CHAMPIONS LEAGUE

Το προφίλ της Μπενφίκα

CHAMPIONS LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÌÐÅÍÖÉÊÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
CHAMPIONS LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÌÐÅÍÖÉÊÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Η Μπενφίκα είναι μαζί με τις Μπάγερν και Άγιαξ οι αντίπαλοι της ΑΕΚ στον πέμπτο όμιλο του Champions League. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει το προφίλ της ομάδας της Λισσαβόνας.

Η κληρωτίδα έφερε την ΑΕΚ μαζί με την Μπάγερν, την Μπενφίκα και τον Άγιαξ αντιπάλους στον πέμπτο όμιλο του Champions League της τρέχουσας σεζόν (2018/2019). Η ομάδα της Λισσαβόνας προέκυψε από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

Μπενφίκα

Οι αετοί της Λισσαβόνας θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους αετούς της Αθήνας με την ΑΕΚ να βρίσκει στο διάβα της την ομάδα που άφησε εκτός Champions League τον ΠΑΟΚ δείχνοντας ότι διαθέτει μια ομάδα ικανή για πολλά και σπουδαία πράγματα τη φετινή σεζόν.

Η Μπενφίκα του Βλαχοδήμου θα βρεθεί στο διάβα του Μαρίνου Ουζουνίδη με τους δυο τους να συναντιούνται ξανά αλλά αυτή τη φορά ως αντίπαλοι. Φυσικά ο Πορτογαλικός σύλλογος είναι μια τεράστια ομάδα και οι τίτλοι της μιλούν για αυτή. Στην τρόπαιοθήκη της υπάρχουν δυο Κύπελλα Πρωταθλητριών, 36 πρωταθλήματα, 26 Κύπελλα Πορτογαλίας, 7 Λιγκ Καπ Πορτογαλίας και 7 Σούπερ Καπ Πορτογαλίας.

Μια ομάδα με πολλές διακρίσεις και παρουσία στο τοπ επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια ενώ η Μπενφίκα με τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ εξασφάλισε για ένατη συνεχόμενη χρονιά την παρουσία της στους ομίλους του Champions League.

Όπως όλοι είδαν και στις δυο αναμετρήσεις κόντρα στον ΠΑΟΚ η ομάδα του Ρουί Βιτόρια είναι μια καλοδουλεμένη μηχανή που στην καλή της μέρα δεν καταλαβαίνει τίποτα και μπορεί να χτυπήσει κάθε αντίπαλο. Ιδίως από τη μέση και μπροστά πετάει φωτιές και ίσως το μοναδικό της πρόβλημα είναι στην αμυντική της διάταξη.

ΡΟΣΤΕΡ

ΠΑΙΚΤΗΣ ΘΕΣΗ ΗΜ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ
Μπρούνο Βαρέλα Τερματοφύλακας 04/11/94 Πορτογαλία
Μίλε Σβιλάρ Τερματοφύλακας 27/08/99 Βέλγιο
Οδυσσέας Βλαχοδήμος Τερματοφύλακας 26/04/94 Ελλάδα
Ρούμπεν Ντίας Αμυντικός 14/05/97 Πορτογαλία
Κριστιάν Λεμά Αμυντικός 12/09/90 Αργεντινή
Ζαρντέλ Αμυντικός 29/03/86 Βραζιλία
Αλεσάνδρο Γκριμάλδο Αμυντικός 20/11/95 Ισπανία
Γιούρι Ριμπέιρο Αμυντικός 24/01/97 Πορτογαλία
Αντρέ Αλμέιδα Αμυντικός 10/09/90 Πορτογαλία
Σενπαστιέν Κορχία Αμυντικός 01/11/90 Γαλλία
Τιρόν Εμπουεχί Αμυντικός 16/12/95 Νιγηρία
Μάτο Μίλος Αμυντικός 30/06/93 Κροατία
Λιούμπομιρ Φέισα Μέσος 14/08/88 Σερβία
Ανδρέας Σαμάρης Μέσος 13/06/89 Ελλάδα
Κίτον Πόρκς Μέσος 06/08/97 Αμερική
Αλφά Σεμέδο Μέσος 30/08/97 Γουινέα Μπισάο
Ερντάλ Ράκιπ Μέσος 13/02/96 Σουηδία
Ζέλτσον Φερνάντες Μέσος 09/01/99 Πορτογαλία
Αντρίγια Ζίβκοβιτς Μέσος 11/07/96 Σερβία
Γκάμπριελ Μέσος 18/08/93 Βραζιλία
Φίλιπ Κροβίνοβιτς Μέσος 29/08/95 Κροατία
Ζοάο Φέλιξ Μέσος 10/11/95 Πορτογαλία
Αντέλ Ταραμπάτ Μέσος 24/05/89 Μαρόκο
Πίζι Επιθετικός 06/10/89 Πορτογαλία
Φράνκο Σέρβι Επιθετικός 26/05/94 Αργεντινή
Εντουάρντο Σάλβιο Επιθετικός 13/07/90 Αργεντινή
Ράφα Σίλβα Επιθετικός 17/05/93 Πορτογαλία
Φακούντο Φερέιρα Επιθετικός 14/03/91 Αργεντινή
Ζόνας Επιθετικός 01/04/84 Βραζιλία
Χάρις Σεφέροβιτς Επιθετικός 22/02/92 Ελβετία
Νικολάς Καστίγιο Επιθετικός 14/02/93 Χιλή

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ως ποδοσφαιριστής ο Ρουΐ Κάρλος Πίνιο ντα Βιτόρια δεν έκανε και πολλά πράγματα. Ως προπονητής όμως έχει ήδη πλούσιο βιογραφικό στην Πορτογαλία παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα 48 ετών. Ο Ρουί Βιτόρια όπως είναι ευρέως γνωστός ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τη Βιλαφρακουένσε, ομάδα της οποίας φόρεσε και τη φανέλα της ως ποδοσφαιριστής. Ακολούθησαν οι ακαδημίες της Μπενφίκα πριν αναλάβει επί μία τετραετία της Φάτιμα.

Εκεί έκανε τις δύο πρώτες αξιοσημείωτες πορείες ανεβάζοντας την ομάδα δύο φορές από την τρίτη στη δεύτερη εθνική (είχε μεσολαβήσει ένας υποβιβασμός), για να ακολουθήσει η τετραετία της καθιέρωσης σε Πάσος Φερέιρα και Βιτόρια Γκιμαράες. Αυτές τις δύο ομάδες οδήγησε στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Κυπέλλου Πορτογαλίας με την Γκιμαράες.

Το καλοκαίρι του 2015 του δίνεται η δυνατότητα να αναλάβει την Μπενφίκα και τα αποτελέσματα δικαιώνουν τη διοίκηση για την επιλογή της. Δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, ένα League cup, ένα Super Cup είναι οι τίτλοι στην Πορτογαλία σε συνδυασμό με δύο εξαιρετικές παρουσίες στο Champions League. Ειδικά την πρώτη του σεζόν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης όπου και αποκλείστηκε δύσκολα από την Μπάγερν Μονάχου.

ΚΛΕΙΔΙΑ

Η Μπενφίκα διαθέτει πάρα πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές όπως έδειξε και στα ματς με τον ΠΑΟΚ. Το μεγαλύτερο αστέρι της το οποίο δεν αγωνίστηκε στα παιχνίδια με την ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι ο Ζόνας με τον 34χρονο επιθετικό να αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της Μπενφικά.

Φυσικά και διαθέτει παίκτες από τους οποίους περνάει όλο το παιχνίδι των Πορτογάλων με κυριότερο όλων τον Ζέλτσον, ο νεαρός μέσος, αλλά και ο Πίζι που είναι ο κύριος εκφραστής των επιθετικών ενεργειών των "Αετών" της Λισσαβόνας.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ποιότητα των Σέρβι και Σάλβιο ενώ στην άμυνα ο Ζαρντέλ έδειξε ότι είναι φύση και θέση αρχηγός αυτής της ομάδας.

ΘΡΙΑΜΒΟΣ

Η Μπενφίκα είναι μια ομάδα που ναι μεν έχει κατακτήσει 2 Κύπελλα πρωταθλητριών και έχει βρεθεί και σε άλλους δυο τελικούς αλλά έχει πολλά χρόνια να παρουσιάσει μια μεγάλη επιτυχία στο Champions League. Για αυτό και φέτος θα ήταν θρίαμβος να βρεθεί μέχρι τους οκτώ της διοργάνωσης και να παίξει στα προημιτελικά του θεσμού. Φυσικά η Μπενφίκα έδειξε και στα δυο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ πως είναι μια πολύ καλά δουλεμένη ομάδα, με ταλέντο και ποιότητα και με κύριο προσόν τη τεχνική και την ταχύτητα των ποδοσφαιριστών της.

ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Αποτυχία για τους Πορτογάλους θα είναι να μην περάσουν από τον όμιλο και ακόμη και το να παίξουν στο Europa League κατακτώντας την τρίτη θέση στον όμιλο.

ΓΗΠΕΔΟ

Το υπερβλητικό "Estadio Da Luz" στο οποίο η Εθνική Ελλάδος γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία την ιστορία της κατακτώντας το Ευρωπαϊκό τρόπαιο του 2004 είναι η έδρα της Μπενφίκα. Ένα γήπεδο το οποίο χτίστηκε το 2003 και χωράει 65.000 θεατές και προκαλεί δέος τόσο αν το δεις εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ