CHAMPIONS LEAGUE

Έτσι έπαιξε η Παρτίζαν με Μπουντούτσνοστ

Έτσι έπαιξε η Παρτίζαν με Μπουντούτσνοστ

Το 4-2-3-1 του Τζούκιτς, το μειονέκτημα του φορ Τζούρτζεβιτς, η "τρικυμία" της άμυνας, ο εκπληκτικός τερματοφύλακας Κλιάγιτς. Το Sport24.gr αναλύει με videos την Παρτίζαν πριν από τον Ολυμπιακό.

Μετά από έντεκα σερί νίκες επί της Μπουντούτσνοστ, η Παρτίζαν δεν κατάφερε να συνεχίσει το σερί, ωστόσο το 0-0 στην Ποντγκόριτσα, όσο αγχωτικό κι αν ήταν, αποδείχθηκε "χρυσάφι". Οι πρωταθλητές Σερβίας απέκλεισαν τους πρωταθλητές Μαυροβουνίου και προκρίθηκαν στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League

Ο Μίροσλαβ Τζούκιτς έκανε δύο αλλαγές σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι και τη νίκη 2-0 στο Βελιγράδι, αφού κράτησε στον πάγκο τον Νεμάνια Μιχάιλοβιτς και έριξε στα αριστερά της επίθεσης στο 4-2-3-1 τον Βραζιλιάνο Λεονάρντο, έναν από τους παίκτες που ξεχώρισαν την περσινή σεζόν, αλλά και που θέλει να αποχωρήσει. Στην άλλη πτέρυγα έπαιξε ο Πέτερ Τζουρίτσκοβιτς αντί του Καμερουνέζου Λεάντρα Ταβάμπε.

Οι φιλοξενούμενοι έδωσαν εμφανώς χώρο στους Μαυροβούνιους, οι οποίοι, πάντως, μπήκαν δυνατά και έψαξαν το γρήγορο γκολ. Μπορεί να κυκλοφορούσαν διαρκώς την μπάλα στο γήπεδο της Παρτίζαν, ωστόσο αυτό έδειχνε ελεγχόμενο σκηνικό από την άμυνα των Σέρβων. Όταν... ξέφευγε ο έλεγχος, ο τερματοφύλακας Φίλιπ Κλιάγιτς φώναζε "παρών" με τα γρήγορα αντανακλαστικά του (και είχε και τη βοήθεια του δοκαριού).

Δημιουργία δεν υπήρχε για την Παρτίζαν, η οποία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τους χώρους των ανεβασμένων Μαυροβουνίων. Ο Ούρος Τζόρτζεβιτς στην κορυφή της επίθεσης ήταν δραστήριος, αλλά στη μεγάλη στιγμή που του παρουσιάστηκε (νωρίτερα, ο στόπερ Μπόγιαν Όστοϊτς είχε κεφαλιά στο δοκάρι από στημένη φάση), στο 41ο λεπτό, εμφανίστηκε διστακτικός στην εκτέλεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα χαρακτηριστικά του.

Ο Τζούκιτς δεν άλλαξε τίποτα στο ημίχρονο και η Παρτίζαν συνέχισε να περιμένει το λάθος των γηπεδούχων. Όταν το έκαναν, είτε στο γήπεδο της Παρτίζαν είτε στο δικό τους, προσπαθούσαν με όσο το δυνατόν λιγότερες πάσες να βρουν τον Τζούρτζεβιτς. Κάτι που, ελλείψει καλού οργανωτή, δεν ήταν εύκολο ακόμα και απέναντι σε ανοιχτή άμυνα.

Η άμυνα της Παρτίζαν αντιμετώπισε προβλήματα στα στημένα των γηπεδούχων και αρκετές φορές άφηνε αμαρκάριστους παίκτες σε καίρια σημεία, όπως φάνηκε και στην κεφαλιά του Φίλιπ Μίτροβιτς στο 79'.

Η φάση αυτή ήταν η πρώτη από μία σειρά ευκαιριών της Μπουντούτσνοστ, σε ένα δεκάλεπτο μεγάλης πίεσης, που οδήγησε σε... ταραχή την άμυνα της Παρτίζαν. Το σουτ του Ίβαν Πεγιάκοβιτς από το ύψος του πέναλτι δείχνει την ανοργανωσιά της άμυνας των Σέρβων, αλλά και τα αντανακλαστικά του Κλιάγιτς για ακόμα μία φορά.

Ο Τζούκιτς άρχισε τις αλλαγές του στο 82', κυρίως για να "ροκανίσει" τον χρόνο και όχι για λόγους τακτικής. Η... τρικυμία της άμυνας σταμάτησε μόνο και μόνο επειδή σταμάτησαν οι επιθέσεις των γηπεδούχων. Στις καθυστερήσεις, όταν επιτέθηκαν ξανά, το αποτέλεσμα ήταν αυτό...

ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ ΜΕ ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ

Συμπερασματικά, η Παρτίζαν είναι μία ομάδα που στηρίζεται σε ποιότητα ορισμένων επιθετικογενών παικτών, όπως ο Τζούρτζεβιτς και ο Λεονάρντο, οι οποίοι με την ταχύτητα και την κίνηση με και χωρίς την μπάλα, μπορούν να αναστατώσουν αντίπαλες άμυνες και δη αργές.

Παρ' όλα αυτά, το κέντρο δεν είχε δημιουργία απέναντι στην Μπουντούτσνοστ, με τους Σέρβους να περιμένουν από αντεπιθέσεις και στημένα να κάνουν κάτι καλό.

Ξεχώρισε ο 26χρονος τερματοφύλακας, Φίλιπ Κλιάγιτς, ο οποίος δεν είναι ακόμα διεθνής, ωστόσο ήταν βασικός πέρυσι στην πορεία τίτλου. Γρήγορα αντανακλαστικά, καλός shot stopper, έβγαινε γρήγορα από την εστία του όποτε υπήρχε κίνδυνος σε ροή αγώνα, ωστόσο στις στημένες φάσεις δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο, χωρίς να κινδυνεύσει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η σύνθεση της Παρτίζαν (4-2-3-1): Κλιάγιτς, Μίλετιτς, Τσίρκοβιτς, Όστοϊτς, Βουλίτσεβιτς, Εβέρτον, Κόσοβιτς, Τζουρίτσκοβιτς (90+1' Ίλιτς), Γιάνκοβιτς (82' Μιχάιλοβιτς), Λεονάρντο (88' Πάντιτς), Τζούρτζεβιτς

Η ταυτότητα

Όνομα: Fudbalski klub Partizan (Partizan Belgrade) - Serbian Cyrillic: Фудбалски клуб Партизан

Έτος ίδρυσης: 4 Οκτωβρίου 1945

Γήπεδο: Partizan Stadium, Belgrade

Πρόεδρος: Μίλοραντ Βούτσελιτς

Προπονητής: Μίροσλαβ Τζούκιτς

Τίτλοι: 27 πρωταθλήματα, 14 Κύπελλα

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝ

Βάσει τίτλων η Παρτίζαν είναι η δεύτερη -πίσω από τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου- ποδοσφαιρική δύναμη της Σερβίας και με προπονητή τον Miroslav Đukić επέστρεψε στην κορυφή του πρωταθλήματος της χώρας, κατακτώντας τον τίτλο της περσινής περιόδου, ενώ πήρε και το Κύπελλο Σερβίας.

Οι επιτυχίες της φυσικά αφορούν την εποχή της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας (11 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα) μετέπειτα αυτή της κοινοπραξίας της Σερβίας με το Μαυροβούνιο (8 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα) και εν συνεχεία την σερβική SuperLiga (8 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα). Με το περσινό νταμπλ ισοφάρισε τα πρωταθλήματα του Ερυθρού Αστέρα και υπολείπεται στις κατακτήσεις Κυπέλλων (14 έναντι 24).

Ρέκορντμαν συμμετοχών (800) του συλλόγου είναι ο Σάσα Ίλιτς, που φέτος συμπληρώνει το 40ο έτος της ηλικίας του και εξακολουθεί να αγωνίζεται! Η Παρτίζαν αγωνίστηκε στο πρώτο European Champions Cup το 1955 και ήταν πρώτη ομάδα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης που αγωνίστηκε σε τελικό το 1966.

Είναι επίσης η πρώτη ομάδα από την Σερβία που έλαβε μέρος σε φάση των ομίλων του Champions League, κάτι που συνέβη το 2003. Η μεγαλύτερη νίκη της σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι το 8-0 επί της ουαλικής Ριλ στα προκριματικά του Champions League τη σεζόν 2009 - 2010.

Ο 20χρονος στόπερ Νίκολα Μιλένκοβιτς παραχωρήθηκε έναντι 5,1 εκατομμυρίων ευρώ στην Φιορεντίνα, ενώ οι Γιόβας Τρνιτς, Μάρκο Γκολούμποβιτς, Στέφαν Γκρμποβιτς, έφυγαν ως ελεύθεροι. Σημαντικότερες προσθήκες αυτές των Σεϊντουμπά Σουμά από την Σλόβαν Μπρατισλάβας (1,1 εκατ. ευρώ), Νέμανια Μίλετιτς από τη Βέστερλο (350.000 ευρώ) και Ντανίλο Πάντιτς από την Τσέλσι (δανεικός).

Λεονάρντο και Ούρος Τζούρτζεβιτς είναι προς πώληση, καθώς αμφότεροι θέλουν να αποχωρήσουν για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Το ρόστερ της Παρτίζαν

Τερματοφύλακες

Φίλιπ Κλιάγιτς (27 / Σερβία)

Νέμανια Στεβάνοβιτς (25 / Σερβία)

Μάρκο Γιόβιτσιτς (22 / Σερβία)

Τζόρτζε Λάζοβιτς (25 / Σερβία)*

Αμυντικοί

Νέμανια Μίλετιτς (26 / Σερβία)

Μπόγιαν Όστοϊτς (33 / Σερβία)

Στραχίνια Μπόσνιακ (18 / Σερβία)

Λάζαρ Τσίρκοβιτς (25 / Σερβία)

Μίλος Πέρισιτς (22 / Σερβία. Κροατία)*

Νέμανια Μίλετιτς (26 / Σερβία)

Αλεξάνταρ Σούμπιτς (24 / Βοσνία)*

Μοχάμεντ ελ-Μονίρ (25 / Λιβύη)

Μίροσλαβ Βουλίτσεβιτς (32 / Σερβία)

Μίλαν Ράντιν (26 / Σερβία)

Μέσοι

Εβέρτον Λουίζ (29 / Βραζιλία)

Μάρκο Γέβτοβιτς (24 / Σερβία)

Σάσα Μαριάνοβιτς (30 / Σερβία)

Νεμπόισα Κόσοβιτς (22 / Μαυροβούνιο)

Σάσα Ίλιτς (C) (39 / Σερβία)

Σεϊντουμπά Σουμά (26 / Γουινέα)

Ντανίλο Πάντιτς (21 / Σερβία)

Επιθετικοί

Λεονάρντο (25 / Βραζιλία)

Νέμανια Μιχάιλοβιτς (21 / Σερβία)

Άλεν Στεβάνοβιτς (26 / Σερβία, Ελβετία)

Μάρκο Γιάνκοβιτς (22 / Μαυροβούνιο, Σερβία)

Πέταρ Τζουρίτσκοβιτς (26 / Σερβία)

Ούρος Τζούρτζεβιτς (23 / Σερβία)

Λεαντρέ Ταβαμπά (27 / Καμερούν)

Ντούσαν Βλάχοβιτς (17 / Σερβία)*

Τζόρτζε Γιοβάνοβιτς (18 / Σερβία)

Βλάντιμιρ Τζίλας (34 / Σερβία)

* Ο Βλάχοβιτς θα ενσωματωθεί στο ρόστερ της Φιορεντίνα τον Γενάρη του 2018

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ