CHAMPIONS LEAGUE

Champions League-Europa League: Tα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους τελικούς

A view of the Champions League trophy ahead of the Champions League Final soccer match between Real Madrid and Liverpool at the Olimpiyskiy Stadium in Kiev, Ukraine, Saturday, May 26, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader)
A view of the Champions League trophy ahead of the Champions League Final soccer match between Real Madrid and Liverpool at the Olimpiyskiy Stadium in Kiev, Ukraine, Saturday, May 26, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Τα ζευγάρια των τελικών του Champions League και του Europa League οριστικοποιήθηκαν και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τους ευρωπαϊκούς τελικούς.

Τα ημιτελικά του Champions League και του Europa League ολοκληρώθηκαν με εκκωφαντικό τρόπο. Την Τρίτη (7/5) η Λίβερπουλ έκανε το θαύμα κόντρα στην Μπαρτσελόνα και στον επαναληπτικό αγώνα ανέτρεψε το εις βάρος 3-0 του πρώτου παιχνιδιού ξεσηκώνοντας το "Άνφιλντ".

Την Τετάρτη (8/5) μέσα σε ένα ημίχρονο η Τότεναμ έβαλε τρία γκολ στον Άγιαξ και κέρδισε την πρόκριση, ενώ όλα τα δεδομένα ήταν εναντίον της. Την Πέμπτη (9/5) η Άρσεναλ μπορεί να πήρε εύκολα του εισιτήριο για το Μπακού κόντρα στη Βαλένθια, όμως Τσέλσι και Άιντραχτ Φρανκφούρτης έπρεπε να λύσουν τις διαφορές τους στα πέναλτι, για να αναδειχθούν νικητές οι Λονδρέζοι.

Στις 29 Μαΐου Τσέλσι και Άρσεναλ θα διασταυρώσουν τα ξίφη του για το τρόπαιο του Europa League και την 1η Ιουνίου Τότεναμ και Λίβερπουλ θα καθηλώσουν τον ποδοσφαιρικό πλανήτη στην μάχη τους για την κούπα με τα "μεγάλα αυτιά" του Champions League. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα στοιχεία των ευρωπαϊκών τελικών.

1. ΟΙ ΑΓΓΛΙΚΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ

Οι εμφύλιοι πόλεμοι στην ιστορία των τελικών του δεν είναι κάτι καινούργιο. Τελευταία φορά που δύο ομάδες από την ίδια χώρα βρέθηκαν αντιμέτωπες σε τελικό Champions League ήταν το 2016, όπου η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε με 5-3 στα πέναλτι την Ατλέτικο Μαδρίτης. Στο Europa League χρειάζεται να ανατρέξουμε στον τελικό του 2012 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Εκεί, η Ατλέτικο Μαδρίτης συνέτριψε με 3-0 την εκπληκτική Μπιλμπάο του Μαρσέλο Μπιέλσα.

Για πρώτη φορά, όμως, θα έχουμε τέσσερις ομάδες από την ίδια χώρα, συγκεκριμένα την Αγγλία και στις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι που αναδεικνύει την κυριαρχία της Premier League. Τελευταία φορά που αγγλικές ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στο Champions League ήταν το 2008 στη Μόσχα, όπου οι κόκκινοι διάβολοι κατέκτησαν το τρόπαιο κόντρα στους μπλε. Στο Europa League είδαμε αγγλικό εμφύλιο μία και μοναδική φορά στον πρώτο τελικό της διοργάνωσης το 1972 μεταξύ Τότεναμ και Γουλβς. Τα "σπιρούνια" είχαν κερδίσει σε διπλούς αγώνες με 3-1.

2. Ο ΜΑΚΡΙΝΟΤΕΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

Ο τελικός του Europa League θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν. Θα είναι πρωτοφανές ένα τέτοιο παιχνίδι να διεξαχθεί ένα από τα πιο μακρινά γεωγραφικά μέλη της UEFA. Μάλιστα το Αζερμπαϊτζάν αμφισβητείται για το αν ανήκει στην Ευρώπη, καθώς βρίσκεται στα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας.

Πάντως, οι ταξιδιώτες δεν θα είναι πολλοί, αφού η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έδωσε 6.000 εισιτήρια κάτι ομάδες και μάλιστα σε ένα στάδιο χωρητικότητας 68.700 θεατών. Οι άνθρωποι της Άρσεναλ είναι οι πρώτοι που αντέδρασαν στο γεγονός αυτό.

Ο έτερος τελικός του Champions League θα λάβει χώρα σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, στην Μαδρίτη και το γήπεδο "Γουάντα Μετροπολιτάνο", το σπίτι της Ατλέτικο. Ζήτημα με τα εισιτήρια υπήρξε και εκεί, καθώς μπορεί να μοιραστούν από 16.613, όμως κάποια από αυτά κοστολογούνται με 520 ευρώ και διαθέτουν περιορισμένη θέα.

3. ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕΝΑΜ ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE

Στην Τότεναμ παρουσιάζεται μία χρυσή ευκαιρία να κατακτήσει το τρόπαιο του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τα "σπιρούνια" είναι η μοναδική αγγλική ομάδα από τις τέσσερις που βρίσκονται στους δύο μεγάλους τελικούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στον τελικό και θα είναι η πρώτη της φορά.

Η πιο μακρινή τους πορεία στο Champions League ήταν στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο (σ.σ. έτσι ήταν τότε η ονομασία του) του 1961-62. Εκεί είχε φτάσει στα ημιτελικά με την Μπενφίκα του Εουσέμπιο και ηττήθηκε με 4-3 συνολικό σκορ. Νωρίτερα είχε θέσει εκτός διοργάνωσης την Γκόρνικ Ζάμπρζε από την Πολωνία, τη Φέγιενορντ και τη Ντούκλα Πράγας.

Η Τότεναμ, βέβαια, έχει κατακτήσει δύο τρόπαια στο Europa League/ Κύπελλο UEFA την σεζόν 1971-72 κόντρα στους Γούλβς και το 1983-84 με αντίπαλο την Άντερλεχτ.

4. Η ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ 3Η ΘΕΣΗ

Η Λίβερπουλ έχει ραντεβού με την ιστορία το Σάββατο της 1ης Ιουνίου. Απέναντι στην Τότεναμ έχει τεράστια ευκαιρία να βάλει ένα ακόμη Champions League στο παλμαρέ της. Εάν τα καταφέρει, θα φτάσει τις 6 κούπες και θα περάσει μπροστά από Μπάγερν και Μπαρτσελόνα. Έτσι θα βρεθεί στην 3η θέση πίσω από Μίλαν που έχει 7 και φυσικά τη Ρεάλ Μαδρίτης που έχει 13.

Μάλιστα, η Λίβερπουλ έχει βρεθεί συνολικά σε 8 τελικούς έχοντας χάσει μονάχα τρεις φορές. Το 1985 από τη Γιουβέντους, το 2007 στην Αθήνα από τη Μίλαν και πέρσι στο Κίεβο, όπου οι "μερένγκες" επικράτησαν με 3-1 πανηγυρίζοντας το δεκατοτρίτο.

5. ΕΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ Η ΑΡΣΕΝΑΛ

Η Άρσεναλ είναι μοναδική ομάδα από τις τέσσερις των τελικών του Champions και του Europa League που δεν έχει τρόπαιο στις συγκεκριμένες διοργανώσεις. Το χει προσπαθήσει βέβαια σε δύο περιπτώσεις, μία σε κάθε διοργάνωση, όμως δεν τα κατάφερε. Το 2000 βρέθηκε στον τελικό του Κυπέλλου UEFA απέναντι στην Γαλατάσαραϊ στο "Parken Stadium" της Κοπεγχάγης. Ο αγώνας έληξε 0-0 στην κανονική του διάρκεια και στην παράταση, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, Σούκερ και Βιεϊρά έχασαν δύο με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να αναδειχθούν νικητές.

Στο Champions League η Άρσεναλ έφτασε στον τελικό το 2006 με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα στο "Σταντ Ντε Φρανς" του Παρισιού. Οι "μπλαουγκράνα" κέρδισαν με 2-1 με γκολ των Ετό και Μπελέτι για τους Καταλανούς και Κάμπελ για τους κανονιέρηδες. Το παιχνίδι στράβωσε από νωρίς για τους "κανονιέρηδες", αφού αποβλήθηκε στο 18ο λεπτό ο Λέμαν και έτσι ο Τιερί Ανρί δεν μπόρεσε να σηκώσει το τρόπαιο μπροστά στους συμπατριώτες του. Βέβαια, έχει κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1994 απέναντι στη Σαραγόσα (2-1 το τελικό σκορ για τους κανονιέρηδες).

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ