CHAMPIONS LEAGUE

Killing them softly

Killing them softly
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός πέρασε από το "Maksimir" χωρίς να βγάλει μάτια, δίχως να εντυπωσιάσει. Είχε όμως ένστικτο κυνηγού που παραμονεύει το θήραμα του. Η δεύτερη ανάγνωση του αγώνα και οι κινήσεις του Σίλβα μέχρι το θανάσιμο χτύπημα στα πλευρά της Ντίναμο.

Από τρία σερί σούπερ αποτελέσματα προερχόταν ο Ολυμπιακός φτάνοντας στην μάχη του Ζάγκρεμπ απέναντι στην Ντίναμο. Υπέταξε την Άρσεναλ στο Λονδίνο, τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και την ΑΕΚ στο Φάληρο.

Αν μη τι άλλο η ψυχολογία των Πειραιωτών ήταν στα ύψη πριν την συνάντηση στο "Maksimir". Και ξέρετε ότι αυτό είναι πάντα θετικό όταν το διαχειρίζεσαι σωστά. Διαφορετικά ο ενθουσιασμός μπορεί να μετατραπεί σε αγωνιστική αφέλεια και να πληρωθεί με το ανάλογο τίμημα. Ο Ολυμπιακός όμως δεν την πάτησε αυτή τη φορά. Και αυτό γιατί πήγε στην Κροατία σα να μην έχει συμβεί τίποτα προηγουμένως. Γι' αυτό βεβαίως φρόντισε ο Μάρκο Σίλβα που -δικαίως- κλέβει τις εντυπώσεις σε αυτούς τους πρώτους του μήνες στο Λιμάνι.

Τι έκανε ο Πορτογάλος τεχνικός; Φρόντισε να τους προσγειώσει. Να τους δώσει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για κάποια ομάδα της πλάκας. Ότι το ματς δεν σηκώνει "μαγκιές" αλλά θέλει υπομονή. Ο Αλέξης Βιρβίλης που ήταν εξάλλου στο Ζάγκρεμπ φρόντισε να μας μεταφέρει ακριβώς τι είπε ο Σίλβα όταν έκλεισε τους παίκτες του σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου όπου διέμενε η αποστολή.

Κάτι καλό γίνεται στον Πειραιά

Ο Ολυμπιακός λοιπόν κατάφερε να περάσει νικηφόρα από το "Maksimir" αλλά αξίζει να σταθούμε σε μια λεπτομέρεια που έχει ιδιαίτερη αξία: οι Πειραιώτες κατέκτησαν ένα υπερπολύτιμο τρίποντο δίχως να κάνουν κάτι special στο χορτάρι. Γεγονός που δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην επιτυχία τους. Όταν μια ομάδα καταφέρνει να κάνει ευρωπαϊκά διπλά χωρίς να έχει συμβεί κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο στον αγωνιστικό χώρο, σημαίνει ότι αρκετά πράγματα δουλεύουν σωστά.

Οι "ερυθρόλευκοι" πρωτίστως ήταν ομάδα στο "Maksimir". Ομάδα κανονική. Λειτουργούσαν σαν ομάδα, αμύνονταν σαν ομάδα, είχαν υπομονή σαν ομάδα, "χτύπησαν" όταν έπρεπε, όπως έπρεπε σαν ομάδα. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη νίκη του Σίλβα μέχρι τώρα. Όχι το "Emirates". Ο Πορτογάλος έχει κερδίσει το πλέον σημαντικό: την εμπιστοσύνη των παικτών του. Οι οποίοι έχουν πειστεί ότι εφόσον ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές του προπονητή τους, θα φτάνουν στον στόχο τους. Και η λεπτομέρεια αυτή θα μετρήσει πολύ όταν θα έρθει η πρώτη στραβή. Οι όποιοι κλυδωνισμοί θα απορροφηθούν με συνοπτικές διαδικασίες. Ας δούμε τώρα και κάποια πράγματα στο αγωνιστικό σκέλος που έπαιξαν την δική τους σημασία για να έρθει αυτό το 0-1 στο "Maksimir".

Προβληματικό το πρώτο τέταρτο

Το είπε και ο Ρομπέρτο στις δηλώσεις του μετά το ματς. Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε καλά στα πρώτα λεπτά του αγώνα και συγκεκριμένα στο πρώτο 15λεπτο (όπου μεταξύ άλλων είχε μόλις 12 πάσες σε αυτό το διάστημα). Θέλοντας να κλείσουν όλους τους χώρους στον άξονα, οι Πειραιώτες αγωνίστηκαν πολύ κλειστά σε αυτό το διάστημα και στο γράφημα που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό ότι Πάρντο και Σεμπά έπαιζαν σχεδόν... επάνω στον Φορτούνη.

Το team shape Ντίναμο και Ολυμπιακού από το 1' έως το 15'

Μετά το πρώτο τέταρτο και αφού δεν έδωσε δικαιώματα στους Κροάτες, ο Ολυμπιακός άρχισε να απλώνει την πίεση του στο γήπεδο, βρήκε μεγαλύτερη ισορροπία και έβγαλε το ημίχρονο φέρνοντας το παιχνίδι στα μέτρα του.

Το team shape Ντίναμο και Ολυμπιακού, κλείνοντας το πρώτο μέρος

Με την ίδια διάθεση στην επανάληψη

Στο δεύτερο 45λεπτο ο Ολυμπιακός θέλει και πάλι να μπλοκάρει τον άξονα της μεσαίας γραμμής της Ντίναμο και κυρίως τους Μασάντο και Ρογκ, που είχαν αναλάβει το δημιουργικό κομμάτι. Ειδικότερα τον Πορτογάλο, από τα πόδια του οποίου περνούσε η μπάλα σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης των γηπεδούχων. Ξανά λοιπόν οι Σεμπά και Πάρντο έπαιζαν τουλάχιστον 7-8 μέτρα μέσα από τον ασβέστη.

Το team shape Ντίναμο και Ολυμπιακού από το 46' μέχρι το 60'

Τι ρισκάρει και που ποντάρει ο Σίλβα

Κάθε απόφαση τακτικής εμπεριέχει ένα ρίσκο. Είναι αναπόφευκτο για οποιονδήποτε προπονητή σε κάθε επίπεδο. Το τέλειο δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Επιλέγοντας λοιπόν να μην αφήσει την Ντίναμο να κάνει παιχνίδι από τον άξονα, ο Σίλβα δίνει χώρο στο πλάι του γηπέδου. Προτιμά να στείλει την μπάλα στην άκρη και ποντάρει στις προσωπικές μονομαχίες των Ομάρ, Μαζουακού απέναντι στους Φερνάντες και Σουντανί αντίστοιχα, ενώ παράλληλα περιμένει από τους Μποτία - Σιόβα να καθαρίσουν ότι σέντρες περάσουν στην περιοχή. Και δικαιώνεται. Κατά 3/4 στο 100%, έχοντας και μια δόση τύχης στις δύο ευκαιρίες της Ντίναμο.

Killing them softly

19 συνολικά απόλυτα επιτυχημένες απομακρύνσεις είχαν Μποτία και Σιόβας, ενώ κέρδισαν κατά κράτος τις εναέριες μονομαχίες (78%)

Killing them softly

Ανίκητος συνολικά ο Ολυμπιακός στον αέρα με 18 στις 19 κερδισμένες μονομαχίες στο αμυντικό κομμάτι

Killing them softly

Ο Μαζουακού ήταν απροσπέλαστος ανασταλτικά με 8/8 επεμβάσεις!

Προβλήματα ο Ομάρ

Ο Ελαμπντελαουί αντιμετώπισε προβλήματα όταν ο Μάμιτς έριξε στο ματς τον Πιάτσα, που μαζί με τον μπακ Πίβαριτς έβαλαν δύσκολα στον μπακ του Ολυμπιακού. Γι΄αυτό και ο Σίλβα μόλις ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα στο πέρασε τον Σαλίνο στο ματς αντί του Πάρντο. Ο Βραζιλιάνος πέρασε δεξιός εσωτερικός μέσος για να αναχαιτίσει τις προωθήσεις του Πίβαριτς και να μην επιτρέψει τις συνεργασίες με τον Πιάτσα. Έτσι ο Ολυμπιακός βρήκε ισορροπία ανασταλτικά και περιορίστηκαν σημαντικά οι επικίνδυνες επισκέψεις των Κροατών από την δεξιά πτέρυγα της άμυνας των Πειραιωτών.

Η κίνηση του Σίλβα με τον Σαλίνο έβαλε φρένο στις επελάσεις της Ντίναμο από αριστερά

"Χτύπησε" τον Μάτσελ ο Σίλβα

Ο τρόπος που επέλεξε να κλείσει τους χώρους στον άξονα ο Σίλβα είχε διπλή ανάγνωση. Γιατί εκτός από την ανασταλτική συνέπεια, παράλληλα έψαχνε τον τρόπο που θα πληγώσει την κροατική άμυνα στην κόντρα. Δίνοντας γήπεδο στο πλάι, ο Πορτογάλος τεχνικός προκαλούσε τους μπακ της Ντίναμο να πάρουν μέτρα και να αφήσουν ακάλυπτους χώρους για την αντεπίθεση. Αυτό συνέβη ακριβώς στην μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Ολυμπιακού στο 53'. Βαθιά μπαλιά του Ομάρ στον Πάρντο, που έφυγε στην πλάτη του Πίβαριτς, σέρβιρε έτοιμο γκολ στον Ιντέγε, αλλά ο τελευταίος αστόχησε προ κενής εστίας.

Με την αλλαγή του Φορτούνη και τον Ντομίνγκες στο παιχνίδι, ο Σίλβα θέλει να κάνει το ίδιο πράγμα με διαφορετικό τρόπο. Σεμπά και Πάρντο έρχονται λίγο πιο πίσω από τον Αργεντίνο, προκειμένου να διατηρηθεί η σωστή κάλυψη των χώρων ανασταλτικά. Με τον Ντομίνγκες πιο κοντά στον Ιντέγε, στόχος πλέον είναι να απομονωθεί ο Νιγηριανός με έναν εκ των Τάραβελ ή Σάντος, με τον Ντομίνγκες να απασχολεί τον δεύτερο, περιμένοντας ενδεχομένως και ένα σπάσιμο της μπάλας από τον Νιγηριανό.

Ο Ολυμπιακός αυτή την φορά σημαδεύει την πλευρά του Αλεξάντρου Μάτσελ, του ταλαντούχου επιθετικά αλλά αφελή αμυντικά, μπακ της Ντίναμο. Ο 26χρονος Ρουμάνος αφήνει εκτεθειμένο τον χώρο ευθύνης του και ο Σιόβας με εξαιρετική βαθιά μπαλιά βρίσκει στην κίνηση τον Ιντέγε, που έχει να αντιμετωπίσει μονάχα τον Σάντος. Ο φορ του Ολυμπιακού μπουκάρει στην περιοχή και τελειώνει ιδανικά την φάση, πετυχαίνοντας το γκολ που έμελλε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ των "ερυθρολεύκων" στο "Maksimir".

Killing them softly

Τους "σκότωσε" απαλά

Ο Σίλβα θα μπορούσε κάλλιστα, ενθουσιασμένος από τα τελευταία αποτελέσματα της ομάδας του, να παρατάξει έναν Ολυμπιακό περισσότερο επιθετικό. Έναν Ολυμπιακό που θα πήγαινε για παιχνίδι κυριαρχίας στο Ζάγκρεμπ, που θα έπαιρνε παραπάνω ρίσκα, προσπαθώντας να επιβάλλει τον ρυθμό του αισθανόμενος δυνατός και ανώτερος της αντιπάλου του. Όμως ο Πορτογάλος τεχνικός αντιμετώπισε ένα εκτός έδρας παιχνίδι Champions League με την δέουσα σοβαρότητα, ψυχραιμία, σεβασμό προς την Ντίναμο μα πάνω από όλα, ρεαλισμό.

Έδωσε στους παίκτες του να καταλάβουν ότι χρειάζεται η αρετή της υπομονής, η διαχείριση των συναισθημάτων τους, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους. Ότι δεν χρειαζόταν βιασύνη, ούτε να προσπαθήσουν να πιάσουν από τον λαιμό το θήραμα τους. Αλλά να προετοιμάσουν με συνέπεια το έδαφος μέχρι να παρασύρουν τους Κροάτες στην παγίδα και εκεί να τους "σκοτώσουν" απαλά.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ