CHAMPIONS LEAGUE

Ολαΐνκα: Τιμωρίες, μπελάδες, Κατεχόμενα και ήρωας στο Μιλάνο

Ολαΐνκα: Τιμωρίες, μπελάδες, Κατεχόμενα και ήρωας στο Μιλάνο

Ο Πίτερ Ολαΐνκα ήταν ο ήρωας για τη Σλάβια στο Μιλάνο και την ισοπαλία (1-1) με αντίπαλο την Ίντερ. Ο 23χρονος Νιγηριανός έχει περάσει μια ζωή με τιμωρίες ομάδων, μπλεξίματα στις μεταγραφές του και όχι ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς μέχρι να βρει την Ιθάκη του.

Η Σλάβια Πράγας έκανε την έκπληξη στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League, καθώς έφυγε με το βαθμό (1-1) από το Μιλάνο και την αναμέτρηση με την Ίντερ στο Τζουζέπε Μεάτσα για την πρώτη αγωνιστική.

Το γκολ της ομάδας της τσεχικής πρωτεύουσας πέτυχε ο Πίτερ Ολαΐνκα στο 63ο λεπτό. Άνοιξε το σκορ καθώς με διπλή προσπάθεια νίκησε τον Σαμίρ Χαντάνοβιτς. Η ποδοσφαιρική διαδρομή του Αφρικανού δεν είχε την αναμενόμενη εξελικτική πορεία.

Μπελάδες στις μεταγραφές, τιμωρίες του ίδιου και των ομάδων του, περάσματα από όχι και ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Αλβανία ή τα Κατεχόμενα. Γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1995 στο Ιμπάνταν.

Την πόλη δηλαδή της Νιγηρίας με το μεγαλύτερο πληθυσμό, αλλά και τη δεύτερη μεγαλύτερη στη Μαύρη Ήπειρο μετά το Κάιρο. Έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες της Lion Fc και το 2012 ήλθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Slavia's Peter Olayinka runs to celebrate after scoring his sides first goal during the Champions League group F soccer match between Inter Milan and Slavia Prague at the San Siro stadium in Milan, Italy, Tuesday, Sept. 17, 2019. (AP Photo/Antonio Calanni)
Slavia's Peter Olayinka runs to celebrate after scoring his sides first goal during the Champions League group F soccer match between Inter Milan and Slavia Prague at the San Siro stadium in Milan, Italy, Tuesday, Sept. 17, 2019. (AP Photo/Antonio Calanni) AP

Κοντά στην Ελλάδα, στην Αλβανία συγκεκριμένα. Η Μπίλις τον απέκτησε, στο πρωτάθλημα της γειτονικής χώρας ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Την επόμενη σεζόν (2013) ήλθαν οι πρώτοι μπελάδες.

Αποφάσισε να φύγει από την Μπίλις, παρά το γεγονός ότι δεσμευόταν με συμβόλαιο. Αρνήθηκε να επιστρέψει για προπονήσεις, η FIFA του... κρέμασε το δελτίο και αναγκάστηκε να πάει να παίξει ποδόσφαιρο σε μια χώρα, η ομοσπονδία της οποίας δεν βρίσκεται υπό την αιγίδα της FIFA.

Μετακινήθηκε στην ομάδα Γενιτζαμί, η οποία βρίσκεται στα Κατεχόμενα, ποδοσφαιρική ομοσπονδία που δεν έχει αναγνωριστεί από την αντίστοιχη παγκόσμια. Οι Αλβανοί συνέχιζαν να παρακολουθούν έστω κι εξ αποστάσεως την πορεία του.

Η Κουκέσι τον απέκτησε, αλλά δεν φόρεσε τη φανέλα της. Κι αυτό γιατί ο Ολαΐνκα είχε υπογράψει ταυτόχρονα συμβόλαιο τόσο με την Κουκέσι, όσο και με τη Σκεντέρμπεου. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αλβανίας τον τιμώρησε με τέσσερις μήνες και έδωσε δίκιο στη δεύτερη.

Τα μπλεξίματα όχι μόνο δεν σταμάτησαν, αλλά τότε ξεκίνησαν για τα καλά. Η Σκεντέρμπεου ξεκίνησε να γράφει ιστορία. Έφθασε τα πρόθυρα των ομίλων του Champions League της σεζόν 2014-15, αλλά σταμάτησε στα playoffs όταν αποκλείστηκε από την Ντίναμο Ζάγκρεμπ.

Η τότε πρωταθλήτρια Αλβανίας τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δέκα ετών από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για στημένα ματς στην πιο σκληρή τιμωρία που επιβλήθηκε ποτέ από την UEFA. Ο Νιγηριανός, ωστόσο, ξεχώρισε σαν τη μύγα μες το γάλα.

Η Γάνδη έπιασε στον ύπνο όλες τις ομάδες και τον απέκτησε αντί 1.110.000 ευρώ. Δεν τον εμπιστεύτηκε όμως τόσο πολύ και τον παραχώρησε δανεικό σε Ντούκλα Πράγας και Ζούλτε Βάρεγχεμ. Το Βέλγιο δεν του πήγαινε, ούτε αυτός πήγαινε στο Βέλγιο.

Η Σλάβια Πράγας τον Ιούλιο του 2018 έκανε τα πάντα για να τον αποκτήσει. Και τελικά τα κατάφερε! Πλήρωσε 3.200.000 ευρώ στη Γάνδη για να τον κάνει δικό της. Έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της.

Photo credits: AP Photo/Antonio Calanni

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ