CHAMPIONS LEAGUE

Champions League: H επιστροφή των Άγγλων

Manchester City's Fernandinho, left, is challenged by Liverpool's Mohamed Salah during their English Premier League soccer match between Manchester City and Liverpool at the Ethiad stadium, Manchester England, Thursday, Jan. 3, 2019. (AP Photo/Jon Super)
Manchester City's Fernandinho, left, is challenged by Liverpool's Mohamed Salah during their English Premier League soccer match between Manchester City and Liverpool at the Ethiad stadium, Manchester England, Thursday, Jan. 3, 2019. (AP Photo/Jon Super) AP PHOTO/JON SUPER

Οι μισές ομάδων των προημιτελικών του Champions League θα είναι αγγλικές, με την Premier League να κάνει επίδειξη δύναμης δέκα χρόνια μετά την τελευταία φορά.

Οι Άγγλοι επέστρεψαν και κάνουν θόρυβο. Αποδεικνύουν τη δυναμική τους, το μέγεθος του πρωταθλήματός τους, τις επενδύσεις που κάνουν, τις ομάδες που έχουν φτιάξει και που εκπροσωπούν το Νησί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Και οι τέσσερις προχώρησαν στον θεσμό με τρόπο εμφατικό, αφού δίνουν το παρών στην αυριανή κλήρωση (15/3, 13:00) στη Νιόν της Ελβετίας. Οι τρεις πέταξαν έξω γερμανικές ομάδες και η μια απέκλεισε γαλλική. Η Σίτι με 10-2 συνολικά τέρματα άφησε εκτός τη Σάλκε, η Τότεναμ με τέρματα 4-0 τη Ντόρτμουντ και η Λίβερπουλ τη Μπάγερν, νικώντας 1-3 στο Μόναχο στη ρεβάνς του 0-0. Όσο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ανέτρεψε το 0-2 του πρώτου αγώνα με την Παρί Σεν Ζερμέν, θριαμβεύοντας με 1-3 στο Παρίσι.

Τρομερή επιτυχία για τους Άγγλους. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από τη σεζόν 2008-09, όταν και πάλι τέσσερις ομάδες είχαν βρεθεί στα προημιτελικά, ενώ είχε γίνει και την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Μένει να δούμε αν μια απ' αυτές θα σηκώσει και το βαρύτιμο τρόπαιο.

Πέρυσι, η Λίβερπουλ έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης στο Κίεβο, αλλά ηττήθηκε 3-1 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία φέτος αποχαιρέτησε νωρίς, γνωρίζοντας αποκλεισμό από τα "μωρά" του Άγιαξ. Για να καταλάβει κανείς τη δυναμική των αγγλικών ομάδων, πέρυσι η Αγγλία έγινε η πρώτη χώρα που είχε πέντε ομάδες στους "16" του Champions League!

Βάσει στατιστικών, η πιθανότητα να έχουμε διπλό εμφύλιο στα προημιτελικά, είναι 3/35 (8.6%). Η πιθανότητα να μην έχουμε εμφύλιο και να πέσουν όλες με διαφορετικό αντίπαλο, είναι 8/35 (22.9%). Το να πέσουν μαζί δυο αγγλικές ομάδες, συγκεντρώνει πολλές παραπάνω πιθανότητες και συγκεκριμένα 24/35 (68.6%).

Την σεζόν 2007-08, στην οκτάδα από την Αγγλία είχαν βρεθεί οι Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι. Οι κόκκινοι απέκλεισαν τους κανονιέρηδες, οι κόκκινοι διάβολοι τη Ρόμα και οι μπλε τη Φενέρμπαχτσε. Στα ημιτελικά, η Τσέλσι άφησε εκτός τη Λίβερπουλ και η Γιουνάιτεντ τη Μπαρτσελόνα. Στον τελικό της Μόσχας, η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον επικράτησε στα πέναλτι και σήκωσε το τρόπαιο, το πρώτο από τα πέντε στην καριέρα του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, στην οκτάδα πέρασαν οι Άρσεναλ (απέκλεισε τη Βιγιαρεάλ), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (απέκλεισε την Πόρτο), η Λίβερπουλ και η Τσέλσι που έπαιξαν μεταξύ τους και πέρασαν οι Λονδρέζοι. Στην τετράδα, η Γιουνάιτεντ άφησε εκτός την Άρσεναλ, η Μπαρτσελόνα την Τσέλσι με δυο ισοπαλίες και στον τελικό της Ρώμης νίκησαν οι Καταλανοί 2-0 με γκολ των Ετό και Μέσι.

AP Photo/Jon Super

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ