ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπάγερν Μονάχου: Μίνι κρίση σε έναν τεράστιο σύλλογο

Bayern's Robert Lewandowski celebrates after scoring the opening goal during the German Bundesliga soccer match between VfL Wolfsburg and FC Bayern Munich in Wolfsburg, Germany, Saturday, Oct. 20, 2018. (AP Photo/Michael Sohn)
Bayern's Robert Lewandowski celebrates after scoring the opening goal during the German Bundesliga soccer match between VfL Wolfsburg and FC Bayern Munich in Wolfsburg, Germany, Saturday, Oct. 20, 2018. (AP Photo/Michael Sohn) AP PHOTO/MICHAEL SOHN

Η Μπάγερν ήρθε στην Ελλάδα για το ματς με την ΑΕΚ κουβαλώντας στα μπαγκάζια της μία μίνι αγωνιστική κρίση που καλείται να διαχειριστεί. Κρίση που έχει αιτία αλλά και θεραπεία!

Στο ίδιο έργο θεατές. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος την περσινή ποδοσφαιρική παράσταση που ανέβηκε και παίχτηκε για σειρά μηνών στην Bundesliga, με τον θίασο να είναι πολυμελή αλλά τη βασική πρωταγωνίστρια να παραμένει η ίδια: η Μπάγερν Μονάχου.

Μπορεί στην αρχή της σεζόν να υπήρχαν έντονες αναταράξεις και κλυδωνισμοί που να έφεραν την (αναγκαστική) απομάκρυνση του Κάρλο Αντσελότι (ελέω της κόντρας του με τις περισσότερες πριμαντόντες των αποδυτηρίων), ωστόσο η κανονικότητα δεν άργησε να επανέλθει, με τον Γιουπ Χάινκες να επιστρέφει για την τέταρτη θητεία του στο τιμόνι των Βαυαρών και να βάζει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του εντός και εκτός ομάδας.

Το αποτέλεσμα ήταν ο πλέον πολυνίκης σύλλογος στην Γερμανία να πανηγυρίσει 22 νίκες στα 26 ματς πρωταθλήματος που την καθοδήγησε ο Χάινκες (!) και να φτάσει στην κατάκτηση του 6ου συνεχόμενου πρωταθλήματος και 28ου συνολικά στην ιστορία του, με τη μοναδική ανορθογραφία μέσα στη σεζόν να είναι η ήττα με 3-1 στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης (στο Champions League έφτασε ως τα ημιτελικά).

Εκείνη μάλιστα η έκπληξη που σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου έφερε μία ακόμα έκπληξη λίγο αργότερα για τον κόσμο των Βαυαρών, με τη διοίκηση της Μπάγερν (όπου διοίκηση, φέρτε στο μυαλό σας τον πρόεδρο Ούλι Χένες, τον εκτελεστικό διευθυντή Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε και τον αθλητικό διευθυντή Χασάν Σαλιχάμιτζιτς) να παίρνει μία μεγάλη και... ρισκαδόρικη απόφαση.

ΠΗΡΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ... ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΑΥΑΡΙΚΟ ΘΡΟΝΟ

Αυτή ήταν να χρίσει διάδοχο του Χάινκες (βγήκε στη σύνταξη στα 73 του χρόνια έχοντας κερδίσει τον τίτλο ενός εκ των πιο επιτυχημένων τεχνικών στην ιστορία του συλλόγου) όχι κάποιο από τα μεγάλα ονόματα που φιγουράρουν στους ευρωπαϊκούς πάγκους τα τελευταία χρόνια αλλά τον 47χρονο Νίκο Κόβατς, με μοναδική προυπηρεσία του μία διετία στην Άιντραχτ και άλλα δύο χρόνια στην εθνική Κροατίας.

Πέρα πάντως από την αλλαγή στο πρόσωπο που θα διαφέντευε τα αποδυτήρια, το ρόστερ δεν υπέστη σαρωτικές αλλαγές και έμεινε σχεδόν αναλλοίωτο. Μοναδική διαφοροποίηση της φετινής σεζόν σε σύγκριση με την περασμένη ήταν η αποχώρηση των Αρτούρο Βιδάλ (Μπαρτσελόνα), Σεμπάστιαν Ρούντι (Σάλκε) και Χουάν Μπερνάτ (Παρί Σεν Ζερμέν), με τους Βαυαρούς να αποκτούν από την Σάλκε τον Γκορέτσκα και να καλωσορίζουν και πάλι τους Ρενάτο Σάντσες και Σερζ Ναμπρί μετά τη λήξη των δανεισμών τους σε Σουόνσι και Χόφενχαϊμ αντίστοιχα.

Ουσιαστικά, το μεγαθήριο του γερμανικού ποδοσφαίρου έκανε μικρές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ του, με όλα τα βαριά ονόματα να παραμένουν: Λεβαντόβσκι, Μίλερ, Ρόμπεν, Ριμπερί, Χάμες Ροντρίγκες, Τιάγκο Αλκάνταρα, Χάβι Μαρτίνεθ, Χούμελς, Μπόατενγκ, Αλάμπα και Νόιερ.

Όλοι αυτοί, που ξέρουν από πρωταθλητισμό και έχουν αποδείξει πως αντέχουν την πίεση και το ειδικό βάρος μίας φανέλας όπως της Μπάγερν, πήραν την κατάσταση στα πόδια τους και με κεκτημένη ταχύτητα από πέρυσι, έβαλαν ξανά την ομάδα τους στο μονοπάτι των επιτυχιών, με τα πρώτα επτά επίσημα ματς της ομάδας (4 για το πρωτάθλημα, 1 για το Κύπελλο, 1 για το Σούπερ Καπ και ένα για το Champions League) να συνοδεύονται από ισάριθμες νίκες και απολογισμό τερμάτων 19 υπέρ και 2 κατά.

Bayern's scorer Robert Lewandowski, center, and his teammates celebrate their side's second goal during the German Bundesliga soccer match between VfL Wolfsburg and FC Bayern Munich in Wolfsburg, Germany, Saturday, Oct. 20, 2018. (AP Photo/Michael Sohn)
Bayern's scorer Robert Lewandowski, center, and his teammates celebrate their side's second goal during the German Bundesliga soccer match between VfL Wolfsburg and FC Bayern Munich in Wolfsburg, Germany, Saturday, Oct. 20, 2018. (AP Photo/Michael Sohn) AP PHOTO/MICHAEL SOHN

Μέχρι που ήρθε η στιγμή των διαδοχικών αρνητικών αποτελεσμάτων και των προβληματικών εμφανίσεων, που έφερε την κρίση, την αμφισβήτηση, τη μουρμούρα και την εσωστρέφεια, και η οποία δημιούργησε σε πολλούς την αίσθηση πως η Μπάγερν δεν είναι ανίκητη: πως είναι πλέον περισσότερο ευάλωτη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και αντιμετωπίσημη.

Αυτό τουλάχιστον έδειξαν η εντός έδρας ισοπαλία με την Άουγκσμπουργκ και τον Άγιαξ (αμφότερες με σκορ 1-1) και η ήττα από την Χέρτα εκτός έδρας (0-2), τρία ματς που είχαν ως κοινό παρονομαστή τη δημιουργία φάσεων από πλευράς Μπάγερν αλλά το καραμπινάτο πρόβλημα στην τελική προσπάθεια.

Το ματς πάντως που ταρακούνησε συθέμελα το σύλλογο ήταν η συντριβή με 3-0 από την Γκλάντμπαχ στην "Allianz Arena" που την έφερε στο -4 από την κορυφή, με τον Μάνουελ Νόιερ να απολογείται στο φινάλε λέγοντας τα εξής: "Στα τελευταία παιχνίδια είχαμε ευκαιρίες αλλά δεν τις αξιοποιήσαμε. Με την Γκλάντμπαχ δεν μπορέσαμε καν να δημιουργήσουμε ευκαιρίες.

Αυτή δεν είναι η Μπάγερν, ήταν κάτι πολύ μικρό". Οι δηλώσεις αυτές μόνο στα... ψιλά δεν πέρασαν από τη στιγμή που ο εμβληματικός Γερμανός κίπερ συνιστά παίκτη που έχει περίοπτη θέση μέσα στην ομάδα, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που προηγήθηκαν δύο δημοσιεύματα που είχαν βάλει... φουρνέλο στα αποδυτήρια.

Το ένα έφερνε τον Χάμες Ροντρίγκες να είναι χολωμένο από το λίγο χρόνο συμμετοχής που του έδινε ο Κόβατς εκείνο το διάστημα (έμεινε στον πάγκο στο ματς με την Άουγκσμπουργκ, αποχώρησε στο 72ο λεπτό κόντρα στη Χέρτα και πέρασε ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο στο 62ο με τον Άγιαξ) και να μονολογεί στα αποδυτήρια "Δεν είμαστε Άιντραχτ...".

Το δεύτερο ήθελε αρκετά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Βαυαρών να εκφράζουν δυσφορία για το εκτεταμένο ροτέισον και την αμυντική φιλοσοφία του Κόβατς αλλά και την εντολή του για 20λεπτη άσκηση με ποδήλατο τόσο στο τέλος κάθε προπόνησης, όσο και μετά τα επίσημα ματς.

ΛΕΒΑΝΤΟΒΣΚΙ, ΡΟΜΠΕΡΝ ΚΑΙ ΡΙΜΠΕΡΙ (ΔΕΝ) ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Ποιες οι αιτίες για αυτό το εφιαλτικό αρνητικό σερί με τις 2 ισοπαλίες και τις 2 ήττες από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου; Σίγουρα μία από αυτές έχει να κάνει με την όχι και τόσο καλή αγωνιστική φόρμα του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι...

Το "βαρύ πυροβολικό" της Μπάγερν σκόραρε 27, 29 και 37 γκολ αντίστοιχα στις τρεις τελευταίες σεζόν του σε πρωτάθλημα και Champions League (χωρίς να υπολογίζεται το πόσες φορές έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα από το σημείο του πέναλτι) ενώ φέτος, μέχρι και το ματς με την Γκλάντμπαχ, είχε σκοράρει μόλις 2 φορές, με Στουτγκάρδη και Μπενφίκα, πέφτοντας έτσι από το 0,8 γκολ ανά ματς στο 0,28.

Ίσως η επιθυμία του να είχε αποχωρήσει το περασμένο καλοκαίρι (δεν έγινε πράξη) να τον επηρέασε αρνητικά, ενώ κατά πολλούς η εκκίνησή του τη φετινή σεζόν ήταν απλά η συνέχεια της παρουσίας του στο Μουντιάλ της Ρωσίας με τη φανέλα της Πολωνίας όπου ήταν η σκιά του δεινού μπόμπερ "Λέβα"...

Οι Άριεν Ρόμπεν και Χάμες Ροντρίγκες κάλυψαν σε έναν βαθμό το κενό που υπήρχε στο σκοράρισμα όμως αυτό οδήγησε στο να πέσουν τα νούμερά τους όσον αφορά στη δημιουργία, ενώ η επιμονή του Κόβατς στον 34χρονο Ρόμπεν και στον 35χρονο Ριμπερί για τα άκρα της επίθεσης δεν δικαιώθηκε. Είναι παίκτες κλάσης αλλά δεν γίνεται να βγάζουν συνέχεια 90λεπτα σε Γερμανία και Ευρώπη και αυτό να μην έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του παιχνιδιού τους και στην ποιότητα της Μπάγερν από τη μέση και μπροστά.

Κατά πολλούς, ρόλο στην μίνι κρίση έπαιξε και η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων που υπάρχουν στα μετώπισθεν και ειδικά στα άκρα της άμυνας (πίσω από τους βασικούς Κίμιχ και Μπερνάτ) καθώς και στο ότι ο Νόιερ προέρχεται από τραυματισμό και δεν είναι 100% έτοιμος, ενώ σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει φυσικά και ο προπονητής...

Bayern coach Niko Kovac, 2nd left, looks at Bayern's Arjen Robben, right, leaving the pitch after Robben received a red card during the German Bundesliga soccer match between VfL Wolfsburg and FC Bayern Munich in Wolfsburg, Germany, Saturday, Oct. 20, 2018. (AP Photo/Michael Sohn)
Bayern coach Niko Kovac, 2nd left, looks at Bayern's Arjen Robben, right, leaving the pitch after Robben received a red card during the German Bundesliga soccer match between VfL Wolfsburg and FC Bayern Munich in Wolfsburg, Germany, Saturday, Oct. 20, 2018. (AP Photo/Michael Sohn) AP PHOTO/MICHAEL SOHN

Στην Άιντραχτ είχε φτιάξει μία ομάδα για να παλεύει κάθε ματς και να παίζει στην κόντρα ενώ στην Μπάγερν έχει την πρόκληση να διασπάει αποφασισμένες άμυνες αλλά και να διαχειρίζεται όχι απλά μεγάλες αλλά και πανίσχυρες προσωπικότητες (σύμφωνα με τις "κακές γλώσσες" οι Ριμπερί και Ρόμπεν "έφαγαν" τον Αντσελότι).

"Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα στην οποία εργάζεται και πρέπει να αλλάξει τον τρόπο δουλειάς του. Στην Φρανκφούρτη έπρεπε να κάνει καλύτερους τους παίκτες. Τώρα πρέπει να καλός στην επικοινωνία, στη μεταδοτικότητα. Θα πρέπει να πείσει τον Ρόμπεν και τον Ριμπερί ότι δεν μπορούν να παίζου συνέχεια και ότι θα πρέπει να παίξουν και πιο νέοι παίκτες. Γενικα πάντως, χρειάζεται πίστωση χρόνου", αναφέρει για την κατάσταση στην Μπάγερν ο Σβεν Βέστερσουλτζε, ρεπόρτερ της "Bild".

Την πίστωση χρόνου φαίνεται πάντως ότι θα την έχει ο Νίκο Κόβατς, με τη διοίκηση όχι μόνο να διαψεύδει τα πρόσφατα σενάρια περί αντικατάστασής του (το όνομα του Αρσέν Βενγκέρ έπαιξε έντονα στα γερμανικά μίντια) αλλά και τους Χένες, Ρουμενίγκε και Σαλιχάμιτζιτς να υπερασπίζονται δημόσια τον Κροάτη μέσω συνέντευξης Τύπου και να εξαπολύουν μετωπική επίθεση στους δημοσιογράφους για τον τρόπο που τον μεταχειρίζονται!

Η κίνησή τους μάλιστα φαίνεται πως απέδωσε άμεσα καρπούς καθώς το περασμένο Σάββατο, σε ένα ματς κομβικό για την Μπάγερν μετά από το "μαύρο" σερί και ενόψει του επίσης κρίσιμου αγώνα με την ΑΕΚ για την 3η αγωνιστική του Champions League, έδειξε ισχυρό χαρακτήρα, με παίκτες να βγαίνουν μπροστά και να κάνουν δήλωση:

Ο υποτονικός για δύο μήνες Λεβαντόβσκι οδήγησε την ομάδα του στο 3-1 εκτός έδρας επί της Βόλφσμπουργκ πετυχαίνοντας τα δύο πρώτα γκολ της Μπάγερν και δίνοντας την ασίστ για το τρίτο (έδωσε τέλος στην επιθετική αφλογιστία πέντε αγώνων), ο Χούμελς θύμισε τον αμυντικό που για πολλούς ήταν εκ των κορυφαίων στον κόσμο πέρυσι, ο Χάβι Μαρτίνεθ ήταν ηγετικός στα αμυντικά του καθήκοντα στο χώρο της μεσαίας γραμμής, απελευθερώντας τους Χάμες και Τιάγκο.

Επιπλέον, ο Ρόμπεν ήταν διαρκής πηγή κινδύνων για την άμυνα των "λύκων" μέχρι το 57' που αποβλήθηκε, ο Χάμες Ροντρίγκες εντυπωσίασε με το 85% ακρίβεια στις πάσες του και ο Ναμπρί μπήκε στα παπούτσια του τραυματία Ριμπερί (εκτός αποστολής για το αποψινό ματς με την ΑΕΚ), με το 44% του παιχνιδιού της Μπάγερν να γίνεται από την πλευρά του.

Munich's Corentin Tolisso, top, and teammate  James Rodriguez celebrate a goal  during the German Bundesliga soccer match between FC Augsburg and Bayern Munich, in Augsburg, Germany, Saturday, April 7, 2018. (Sven Hoppe/dpa via AP)
Munich's Corentin Tolisso, top, and teammate James Rodriguez celebrate a goal during the German Bundesliga soccer match between FC Augsburg and Bayern Munich, in Augsburg, Germany, Saturday, April 7, 2018. (Sven Hoppe/dpa via AP) SVEN HOPPE/DPA VIA AP

"Ηταν ένα μικρό πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε ο μετρημένος και προσγειωμένος Κόβατς που αντιλαμβάνεται πως η Μπάγερν δεν παίζει φέτος μόνη της στη Bundesliga (είναι στην 4η θέση με 16 βαθμούς, πίσω από την Ντόρτμουντ που έχει 20 και τις Βέρντερ και Γκλάντμπαχ που έχουν 17), με τον Χούμελς να υποστηρίζει πως η νίκη έφερε λύτρωση στους παίκτες.

Από την πλευρά του ο Χάμες Ροντρίγκες, λίγες ώρες πριν το ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για την 3η αγωνιστική του Champions League θέλησε να διώξει τα φαντάσματα της μίνι κρίσης που καταπλάκωσε για σχεδόν έναν μήνα την Μπάγερν, λέγοντας:

"Σε μία μεγάλη σεζόν, τέτοια πράγματα είναι λογικό να συμβαίνουν. Θα κάνεις καλά παιχνίδια αλλά και άσχημα. Η άσχημη φάση έχει ήδη φύγει. Τώρα έρχεται κάτι καλό". Το αν η κρίση της Μπάγερν ανήκει στο παρελθόν θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε σε λίγες ώρες στο χορτάρι του ΟΑΚΑ κόντρα στην πρωταθλήτρια Ελλάδας, με την Μπάγερν να έχει και σύμμαχο την παράδοση που την θέλει να μετράει 3 νίκες και 1 ισοπαλία στη χώρα μας για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ