CHAMPIONS LEAGUE

"Μήνυμα κατά της τρομοκρατίας, ευχαριστώ το twitter"

"Μήνυμα κατά της τρομοκρατίας, ευχαριστώ το twitter"

Τον έσωσε το Twitter, τον βρήκαμε μέσω Instagram, του μιλήσαμε με βιντεοκλήση στο Whatsapp. Ο οπαδός της Μονακό, Ματιέ Πεσκέ, μιλά στο Sport24.gr από το Ντόρτμουντ για τη φιλοξενία από αυτούς της Μπορούσια, ευχαριστεί το twitter και παραδέχεται ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει στη Γαλλία.

Στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος - τριπλή έκρηξη κοντά στο πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της Ντόρτμουντ στο γήπεδο για τον προημιτελικό με τη Μονακό - εκδηλώθηκε μια πράξη υπέρτατης οπαδικής αλληλεγγύης με τους φίλους της γερμανικής ομάδας να προσφέρουν στέγη στους αντίστοιχους της γαλλικής.

Όλο αυτό ξεκίνησε μέσα από την πρωτοβουλία που ανέλαβε η ομάδα στην οποία αγωνίζεται ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος - λίγα λεπτά μετά την επίσημη αναβολή του ματς - από τα social media με το hashtag #bedforawayfans.

Οι φωτογραφίες οπαδών της Μονακό να κοιμούνται, να τρώνε και να φιλοξενούνται στα σπίτια αυτών της Ντόρτμουντ έχουν γίνει viral σε Facebook, Twitter και Instagram.

Ένας εκ των οπαδών της γαλλικής ομάδας που φιλοξενήθηκε σε οικεία αντίστοιχου της γερμανικής μιλά στο Sport24.gr. Ο Ματιέ Πεσκέ από το Ντόρτμουντ όπου βρίσκεται μας εξηγεί το χρονικό της πιο ιδιότυπης και αξιέπαινης οπαδικής φιλοξενίας.

"Την ώρα των εκρήξεων ήμουν με ένα φίλο μου εντός του γηπέδου. Είχαμε μπει από τις 18:00 (τοπική ώρα) στο "Signal Iduna Park" γιατί ήταν η πρώτη φορά που επισκεφτήκαμε το Ντόρτμουντ και το γήπεδο. Οπότε, θέλαμε να απολαύσουμε κάθε στιγμή.

Μόλις μάθαμε ότι το ματς αναβλήθηκε, μπήκαμε από το κινητό στην ιστοσελίδα της Airbnb (ιστοσελίδα εύρεσης/ενοικίασης δωματίων). Από την πρώτη ματιά απογοητευτήκαμε. Τα δωμάτια ήταν ελάχιστα και οι τιμές πολύ υψηλές. Εξάλλου, η ζήτηση ήταν μεγάλη.

"Μήνυμα κατά της τρομοκρατίας, ευχαριστώ το twitter"

Εμείς είχαμε προγραμματίσει να επιστρέψουμε με το αυτοκίνητο με τη λήξη της αναμέτρησης. Μένουμε στη Λιλ και η απόσταση είναι τέσσερις ώρες οδικώς. Αλλά, μόλις μάθαμε ότι το ματς θα γίνει την Τετάρτη (12/4, 19:45) δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να μείνουμε.

Καθώς προσπαθούσαμε να δούμε τι θα κάνουμε και χαζεύαμε στο twitter της Μονακό, είδαμε το hashtag #bedforawayfans. Το δοκιμάσαμε κι έδωσα τον αριθμό μου. Μετά από δύο λεπτά με κάλεσε ένας γερμανικός αριθμός, ενώ ταυτόχρονα έλαβα κλήση κι από άλλους δύο.

Ήταν ένας οπαδός της Ντόρτμουντ και μου είπε ότι μπορεί να μας φιλοξενήσει. Με ρώτησε κιόλας που είμαι και προσφέρθηκε να έρθει να μας παραλάβει με το όχημά του. Πήγαμε σπίτι του, φάγαμε, κοιμηθήκαμε. Ακόμη και τώρα σπίτι του είμαστε. Είναι δύο αδέρφια, οπαδοί της Μπορούσια".

Αλήθεια υπήρχε φόβος στην αρχή; Είναι παράξενο να κοιμάσαι σε κάποιον που δεν γνωρίζεις από... χθες. Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις; Ποιες οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στους συγκάτοικους οπαδούς των Ντόρτμουντ και Μονακό;

"Δεν φοβηθήκαμε καθόλου. Μπορεί να είναι παράξενο να μένεις και να κοιμάσαι σε κάποιον που δεν γνωρίζεις, αλλά δεν υπήρχε κανένας φόβος. Εκείνοι δεν είχαν έρθει γήπεδο. Ήταν σπίτι κι έβλεπαν το Γιουβέντους - Μπαρτσελόνα. Το πρώτο πράγμα που ρωτήσαμε να μάθουμε ήταν τι έγινε. Ούτε κι αυτοί ήξεραν να απαντήσουν. Τα πρώτα λεπτά υπήρχε σύγχυση και στα γερμανικά ΜΜΕ. Είδαμε το ματς, συζητήσαμε και για το δικό μας. Πραγματικά δεν το πιστεύαμε".

"Μήνυμα κατά της τρομοκρατίας, ευχαριστώ το twitter"

Κάνουν τελικά καλό ή κακό τα social media; Μάλλον θα ήταν απίθανο - παρά την αγνότητα της πρόθεσης - να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο πριν από δεκαπέντε, είκοσι χρόνια! Ο Ματιέ Πεσκέ ευγνωμονεί κι ευχαριστεί το twitter και παραδέχεται ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να συμβεί στην πατρίδα του, Γαλλία.

"Δεν ξέρω τι να πω, εάν δεν υπήρχε το twitter, θα κοιμόμασταν στο αυτοκίνητο, όπως μπορούσε να κοιμηθεί ο καθένας. Είναι απίστευτο αυτό που έκαναν. Ευχαριστώ το twitter.

Ειλικρινά σου λέω, ότι μου φαίνεται δύσκολο κάτι τέτοιο να γινόταν στη Γαλλία. Δεν ξέρω για την Ελλάδα, αλλά στη Γαλλία δεν πιστεύω ότι θα γινόταν. Από αυτό και μετά οι σχέσεις των οπαδών της Ντόρτμουντ και της Μονακό θα είναι εντελώς διαφορετική. Σε κάθε περίπτωση, εστάλη ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα κατά της τρομοκρατίας".

Πετύχαμε τον Ματιέ την ώρα του πρωινού μαζί με τους Γερμανούς φίλους του. Ποια είναι η γνώμη του για το ματς; Ευνοεί κάποια εκ των δύο ομάδων αυτή η εξέλιξη, ως προς τον ψυχολογικό τομέα;

"Νομίζω ότι αυτό που έγινε την Τρίτη το βράδυ, ίσως ευνοήσει τη Μονακό. Το λέω με την έννοια ότι οι παίκτες της Ντόρτμουντ ίσως να είναι λίγο σοκαρισμένοι. Άλλωστε, ένας παίκτης τους (Μπάρτρα) τραυματίστηκε".

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ