ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι έξι ομάδες που κυνηγούν την κούπα κόντρα στο... νόμο του Champions League!

Οι έξι ομάδες που κυνηγούν την κούπα κόντρα στο... νόμο του Champions League!

Δεκαέξι ομάδες θα διεκδικήσουν το 2019 το βαρύτιμο τρόπαιο του UCL αλλά οι έξι, μεταξύ των οποίων Ρεάλ, Γιουβέντους και Λίβερπουλ έχουν κόντρα μία πολύ ισχυρή παράδοση 26 ετών! Διαβάστε το story.

Αυτή την κούπα με τα μεγάλα αυτιά ή αν προτιμάτε το ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ποιά ομάδα θα το σηκώσει στον αέρα το βράδυ της 1ης Ιουνίου στο "Wanda Metropolitano" της Μαδρίτης;

Αν ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός στη φάση των ομίλων όπου έπρεπε από τις 32 συνολικά ομάδες να συνεχίσουν οι μισές, φανταστείτε τι πάρτι έχει να στηθεί στα νοκ-άουτ ματς που έχουμε από εδώ και πέρα και τα οποία αρχίζουν τον Φεβρουάριο του 2019 με πλήθος φιλόδοξων μνηστήρων.

Από την Ρεάλ που (δεν έχει πλέον Ζιντάν και Ρονάλντο αλλά) θέλει το τέταρτο σερί τρόπαιο για να φτάσει τα 14 στην τεράστια συλλογή της και την περυσινή φιναλίστ Λίβερπουλ που αισθάνεται πως αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία για να ανέβει στο ευρωπαϊκό Έβερεστ μέχρι την Γιουβέντους που θέλει να δώσει τέλος στην κατάρα των πέντε διαδοχικών χαμένων τελικών, τις Μπαρτσελόνα και Μπάγερν που ψάχνουν την 6η κούπα για να βρεθούν μόνες στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα με τις κατακτήσεις αλλά και της Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι που θέλει να γευτούν για πρώτη φορά το νέκταρ της κούπας.

Όλες οι ομάδες που θα μπουν στη διαδικασία των νοκ-άουτ αγώνων έχουν τις πιθανότητές τους για να βρεθούν στον τελικό της Μαδρίτης, ωστόσο υπάρχουν έξι ομάδες που αν φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου και τα καταφέρουν στον τελικό θα έχουν ουσιαστικά σπάσει μία πολύ ισχυρή παράδοση.

Πρόκειται για τις Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ και Ρόμα, που έκαναν +2 ήττες στη φάση των ομίλων (Ρεάλ, Γιουβέντους, Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν δύο, ενώ Λίβερπουλ και Ρόμα είχαν 3!), με την ιστορία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης να μας διδάσκει πως στις 26 προηγούμενες βερσιόν του Champions League, μόνο 3 φορές η ομάδα που έχασε δύο ματς στους ομίλους κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο!

Μάλιστα, μόνο δύο ομάδες μπορούν να καμαρώνουν για το γεγονός πως νίκησαν και την παράδοση: η Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι το 2003 και το 2007 και η Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ το 2005. Για τους προληπτικούς, "ρεντς" και "ροσονέρι" το πέτυχαν σε χρονιές που έληγαν σε μονό αριθμό, όπως τώρα, το 2019... Πάμε να δούμε πώς το κατάφεραν:

Η Μίλαν τη σεζόν 2002-03...

Στην πρώτη φάση των ομίλων, η Μίλαν συμμετείχε στο ίδιο γκρουπ με τις Μπάγερν Μονάχου, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και Λανς. Άρχισε την ευρωπαϊκή της περιπέτεια με νίκη επί των Γάλλων, συνέχισε με δύο εκτός έδρας νίκες απέναντι σε Ντεπορτίβο (4-0) και Μπάγερν (2-1), για να ολοκληρώσει ένα μαγικό "4 στα 4" με νίκη 2-1 στο Μιλάνο επί των Βαυαρών. Με τους 12 βαθμούς η πρόκριση είχε εξασφαλιστεί και η χαλάρωση έφερε δύο κολλητές ήττες (με Λανς και Ντεπορτίβο), με τους "ροσονέρι" να παίρνουν πάντως το εισιτήριο για την επόμενη φάση μαζί με την ομάδα της Γαλικίας.

Στον επόμενο γύρο η Μίλαν κυριάρχησε και προκρίθηκε ως πρώτη στους "8" μπροστά από την Ρεάλ Μαδρίτης, αφήνοντας εκτός συνέχειας τις Ντόρτμουντ και Λοκομοτίβ Μόσχας. Στα προημιτελικά ο Άγιαξ αποδείχτηκε πολύ σκληρό καρύδι και μετά το 0-0 στο Άμστερνταμ χρειάστηκε ένα γκολ του Τόμασον στις καθυστερήσεις του αγώνα στο "Σαν Σίρο" για να δώσει την νίκη με 3-2 και την πρόκριση στους Ιταλούς. Στα ημιτελικά, το ντέρμπι με την συμπολίτισσα και συγκάτοικο στο ίδιο γήπεδο Ίντερ κρίθηκε από τον κανόνα του εκτός έδρας γκολ (0-0 στο πρώτο ματς που ήταν τυπικά γηπεδούχος η Μίλαν και 1-1 στη ρεβάνς που ήταν τυπικά φιλοξενούμενη), για να ακολουθήσει ένας ακόμα ιταλικός εμφύλιος, αυτή τη φορά στον τελικό.

Η Μίλαν αντιμετώπισε την Γιουβέντους στο "Ολντ Τράφορντ" του Μάντσεστερ στον πρώτο (και μοναδικό μέχρι τώρα) ιταλικό τελικό της ιστορίας του Champions League, με το ματς να οδηγείται στα πέναλτι (0-0 στα 90 λεπτά και στην ημίωρη παράταση) και εκεί ο Αντρέι Σεβτσένσκο να υπογράφει το 6ο τρόπαιο για τους "ροσονέρι" νικώντας τον Μπουφόν για το τελικό 3-2.

Η Λίβερπουλ τη σεζόν 2004-05...

Η επιστροφή της Λίβερπουλ στην κορυφή της Ευρώπης επιτεύχθηκε διά πυρός και σιδήρου, με την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ να μετράει δύο ήττες στις πρώτες πέντε αγωνιστικές της φάσης των ομίλων του Champions League απέναντι σε Ολυμπιακό και Μονακό και να καταφέρνει τελικά να προκριθεί στα νοκ-άουτ στο φινάλε με το χρυσό γκολ του Στίβεν Τζέραρντ κόντρα στους Πειραιώτες, σε μία συγκλονιστική αναμέτρηση που την βρήκε να επικρατεί 3-1 με ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο.

Στη φάση των "16" συνέτριψε την Λεβερκούζεν, στα προημιτελικά πέταξε εκτός συνέχειας την Γιουβέντους (νίκησε 2-1 στο "Άνφιλντ" και πήρε ισοπαλία χωρίς γκολ στο Τορίνο), ενώ στα ημιτελικά η πρόκριση κρίθηκε από ένα γκολ του Λουίς Γκαρσία σε σύνολο 180 λεπτών. Φυσικά ο τελικός της Κωνσταντινούπολης πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών στην ιστορία του αθλήματος, με τους "κόκκινους' να χάνουν 3-0 μετά τα πρώτα 45 λεπτά, να ισοφαρίζουν 3-3 μέσα σε επτά τρελά λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο και να πανηγυρίζουν το τρόπαιο με σκορ 3-2 υπέρ τους στα πέναλτι!

Η Μίλαν τη σεζόν 2006-07...

Η ποδοσφαιρική Ιταλία συγκλονίζεται από το σκάνδαλο Calciopoli (σε ένα καλοκαίρι πάντως που η εθνική της ομάδα κατακτάει το Μουντιάλ στα γήπεδα της Γερμανίας) και το γεγονός αυτό αναγκάζει την Μίλαν να αρχίσει την ευρωπαϊκή περιπέτειά της από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Ο Φιλίπο Ιντζάγκι οδηγεί την ομάδα του Αντσελότι σε πρόκριση εις βάρος του Ερυθρού Αστέρα με δύο νίκες (1-0 στο Βελιγράδι και 2-1 στο Μιλάνο), ενώ η φάση των ομίλων την βρίσκει στο ίδιο γκρουπ μαζί με την ΑΕΚ, την Λιλ και την Άντερλεχτ. Στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές έχει απολογισμό 3 νίκες και 1 ισοπαλία που της εξασφαλίζουν την πρόκριση ενώ το φινάλε την βρίσκει να γνωρίζει δύο διαδοχικές ήττες: από την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο (0-1 με το γκολ του Ζούλιο Σέζαρ για την Ένωση) και από την Λιλ στο "Σαν Σίρο" (2-0, με το αποτέλεσμα αυτό να χαρίζει την πρόκριση στους "16" στους Γάλλους και να αφήνει εκτός την ελληνική ομάδα).

Ωστόσο, παρά τις δύο ήττες στους ομίλους, η Μίλαν κατάφερε να σπάσει ξανά την παράδοση του Champions League (δεν το έχει καταφέρει άλλη από τότε), αφού μπόρεσε στο φινάλε να πανηγυρίσει εκείνη την κατάκτηση του τροπαίου. Στους "16" ένα γκολ του Κακά στις καθυστερήσεις του δεύτερου αγώνα της έδωσε την πρόκριση εις βάρος της σκληροτράχηλης Σέλτικ, ενώ στα προημιτελικά οι Ζέεντορφ και Ιντζάγκι την οδήγησαν σε σπουδαία νίκη-πρόκριση στο Μόναχο εις βάρος της Μπάγερν. Στα ημιτελικά βρήκε στο δρόμο της την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετά την ήττα με 3-2 στο "Ολντ Τράφορντ", πήρε μεγαλειώδη πρόκριση για τον τελικό της Αθήνας, με τους Κακά, Ζέεντορφ και Τζιλαρντίνο να βάζουν τη σφραγίδα τους στο επιβλητικό 3-0 της ρεβάνς του Μιλάνου. Τελευταίος σταθμός εκείνης της ονειρεμένης διαδρομής ήταν το ΟΑΚΑ, όπου στέφθηκε ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης όπως και το 1994 απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Αντίπαλος αυτή τη φορά η Λίβερπουλ σε μία ρεπετισιόν του τελικού της Κωνσταντινούπολης, με τους "ροσονέρι" να έχουν πάρει ωστόσο το (σκληρό) μάθημα που τους είχε δοθεί το 2005 και να νικούν 2-1 με δύο γκολ του Ιντζάγκι, κατακτώντας το 7ο Champions League στην ιστορία τους.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ