CHAMPIONS LEAGUE

Παρί Σεν Ζερμέν - Μπάγερν: κορόνα ή δράματα στον τελικό του Champions League

Παρί Σεν Ζερμέν - Μπάγερν: κορόνα ή δράματα στον τελικό του Champions League

Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν μονομαχούν στο "Ντα Λουζ" για το Άγιο Δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το Champions League και το Sport24.gr παρουσιάζει τις δύο ομάδες στον δρόμο προς τον τελικό. Τα αστέρια, οι προπονητές, η παράδοση και τα ρόστερ των δύο φιναλίστ.

Η ώρα για τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου πλησιάζει. Το βράδυ της Κυριακής (23/8, 22:00) η Παρί Σεν Ζερμέν θα τεθεί αντιμέτωπη με την Μπάγερν στον τελικό του Champions League (23/08, 22:00, COSMOTE SPORT 1 HD, ΕΡΤ1). Δύο ομάδες από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με έναν και μοναδικό στόχο. Την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

Οι Βαυαροί το διεκδικούν για έκτη φορά στην ιστορία τους, ενώ οι Παριζιάνοι θέλουν να κάνουν σεφτέ, αφού βρίσκονται για πρώτη φορά στον τελικό της κορυφαίας τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης. Μάλιστα, όποια ομάδα κι αν το κατακτήσει, θα γίνει μόλις η ένατη στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που θα πανηγύρισει τρεμπλ. Τελευταία ήταν η Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2014/15.

Το Sport24.gr παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις δύο φιναλίστ. Πώς έφτασαν μέχρι τον τελικό, το παλμαρέ τους, τα αστέρια και οι προπονητές, τα ρόστερ, καθώς κι η μεταξύ τους παράδοση.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Ο δρόμος προς τον τελικό δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για την Παρί Ζεν Ζερμέν, αν και στάθηκε τυχερή στην κλήρωση του Final-8, αφού πήγε στο -θεωρητικά- εύκολο bracket. Στους ομίλους κληρώθηκε με Ρεάλ, Μπριζ και Γαλατασαράι. Προφανώς και δεν αντιμετώπισε πρόβλημα για την πρόκριση, άλλωστε Βέλγοι και Τούρκοι δεν μπόρεσαν επουδενί να ανταγωνιστούν τις ομάδες της Μαδρίτης και του Παρισιού. Μάλιστα, πήρε άνετα και την πρώτη θέση, εκμεταλλευόμενη το κακό μομέντουμ της Ρεάλ εκείνη την περίοδο.

Στους 16 διασταυρώθηκε με την Ντόρτμουντ. Στις 18 Φεβρουαρίου γνώρισε την ήττα στο Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ με 2-1 (δύο γκολ ο Χάλαντ), αλλά στη ρεβάνς της 11ης Μαρτίου πήρε την αγχωτική πρόκριση με 2-0. Μεσολάβησε ο κορονοϊός και το Final 8 την έφερε κόντρα στην έκπληξη, Αταλάντα. Παραλίγο να πέσει θύμα έκπληξης από τους μπεργκαμάσκι, ήταν με το ενάμιση πόδι εκτός διοργάνωσης. Χρειάστηκε μια επική ανατροπή στις καθυστερήσεις για να πάρει την πρόκριση από τα προημιτελικά στα ημιτελικά.

Στους "4" δεν συνάντησε καμία δυσκολία κόντρα στη Λειψία, την οποία φιλοδώρησε με τρία γκολ (3-0), κάνοντας επίδειξη δύναμης και δείχνοντας πως είναι πιο έτοιμη από ποτέ να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης.

PSG's Marquinhos, left, celebrates after scoring his side's first goal during the Champions League semifinal soccer match between RB Leipzig and Paris Saint-Germain at the Luz stadium in Lisbon, Portugal, Tuesday, Aug. 18, 2020. (David Ramos/Pool Photo via AP)
PSG's Marquinhos, left, celebrates after scoring his side's first goal during the Champions League semifinal soccer match between RB Leipzig and Paris Saint-Germain at the Luz stadium in Lisbon, Portugal, Tuesday, Aug. 18, 2020. (David Ramos/Pool Photo via AP) AP

Από την άλλη πλευρά η Μπάγερν, παρά το προβληματικό ξεκίνημα της σεζόν εντός συνόρων, τόσο με τον Νίκο Κόβατς στον πάγκο της όσο και με τον Χανς Ντίτερ Φλικ έκανε μαθήματα προπέδιας στη φάση των ομίλων του Champions League.

Τότεναμ, Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο με τους Γερμανούς χωρίς να καταφέρουν να τους κόψουν ούτε βαθμό. Η μόνη ομάδα που έφτασε κοντά στο να το κάνει ήταν ο Ολυμπιακός ο οποίος στο "Γ. Καραϊσκάκης" ηττήθηκε με 3-2 από τους Βαυαρούς. Αυτή ήταν και η μοναδική νίκη της Μπάγερν με ένα γκολ διαφορά.

Με 18 βαθμούς και το απόλυτο 6/6 άφησε πίσω της τους ομίλους η γερμανικής ομάδα η οποία στη φάση των "16" αντιμετώπισε την Τσέλσι. Οι πιτσιρικάδες του Λάμπαρντ δεν μπόρεσε να προβάλουν αντίσταση και με συνολικό σκορ 7-1 στα δύο ματς (3-0 το πρώτο στην Αγγλία, 4-1 το δεύτερο στη Γερμανία) ήρθε η πρόκριση.

Bayern's Ivan Perisic, second left, celebrates with teammates after scoring his team's second goal during the Champions League round of 16 second leg soccer match between Bayern Munich and Chelsea at Allianz Arena in Munich, Germany, Saturday, Aug. 8, 2020. (AP Photo/Matthias Schrader)
Bayern's Ivan Perisic, second left, celebrates with teammates after scoring his team's second goal during the Champions League round of 16 second leg soccer match between Bayern Munich and Chelsea at Allianz Arena in Munich, Germany, Saturday, Aug. 8, 2020. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Επόμενη στάση η Μπαρτσελόνα. Όλοι περίμεναν ένα μεγάλο ματς, αλλά αυτό που είδαν ήταν ένας καταιγισμός από την Μπάγερν η οποία συνέτριψε με 8-2 την ομάδα του Κίκε Σετιέν και έφερε πολλές εξελίξεις στο σύλλογο της Βαρκελώνης.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στο βράδυ της Τετάρτης στο οποίο η Μπάγερν βρήκε μπροστά της τη φόνισσα των γιγάντων του φετινού Champions League. Μόνο που οι Βαυαροί δεν την πάτησαν όπως η Γιουβέντους και η Μάντσεστερ Σίτι. Με τον Γκναμπρί να πετυχαίνει δύο γκολ και τον Λεβαντόβσκι να προσθέτει ακόμα ένα η Μπάγερν επικράτησε με 3-0 κόντρα στη Λιόν και έκλεισε θέση στον μεγάλο τελικό της Κυριακής κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν.

ΤΟ ΠΑΛΜΑΡΕ

Η Μπάγερν Μονάχου είναι μία από τις πιο πετυχημένες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Οι Βαυαροί έχουν κατακτήσει: 30 πρωταθλήματα, 20 Κύπελλα Γερμανίας, 8 γερμανικά Super Cup, 6 League Cup Γερμανίας, 5 Champions League, 1 UEFA Cup, 1 Super Cup Ευρώπης, 2 Διηπειρωτικά, 1 FIFA Club World Cup, 1 UEFA Super Cup.

Αντίθετα με την Μπάγερν που έχει στην τροπαιοθήκη της πέντε Champions League/Κύπελλα Πρωταθλητριών, η Παρί Σεν-Ζερμέν δεν έχει κανένα!

Bayern's Philipp Lahm holds up the trophy after his side won the Champions League Final soccer match against Borussia Dortmund, at Wembley Stadium in London, Saturday May 25, 2013.  (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Bayern's Philipp Lahm holds up the trophy after his side won the Champions League Final soccer match against Borussia Dortmund, at Wembley Stadium in London, Saturday May 25, 2013. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP

Άλλωστε, αυτός είναι ο πρώτος της τελικός σε επίπεδο κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ για τους Βαυαρούς ο 11ος! Είναι όμως ο τέταρτος ευρωπαϊκός τελικός της Παρί. Έχει κατακτήσει το (πρώην) Κύπελλο Κυπελλούχων του 1996, αλλά και το ελάσσονος σημασίας (πρώην) Ιντερτότο του 2001.

Στο παλμαρέ της φιγουράρουν εννιά πρωταθλήματα Γαλλίας (μόνιμη πρωταθλήτρια από το 2012 με εξαίρεση το διάλειμμα της Μονακό), 13 κύπελλα, 9 λιγκ καπ, και 9 εγχώρια σούπερκαπ.

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν είναι ο Τόμας Τούχελ. Ο 46χρονος Γερμανός νίκησε τον πρώην συνεργάτη του στην Άουγκσμπουργκ (Γιούλιαν Νάγκελσμαν) σε μια μάχη δάσκαλου - μαθητή και πανηγύρισε την πρόκριση στον τελικό. Βρέθηκε στον αέρα πέρυσι μετά από τον αποκλεισμό από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά ο Νάσερ Αλ-Κελάιφι τον εμπιστεύτηκε και επέκτεινε τη συνεργασία τους μέχρι το 2021. Άλλωστε ο στόχος δεν ήταν η εγχώρια δυναστία - η οποία είναι αδιαμφισβήτητη - αλλά το Champions League. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ήταν σύντομη σε Κίκερς Στουτγκάρδης και Ουλμ, κρέμασε τα παπούτσια του στα 25 λόγω ενός τραυματισμού.

PSG coach Thomas Tuchel looks on ahead of the French League One soccer match between Paris-Saint-Germain and Strasbourg at the Parc des Princes stadium in Paris, France, Sunday, April 7, 2019. (AP Photo/Francois Mori)
PSG coach Thomas Tuchel looks on ahead of the French League One soccer match between Paris-Saint-Germain and Strasbourg at the Parc des Princes stadium in Paris, France, Sunday, April 7, 2019. (AP Photo/Francois Mori) AP PHOTO/FRANCOIS MORI

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από την Άουγκσμπουργκ και το 2009 ανέλαβε τη Μάιντς. Αποχώρησε ύστερα από μία πενταετία για την Ντόρτμουντ με την οποία κατέκτησε ένα γερμανικό κύπελλο. Το 2018 τον ανακοίνωσε η Παρί. Διαχειριζόμενος ένα σύνολο αστέρων και έχοντας την άνεση να σκορπά εκατομμύρια ευρώ, έκανε το όνειρο των Παριζιάνων πραγματικότητα.

"Είναι ένα αβαντάζ να έχεις παίξει περισσότερους τελικούς, αλλά όχι το καθοριστικό. Είμαστε αισιόδοξοι, παρά την βελτίωση των παικτών της Μπάγερν. Αξίζουμε να είμαστε εδώ. Θέλουμε να κάνουμε ένα υπέροχο παιχνίδι απέναντι σε αυτή την ομάδα. Είμαστε έτοιμοι", δήλωσε ο Τούχελ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν από το σπουδαίο παιχνίδι.

Bayern's head coach Hans Flick reacts before the German Bundesliga first devision soccer match between FC Bayern Munich and bayer Leverkusen 04 in Munich, Germany, Saturday, Nov. 30, 2019. (AP Photo/Matthias Schrader)
Bayern's head coach Hans Flick reacts before the German Bundesliga first devision soccer match between FC Bayern Munich and bayer Leverkusen 04 in Munich, Germany, Saturday, Nov. 30, 2019. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Στον αντίποδα, προπονητής της Μπάγερν είναι ο Χανς-Ντίτερ Φλικ. Ο 55χρονος Γερμανός κόουτς ανέλαβε την Μπάγερν στα μισά της χρονιάς όταν υπήρξε το διαζύγιο με τον Νίκο Κόβατς. Έκτοτε οι Βαυαροί έχουν δώσει 34 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και μετρούν 31 νίκες, δύο ήττες και μία ισοπαλία! Το τελευταίο αρνητικό αποτέλεσμα ήταν στις 7 Δεκεμβρίου (ήττα από την Γκλάντμπαχ με 2-1) κι από εκεί και έπειτα η Μπάγερν πάει τρένο. Ο Χανς-Ντίτερ Φλικ οδήγησε την Μπάγερν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου και πλέον ο στόχος είναι ένας. Η κατάκτηση του Champions League και η επίτευξη του τρεμπλ.

"Μπορούμε να αποδείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε απέναντι στους καλύτερους και ανυπομονώ. Ήμασταν λίγο τυχεροί με την Λιόν, αλλά το πλάνο μας πέτυχε. Είναι η σημαντικότερη στιγμή της σεζόν, δεν πηγαίνεις κάθε χρόνο στον τελικό. Γι' αυτό πρέπει να δείξουμε το καλύτερο μας εαυτό για να κερδίσουμε", δήλωησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν από τον τελικό ο Γερμανός.

ΤA ΑΣΤΕΡΙA

Σε ένα ρόστερ γεμάτο από αστέρια, θα πρέπει να διαλέξουμε το πιο λαμπρό. Είναι ο Τιάγκο Σίλβα που ψάχνει τη δικαίωση στη δύση της καριέρας του (δεν έχει ανανεώσει με Παρί και μάλλον θα αποχωρήσει), είναι ο Άνχελ Ντι Μαρία που έκανε έναν σούπερ ημιτελικό; Είναι οι Κιλιάν Εμπαπέ και Νεϊμάρ και ανάμεσα σε αυτούς τους δύο θα πρέπει να επιλέξουμε.

PSG's Neymar, left, celebrates with teammate PSG's Kylian Mbappe, right, after his team's win in the Champions League quarterfinal match between Atalanta and PSG at Luz stadium, Lisbon, Portugal, Wednesday, Aug. 12, 2020. (David Ramos/Pool Photo via AP)
PSG's Neymar, left, celebrates with teammate PSG's Kylian Mbappe, right, after his team's win in the Champions League quarterfinal match between Atalanta and PSG at Luz stadium, Lisbon, Portugal, Wednesday, Aug. 12, 2020. (David Ramos/Pool Photo via AP) AP

Ο Νεϊμάρ μοιάζει να είναι ο ηγέτης σε αυτό το Final-8. Η σχέση του Βραζιλιάνου με την Παρί έχει περάσει από χίλια κύματα - όπως και ο γάμος τους - το μυαλό του φαίνεται να βρίσκεται πάντα στην επιστροφή στην Μπαρτσελόνα, αλλά ο Νέι δείχνει έτοιμος να σηκώσει το τρόπαιο να ανατρέψει τη στάσιμη πορεία της καριέρας του. Ο Νέι δείχνει έτοιμος να αφήσει πίσω τα πάρτι, τους θεατρινισμούς στα φάουλ που δέχεται και αναλαμβάνει το ρόλο του ηγέτη.

Bayern's Robert Lewandowski celebrates after scoring his team's first goal from the penalty spot during the Champions League round of 16 second leg soccer match between Bayern Munich and Chelsea at Allianz Arena in Munich, Germany, Saturday, Aug. 8, 2020. (AP Photo/Matthias Schrader)
Bayern's Robert Lewandowski celebrates after scoring his team's first goal from the penalty spot during the Champions League round of 16 second leg soccer match between Bayern Munich and Chelsea at Allianz Arena in Munich, Germany, Saturday, Aug. 8, 2020. (AP Photo/Matthias Schrader) AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Η Μπάγερν μπορεί να ενισχύθηκε το περασμένος καλοκαίρι, αλλά όσοι παίκτες και να έρθουν πάντα ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι παραμένει το αστέρι της. Ο Πολωνός "κίλερ" που επέκτεινε τη συνεργασία του με τους πρωταθλητές έως το 2023 είναι ικανός να προκαλέσει τεράστια ζημιά, ακόμα και στην κακή του μέρα. Ο 31χρονος φορ έχει διαλύσει τις αντίπαλες άμυνες και έχει "ματώσει" τα αντίπαλα δίχτυα, μετρώντας 55(!) γκολ και εννιά ασίστ σε 46 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις την εφετινή σεζόν.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν δεν ανταμώνουν για πρώτη φορά. Έχουν παρελθόν μεταξύ τους. Και αν η ζυγαριά φαίνεται να... γέρνει προς τη Μπάγερν, η ιστορία των αναμετρήσέων βγάζει νικήτρια την Παρί. Σε οκτώ μεταξύ τους επίσημες αναμετρήσεις, οι Γάλλοι έχουν χαμογελάσει πέντε φορές, ενώ τρεις νίκες έχει η Μπάγερν. Η αρχή έγινε στα μέσα της δεκαετίας του '90, τη σεζόν 1994-95. Οι δυο ομάδες έπαιξαν για τον Β' όμιλο του Champions League και η Παρί πανηγύρισε ισάριθμες νίκες. Στο Παρκ ντε Πρενς, οι Γάλλοι επιβλήθηκαν 2-0 χάρη σε τέρματα των Γουεά (41') και Μπράβο (83'), ενώ στο ματς του δεύτερου γύρου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου οι Παριζιάνοι έφυγαν με το διπλό με τέρμα του Γουεά στο 80ο λεπτό.

Τρεις σεζόν μετά (1997-98), για τον Ε' όμιλο του Champions League οι δυο ομάδες έπαιξαν και πάλι, παίρνοντας από μια νίκη στην έδρα τους. Στον πρώτο γύρο στο Μόναχο, η Μπάγερν ήταν καταιγιστική και διέλυσε την Παρί με το εκκωφαντικό 5-1. Δυο γκολ έβαλε ο Έλμπερ (4', 73'), δυο ο Γιάνκερ (20', 47'), ένα ο Χέλμερ (50'), ενώ προσωρινά είχε μειώσει ο Σιμόνε (48'). Στο ματς του β' γύρου, η Παρί επιβλήθηκε 3-1. Ο Γκαβά στο 18' άνοιξε το σκορ, ο Μπάμπελ ισοφάρισε στο 29', αλλά ένα αυτογκόλ του Τάρνατ (72') και ένα τέρμα του Λιρόι (75') χάρισαν το τρίποντο στους Παριζιάνους.

Bayern's Joshua Kimmich, left, and PSG's Neymar challenge for the ball during the Champions League soccer match between Paris Saint Germain and Bayern Munich in Paris, France, Wednesday, Sept. 27, 2017. (AP Photo/Thibault Camus)
Bayern's Joshua Kimmich, left, and PSG's Neymar challenge for the ball during the Champions League soccer match between Paris Saint Germain and Bayern Munich in Paris, France, Wednesday, Sept. 27, 2017. (AP Photo/Thibault Camus) AP PHOTO/THIBAULT CAMUS

Την σεζόν 2000-01, οι δυο τους αναμετρήθηκαν και πάλι σε φάση ομίλων, παίρνοντας εκ νέου από μια νίκη στην έδρα τους. Στο ματς του Παρκ ντε Πρενς, όλα έδειχναν λευκή ισοπαλία, αλλά ο Λιρόι στο 90' χάρισε στην Παρί τη νίκη, όμως στον δεύτερο γύρο η Μπάγερν επιβλήθηκε 2-0 με τέρματα στο ξεκίνημα και στο φινάλε. Ο Σαλιχάμιτζιτς στο 3' άνοιξε το σκορ και ο Πάουλο Σέρτζιο στο 89' διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου.

Πάμε και στην αγωνιστική περίοδο 2017-18, όπου και πάλι βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δυο ομάδες στον Β' όμιλο του Champions League. Στο Παρίσι, η Παρί έκανε... πάρτι και θριάμβευσε με 3-0, ούσα καλύτερη σε όλο το παιχνίδι. Ο Ντάνι Άλβες μόλις στο 2' άνοιξε το σκορ, για να πάρει τη σκυτάλη ο Καβάνι στο 31' και στο 63' ο Νεϊμάρ διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Στην "Allianz Arena", οι Βαυαροί απάντησαν και επιβλήθηκαν 3-1. Ο Λεβαντόβσκι στο 8' έκανε το 1-0, για να γράψει το 2-0 ο Τολισό στο 37'. Ο Εμπαπέ στο 50' μείωσε, αλλά ο Τολισό "χτύπησε" εκ νέου στο 69'.

Tα ρόστερ

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΣΕΡΜΕΝ

ΟΝΟΜΑ ΗΜ. ΓΕΝ. ΘΕΣΗ
Κέιλορ Νάβας 15/12/1986 Τερματοφύλακας
Σέρχιο Ρίκο 1/9/1993 Τερματοφύλακας
Μάρτσιν Μπούλκα 4/10/1999 Τερματοφύλακας
Τιάγκο Σίλβα 22/9/1984 Αμυντικός
Πρεσνέλ Κιμπεμπέ 13/8/1995 Αμυντικός
Τίλο Κέρερ 21/9/1996 Αμυντικός
Μαρκίνιος 14/5/1994 Αμυντικός
Χουάν Μπερνάτ 1/3/1993 Αμυντικός
Λαϊβέν Κουρζαουά 4/9/1992 Αμυντικός
Αμπντού Ντιαλό 4/5/1996 Αμυντικός
Μίτσελ Μπάκερ 20/6/2000 Αμυντικός
Κολίν Νταγκμπά 6/9/1998 Αμυντικός
Μάρκο Βεράτι 5/11/1992 Μέσος
Λεάντρο Παρέδες 29/6/1994 Μέσος
Πάμπλο Σαράμπια 11/5/1992 Μέσος
Αντέρ Ερέρα 14/8/1999 Μέσος
Ιντρισά Γκέιγ 26/9/1989 Μέσος
Κιλιάν Εμπαπέ 20/12/1998 Επιθετικός
Νεϊμάρ 5/2/1992 Επιθετικός
Άνχελ Ντι Μαρία 14/2/1988 Επιθετικός
Ερίκ Μαξίμ Σούπο-Μότινγκ 23/3/1989 Επιθετικός
Γιούλιαν Ντράξλερ 20/9/1993 Επιθετικός
Μάουρο Ικάρντι 10/2/1993 Επιθετικός

ΜΠΑΓΕΡΝ

ΟΝΟΜΑ ΗΜ. ΓΕΝ. ΘΕΣΗ
Μάνουελ Νόιερ 27/3/1986 Τερματοφύλακας
Σβεν Ουλράιχ 3/9/1988 Τερματοφύλακας
Λούκας Ερνάντες 14/2/1996 Αμυντικός
Νίκλας Σούλε 3/9/1995 Αμυντικός
Μπέντζαμιν Παβάρ 28/3/1996 Αμυντικός
Ζερόμ Μπόατενγκ 3/9/1988 Αμυντικός
Τζοσούα Κίμιχ 8/2/1995 Αμυντικός
Χάβι Μαρτίνεζ 2/9/1988 Μέσος
Τιάγκο Αλκάνταρα 11/4/1991 Μέσος
Μισέλ Κισάνς 6/8/1999 Μέσος
Λεόν Γκορέτσκα 6/2/1995 Μέσος
Κορεντίν Τολισό 3/8/1994 Μέσος
Φελίπε Κουτίνιο 12/6/1992 Μέσος
Κίνγκσλεϊ Κομάν 13/6/1996 Επιθετικός
Ιβάν Πέρισιτς 2/2/1989 Επιθετικός
Αλφόνσο Ντέιβις 2/11/2000 Επιθετικός
Σερζ Γκνάρμπι 14/7/1995 Επιθετικός
Τόμας Μίλερ 13/9/1989 Επιθετικός
Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι 21/9/1988 Επιθετικός

H "χρυσή" βίβλος του Champions League

ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ

Ρεάλ Μαδρίτης 13 (1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018)

Μίλαν 7 (1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007)

Λίβερπουλ 6 (1977, 1978, 1981, 1984, 2005, 2019)

Μπάγερν Μονάχου 5 (1974, 1975, 1976, 2001, 2013)

Μπαρτσελόνα 5 (1992, 2006, 2009, 2011, 2015)

Άγιαξ 4 (1971, 1972, 1973, 1995)

Ίντερ 3 (1964, 1965, 2010)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3 (1968, 1999, 2008)

Μπενφίκα 2 (1961, 1962)

Γιουβέντους 2 (1985, 1996)

Νότιγχαμ Φόρεστ 2 (1979, 1980)

Πόρτο 2 (1987, 2004)

Άστον Βίλα 1 (1982)

Τσέλσι 1 (2012)

Σέλτικ 1 (1967)

Αμβούργο 1 (1983)

Στεάουα Βουκουρεστίου 1 (1986)

Μαρσέιγ 1 (1993)

Φέγενοορντ 1 (1970)

Αϊντχόφεν 1 (1988)

Ερυθρός Αστέρας 1 (1991)

Ντόρτμουντ 1 (1997)

ΑΝΑ ΧΩΡΑ

Ισπανία 18 (11)

Αγγλία 13 (9)

Ιταλία 12 (16)

Γερμανία 7 (10)

Ολλανδία 6 (2)

Πορτογαλία 4 (5)

Γαλλία 1 (5)

Σκωτία 1 (1)

Ρουμανία 1 (1)

Γιουγκοσλαβία 1 (1)

Ελλάδα 0 (1)

Βέλγιο 0 (1)

Σουηδία 0 (1)

*σε παρένθεση οι χαμένοι τελικοί

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ