλ Μαδρίτης στο Κίεβο πριν 12 μήνες στον τελικό του Champions League να πληγώνει ακόμα τους "κόκκινους", η φετινή κατάκτηση του "τροπαίου με τα μεγάλα αυτιά" θεωρείται μονόδρομος για τον Γιούργκεν Κλοπ και τους παίκτες του.

Στον αντίποδα, η Τότεναμ τερμάτισε δύο θέσεις και 26 βαθμούς πίσω από την Λίβερπουλ στην Premier League (κατέλαβε την 4η θέση που της έδωσε αυτόματα το εισιτήριο για να πάρει μέρος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και τη νέα σεζόν), με την πορεία της όμως στο Champions League να ξεπερνάει κάθε προσδοκία και έτσι να φτάνει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 57 ολόκληρα χρόνια!

Αν αναλογιστεί κανείς πως τα "σπιρούνια" σήκωσαν για τελευταία φορά κάποιο σημαντικό τρόπαιο πριν έντεκα χρόνια (League Cup) και συμμετέχουν σε τελικό Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία τους (έγιναν η 40η διαφορετική φιναλίστ σε τελικό και πρώτη... newcomer μετά την Τσέλσι το 2008), η θέληση για τον τίτλο είναι τεράστια για την ομάδα του Βορείου Λονδίνου.

Tottenham forward Harry Kane celebrates after scoring the opening goal during the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between Borussia Dortmund and Tottenham Hotspur at the BVB stadium in Dortmund, Germany, Tuesday, March 5, 2019. (Bernd Thissen/dpa via AP)
Tottenham forward Harry Kane celebrates after scoring the opening goal during the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between Borussia Dortmund and Tottenham Hotspur at the BVB stadium in Dortmund, Germany, Tuesday, March 5, 2019. (Bernd Thissen/dpa via AP) BERND THISSEN/DPA VIA AP

Πέρα μάλιστα από το γεγονός πως είναι μόλις ο δεύτερος αγγλικός τελικός στην ιστορία της διοργάνωσης μετά το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Τσέλσι του 2008 (έβδομος συνολικά μεταξύ δύο ομάδων από την ίδια χώρα), ο αγώνας μεταξύ της Τότεναμ και της Λίβερπουλ έχει δύο ακόμα ιδιαιτερότητες που του δίνουν έξτρα λάμψη.

Είναι ο πρώτος μετά το 2010 (Μπάγερν Μονάχου - Ίντερ) όπου παίρνουν μέρος δύο ομάδες που δεν πήραν την πρώτη θέση στη φάση των ομίλων (η Λίβερπουλ τερμάτισε 2η πίσω από την Παρί Σεν Ζερμέν και η Τότεναμ 2η πίσω από την Μπαρτσελόνα) και ο πρώτος στον 21ο αιώνα όπου καμία από τις δύο φιναλίστ δεν κατέκτησε την περασμένη σεζόν το πρωτάθλημα στην πατρίδα της!

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΚΑΙ ΚΛΟΠ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΕΡΙ ΤΟΥΣ

Here we go again... Κάτι τέτοιο θα μπορούσαν κάλλιστα να αναφωνήσουν οι άνθρωποι της Λίβερπουλ, με τους "κόκκινους" να επιστρέφουν στον τελικό του Champions League έναν χρόνο μετά την ήττα με 3-1 στο Κίεβο από την Ρεάλ Μαδρίτης. Στόχος της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ είναι να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά από το έπος που έγραψε στην Κωνσταντινούπολη το 2005 και έκτη συνολικά στην ιστορία της ώστε να βρεθεί μόνη της στην τρίτη θέση με τις πλέον πολυνίκεις ομάδες στο θεσμό (η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 13 κατακτήσεις και η Μίλαν 7 ενώ τώρα η Λίβερπουλ έχει 5 κατακτήσεις, όσες έχουν και οι Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου).

Ματς-πρόκληση είναι πάντως και για τον αρχιτέκτονα αυτής της ομάδας, Γιούργκεν Κλοπ, με τον Γερμανό να έχει βγει μέχρι στιγμής χαμένος στους τρεις τελικούς που έχει πάρει μέρος με την Λίβερπουλ (το 2016 κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι στο League Cup και απέναντι στην Σεβίλλη στο Europa League και πέρυσι από την Ρεάλ στο Champions League) και στους έξι τελευταίους συνολικά, συμπεριλαμβανομένου αυτού του 2013 στο Champions League ως προπονητής της Ντόρτμουντ (1-2 από την Μπάγερν Μονάχου στο "Γουέμπλεϊ").

Liverpool manager Juergen Klopp gives a press conference at the Liverpool soccer team media open day, in Liverpool, England, Tuesday, May 28, 2019, ahead of their Champions League Final soccer match against Tottenham on Saturday in Madrid. (AP Photo/Rui Vieira)
Liverpool manager Juergen Klopp gives a press conference at the Liverpool soccer team media open day, in Liverpool, England, Tuesday, May 28, 2019, ahead of their Champions League Final soccer match against Tottenham on Saturday in Madrid. (AP Photo/Rui Vieira) AP PHOTO/RUI VIEIRA

Το γεγονός πάντως αυτό δεν τον έχει επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο και φρόντισε να το ξεκαθαρίσει και στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής: "Εάν ήμουν εγώ ο λόγος που έχασα έξι τελικούς με τις ομάδες μου, τότε θα έπρεπε να ανησυχούν όλοι. Πέρυσι με την Ρεάλ δεχτήκαμε ένα γκολ παγκόσμιας κλάσης και δύο παράξενα τέρματα που δεν δεχόμαστε συνήθως και μας κόστισαν την ήττα.

Η καριέρα μου μέχρι στιγμής δεν είναι άτυχη, δεν έχω πρόβλημα με την καριέρα μου. Η γυναίκα μου πάνταμε ρωτάει πότε είναι το τελεταίο ματς της σεζόν επειδή από το 2012 και μετά, με εξαίρεση το 2017, οι ομάδες μου βρίσκονται στους τελικούς. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λούζερ και θα υπήρχε πρόβλημα αν πίστευα ότι είμαι".

Σημειώνεται πως η Λίβερπουλ κατάφερε να περάσει από τη φάση των ομίλων έχοντας μόνο νίκες στο "Άνφιλντ" και μόνο ήττες μακριά από αυτό (!), ενώ στα νοκ-άουτ ματς απέκλεισε στους "16" την Μπάγερν Μονάχου και στα προημιτελικά την Πόρτο, για να έρθει η ημιτελική σειρά με την Μπαρτσελόνα που έγραψε ιστορία. Ηττήθηκε με 3-0 στο "Καμπ Νόου" και απάντησε με 4-0 στην ρεβάνς, πραγματοποιώντας την πιο μυθική ανατροπή στην ιστορία του θεσμού!

Η ΠΡΩΤΑΡΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ

Now or never... Αυτό είναι το σύνθημα που διέπει την Τότεναμ, με τους Λονδρέζους να συμμετέχουν για πρώτη φορά σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά το μακρινό 1962 και να θέλουν να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης στην παρθενική τους παρουσία σε τελικό Champions League. Το ίδιο μότο ισχύει για τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο που έχει κάνει απίστευτη δουλειά στα "σπιρούνια" τα τελευταία χρόνια (η τελευταία φορά που έκαναν μεταγραφή ήταν στις 31 Ιανουαρίου 2018 όταν πήραν τον Λούκας Μόουρα από την Παρί Σεν Ζερμέν, έκτοτε δεν έχουν καμία άλλη προσθήκη!), με τον Αργεντινό τεχνικό να φιλοδοξεί να κεφαλοποιήσει το έργο του με το πρώτο τρόπαιο στην προπονητική του καριέρα.

"Αυτό το ταξίδι ήταν απίστευτο. Το απολαύσαμε στο έπακρο. Απόλαυσα που δούλεψα με αυτό το γκρουπ παικτών, είμαι υπερήφανος επειδή είναι απίστευτα έτοιμοι να κάνουν δουλειά, να αποδεχθούν όσα τους προτείναμε. Η Λίβερπουλ έχει ιστορία πίσω της, εμείς, όμως, θέλουμε τη νίκη. Να γράψουμε ιστορία και ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε", τόνισε ο Ποτσετίνο, ο οποίος μέσα στη σεζόν είδε την ομάδα του να βρίσκεται αρκετές φορές στο χείλος του γκρεμού αλλά να μένει όρθια.

Στη φάση των ομίλων πήγε με μειονέκτημα στην τελευταία αγωνιστική σε σχέση με την Ίντερ με την οποία διεκδικούσε τη 2η θέση, όμως χαμογέλασε εκείνη στο φινάλε αφού πήρε παλικαρίσιο βαθμό στο "Καμπ Νόου" κόντρα στην Μπαρτσελόνα με γκολ στο 85' (1-1) την ώρα που οι Μιλανέζοι "αυτοκτονούσαν" αποτυγχάνοντας να νικήσουν την Αϊντχόφεν στο Μιλάνο (1-1).

Tottenham's Mauricio Pochettino arrives at his hotel in Madrid, Spain, Wednesday, May 29, 2019. Madrid will be hosting the final again after nearly a decade, but the country's streak of having at least one team playing for the European title ended this year after five straight seasons, giving home fans little to cheer for when Tottenham faces Liverpool at the Wanda Metropolitano Stadium on Saturday. (AP Photo/Bernat Armangue)
Tottenham's Mauricio Pochettino arrives at his hotel in Madrid, Spain, Wednesday, May 29, 2019. Madrid will be hosting the final again after nearly a decade, but the country's streak of having at least one team playing for the European title ended this year after five straight seasons, giving home fans little to cheer for when Tottenham faces Liverpool at the Wanda Metropolitano Stadium on Saturday. (AP Photo/Bernat Armangue) AP PHOTO/BERNAT ARMANGUE

Στη φάση των "16" πέτυχε δύο νίκες κόντρα στην πολύ ισχυρή Ντόρτμουντ που διεκδίκησε τη φετινή Bundesliga μέχρι την τελευταία αγωνιστική, για να ακολουθήσουν μετά δύο τρομερές προκρίσεις. Στα προημιτελικά έκαμψε στο πρώτο ματς με 1-0 την αντίσταση της Μάντσεστερ Σίτι στα ευρωπαϊκά εγκαίνια του "Tottenham Hotspur Stadium" ενώ στη ρεβάνς άντεξε και με το χρυσό γκολ του Γιορέντε λίγο πριν το φινάλε πήρε το εισιτήριο για τους "4" παρά την ήττα της με 4-3.

Εκεί ήταν δε που σόκαρε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη αφού απέκλεισε τον Άγιαξ αν και έχασε εντός έδρας στον πρώτο ημιτελικό με 1-0 και βρέθηκε πίσω στο σκορ με δύο γκολ διαφορά μετά το τέλος του πρώτου ημιχρόνου στη ρεβάνς του Άμστερνταμ. Ήρωας για τους Λονδρέζους ο Λούκας Μόουρα, που σημείωσε χατ-τρικ, με τον Βραζιλιάνο εξτρέμ να υπογράφει την επική ανατροπή (3-2) με γκολ στο τελευταίο δευτερόλεπτό του αγώνα!

Πλέον, απέχει 90 ή 120 λεπτά από το να ανέβει στην κορυφή του ποδοσφαιρικού Έβερεστ και είναι δεδομένο πως η ομάδα του Λονδίνου θα τα δώσει όλα καθώς ξέρει πως τέτοιες ευκαιρίες ίσως και να δίνονται once in a lifetime!

Όσον αφορά στα αγωνιστικά νέα των δύο μονομάχων, οι Χάρι Κέιν (24 γκολ τη φετινή σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας) και Χάρι Γουίνκς φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμών τους και να τίθενται στη διάθεση του Ποτσετίνο, ενώ μοναδική απώλεια για τον Κλοπ είναι ο Ναμπί Κεϊτά.

Οι πιθανές συνθέσεις των δύο ομάδων:

Τότεναμ: Λορίς, Τρίπιερ, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Ρόουζ, Γουίνκς, Σισοκό, Έρικσεν, Άλι, Σον, Κέιν

Λίβερπουλ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Ματίπ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ, Σαλάχ, Φιρμίνο, Μανέ

* Συνολικά, Τότεναμ και Λίβερπουλ έχουν αναμετρηθεί 170 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, με τα "σπιρούνια" να μετρούν 48 νικες και τους "κόκκινους" 79, ενώ 43 μεταξύ τους παιχνίδια δεν έχουν βγάλει νικητή. Στα δύο φετινά τους ραντεβού για την Premier League, η ομάδα του Κλοπ επικράτησε και στα δύο με το ίδιο σκορ (2-1).

* Όποια από τις δύο ομάδες στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης το βράδυ του Σαββάτου, θα το έχει πετύχει γνωρίζοντας τις περισσότερες ήττες (4) σε μία σεζόν Champions League από τη σεζόν 2003-04 που ισχύει το συγκεκριμένο φορμάτ. Η προηγούμενη ομάδα με τις περισσότερες ήττες που πήρε το τρόπαιο ήταν η Μίλαν το 2007 (3).

Photo Credits: AP Photo/Dave Thompson, AP Photo/Rui Vieira, Bernd Thissen/dpa via AP, AP Photo/Bernat Armangue, AP Photo/Frank Augstein

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ