CHAMPIONS LEAGUE

Η ακαταμάχητη γοητεία των Ισπανών

FC Barcelona's Lionel Messi from Argentina, center, vies for the ball with Real Madrid's Marcelo from Brazil, left, and Sergio Ramos, right, during a semifinal, 1st leg, Champions League soccer match at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Wednesday, April 27, 2011. (AP Photo/Arturo Rodriguez)
FC Barcelona's Lionel Messi from Argentina, center, vies for the ball with Real Madrid's Marcelo from Brazil, left, and Sergio Ramos, right, during a semifinal, 1st leg, Champions League soccer match at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Wednesday, April 27, 2011. (AP Photo/Arturo Rodriguez) AP PHOTO/ARTURO RODRIGUEZ

Στο Champions League έχουν γράψει ολόχρυσες σελίδες δόξας πολλά ευρωπαϊκά κλαμπ, όμως τη χάρη και κλάση των δύο ισπανικών μεγαθηρίων, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, δεν την διαθέτει άλλος κανείς.

Το Champions League έκανε τα πρώτα βήματα στις αρχές της δεκαετίας του '90, όμως από εκείνη τη μακρινή εποχή που θύμιζε ένα μωρό που μπουσουλούσε και ανακάλυπτε τον (ποδοσφαιρικό) κόσμο, έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά και πλέον κάνει γοργές δρασκελιές κοντεύοντας να συμπληρώσει τρεις γεμάτες δεκαετίες.

Σε αυτό το διάστημα μάλιστα, κατάφερε να κατακτήσει με το σπαθί του τον καθόλα τιμητικό τίτλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στον πλανήτη, από τη στιγμή που σε αυτή τη γιορτή συμμετέχουν οι καλύτερες ομάδες με την αφρόκρεμα των ποδοσφαιριστών ενώ αποτελεί τεράστιο πόλο έλξης για φιλάθλους σε κάθε γωνιά της υφηλίου.

Μπες στο votethechampions.sport24.gr και ψήφισε την καλύτερη ομάδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Και πώς να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν από το 1992 και έπειτα τα μάτια μας έχουν δει, θαυμάσει και απολαύσει ένα σωρό παρέες και ομάδες να γράφουν τρομερές ιστορίες στο χορτάρι που θα μπορούσαν κάλλιστα να μεταφερθούν ακόμα και στο κινηματογραφικό πανί και να σπάσουν τα ταμεία, με το θέαμα, το σασπένς και το συναίσθημα με το οποίο ήταν μπολιασμένες.

Γι' αυτές τις παρέες, αυτές τις ομάδες που έχουν γράψει ιστορία, το Sport24.gr σε συνεργασία με το NIVEA MEN "τρέχει" τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ψηφοφορία και θέτει ένα ερώτημα που ψάχνει εδώ και δεκαετίες απάντηση: Ποια είναι η καλύτερη ομάδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μετά; Το αποτέλεσμα θα το καθορίσεις εσύ, συμμετέχοντας στην ψηφοφορία του Sport24.gr και του NIVEA MEN που θα αναδείξει την ομάδα εκείνη που θα στεφθεί πρωταθλήτρια στην καρδιά σου.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες και πλέον βρισκόμαστε στα ημιτελικά, μια ανάσα πριν από τον μεγάλο τελικό. Μέχρι να ανακαλύψουμε ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής, θυμόμαστε ιστορίες που δεν μπορούν παρά να συγκινούν κάποιον που αγαπάει το ποδόσφαιρο. Πάρτε για παράδειγμα τον Άγιαξ, ο οποίος εμπνευσμένος από το Total Football του Αίαντα και τις τρεις διαδοχικές κατακτήσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '70 έφτιαξε μία ομάδα-μοντέλο, πρότυπο για όλους, που έφτιαξε τις βραδιές των ποδοσφαιρόφιλων τις Τρίτες και τις Τετάρτες και ανταμείφθηκε με δύο σερί συμμετοχές σε τελικούς Champions League και μία κατάκτηση τροπαίου αήττητος (1995).

Από την Ιταλία υπάρχει η Μίλαν, που πήρε μέρος σε έξι τελικούς μέσα σε 15 σεζόν (από το 1993 μέχρι το 2007) και κατέκτησε τους τρεις, εκ των οποίων οι δύο στην Ελλάδα (το 1994 με το 4-0 επί της Μπαρτσελόνα και το 2007 με το 2-1 επί της Λίβερπουλ), αλλά και οι Γιουβέντους και Ίντερ, με τους Τορινέζους να γίνονται σύγχρονοι κατακτητές της Ρώμης το 1995 επικρατώντας του υπερηχητικού Άγιαξ και τους Μιλανέζους να θριαμβεύουν σε τρία μέτωπα το 2010, καθώς έγιναν η πρώτη ιταλική ομάδα που κατέκτησε τρεμπλ (Serie A, Coppa Italia, Champions League) μέσα σε μία σεζόν.

Φυσικά, ποιος διαννοείται να βγάλει από το κάδρο των επιτυχιών τους Άγγλους, που έχουν να διηγηθούν παραμυθένιες ιστορίες στις επόμενες γενιές και οι οποίες δεν αφορούν μία αλλά τρεις ομάδες από τρεις διαφορετικές πόλεις!

Την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έκανε το θαύμα των θαυμάτων στην Βαρκελώνη το 1999 και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης με δύο γκολ στις καθυστερήσεις απέναντι στην Μπάγερν και η οποία επέστρεψε στο Έβερεστ το 2008.

Την Λίβερπουλ που πραγματοποίησε το πιο επικό comeback στην ιστορία των τελικών της διοργάνωσης ρίχνοντας στο καναβάτσο την dream team της Μίλαν το 2005, σε ένα ματς που βρέθηκε να χάνει με 3-0 στο ημίχρονο, και η οποία 14 χρόνια τρέλανε άπαντες αποκλείοντας με 4-0 την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό του Άνφιλντ και κλειδώνοντας το 6ο βαρύτιμο τρόπαιο στη Μαδρίτη.

Αλλά και την Τσέλσι, με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να επενδύει τα λεφτά του στην ομάδα του δυτικού Λονδίνου και να βλέπει τη δικαίωση να έρχεται με τον πιο απίθανο τρόπο: το 2012 με υπηρεσιακό τεχνικό (Ρομπέρτο Ντι Ματέο) και μέσα στην έδρα της Μπάγερν Μονάχου, στα πέναλτι!

Εννοείται πως θέση στο πάνθεον έχουν και οι εκπρόσωποι της Bundesliga: η διαχρονικά κυνηγός τροπαίων Μπάγερν Μονάχου που μετά από το κάζο του 1999 εξιλεώθηκε δύο χρόνια μετά κόντρα στην Βαλένθια και που ύστερα από το σοκ της απώλειας του τροπαίου εντός έδρας το 2012, θριάμβευσε στον γερμανικό εμφύλιο την αμέσως επόμενη χρονιά, αλλά και η Ντόρτμουντ.

Οι Βεστφαλοί έπαιξαν εντός συνόρων (Μόναχο) τον τελικό του 1997 απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1996 Γιουβέντους και δεν άφησαν την ευκαιρία να αναδειχτούν για πρώτη φορά πρωταθλητές Ευρώπης να πάει χαμένη, με τον Λαρς Ρίκεν να σφραγίζει το τρόπαιο στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα, 16 δευτερόλεπτα αφότου μπήκε στο ματς ως αλλαγή.

Ναι, οι ιστορίες αυτές γράφτηκαν και δεν ξεγράφουν, ωστόσο εκείνο το γεγονός που έχει προσδώσει μία ξεχωριστή λάμψη στο Champions League όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι τίποτα άλλο από την γοητεία των ισπανικών ομάδων, που είναι ακαταμάχητη, ασύγκριτη και μοναδική.

Οι δύο "γίγαντες" του Champions League

Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα δεν προσθέτουν απλά κομμάτια αλλά είναι οι ίδιες η μεγάλη εικόνα στο λαμπερό ψηφιδωτό χάρη στην πρωταγωνιστική τους δράση. Με επιτυχίες που δεν είναι σκόρπιες αλλά που η μία είναι συνέχεια της άλλης, με τα δύο ιερά τέρατα του ισπανικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να έχουν βαλθεί να δείξουν στους άλλους μνηστήρες του στέμματος πως έχουν για ισχυρότερο αντίπαλο τον κακό εαυτό τους. Η αν προτιμάτε, το μεγαλύτερο αντίπαλο δέος της κάθε μίας είναι η... άλλη!

Φανταστείτε στον έναν πόλο την Ρεάλ Μαδρίτης και φέρτε στο μυαλό σας θύμησες του πρόσφατου παρελθόντος. Οι μπλάνκος είχαν μείνει για 32 χρόνια αποκλεισμένοι από την κορυφή, όμως βρέθηκαν ξανά σε αυτή το 1998 και... γλυκάθηκαν, για να ξανακάτσουν στο θρόνο τόσο το 2000 όσο το 2002 που έφτασαν στον τελικό.

Όσοι δε, βιάστηκαν να μιλήσουν για το άγχος που κατάτρωγε τους Μαδριλένους για να γίνουν η πρώτη ομάδα με διψήφιο αριθμό τροπαίων στο Champions League, την περασμένη δεκαετία πήραν αποστομωτικές απαντήσεις. H περίφημη Decima κατακτήθηκε το 2014, με τους μερένγκες του Ζιντάν, του Ρονάλντο, του Μπενζεμά, του Μπέιλ, του Μαρσέλο, του Μόντριτς, του Κρόος, του Ράμος να κατορθώνουν κάτι που ήταν φαινομενικά ακατόρθωτο.

Καμία ομάδα από το 1992 και μετά δεν είχε κρατήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης πάνω από έναν χρόνο, με την Ρεάλ να πανηγυρίζει όμως ένα ασύλληπτο θρι-πιτ: το 2016 υποκλίθηκε στην ανωτερότητά της η συμπολίτισσα Ατλέτικο, το 2017 η Γιουβέντους και το 2018 η Λίβερπουλ, για να φτάσει έτσι στο μυθικό νούμερο των 13 κατακτήσεων.

Στον άλλο πόλο, φιγουράρει η Μπαρτσελόνα, που στέφθηκε για πρώτή φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1992 στην πειραματική μορφή του Champions League, για να εκμεταλλευτεί αυτό τον αιώνα το φαινόμενο που λέγεται Λιονέλ Μέσι και να εκτοξευτεί στην κορυφή της Ευρώπης τέσσερις φορές μέσα σε μία δεκαετία!

Το 2006 ήταν οι Ροναλντίνιο και Ετό εκείνοι που την οδήγησαν μέχρι το τέλους του δρόμου, για να πάρει κατόπιν τη μπαγκέτα ο Pulga και να κάνει τα μαγικά του. Συνεπικουρούμενος από παίκτες επιπέδου Τσάβι, Ινιέστα, Ανρί, Σουάρες, Νεϊμάρ ο εξάκις κάτοχος της Χρυσής Μπάλας κουβάλησε άλλες τρεις φορές την "Μπάρτσα" ως την κορυφή και την εδραίωσε στη συνείδηση όλων ως μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία της διοργάνωσης.

Είναι εκπληκτικό πως Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα έχουν βρεθεί σε 11 τελικούς από τους 22 τελευταίους (ποσοστό 50%) και δεν έχουν βγει ούτε μία φορά χαμένες (7 τίτλοι για την Ρεάλ και 4 για την Μπαρτσελόνα), δικαιολογώντας απόλυτα τον χαρακτηρισμό "ιερά τοτέμ" του Champions League που τους έχουν προσάψει.

Φέτος, αμφότερες φιλοδοξούν να βγουν νικήτριες για μία ακόμα φορά στο ποδοσφαιρικό Game of Thrones, έχοντας κλείσει θέση στη νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης και το μόνο που απομένει πλέον για να ολοκληρωθεί η παντοκρατορία τους είναι να ανταμώσουν στον τελικό, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ως τώρα σε πείσμα της θέλησης του ποδοσφαιρικού κοινού.

Τη σεζόν 2001-02 έδωσαν ραντεβού στα ημιτελικά και πήρε την πρόκριση για τον τελικό του "Χάμπτεν Παρκ" η Ρεάλ (νίκησε 2-0 στην Βαρκελώνη, έφερε ισοπαλία 1-1 στη ρεβάνς, στην Μαδρίτη) ενώ εννεά χρόνια μετά, για τη σεζόν 2010-11, πήρε εκδίκηση η Μπαρτσελόνα, καθώς επικράτησε στους ημιτελικούς με τα ίδια ακριβώς σκορ (νίκη 2-0 στην Μαδρίτη, ισοπαλία 1-1 στη ρεβάνς, στην Βαρκελώνη) για να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό του "Γουέμπλεϊ".

Λέτε φέτος, οι δύο επιβλητικοί γίγαντες να κανουν το χατίρι πολλών και να βρεθούν τετ α τετ για τρίτη φορά στο Champions League, αυτή τη φορά στον τελικό με φόντο το τρόπαιο; Από τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα όλα μπορείς να τα περιμένεις όπως έχει δείξει η ιστορία...

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ