CHAMPIONS LEAGUE

Παρί Σεν-Ζερμέν: Το τρελό όνειρο των Παριζιάνων

PSG's Neymar celebrates at the end of the Champions League semifinal soccer match between RB Leipzig and Paris Saint-Germain at the Luz stadium in Lisbon, Portugal, Tuesday, Aug. 18, 2020. PSG won the match 3-0. (AP Photo/Manu Fernandez)
PSG's Neymar celebrates at the end of the Champions League semifinal soccer match between RB Leipzig and Paris Saint-Germain at the Luz stadium in Lisbon, Portugal, Tuesday, Aug. 18, 2020. PSG won the match 3-0. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Η Παρί Σεν-Ζερμέν μετά από διαδοχικές αποτυχίες και έχοντας ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό του Champions League. Νεϊμάρ, Εμπαπέ και Ντι Μαρία είναι έτοιμοι για το μεγάλο τρόπαιο.

Η ώρα για τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου πλησιάζει. Το βράδυ της Κυριακής (23/8, 22:00) η Παρί Σεν-Ζερμέν θα τεθεί αντιμέτωπη με την Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Champions League και εμείς θα τον παρακολουθήσουμε απολαμβάνοντας τα νέα Lay's με γεύση ρίγανη παρέα με μια δροσιστική Pepsi Max με μηδέν ζάχαρη.

Χρειάστηκε ο Νάσερ Αλ-Κελάιφι από το 2011 όταν ανέλαβε την ομάδα - ως επικεφαλής του fund από το Κατάρ να ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ. Πολλά εκατομμύρια ευρώ. Σπάζοντας ρήτρες (βλέπε Νεϊμάρ, Μπαρτσελόνα) και το ένα ρεκόρ μεταγραφικής δαπάνης μετά το άλλο.

Χρειάστηκε να γευτεί τη μία αποτυχία πίσω από την άλλη. Αυτό που ονειρευόταν τα τελευταία χρόνια και πάντα έβρισκε... τοίχο, το πέτυχε σε μια τρελή χρονιά. Με όλα αυτά που έχει φέρει η πανδημία, την ανωμαλία στην εξέλιξη των αθλητικών διοργανώσεων (αρχικά αναστολή δραστηριότητας, στην περίπτωση της Γαλλίας πρόωρο τέλος της σεζόν και Final 8 στις ευρωπαϊκές) η Παρί Σεν-Ζερμέν πανηγύρισε την πρόκρισή της για πρώτη φορά στον τελικό του Champions League.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Στον πρώτο όμιλο με Ρεάλ, Μπριζ και Γαλατασαράι η Παρί Σεν-Ζερμέν. Προφανώς και δεν αντιμετώπισε πρόβλημα για την πρόκριση, άλλωστε Βέλγοι και Τούρκοι δεν μπόρεσαν επουδενί να ανταγωνιστούν τις ομάδες της Μαδρίτης και του Παρισιού. Μάλιστα, πήρε άνετα και την πρώτη θέση, εκμεταλλευόμενη το κακό μομέντουμ της Ρεάλ εκείνη την περίοδο.

Στους 16 διασταυρώθηκε με την Ντόρτμουντ. Στις 18 Φεβρουαρίου γνώρισε την ήττα στο Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ με 2-1 (δύο γκολ ο Χάλαντ), αλλά στη ρεβάνς της 11ης Μαρτίου πήρε την αγχωτική πρόκριση με 2-0.

PSG's Marquinhos, left, celebrates after scoring his side's first goal during the Champions League semifinal soccer match between RB Leipzig and Paris Saint-Germain at the Luz stadium in Lisbon, Portugal, Tuesday, Aug. 18, 2020. (David Ramos/Pool Photo via AP)
PSG's Marquinhos, left, celebrates after scoring his side's first goal during the Champions League semifinal soccer match between RB Leipzig and Paris Saint-Germain at the Luz stadium in Lisbon, Portugal, Tuesday, Aug. 18, 2020. (David Ramos/Pool Photo via AP) AP

Μεσολάβησε ο κορονοϊός και το Final 8 την έφερε κόντρα στην έκπληξη, Αταλάντα. Παραλίγο να πέσει θύμα έκπληξης από τους μπεργκαμάσκι, ήταν με το ενάμιση πόδι εκτός διοργάνωσης.

Χρειάστηκε μια επική ανατροπή στις καθυστερήσεις για να πάρει την πρόκριση από τα προημιτελικά στα ημιτελικά.

ΤΟ ΠΑΛΜΑΡΕ

Αντίθετα με την Μπάγερν που έχει στην τροπαιοθήκη της πέντε Champions League / Κύπελλα Πρωταθλητριών, η Παρί Σεν-Ζερμέν δεν έχει κανένα!

Άλλωστε, αυτός είναι ο πρώτος της τελικός σε επίπεδο κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ για τους Βαυαρούς ο 11ος! Είναι όμως ο τέταρτος ευρωπαϊκός τελικός της Παρί. Έχει κατακτήσει το (πρώην) Κύπελλο Κυπελλούχων του 1996, αλλά και το ελάσσονος σημασίας (πρώην) Ιντερτότο του 2001.

Στο παλμαρέ της φιγουράρουν εννιά πρωταθλήματα Γαλλίας (μόνιμη πρωταθλήτρια από το 2012 με εξαίρεση το διάλειμμα της Μονακό), 13 κύπελλα, 9 λιγκ καπ, και 9 εγχώρια σούπερκαπ.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Προπονητής της ομάδας είναι ο Τόμας Τούχελ. Ο 46χρονος Γερμανός νίκησε τον πρώην συνεργάτη του στην Άουγκσμπουργκ (Γιούλιαν Νάγκελσμαν) σε μια μάχη δάσκαλου - μαθητή και πανηγύρισε την πρόκριση στον τελικό. Βρέθηκε στον αέρα πέρυσι μετά από τον αποκλεισμό από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά ο Νάσερ Αλ-Κελάιφι τον εμπιστεύτηκε και επέκτεινε τη συνεργασία τους μέχρι το 2021. Άλλωστε ο στόχος δεν ήταν η εγχώρια δυναστία - η οποία είναι αδιαμφισβήτητη - αλλά το Champions League. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ήταν σύντομη σε Κίκερς Στουτγκάρδης και Ουλμ, κρέμασε τα παπούτσια του στα 25 λόγω ενός τραυματισμού.

PSG coach Thomas Tuchel looks on ahead of the French League One soccer match between Paris-Saint-Germain and Strasbourg at the Parc des Princes stadium in Paris, France, Sunday, April 7, 2019. (AP Photo/Francois Mori)
PSG coach Thomas Tuchel looks on ahead of the French League One soccer match between Paris-Saint-Germain and Strasbourg at the Parc des Princes stadium in Paris, France, Sunday, April 7, 2019. (AP Photo/Francois Mori) AP PHOTO/FRANCOIS MORI

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από την Άουγκσμπουργκ και το 2009 ανέλαβε τη Μάιντς. Αποχώρησε ύστερα από μία πενταετία για την Ντόρτμουντ με την οποία κατέκτησε ένα γερμανικό κύπελλο. Το 2018 τον ανακοίνωσε η Παρί. Διαχειριζόμενος ένα σύνολο αστέρων και έχοντας την άνεση να σκορπά εκατομμύρια ευρώ, έκανε το όνειρο των Παριζιάνων πραγματικότητα.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ

Σε ένα ρόστερ γεμάτο από αστέρια, θα πρέπει να διαλέξουμε το πιο λαμπρό. Είναι ο Τιάγκο Σίλβα που ψάχνει τη δικαίωση στη δύση της καριέρας του (δεν έχει ανανεώσει με Παρί και μάλλον θα αποχωρήσει), είναι ο Άνχελ Ντι Μαρία που έκανε έναν σούπερ ημιτελικό. Είναι οι Κιλιάν Εμπαπέ και Νεϊμάρ και ανάμεσα σε αυτούς τους δύο θα πρέπει να επιλέξουμε.

PSG's Neymar, left, celebrates with teammate PSG's Kylian Mbappe, right, after his team's win in the Champions League quarterfinal match between Atalanta and PSG at Luz stadium, Lisbon, Portugal, Wednesday, Aug. 12, 2020. (David Ramos/Pool Photo via AP)
PSG's Neymar, left, celebrates with teammate PSG's Kylian Mbappe, right, after his team's win in the Champions League quarterfinal match between Atalanta and PSG at Luz stadium, Lisbon, Portugal, Wednesday, Aug. 12, 2020. (David Ramos/Pool Photo via AP) AP

Ο Νεϊμάρ μοιάζει να είναι ο ηγέτης σε αυτό το Final 8. Η σχέση του Βραζιλιάνου με την Παρί έχει περάσει από χίλια κύματα - όπως και ο γάμος τους - το μυαλό του φαίνεται να βρίσκεται πάντα στην επιστροφή στην Μπαρτσελόνα, αλλά ο Νέι δείχνει έτοιμος να σηκώσει το τρόπαιο να ανατρέψει τη στάσιμη πορεία της καριέρας του. Ο Νέι δείχνει έτοιμος να αφήσει πίσω τα πάρτι, τους θεατρινισμούς στα φάουλ που δέχεται και αναλαμβάνει το ρόλο του ηγέτη.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

ΟΝΟΜΑ ΗΜ. ΓΕΝ. ΘΕΣΗ
Κέιλορ Νάβας 15/12/1986 Τερματοφύλακας
Σέρχιο Ρίκο 1/9/1993 Τερματοφύλακας
Μάρτσιν Μπούλκα 4/10/1999 Τερματοφύλακας
Τιάγκο Σίλβα 22/9/1984 Αμυντικός
Πρεσνέλ Κιμπεμπέ 13/8/1995 Αμυντικός
Τίλο Κέρερ 21/9/1996 Αμυντικός
Μαρκίνιος 14/5/1994 Αμυντικός
Χουάν Μπερνάτ 1/3/1993 Αμυντικός
Λαϊβέν Κουρζαουά 4/9/1992 Αμυντικός
Αμπντού Ντιαλό 4/5/1996 Αμυντικός
Μίτσελ Μπάκερ 20/6/2000 Αμυντικός
Κολίν Νταγκμπά 6/9/1998 Αμυντικός
Μάρκο Βεράτι 5/11/1992 Μέσος
Λεάντρο Παρέδες 29/6/1994 Μέσος
Πάμπλο Σαράμπια 11/5/1992 Μέσος
Αντέρ Ερέρα 14/8/1999 Μέσος
Ιντρισά Γκέιγ 26/9/1989 Μέσος
Κιλιάν Εμπαπέ 20/12/1998 Επιθετικός
Νεϊμάρ 5/2/1992 Επιθετικός
Άνχελ Ντι Μαρία 14/2/1988 Επιθετικός
Ερίκ Μαξίμ Σούπο-Μότινγκ 23/3/1989 Επιθετικός
Γιούλιαν Ντράξλερ 20/9/1993 Επιθετικός
Μάουρο Ικάρντι 10/2/1993 Επιθετικός
TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ