CHAMPIONS LEAGUE

Ολυμπιακός - Γιουβέντους 1-0

Ολυμπιακός - Γιουβέντους 1-0
INTIME SPORTS

Ένας εξαιρετικός Ολυμπιακός και ένας Θρυλικός Ρομπέρτο υπέταξαν τη Γιουβέντους με 1-0 στο Καραϊσκάκη σε μία ακόμα μαγική νύχτα. Σκόρερ ο Κασάμι, μαέστρος ο Τσόρι, ήρωας ο Ρομπέρτο στο β' μέρος

Ο Ρομπέρτο ξέρει τι λέει. Δεν ξέρει τι … πιάνει όμως. Με προφήτη και πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακά του, ο Ολυμπιακός νίκησε τη Γιουβέντους με 1-0 και σκαρφάλωσε στην κορυφή του ομίλου του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σπουδαίος Τσόρι, σούπερ Κασάμι (σκόρερ)

Πως το’ χε πει ο Ρομπέρτο; «Θα νικήσουμε με γκολ του Κασάμι;» Ε, αυτό έγινε! Ο μεγάλος γκολκίπερ έκανε λάθος μόνο στον τρόπο που σκόραρε ο Ελβετός (σουτ αντί για κεφαλιά) και βέβαια δεν μας είχε πει ότι (και) σε αυτό το ματς θα έπιανε τα πάντα. Σουτ, κεφαλιές, φάουλ, κόρνερ. Ό,τι επιχειρούσαν με μανιασμένο τρόπο, στο δεύτερο μέρος, οι παίκτες της Γιουβέντους, έβρισκαν ένα απροσπέλαστο τείχος. Ένα τερματοφύλακα που δεν τρώει γκολ με καμιά κυβέρνηση, με κανένα τρόπο!

Να’ τος, λοιπόν, ξανά ο Ολυμπιακός. Με μια νέα νίκη στο γήπεδό του, αυτή τη φορά κόντρα στην Γιουβέντους, της οποίας έχει πολλά μαζεμένα εδώ και χρόνια. Για ένα βράδυ της τα ανταπέδωσε!

Το 1-0 σημαίνει +3 βαθμοί για τους «ερυθρόλευκους» που βρίσκονται ξανά στην κορυφή του ομίλου, μαζί με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Μια νίκη που ξαναδίνει πίσω την αυτοπεποίθηση σε όλη την ομάδα. Αρκεί να σας πούμε ότι από τους κορυφαίους παίκτες σε αυτό το κόκκινο βράδυ ήταν ο Μποτία!

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: "Γεώργιος Καραϊσκάκης"

Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς

Βοηθοί: Μίλοβαν Ρίστιτς, Ντάλιμπορ Τζούρτζεβιτς

Τέταρτος Διαιτητής: Ντέγιαν Πέτροβιτς

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μποτία, Αμπιντάλ, Μαζουακού, Εντινγκά, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι (91' Γιαννούλης), Ντομίνγκες (85' Φουστέρ), Μανιάτης, Μήτρογλου (69' Αφελάι).

Γιουβέντους (Αλέγκρι): Μπουφόν, Μπονούτσι, Κιελίνι, Ογκμπόνα (77' Περέιρα), Λιχτστάινερ, Ασαμόα, Πίρλο (57' Μαρκίζιο), Βιντάλ, Πογκμπά (87' Τζοβίνκο), Τέβες, Μοράτα.

Γκολ: 35' Κασάμι

Κάρτες: 44' Μποτία, 56' Μαζουακού / 38' Λιχτστάινερ, 59 Πογκμπά, 66' Μαρκίζιο

Θυμηθείτε εδώ το LIVE του αγώνα

Ανασκόπηση

Η πρώτη σκέψη του Μίτσελ πριν από το ξεκίνημα του αγώνα ήταν διπλή. Να μην υστερήσει ο Ολυμπιακός ούτε σε ταχύτητα, ούτε σε δημιουργία και ικανότητα σε "εκτέλεση". Γι αυτό κατάφερε να χωρέσει στην ενδεκάδα και τον Μανιάτη και τον Τσόρι Ντομίνγκεζ. Την … πλήρωσε ο Αφελάι, που έμεινε στον πάγκο. Με τη Γιουβέντους δεν μπορείς να τα θες όλα δικά σου.

Ο Μανιάτης ήταν ο μέσα δεξιά, ενώ στην αντίστοιχη θέση, από τα αριστερά ήταν ο Κασάμι. Ο Ν’ Ντινγκά και ο Μιλιβόγιεβιτς είχαν αναλάβει την κυκλοφορία της μπάλας στον άξονα, με τον Τσόρι να είναι ο πρώτος κοντινός παίκτης στον Μήτρογλου.

Ο Αλέγκρι από την πλευρά του δεν είχε πολλά διλήμματα. Έβαλε από την αρχή τον Πίρλο, ενώ δίπλα στον Τέβεζ έριξε τον Μοράτα, αντί του τραυματία Λιορέντε.

Η "κυρία" όπως συνηθίζει, μπήκε για να παίξει το παιχνίδι της.

Ήταν ο "κύριος" του γηπέδου που ξεκίνησε ορεξάτος. Ο Μανιάτης στο πρώτο λεπτό δεν πρόλαβε στο τσακ, ενώ ο Μήτρογλου στο 4’ σήκωσε για πρώτη φορά το Καραϊσκάκη στο πόδι, όταν από την ωραία σέντρα του Μαζουακού, γύρισε σωστά το κορμί του, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ!

Δυο λεπτά αργότερα το καλοχτυπημένο φάουλ του Τσόρι έδιωχνε με αρκετή δυσκολία σε κόρνερ, ο Μπουφόν.

Ο Ολυμπιακός ήθελε να βάλει την μπάλα κάτω, να κλέψει και να δημιουργήσει όπως έκανε στο 8’ όταν ο Μήτρογλου δεν έδωσε στον Ντομίνγκεζ και προτίμησε να ολοκληρώσει την αντεπίθεση με ένα αδύναμο σουτ.

Η Γιούβε ξεμύτισε για πρώτη φορά στο 10΄και από στημένη φάση (κόρνερ) σε μια αναμπουμπούλα στην περιοχή του Ολυμπιακού, παραλίγο να σκοράρει. Ο Ομάρ έδιωξε πάνω στη γραμμή, με τον Ρομπέρτο ακινητοποιημένο. Από κόρνερ (στο 19) ο Τέβεζ βρήκε τον στόχο, αλλά το γκολ δεν μέτρησε καθώς ο Αργεντινός –μετά την έξοδο του Ρομπέρτο- είχε μείνει στη μικρή περιοχή με έναν παίκτη να τον καλύπτει.

Οι Ιταλοί είχαν ξεπεράσει την πίεση του Ολυμπιακού, έψαχναν την φάση τους, αλλά ήταν οι γηπεδούχοι που πλησίασαν πιο κοντά στο γκολ, όταν στο 26΄στην σέντρα του Μαζουακού, ο Ντομίνκεζ, πέρασε μαεστρικά τον Μπονούτσι, έπιασε το ωραίο γυριστό σουτ, με την μπάλα να φεύγει λίγο άουτ.

Ο Τσόρι ήταν φανερό πως είχε κέφια. Έκανε ντρίπλες, έδινε τη μπάλα με τη μία, περνούσε όπως ήθελε τους αντιπάλους του και … ζέσταινε την εξέδρα. Ο Ολυμπιακός έπαιζε συγκροτημένα. Με μέθοδο, αλλά και διάθεση. Και στο 36’ έφτασε εκεί που ήθελε. Ο Μποτία (ναι αμέ) έκλεψε την μπάλα, πάσαρε σωστά στον Τσόρι που ξεκίνησε την αντεπίθεση. Φτάνοντας έξω από την περιοχή, είδε τον Μήτρογλου αριστερά του. Αυτή τη φορά ο διεθνής φορ διάλεξε το … απλό. Πάσα στον Κασάμι, που ερχόταν σαν τρέιλερ και πάνω στην κίνηση, έπιασε με το αριστερό το σουτ που ακόμη κι ο Μπουφόν δεν μπορούσε να το αποκρούσει. Υπόδειγμα αντεπίθεσης, υπόδειγμα δημιουργίας και εκτέλεσης για το εντυπωσιακό 1-0!

Το ματς είχε ανοίξει πλέον για τα καλά. Η Γιουβέντους δεν είχε άλλη επιλογή από το να βγει μπροστά. Κι ο Ολυμπιακός να … βρει χώρους. Μεγάλη φάση δεν έγινε, αν και στο φάουλ του 43΄οι "μπιανκονέρι" που φορούσαν γαλάζια βέβαια, έπαιξαν τριγωνομετρία πριν προλάβει να διώξει ο Μιλιβόγιεβιτς. Ο ρυθμός όμως είχε ανέβει, με τον Ολυμπιακό σε ένα πολύ γεμάτο, όσο και ουσιαστικό ημίχρονο, να κρατάει το 1-0 και τον έλεγχο του αγώνα!

Οι προπονητές δεν είχαν να αλλάξουν κάτι στην ανάπαυλα και το δεύτερο μέρος άρχισε με τους Ιταλούς να ανεβάζουν την πίεσή τους. Ο Μοράτα (στο 50) βρέθηκε αμαρκάριστος μέσα στην περιοχή, αλλά το σουτ που έπιασε έδειξε περισσότερο τον δικό του αιφνιδιασμό παρά την πρόθεσή του να σκοράρει. Άουτ…

Ο Ολυμπιακός έμοιαζε ήρεμος. Έψαχνε να βρει τους χώρους για να βγάλει τις δικές του αντεπιθέσεις. Η πρώτη κίνηση από τους πάγκους ήρθε στο 58. Ο Αντρέα Πίρλο, έβγαινε εκτός και τη θέση του έπαρινε ο Μαρκίζιο. Το Καραϊσκάκης σηκώθηκε όρθιο να χειροκροτήσει έναν από τους καλύτερους Ιταλούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Δυο λεπτά αργότερα ήταν όρθιο να πανηγυρίσει το 2-0, σε ένα μαγικό συνδυασμό Εντινγκά, Τσόρι, Κασάμι. Το πλασέ του Ελβετού έφυγε ελάχιστα άουτ, με τους Έλληνες να φωνάζουν "αχ" και τους Ιταλούς "ουφ" σε μια κλασική ευκαιρία!

Εκεί ο Ολυμπιακός θα "καθάριζε" το ματς. Δεν το έκανε. Και στο 65 είπε ένα ακόμη "γκράθιας" στον "άγιο Ρομπέρτο". Ο Μοράτα, με κίνηση πίβοτ, άδειασε τον Αμπιντάλ που δεν πήγε με δύναμη στην μπάλα, αλλά ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού είπε όχι. Ο Μίτσελ απάντησε με αλλαγή. Έξω ο Μήτρογλου, μέσα ο Αφελάι. Ήξερε ότι ο ταχυκίνητος Ολλανδός θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τους χώρους που σιγά-σιγά θα μεγάλωναν όσο η Γιουβέντους δεν μπορούσε να σκοράρει. Και δεν το έκανε ούτε στο 73, όταν ο Μποτία έδιωξε σε κόρνερ το πλασέ του Μοράτα.

Η Γιουβέντους, πλέον, είχε πάρει όλο το γήπεδο, με επιθέσεις κατά κύματα. Ο Ρομπέρτο ήταν παρών και στο 75. Με το πόδι, έδιωξε το σουτ του Τέβες. Οι Ιταλοί είχαν "σκυλιάσει". Κι ο Ολυμπιακός με δυσκολία κρατούσε την μπάλα. Δηλαδή … δεν την κρατούσε. Ο Ρομπέρτο, πάντως, συνέχιζε να σώζει. Ακόμη κι όταν ο Αμπιντάλ δεν πρόσεξε ήταν εκεί να διώξει σε κόρνερ. Αμέσως μετά απογειώθηκε και με τη βοήθεια του δοκαριού έδιωξε τη βολίδα του Μοράτα.

Ένας εναντίον έντεκα, στην κυριολεξία, σε ένα δεκάλεπτο του τρόμου για τον Ολυμπιακό. Ο Μίτσελ περιέργως δεν έκανε κίνηση από τον πάγκο. Περίμενε, μάλλον, μια … φάση. Αυτή που τελικά δεν έκανε ο Τσόρι. Έτσι στο 84΄ο μαέστρος από την Αργεντινή έδινε την θέση του στον Νταβίντ Φουστέρ.

Αυτός που συνέχιζε τη δουλειά του, ήταν ο Ρομπέρτο. Στο 86΄άπλωσε ξανά το τεράστιο κορμί του αποκρούοντας το δυνατό σουτ του Τέβες. Έμοιαζε ανίκητος. Ο Αλέγκρι τα έπαιζε όλα για όλα ρίχνοντας και τον Τζιοβίνγκο στο παιχνίδι.

Αλλά ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα. Και ο Ολυμπιακός που αμυνόταν με ό,τι είχε και δεν είχε, κρατούσε γερά. Τόσο, μέχρι να πάρει τη μεγάλη νίκη που ζητούσε για ένα σωρό λόγους.

Η φάση του αγώνα

Στη μεγάλη απόκρουση (με τη βοήθεια του δοκαριού) ο Ρομπέρτο σηκώθηκε πανηγυρίζοντας. Όλοι έπεσαν πάνω του να τον φιλήσουν. Αν μπορούσαν θα το έκαναν και οι 30.000 οπαδοί της ομάδας από την εξέδρα!

Ο διαιτητής

Δεν έκανε το μεγάλο λάθος ο Σέρβος Μάζιτς, αν και μερικές φορές άφησε σκληρά μαρκαρίσματα εκατέρωθεν. Καλός σε γενικές γραμμές, όπως και οι βοηθοί του.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Σπουδαίος ο Τσόρι, πολύ καλός ο Κασάμι, σούπερ ο Μποτία, αλλά χωρίς τον Ρομπέρτο δεν κέρδιζε ο Ολυμπιακός. Από τις 18 τελικές της Γιουβέντους, πρέπει να απόκρουσε και τις … 18.

Μας άρεσε

Ο τρόπος με τον οποίο έβαλε το γκολ ο Ολυμπιακός. Πιο πολύ μας άρεσε η πάσα του Μήτρογλου, που καταλαβαίνει ότι ο καλός σέντερ φορ μπορεί να σκοράρει …πασάροντας.

Δεν μας άρεσε

Η μαζική οπισθοχώρηση στο δεύτερο ημίχρονο στο μανιασμένο παιχνίδι της Γιουβέντους. Ίσως ο Μίτσελ έπρεπε να αντιδράσει νωρίτερα

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ