CHAMPIONS LEAGUE

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Η Γιουβέντους υποδέχεται την Μπαρτσελόνα (11/4) για τους "8" του Champions League και το Sport24.gr σας θυμίζει τί έχει γίνει στις προηγούμενες 10 ευρωπαϊκές τους αναμετρήσεις. Ο Ντάνι Άλβες, το δίδυμο Κιελίνι - Σουάρες και οι Αργεντίνοι (pics & videos)

Στο "Juventus Stadium" του Τορίνου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα (11/4, 21:45) στην πρώτη από τις δυο μάχες της φάσης των "8", που θα στείλει τη μια από τις δυο αντίπαλες ομάδες στα ημιτελικά. Αυτή είναι η ενδέκατη φορά που οι δυο σύλλογοι θα βρεθούν αντιμέτωποι στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα η τέταρτη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (έχουν προηγηθεί μια στο Πρωταθλητριών και δυο στο Champions League). Υπάρχουν σίγουρα ανοιχτοί λογαριασμοί - σε αγωνιστικό επίπεδο - αφού το τελευταίο μέχρι σήμερα ραντεβού των δυο ομάδων ήταν πριν δυο χρόνια στον τελικό του ChL, εκεί όπου οι "μπλαουγκράνα" νίκησαν 3-1 τους "μπιανκονέρι" στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, κατακτώντας έτσι το πέμπτο τρόπαιο στην ιστορία τους. Πέρα όμως από αυτό, υπάρχουν και άλλα στοιχεία, που δίνουν έξτρα ενδιαφέρον στα δυο ματς: ο πρώην "culé" Ντάνι Άλβες, η πρώτη συνάντηση των Κιελίνι και Σουάρες σε ένα γήπεδο μετά την περίφημη δαγκωνιά του δεύτερου στον πρώτο στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και το αργεντίνικο κουαρτέτο των Μέσι, Μαστσεράνο, Ντιμπάλα και Ιγουαΐν.

Η ιστορία των αναμετρήσεων μεταξύ των δυο αντιπάλων καλύπτει ακριβώς 65 χρόνια και σε αυτή την πορεία, παρά το γεγονός ότι μιλάμε μόνο για δέκα παιχνίδια, έχουν παρελάσει και από τις δυο μεριές πολύ μεγάλα ονόματα, όχι μόνο του ιταλικού και ισπανικού, αλλά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ανάμεσα σε άλλους, θα βρούμε τον Κουμπάλα και τον Μπονιπέρτι, τον Καπέλο και τον Ρεσάκ, τον Μπέτεγκα και τον Σαντουρνί, τον Αλεσάνκο και τον Σιρέα, τον Μιγκέλι και τον Πλατινί, τον Βίκτορ Μουνιόθ και τον Λάουντρουπ, τον Κούμαν και τον Σκιλάτσι, τον Στόιτσκοφ και τον Μπάτζιο, τον Ντελ Πιέρο και τον Τσάβι, τον Νέντβεντ και τον Πουγιόλ, τον Ντάβιντς και τον Ρικέλμε, τον Τουράμ και τον Ντε Μπουρ. Μαζί φυσικά και όλα τα αστέρια που θαυμάσαμε στον τελικό του 2015: Μπουφόν, Πίρλο, Τέβες, Πογκμπά, Βιδάλ κλπ από τη μία, Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ, Ινιέστα, Πικέ κλπ από την άλλη. Ας πάμε όμως πρώτα σε εκείνους που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα δυο αυτά παιχνίδια.

ΝΤΑΝΙ ΑΛΒΕΣ, "ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΕ ΣΤΙΛ"

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Ο Ντάνι Άλβες με το τρόπαιο του 2015, το οποίο κατέκτησε απέναντι στην Γιουβέντους. Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει (AP Photo/Frank Augstein)

Φυσικά ένα είναι το όνομα που θα τραβήξει περισσότερο από κάθε άλλο πάνω του τα φώτα. Ή μάλλον, δυο: Ντάνι Άλβες. Ο Βραζιλιάνος πέρασε μια οκταετία στη Βαρκελώνη (2008-16) και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παίκτες των "μπλαουγκράνα" στα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας τους στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται το κορυφαίο δεξί μπακ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, αλλά αυτή τη φορά θα βρίσκεται στην απέναντι μεριά του γηπέδου, φορώντας την λευκή και μαύρη φανέλα της "γηραιάς κυρίας". Όπως επίσης είναι αλήθεια, ότι μετά την αναχώρησή του από την Καταλονία, η πρώην ομάδα του δεν φρόντισε (ή δεν μπόρεσε) να τον αντικαταστήσει επάξια, έχοντας μεγάλο πρόβλημα στη συγκεκριμένη θέση, το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί με λύσεις ανάγκης όπως αυτή του Σέρτζι Ρομπέρτο.

Ο Ντάνι Άλβες συνεχίζει να έχει παράπονα για τον τρόπο με τον οποίο του φέρθηκε η διοίκηση. Η σχέση του με τους φίλαθλους της Μπαρτσελόνα είναι άριστη, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Μπαρτομέου. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, δεν δίστασε να βγάλει αυτή την πικρία: "Στα τελευταία χρόνια οι φήμες για την αποχώρησή μου από την ομάδα, ήταν συνεχώς στην επικαιρότητα. Η διοίκηση μου φέρθηκε χωρίς σεβασμό, ήταν όλοι τους ψεύτικοι και αγνώμονες". Ο Βραζιλιάνος αναφέρεται προφανώς στην ανανέωση συμβολαίου που του πρόσφερε ο Μπαρτομέου το καλοκαίρι του 2015, μόνο και μόνο επειδή η Μπαρτσελόνα δεν είχε το δικαίωμα να κάνει μεταγραφές, λόγω της τιμωρίας από την FIFA. Η συμφωνία ήταν για δυο χρόνια, όμως ο Άλβες απαίτησε να μπει μηδενική ρήτρα αποδέσμευσης και το δικαίωμα να φύγει από τον σύλλογο στο τέλος της πρώτης χρονιάς.

Ο Μπαρτομέου δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς και το περασμένο καλοκαίρι ο Βραζιλιάνος πήρε την "εκδίκησή" του, πηγαίνοντας στην Γιουβέντους, η οποία δεν χρειάστηκε να δώσει ούτε ένα ευρώ για την απόκτησή του. "Το να φύγω δωρεάν από την Μπαρτσελόνα, υπήρξε ένα χαστούκι με στιλ", ήταν η πρόσφατη δήλωση του Άλβες που περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια τα όσα νιώθει για την διοίκηση των "μπλαουγκράνα". Μένει να δούμε κατά πόσο όλα αυτά θα δώσουν έξτρα κίνητρο στον Βραζιλιάνο στα δυο ματς, το σίγουρο πάντως είναι ότι στη Βαρκελώνη θα αποθεωθεί από τις κερκίδες του "Καμπ Νόου". Μην ξεχνάμε ότι με την φανέλα των "culés", ο Ντάνι κατέκτησε ούτε λίγο ούτε πολύ 23 τίτλους, ανάμεσα στους οποίους φιγουράρουν τρία Champions League και έξι πρωταθλήματα! Και βέβαια, θα θέλει να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τη συλλογή του, αλλά αυτή τη φορά με την Γιούβε.

ΚΙΕΛΙΝΙ & ΣΟΥΑΡΕΣ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Ο Κιελίνι δείχνει τον ώμο του και ο Σουάρες κρατάει τα δόντια του! (24/6/2014)

Ένα ακόμα ραντεβού γεμάτο ενδιαφέρον, είναι και αυτό των Κιελίνι και Σουάρες, αφού οι δυο παίκτες θα ξαναβρεθούν μαζί σε γήπεδο για πρώτη φορά μετά το επεισόδιο που είχαν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, πριν περίπου δυόμισι χρόνια. Ήταν η τελευταία αγωνιστική στον όμιλο της φωτιάς, με το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στην Ουρουγουάη και την Ιταλία. Η νικήτρια θα συνέχιζε στο τουρνουά, η ηττημένη θα επέστρεφε στην πατρίδα της. Στο 79ο λεπτό της συνάντησης και ενώ οι δυο ομάδες ήταν ισόπαλες 0-0, ο Σουάρες δάγκωσε τον δεξί ώμο του Κιελίνι! Τόσο ο διαιτητής, όσο και οι βοηθοί του δεν είδαν κάτι, οπότε δεν υπήρξε αποβολή, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των Ιταλών. Ο Κιελίνι έδειξε τα σημάδια που είχαν αφήσει τα δόντια του Σουάρες στον ρέφερι, αλλά τίποτα δεν άλλαξε. Την ίδια στιγμή, ο Ουρουγουανός είχε ξαπλώσει στο χορτάρι κάνοντας ότι πονούσε στο στόμα και στη συνέχεια απομακρύνθηκε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Δυο λεπτά αργότερα, ο Γοδίν σημείωσε το μοναδικό γκολ του αγώνα και η Ιταλία αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Μετά τη λήξη ο Σουάρες δήλωσε ότι "αυτά συμβαίνουν στο παιχνίδι" συμπληρώνοντας ότι ο Κιελίνι είχε πέσει με τον ώμο πάνω στα δόντια του!!! Η FIFA ανακοίνωσε ότι θα εξέταζε το θέμα και η απόφασή της ανακοινώθηκε δυο μέρες αργότερα, προβλέποντας αποκλεισμό εννέα επίσημων αγώνων του Σουάρες από την Εθνική καθώς και τετράμηνο αποκλεισμό του από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, ακόμα και προπονήσεις με τον σύλλογό του ή ακόμα και την παρουσία του ως θεατή σε οποιοδήποτε γήπεδο του κόσμου! Αυτό σήμαινε ότι ο Σουάρες όχι μόνο αποκλειόταν από τη συνέχεια του Μουντιάλ, αλλά θα έχανε και το Κόπα Αμέρικα του 2015. Η FIFA δικαιολόγησε την αυστηρότητα της ποινής λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος του παίκτη. Η ομοσπονδία της Ουρουγουάης κατέθεσε έφεση, η οποία όμως απορρίφθηκε από την FIFA.

Έξι μέρες μετά την τιμωρία του, ο Σουάρες ζήτησε συγνώμη από τον Κιελίνι μέσω του twitter και ορκίστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε ποτέ ξανά. Ο Κιελίνι απάντησε ότι το συμβάν είχε ήδη ξεχαστεί και ευχήθηκε να μειωθεί η ποινή του Σουάρες. Στον τελικό του 2015 οι δυο παίκτες δεν συναντήθηκαν, γιατί ο Ιταλός ήταν τραυματίας και δεν αγωνίστηκε. Έτσι λοιπόν, θα είναι στο Juventus Stadium που θα τους δούμε για πρώτη φορά μαζί. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν "χρωστούμενα", αφού οι δυο τους έχουν συμφιλιωθεί. Και φαίνεται μάλλον αδύνατο να έχουμε επανάληψη της επίθεσης, αφού ο Σουάρες δείχνει να έχει αλλάξει τελείως τακτική και μυαλά, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις δαγκωνιές, από τότε που πήγε στην Μπαρτσελόνα. Όπως και να το κάνουμε πάντως, ακόμα και η χειραψία ή η αγκαλιά των δυο πριν τον αγώνα, θα στρέψει πάνω τους τα βλέμματα και τις κάμερες.

Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Ιγουαΐν και Ντιμπάλα, οι δυο αργεντίνικες επιθετικές απειλές της Γιούβε

Αισθητή θα κάνει την παρουσία της και η τετράδα των Αργεντινών σε αυτά τα δυο παιχνίδια. Από τη μία ο Μέσι και ο Μαστσεράνο, από την άλλη ο Ντιμπάλα και ο Ιγουαΐν. Οι συγκρίσεις θα είναι αναπόφευκτες κυρίως στο ζευγάρι Λέο - Πάουλο, αφού ο 23χρονος επιθετικός της Γιούβε θεωρείται από πολλούς ως ο διάδοχος του κορυφαίου παίκτη στον κόσμο στην "αλμπισελέστε". Φυσικά δεν τίθεται θέμα εξίσωσης στην αξία των δυο παικτών, απλά ο Ντιμπάλα δείχνει ότι μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην Εθνική Αργεντινής της επόμενης μέρας. Παρών θα είναι και ο "εφιάλτης" των Αργεντίνων στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις, δηλαδή στο Μουντιάλ και τα δυο πρόσφατα Copa America, όπου με τις χαμένες ευκαιρίες του, στέρησε πιθανότατα έναν ή και περισσότερους τίτλους από τον Μέσι και την παρέα του.

Αναφερόμαστε στον Ιγουαΐν, ο οποίος μετά την "εκρηκτική" μετακίνησή του από την Νάπολι στη Γιούβε το περασμένο καλοκαίρι, θα αποτελέσει μια ακόμα πηγή κινδύνων για την εστία των "μπλαουγκράνα". Απέναντί του, τόσο αυτός, όσο και ο Ντιμπάλα, θα βρουν σε αρκετές φάσεις τον Μαστσεράνο, είτε από τη θέση του στόπερ, είτε από εκείνη του αμυντικού χαφ, στην οποία ίσως αγωνιστεί για να καλύψει το κενό του τιμωρημένου για το πρώτο ματς Μπουσκέτς. Πάντως, μια και μιλάμε για παιχνίδια ανάμεσα στην Μπάρτσα και στη Γιούβε, υπάρχει και μια ακόμα ιστορία, που συνδέει τον Μέσι με την "γηραιά κυρία". Τον Αύγουστο του 2005, στο "Trofeo Joan Gamper" (ένα τουρνουά που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι η Μπαρτσελόνα), ο Μέσι, δυο μήνες μετά την συμπλήρωση των 18 του χρόνων, η οποία είχε συνοδευτεί και με την υπογραφή του πρώτου επαγγελματικού του συμβολαίου, αγωνίστηκε με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, αντιμετωπίζοντας την Γιουβέντους.

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Μέσι και Ντιμπάλα, συμπαίκτες στην "αλμπισελέστε", αντίπαλοι όμως στον φετινό προημιτελικό του Champions League

Σε εκείνο το ματς ο Λέο ήταν καταπληκτικός, ταλαιπώρησε τον Τουράμ (και όχι μόνο) και κέρδισε το χειροκρότημα του κόσμου, αλλά και του Γιόχαν Κρόιφ που βρισκόταν στην κερκίδα. Όμως η μεγαλύτερη αναγνώριση στο ταλέντο του Λέο ήρθε από τον ίδιο τον πάγκο της Γιούβε και τον Φάμπιο Καπέλο, τότε προπονητή της "Vecchia Signora". Δεν είχαν συμπληρωθεί 25 λεπτά στο παιχνίδι, όταν ο Καπέλο, εντυπωσιασμένος από όσα έβλεπε από τον μικρό στον αγωνιστικό χώρο, δεν δίστασε να πλησιάσει τον ομόλογό του στον αντίπαλο πάγκο, Φρανκ Ράικαρντ και να του ζητήσει τον δανεισμό του Αργεντίνου! Η απάντηση ήταν φυσικά αρνητική, αλλά δείχνει τον ανυπόκριτο θαυμασμό του Καπέλο, που σχεδόν ποτέ δεν έλεγε καλή κουβέντα για νεαρούς παίκτες.

ΓΙΟΥΒΕ - ΜΠΑΡΤΣΑ, ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Γκαετάνο Σιρέα και Χοσέ Ραμόν Αλεσάνκο πριν το Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους στη φάση των "8" για το Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1985/86

Ας επιστρέψουμε τώρα στο παρελθόν και τις προηγούμενες δέκα αναμετρήσεις ανάμεσα στους δυο συλλόγους. Σε ότι αφορά τις προκρίσεις από τα νοκ άουτ, υπάρχει απόλυτη ισορροπία (αν εξαιρέσουμε το Latin Cup του 1952, αφού δεν προσμετράται στα επίσημα τουρνουά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας), με την κάθε ομάδα να έχει από δυο προκρίσεις και δυο αποκλεισμούς. Μπάρτσα και Γιούβε έχουν μονομαχήσει σε τέσσερα νοκ-άουτ που περιλαμβάνουν όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: μια φορά στο Κύπελλο Εκθέσεων (μετέπειτα Κύπελλο UEFA) τη σεζόν 1970/71, μια φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (1985/86), μια φορά στο Κύπελλο Κυπελλούχων (1990/91) και μια φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ (2002/03). Η προπέρσινη, η δέκατη, ήταν και η πρώτη σε τελικό. Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους μετράνε μαζί 7 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 5 οι "μπλαουγκράνα" και δυο οι "μπιανκονέρι".

Ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, από τα "απίστευτα" του ποδοσφαίρου, είναι το εξής: Στα τέσσερα νοκ άουτ που έχουν αναμετρηθεί οι δυο ομάδες στο παρελθόν, όποια προκρίθηκε για την επόμενη φάση, έφτασε μέχρι τον τελικό της αντίστοιχης διοργάνωσης. Καμία όμως δεν μπόρεσε να κατακτήσει κάποιο από τα τέσσερα τρόπαια. Η Γιουβέντους έχασε το UEFA του 1971 από την Λιντς Γιουνάιτεντ και το Τσάμπιονς Λιγκ του 2003 από την Μίλαν, ενώ η Μπαρτσελόνα έχασε το Πρωταθλητριών του 1986 από την Στεάουα Βουκουρεστίου και το Κυπελλούχων του 1991 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν θα συμβεί και φέτος το ίδιο με την ομάδα που θα προκριθεί και θα συνεχίσει στη διοργάνωση. Πάμε όμως τώρα να θυμηθούμε τί ακριβώς έγινε σε αυτά τα δέκα ευρωπαϊκά παιχνίδια που έχουν δώσει στο παρελθόν "μπλαουγκράνα" και "μπιανκονέρι".

ΟΙ 10 ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΙΟΥΒΕ ΚΑΙ ΜΠΑΡΤΣΑ

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Σουάρες, Μέσι και Νεϊμάρ με το τρόπαιο του Champions League μετά τον τελικό του 2015 και το 3-1 επί της Γιουβέντους (AP Photo/Frank Augstein)

1. Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους 4-2 (26-6-1952) Ημιτελικά Latin Cup 1951/52

2. Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους 1-2 (20-10-1970) Φάση των "32" Fairs Cup 1970/71

3. Γιουβέντους - Μπαρτσελόνα 2-1 (4-11-1970) Φάση των "32" Fairs Cup 1970/71

4. Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους 1-0 (5-3-1986) Προημιτελικά EC 1985/86

5. Γιουβέντους - Μπαρτσελόνα 1-1 (19-3-1986) Προημιτελικά EC 1985/86

6. Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους 3-1 (10-4-1991) Ημιτελικά Κυπελλούχων 1990/91

7. Γιουβέντους - Μπαρτσελόνα 1-0 (24-4-1991) Ημιτελικά Κυπελλούχων 1990/91

8. Γιουβέντους - Μπαρτσελόνα 1-1 (9-4-2003) Προημιτελικά ChL 2002/03

9. Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους 1-2 (22-4-2003) Προημιτελικά ChL 2002/03

10. Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους 3-1 (6-6-2015) Τελικός ChL 2014/15

* EC=European Cup (Πρωταθλητριών) / ChL=Champions League

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

- 4 νίκες Γιουβέντους, 4 νίκες Μπαρτσελόνα, 2 ισοπαλίες

- Τέρματα: Γιουβέντους 13 / Μπαρτσελόνα 16

- Γιουβέντους: 2 προκρίσεις / 3 αποκλεισμοί / ένας χαμένος τελικός

- Μπαρτσελόνα: 3 προκρίσεις / 2 αποκλεισμοί / ένας κερδισμένος τελικός

JUVENTUS FC vs FC BARCELONA - ΤΑ ΜΑΤΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

1. LATIN CUP 1951/52, ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Η μεγάλη ομάδα "των πέντε Κυπέλλων" (les cinc copes) που το 1952 κατέκτησε την Κόπα Λατίνα αποκλείοντας την Γιούβε στον ημιτελικό. Στην μπροστά σειρά, στη μέση, ο Λαζλο Κουμπάλα

- Η πρώτη φορά που Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους τέθηκαν αντιμέτωπες στο γήπεδο, ήταν στον ημιτελικό του Latin Cup του 1952. Η Copa Latina ήταν ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά από το 1949 μέχρι το 1957, στο οποίο έπαιρναν μέρος οι μεγαλύτεροι σύλλογοι της ηπείρου μια φορά το χρόνο, σε διαφορετική χώρα και έδρα κάθε φορά. Στην πραγματικότητα ήταν ο πρόδρομος του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Στη διοργάνωση του 1952, στο Παρίσι και το "Παρκ ντε Πρενς", Μπάρτσα και Γιούβε αγωνίστηκαν στον ημιτελικό, με τη μεγάλη ομάδα των "πέντε τίτλων" και τους Κουμπάλα, Μπασόρα, Θέσαρ, Μορένο και Μαντσόν να κερδίζει την "μεγάλη κυρία" 4-2 και να προκρίνεται στον τελικό, όπου κατέκτησε το τρόπαιο (1-0 την Νίκαια).

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 4-2 (26/6/1952)

Σκόρερ: Manchón (3'), Basora (20' & 54'), Kubala (50') / Boniperti (41' & 80')

Μπαρτσελόνα (Ferdinand Daucik): Ramallets, Martín, Seguer, Escudero, Biosca, Bosch, Basora, César, Vila, Kubala, Manchón.

Γιουβέντους (Gyorgy Sarosi): Viola, Bertuccelli, Manente, Mari, Ferrario, Piccinini, Muccinelli, A. Hansen, Boniperti, J. Hansen, Praest.

2. ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ 1970/71, ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32"

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Φάση στην περιοχή της Γιουβέντους στο "Καμπ Νόου" (20/10/1970)

- Το δεύτερο ραντεβού ήρθε περίπου δυο δεκαετίες αργότερα, στη φάση των "32" του Κυπέλλου Εκθέσων (μετέπειτα Κυπέλλου UEFA) της σεζόν 1970/71. Οι Ιταλοί με τους μεγάλους Μπέτεγκα, Καούζιο και Καπέλο κέρδισαν και τα δυο παιχνίδια με το ίδιο σκορ. Πρώτα στο "Καμπ Νόου" 1-2 και μετά στον επαναληπτικό του "Κομουνάλε" 2-1. Μεγάλος πρωταγωνιστής και στα δυο ματς ο Ρομπέρτο Μπέτεγκα, που σκόραρε τόσο στη Βαρκελώνη όσο και στο Τορίνο.

Α. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 1-2 (20/10/1970)

Σκόρερ: Marcial (74') / Haller (12'), Bettega (55')

Μπαρτσελόνα (Vic Buckingham): Sadurní, Rifé, Gallego, Romero, Torres, Zabalza, Rexach, Marcial, Martí Filosía, Juan Carlos, Pujol.

Γιουβέντους (Armando Picchi): Tancredi, Spinossi, Morini, Furino, Cuccureddu, Salvadore, Marchetti (88' Causio), Capello, Haller, Anastasi (84' Novellini), Bettega.

Β. ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 2-1 (4/11/1970)

Σκόρερ: Bettega (5'), Capello (23') / Pujol (83')

Γιουβέντους (Armando Picchi): Tancredi, Furino, Salvadore, Robetta, Cuccureddu (73' Causio), Spinosi, Bettega, Marchetti, Novellini (46' Glandini), Capello, Haller.

Μπαρτσελόνα (Vic Buckingham): Sadurní, Rifé, Gallego, Romero, Torres, Zabalza, Rexach, Juan Carlos (46' García Castany), Alfonseda, Marcial (46' Martí Filosía), Pujol.

3. ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ 1985/86, ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Ο Χούλιο Αλμπέρτο (δεξιά, με το 4) έχει σκοράρει και πανηγυρίζει (5/3/1986)

- Στην τρίτη συνάντηση, σειρά είχε το Κύπελλο Πρωταθλητριών την περίοδο 1985/86, με τις δυο ομάδες να κληρώνονται αντιμέτωπες στη φάση των "8". Η γενιά πριν την dream team με τους Αλεσάνκο, Μιγκέλι, Βίκτορ Μουνιόθ, Καράσκο και Άρτσιμπαλντ δυσκολεύτηκε αφάνταστα στο πρώτο παιχνίδι στη Βαρκελώνη απέναντι στην μεγάλη Γιούβε των Καμπρίνι, Σιρέα, Λάουντρουπ, Πλατινί και Μπονίνι, αλλά κατάφερε να πάρει τη νίκη με το γκολ του Χούλιο Αλμπέρτο λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί ο αγώνας. Στη ρεβάνς του Τορίνου, οι "μπλαουγκράνα" προηγήθηκαν με τον Σκωτσέζο Άρτσιμπαλντ και η Γιούβε ισοφάρισε στο τέλος του ημιχρόνου με τον Πλατινί. Το 1-1 δεν άλλαξε, στέλνοντας την Μπάρτσα στον ημιτελικό.

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Φάση μπροστά στα καρέ της Γιούβε. Δεξιά ο Πλατινί, δίπλα από τον πεσμένο Τακόνι, με το περιβραχιόνιο, ο Σιρέα, ενώ ο παίκτης της Μπάρτσα είναι ο Χεράρδο (5/3/1986)

Α. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 1-0 (5/3/1986)

Σκόρερ: Julio Alberto (82')

Μπαρτσελόνα (Terry Venables): Urruti, Alexanco, Migueli, Gerardo, Julio Alberto, Victor Muñoz, Pedraza, Esteban (46' Manolo), Amarilla, Archibald, Carrasco (48' Moratalla).

Γιουβέντους (Giovanni Trapattoni): Tacconi, Brio, Cabrini, Favero, Manfredonia, Scirea, Bonini, Laudrup, Platini, Briaschi (22' Pacione, 85' Caricola), Mauro.

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Ο Λάουντρουπ προσπαθεί να αποφύγει το τάκλιν του Εστέμπαν, ενώ αριστερά παρακολουθεί τη φάση ο Μιγκέλι (5/3/1986)

Β. ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 1-1 (19/3/1986)

Σκόρερ: Platini (44') / Archibald (32')

Γιουβέντους (Giovanni Trapattoni): Tacconi, Brio, Cabrini, Favero, Manfredonia, Scirea, Bonini (61' Pin), Laudrup, Platini, Pacione, Mauro (76' Bonetti).

Μπαρτσελόνα (Terry Venables): Urruti, Alexanco, Migueli, Gerardo, Julio Alberto, Victor Muñoz (81' Fradera), Esteban, Archibald (50' Marcos Alonso), Carrasco, Moratalla, Calderé.

4. ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ 1990/91, ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Ο Χρίστο Στόιτσκοφ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο 3-1 της Μπάρτσα επί της Γιούβε, με τα δυο γκολ που πέτυχε στο "Καμπ Νόου" (10/4/1991)

- Τέταρτο ραντεβού μια πενταετία αργότερα, στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1990/91. Με την dream team σχηματισμένη πλέον, ο Γιόχαν Κρόιφ και η Μπαρτσελόνα πήραν πλεονέκτημα στο πρώτο ματς, κερδίζοντας 3-1 στο "Καμπ Νόου" με δυο γκολ του Στόιτσκοφ και ένα του Γκοϊκοετσέα. Στον επαναληπτικό του "Ντέλε Άλπι", η Γιουβέντους προηγήθηκε 1-0 με τον Ρομπέρτο Μπάτζιο, όμως δεν μπόρεσε να φτάσει σε ένα ακόμα γκολ και έτσι έμεινε εκτός συνέχειας. Η ομάδα του Ολλανδού δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο, χάνοντας 1-2 από την Μαν. Γιουνάιτεντ, όμως έναν χρόνο αργότερα κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης στο Πρωταθλητριών.

Α. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 3-1 (10/4/1991)

Σκόρερ: Stoichkov (55' & 60'), Goikoetxea (75') / Casiraghi (12')

Μπαρτσελόνα (Johan Cruyff): Zubizarreta, Nando, Serna, Koeman, Ferrer, Amor, Laudrup, Begiristain (46' Eusebio), Stoichkov, Julio Salinas (87' Soler), Goikoetxea.

Γιουβέντους (Luigi Maifredi): Tacconi, Napoli, Luppi, Fortunato, Julio Cesar, De Agostini, Haessler, Marocchi, Baggio, Schillaci (87' Di Canio), Casiraghi (68' Corini).

Β. ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 1-0 (24/4/1991)

Σκόρερ: Roberto Baggio (60')

Γιουβέντους (Luigi Maifredi): Tacconi, Napoli, Fortunato, Julio Cesar, Galia, De Agostini, Haessler, Marocchi, Baggio, Corini (46' Di Canio), Casiraghi (40' Schillaci).

Μπαρτσελόνα (Johan Cruyff): Zubizarreta, Soler, Serna, Koeman, Ferrer, Amor, Laudrup (66' Herrera), Eusebio, Stoichkov (71' Julio Salinas), Bakero, Goikoetxea.

5. CHAMPIONS LEAGUE 2002/03, ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Ο Σαβιόλα έχει σκοράρει μέσα στο "Ντέλε Άλπι" και πανηγυρίζει μαζί με τους Φρανκ ντε Μπουρ και Κλάιφερτ (9/4/2003)

- Πέμπτο ραντεβού η προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ την σεζόν 2002/03. Η Μπαρτσελόνα στα πέτρινα χρόνια της, με τους πολλούς Ολλανδούς, αλλά και τους Αργεντίνους Ρικέλμε και Σαβιόλα, αντιμετώπισε την πολύ δυνατή Γιούβε των Μπουφόν, Τούντορ, Ντελ Πιέρο, Νέντβεντ, Τουράμ, Ντάβιντς και Τζαμπρότα, παίρνοντας πολύτιμη ισοπαλία 1-1 στο Τορίνο με σκόρερ τον Σαβιόλα. Στη ρεβάνς της Βαρκελώνης, οι Ιταλοί προηγήθηκαν με τον Νέντβεντ, ο Τσάβι ισοφάρισε ένα τέταρτο αργότερα και το ματς πήγε στην παράταση. Εκεί ο Σαλαγέτα με ένα γκολ έξι λεπτά πριν τη λήξη έδωσε νίκη και πρόκριση στους Γιουβεντίνους που στη συνέχεια έφτασαν μέχρι τον τελικό, χάνοντας το τρόπαιο στα πέναλτι από την Μίλαν.

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Ο Λουίς Ενρίκε απογοητευμένος μετά τον αποκλεισμό του 2003 στα προημιτελικά του Champions League (22/4/2003)

Α. ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 1-1 (9/4/2003)

Σκόρερ: Montero (16') / Saviola (78')

Γιουβέντους (Marcello Lippi): Buffon, Ferrara, Tacchinardi, Montero, Tudor (61' Birindelli), Del Piero (82' Di Vaio), Nedved, Camoranesi, Zambrotta (67' Zalayeta), Thuram, Davids.

Μπαρτσελόνα (Radomir Antic): Bonano, Reiziger, F. De Boer, Puyol, Xavi (74' Gerard), Saviola, Kluivert, Riquelme (63' Mendieta), Overmars (83' Luis Enrique), Gabri, Thiago Motta.

Β. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 1-2 (22/4/2003)

Σκόρερ: Xavi (66') / Nedved (53'), Zalayeta (114')

Μπαρτσελόνα (Radomir Antic): Bonano, Reiziger (91' Gerard), F. De Boer, Andersson (61' Mendieta), Puyol, Xavi, Saviola, Kluivert, Overmars (85' Riquelme), Luis Enrique, Thiago Motta.

Γιουβέντους (Marcello Lippi): Buffon, Ferrara, Tacchinardi, Montero, Del Piero (83' Tudor), Di Vaio (46' Zalayeta), Nedved, Camoranesi (46' Birindelli), Zambrotta, Thuram, Davids.

6. CHAMPIONS LEAGUE 2014/15, ΤΕΛΙΚΟΣ

Γιούβε - Μπάρτσα, στη σκιά του Άλβες

Το 1-0 του τελικού από τον Ράκιτις (6/6/2015) (AP Photo/Frank Augstein, File)

- Η έκτη και τελευταία μέχρι σήμερα φορά που οι δυο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στην Ευρώπη, ήταν και η πιο σημαντική, αφού επρόκειτο για τον τελικό του Champions League. Η Μπαρτσελόνα έφτασε μέχρι εκεί αποκλείοντας στα νοκ άουτ κατά σειρά τις Μάντσεστερ Σίτι (συνολικό σκορ 3-1), Παρί Σεν Ζερμέν (5-1) και Μπάγερν (5-3). Από τη μεριά της η Γιουβέντους έκανε το ίδιο με τις Μπορούσια Ντόρτμουντ (5-1), Μονακό (1-0) και Ρεάλ Μαδρίτης (3-2). Η συνάντηση διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου και οι "μπλαουγκράνα" επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί. Προηγήθηκαν μόλις στο 4' με τον Ράκιτιτς, δέχτηκαν την ισοφάριση στο 55' από τον Μοράτα, όμως πήραν και πάλι προβάδισμα στο 68' με τον Σουάρες και τελικά νίκησαν 3-1 με το τέρμα του Νεϊμάρ στις καθυστερήσεις. Ήταν το πέμπτο τρόπαιο στη συλλογή της Μπαρτσελόνα στη διοργάνωση. Ο Αντρές Ινιέστα ανακηρύχθηκε ως Man of the Match, ενώ οι δυο προπονητές, Λουίς Ενρίκε για τους "μπλαουγκράνα" και Μασιμιλιάνο Αλέγκρι για τους "μπιανκονέρι", συνεχίζουν στους πάγκους των ομάδων τους και θα βρεθούν αντιμέτωποι και φέτος.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 3-1 (6/6/2015)

Σκόρερ: Rakitic (4'), Suárez (68'), Neymar (97') / Morata (55')

Μπαρτσελόνα (Luis Enrique): Ter Stegen, Dani Alves, Piqué, Mascherano, Alba, Rakitic (91' Mathieu), Busquets, Iniesta (78' Xavi), Messi, Suárez (96' Pedro).

Γιουβέντους (Massimiliano Allegri): Buffon, Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra (89' Coman), Pirlo, Marchisio, Pogba, Vidal (79' Pereyra), Tevez, Morata (85' Llorente).

Πηγές: As, Marca, elperiodico.com, mundodeportivo.com, uefa.com, wiki

Βίντεο: Γιουβέντους - Μπαρτσελόνα 2-1, Κύπελλο Εκθέσεων (4/11/1970)

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους 1-0, Κύπελλο Πρωταθλητριών (5/3/1986)

Βίντεο: Γιουβέντους - Μπαρτσελόνα 1-1, Κύπελλο Πρωταθλητριών (19/3/1986)

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους 3-1, Κύπελλο Κυπελλούχων (10/4/1991)

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους 1-2, Champions League (22/4/2003)

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους 3-1, Champions League (6/6/2015)

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ