CHAMPIONS LEAGUE

Πώς θα προκρίνονται οι ελληνικές ομάδες στο Champions League από το 2018

Πώς θα προκρίνονται οι ελληνικές ομάδες στο Champions League από το 2018

Έξι "εισιτήρια" θα διεκδικήσουν οι 56 σύλλογοι που δεν θα κερδίσουν απευθείας πρόκριση στο νέο Champions League, μεταξύ των οποίων και οι δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας. Ποια θα είναι η πορεία προς τους ομίλους και τι αλλάζει με αυτούς που αποκλείονται σε σχέση με το Europa League.

Η UEFA ανακοίνωσε προ ημερών λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής του Champions League για τον κύκλο 2018-2021 και όπως ήταν ήδη γνωστό, οι ελληνικές ομάδες θα χρειαστεί να ανέβουν έναν "Γολγοθά" για να καταφέρουν να βρεθούν στη φάση των "χρυσοφόρων" ομίλων.

Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι οι τέσσερις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή του UEFA ranking και που εδώ και χρόνια είναι οι Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία, θα έχουν τέσσερα "εισιτήρια" η καθεμία για τη φάση των ομίλων, με συνέπεια να απομένουν μόλις 16 για όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για τους εκπροσώπους της Ελλάδας, αφού δύο απευθείας "εισιτήρια" θα έχουν οι χώρες στην 5η και στην 6η θέση (Γαλλία, Πορτογαλία αυτήν τη στιγμή) και από ένα οι πρωταθλήτριες ομάδες των χωρών από την 7η μέχρι και τη 10η θέση (Ρωσία, Ουκρανία, Βέλγιο, Τουρκία). Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι αυτόματες θέσεις που καταλαμβάνουν ο κάτοχος του Champions League και ο κάτοχος του Europa League της προηγούμενης σεζόν.

Η χώρα μας αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη 14η θέση στην κατάταξη της UEFA με 26,900 βαθμούς, ωστόσο απέχει παρασάγγας από την δέκατη Τουρκία (36,800 βαθμοί). Οι ελπίδες να φτάσει τους Τούρκους μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν είναι ανύπαρκτες και ως εκ τούτου, θα πρέπει να συμβιβαστεί οριστικά με την αφαίρεση του απευθείας "εισιτηρίου" στη φάση των ομίλων και θα βρίσκεται σε διαρκή ανησυχία για την πιθανή απώλεια του δεύτερου "εισιτηρίου" για τα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας, όσο η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ 11ης και 15ης θέσης της κατάταξης, θα τοποθετείται στον 3ο προκριματικό γύρο των μη πρωταθλητών, ενώ ο δεύτερος εκπρόσωπος στον 2ο προκριματικό γύρο μη πρωταθλητών. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωταθλητής θα πρέπει να προκριθεί από δύο γύρους για να φτάσει στους ομίλους, ενώ ο δεύτερος εκπρόσωπος της Ελλάδας από τρεις.

Τα συνολικά "εισιτήρια" για τη φάση των ομίλων που προσφέρονται στα προκριματικά για τους πρωταθλητές χωρών από την 11η θέση της UEFA και κάτω είναι μόλις τέσσερα. Ως εκ τούτου, ο πρωταθλητής Ελλάδας και ακόμα 44 ομάδες θα παλέψουν για τέσσερις θέσεις.

Τα συνολικά "εισιτήρια" για τη φάση των ομίλων που προσφέρονται στα προκριματικά για τους μη πρωταθλητές χωρών από την 5η θέση της UEFA μέχρι τη 15η είναι μόλις δύο. Ως εκ τούτου, ο δεύτερος εκπρόσωπος της Ελλάδας και ακόμα δέκα ομάδες θα παλέψουν για δύο θέσεις.

Η παρουσία περιττών αριθμών οφείλεται στο γεγονός ότι εφόσον ο κάτοχος του Champions League ή ο κάτοχος του Europa League (ή και οι δύο) έχει εξασφαλίσει "εισιτήριο" για τους ομίλους από το εγχώριο πρωτάθλημά του, τότε γίνονται ανακατατάξεις στα "εισιτήρια" με τις πρώτες επιλαχούσες χώρες.

Μονοπάτι μη πρωταθλητών Μονοπάτι πρωταθλητών
Θέση Ομοσπονδία Όμιλοι 4ος πρ. 3ος πρ. 2ος πρ. 4ος πρ. 3ος πρ. 2ος πρ. 1ος πρ. Προκαταρκτικός
1 Ισπανία Π, 2, 3, 4
2 Γερμανία Π, 2, 3, 4
3 Αγγλία Π, 2, 3, 4
4 Ιταλία Π, 2, 3, 4
5 Γαλλία Π, 2 3
6 Πορτογαλία Π, 2 3
7 Ρωσία Π 2
8 Ουκρανία Π 2
9 Βέλγιο Π 2
10 Τουρκία Π 2
11 Τσεχία 2 Π
12 Ελβετία 2 Π
13 Ολλανδία 2 Π
14 Ελλάδα 2 Π
15 Αυστρία 2 Π
16 Κροατία Π
17 Ρουμανία Π
18 Δανία Π
19 Λευκορωσία Π
20 Σουηδία Π
21 Πολωνία Π
22 Ισραήλ Π
23 Σκοτία Π
24 Νορβηγία Π
25 Κύπρος Π
26 Αζερμπαϊτζάν Π
27 Βουλγαρία Π
28 Σερβία Π
29 Καζακστάν Π
30 Σλοβενία Π
31 Σλοβακία Π
32 Λίχτενσταϊν Π
33 Ουγγαρία Π
34 Μολδαβία Π
35 Ισλανδία Π
36 Φινλανδία Π
37 Ιρλανδία Π
38 Αλβανία Π
39 Βοσνία Π
40 Γεωργία Π
41 Λετονία Π
42 ΠΓΔΜ Π
43 Εσθονία Π
44 Μαυροβούνιο Π
45 Αρμενία Π
46 Λουξεμβούργο Π
47 Βόρεια Ιρλανδία Π
48 Λιθουανία Π
49 Μάλτα Π
50 Ουαλία Π
51 Νησιά Φαρόε Π
52 Γιβραλτάρ Π
53 Ανδόρα Π
54 Σαν Μαρίνο Π
55 Κόσοβο Π

* Με βάση το UEFA ranking της 13ης Φεβρουαρίου 2017.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

Με το νέο σύστημα διεξαγωγής, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Αύγουστο, οι σύλλογοι θα βασίζονται αποκλειστικά στη δική τους ευρωπαϊκή πορεία και όχι στον συντελεστή της ομοσπονδίας τους.

Μάλιστα, θα υπάρχει διαβάθμιση δύο επιπέδων, ώστε να τοποθετούνται πιο δίκαια στα γκρουπ δυναμικότητας, αλλά να εισπράττουν τα χρήματα που δικαιούνται από το συνολικό πριμ.

Στο αγωνιστικό επίπεδο, μέχρι στιγμής η βαθμολογία κάθε συλλόγου υπολογιζόταν κατά 80% από τα αποτελέσματά του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια και κατά 20% από τον συνολικό συντελεστή της ομοσπονδίας. Από εδώ και πέρα, θα υπολογίζονται μόνο τα αποτελέσματα κάθε συλλόγου, ώστε να μην ευνοούνται σύλλογοι ομοσπονδιών που βρίσκονται ψηλά στο UEFA ranking ακόμα κι αν δεν κάνουν καλές ευρωπαϊκές πορείες, έναντι συλλόγων που κάνουν σπουδαίες πορείες, αλλά ανήκουν σε ομοσπονδία με μικρό συντελεστή. Δεν θα υπάρξει αλλαγή, πάντως, όσον αφορά στους επικεφαλής των οκτώ ομίλων του Champions League, όπου θα τοποθετούνται ανεξαρτήτως βαθμολογίας ο πρωταθλητής Ευρώπης και οι πρωταθλητές των επτά κορυφαίων χωρών της Ευρώπης.

Σε οικονομικό επίπεδο, τα έσοδα κάθε συλλόγου θα κατανέμονται ως εξής: 15% market pool, 25% πάγια έσοδα, 30% έσοδα ανάλογα τα αποτελέσματα στη σεζόν και 30% έσοδα με βάση διαβαθμισμένα ιστορικά αποτελέσματα (κάτοχοι Champions League τα τελευταία 5 χρόνια παίρνουν 12 βαθμούς για κάθε τρόπαιο, κάτοχοι των προηγουμένων Champions League παίρνουν από 8 βαθμούς, κάτοχοι Κυπέλλου Πρωταθλητριών παίρνουν 4 βαθμούς, κάτοχοι Europa League τα τελευταία πέντε χρόνια παίρνουν 3 βαθμούς, κάτοχοι Κυπέλλου UEFA από το 1992-1993 μέχρι πριν πέντε χρόνια παίρνουν 2 βαθμούς και κάτοχοι Κυπέλλου UEFA πριν από το 1992-1993 παίρνουν 1 βαθμό, ενώ οι κάτοχοι Κυπέλλου Κυπελλούχων από το 1992-1993 θα πάρουν 2 βαθμούς και οι κάτοχοι Κυπέλλου Κυπελλούχων πριν από το 1992-1993 θα πάρουν από 1 βαθμό).

Περίοδος Champions League/Κύπελλο Πρωταθλητριών Europa League / Κύπελλο UEFA Κύπελλο Κυπελλούχων
Τελευταία 5ετία 12 3
Από το 1992-1993 8 2 2
Πριν από το 1992-1993 4 1 1

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ

Οι πρωταθλήτριες ομάδες που αποκλείονται από τα προκριματικά του Champions League, πλέον τοποθετούνται όλες σε νέο ειδικό μονοπάτι πρωταθλητών που δημιουργείται στην προκριματική φάση του Europa League.

Το μονοπάτι αυτό περιλαμβάνει τρεις προκριματικούς γύρους. Στον 1ο εξ αυτών υπάρχουν χώρες από τον προκαταρκτικό γύρο του Champions League (με τους πρωταθλητές των τεσσάρων τελευταίων χωρών του UEFA ranking) καθώς και τους 17 ηττημένους του 1ου προκριματικού γύρου του Champions League. Ο 2ος προκριματικός γύρος στο μονοπάτι των πρωταθλητών του Europa League περιλαμβάνει τις δέκα ομάδες που προκρίθηκαν από τον προηγούμενο γύρο και τις δέκα ομάδες που αποκλείστηκαν από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, στον οποίο πιθανώς να υπάρχει και ο πρωταθλητής Ελλάδας. Στις δέκα ομάδες που θα προκριθούν και από αυτήν τη φάση, θα προστεθούν οι έξι πρωταθλήτριες ομάδες που θα αποκλειστούν από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League (πιθανώς και ο πρωταθλητής Ελλάδας εάν είχε προκριθεί από την προηγούμενη φάση) και από τα 16 ζευγάρια θα προκύψουν οκτώ "εισιτήρια" για τους ομίλους του Europa League.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τη σεζόν 2018-2021, εκτός από τους ηττημένους των πλέι οφ σε μονοπάτι πρωταθλητών (4) και μη πρωταθλητών (2), απευθείας στους ομίλους του Europa League θα προκρίνονται και οι ηττημένοι στον 3ο προκριματικό γύρο των μη πρωταθλητών (4).

4ος προκριματικός 3ος προκριματικός 2ος προκριματικός
Οι 10 νικητές του 3ου προκριματικού γύρου στο μονοπάτι Οι 10 νικητές του 2ου προκριματικού γύρου στο μονοπάτι Οι 3 ηττημένοι των προκαταρκτικών του Champions League
Οι 6 ηττημένοι του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League Οι 10 ηττημένοι του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League Οι 17 ηττημένοι του 1ου προκριματικού γύρου του Champions League

ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑ

Αν κάτι μοιάζει ακόμα πιο... σοκαριστικό,΄οσον αφορά στις αλλαγές, είναι αυτές στην ώρα διεξαγωγής των αγώνων στους ομίλους του Champions League, οι οποίες υπερψηφίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Νιόν.

Το καθιερωμένο για την Ελλάδα 21:45 αλλάζει και σπάσει σε δύο χρονικές ζώνες που θα διεξάγονται τα παιχνίδια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν αλλαγή λόγω καιρικών φαινομένων ή ειδικών αιτιών.

Η σέντρα δύο αγώνων κάθε Τρίτη και κάθε Τετάρτη θα πραγματοποιείται στις 20:00 το απόγευμα, ενώ οι υπόλοιποι έξι αγώνες της βραδιάς θα αρχίζουν στις 22:00 το βράδυ.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ