CHAMPIONS LEAGUE

Champions League: Αλλάζει μορφή από το 2024

Liverpool's Jordan Henderson lifts the trophy after winning the Champions League final soccer match between Tottenham Hotspur and Liverpool at the Wanda Metropolitano Stadium in Madrid, Saturday, June 1, 2019. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Liverpool's Jordan Henderson lifts the trophy after winning the Champions League final soccer match between Tottenham Hotspur and Liverpool at the Wanda Metropolitano Stadium in Madrid, Saturday, June 1, 2019. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP

Η UEFA και η ECA προσανατολίζονται στο ν' αλλάξουν τη μορφή του Champions League από το 2024 προσθέτοντας επιπλέον τέσσερα παιχνίδια στη διοργάνωση. Τα δυο σενάρια που εξετάζονται.

Αλλάζει πιθανότατα η μορφή του Champions League από τη σεζόν 2024-25. Η UEFA εξετάζει την πρόταση της ECA (Ένωση ευρωπαϊκών ομάδων) για να προσθέσει ακόμη τέσσερα ματς στη διοργάνωση.

Έτσι από 13 μάξιμουμ από την τελική φάση κι έπειτα (έξι εντός κι εκτός έδρας στους ομίλους + δυο εντός και εκτός έδρας στους 16 + δυο εντός κι εκτός έδρας στα προημιτελικά + δυο εντός κι εκτός έδρας στα ημιτελικά + ο τελικός) αναμένεται να γίνουν τα συνολικά 17 μάξιμουμ.

Αυτή ήταν η πρόταση που αποφασίστηκε στο Παρίσι και κατατέθηκε στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Με τη στήριξη των πιο ισχυρών ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου ο σκοπός είναι προφανής: Η αύξηση των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα με περισσότερα ματς. Ας δούμε τα δυο σενάρια που εξετάζονται σύμφωνα με τους Times.

ΟΜΙΛΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Το πρώτο θέλει σχηματίζονται δυο νέοι όμιλοι στη φάση των προημιτελικών αντί για τα παραδοσιακά νοκ-άουτ. Δυο, δηλαδή, όμιλοι των τεσσάρων ομάδων και οι δυο πρώτοι κάθε ομίλου να παίρνουν την πρόκριση για τα ημιτελικά.

Οι ομάδες των ομίλων θα παραμείνουν 32 κατανεμημένες σε οκτώ γκρουπ των τεσσάρων ομάδων. Οι δυο πρώτοι κάθε ομίλου θα περνούν ως έχει μέχρι σήμερα στη φάση των 16 και μέσω νοκ-άουτ εντός κι εκτός έδρας θα έχουμε τους οκτώ των προημιτελικών.

Εκεί θα σχηματιστούν δυο όμιλοι των τεσσάρων ομάδων με εντός κι εκτός έδρας ματς. Οι δυο πρώτοι κάθε ομίλου θα παίρνουν την πρόκριση για τα ημιτελικά. Θα έχουμε έξι ματς (εντός κι εκτός έδρας) στη φάση των ομίλων, δυο (εντός κι εκτός έδρας) στους 16, έξι (εντός κι εκτός έδρας στους ομίλους των προημιτελικών), δυο (εντός κι εκτός έδρας) στα ημιτελικά και ο τελικός. Συνολικά δηλαδή (6+2+6+2+1=17) ματς για όποια ομάδα φθάσει μέχρι το τέλος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΟΙ ΤΩΝ ΕΞΙ

Το δεύτερο θέλει περισσότερες ομάδες και περισσότερα ματς στους ομίλους. Να σχηματιστούν, δηλαδή, οκτώ όμιλοι των έξι ομάδων (48 ομάδες αντί των 32 που έχουμε τώρα). Αυτό είναι μια καινοτομία καθώς η UEFA στο Champions League είχε πάντα ομίλους τεσσάρων ομάδων, αν και στο Europa League μέχρι το 2009 υπήρχαν και πέντε σε έναν όμιλο.

Σε αυτή την περίπτωση θα προκρίνονται οι δυο πρώτοι κάθε ομίλου για να οδηγηθούμε στη φάση των 16. Κάθε ομάδα θα έχει δέκα ματς (εντός κι εκτός έδρας) στη φάση των ομίλων, από δυο (εντός κι εκτός έδρας) σε 16, προημιτελικά και ημιτελικά και τον τελικό σε περίπτωση που φθάσει έως το τέλος.

Υπάρχει και η εναλλακτική (γαλλική) πρόταση να γίνουν έξι όμιλοι των έξι ομάδων (36 ομάδες αντί 32). Θα περνούν οι δυο καλύτεροι πρώτοι κάθε ομίλου (2x6=12) και τέσσερις καλύτεροι τρίτοι (12+4=16) για να οδηγηθούμε στη φάση των 16. Κάθε ομάδα θα έχει δέκα ματς (εντός κι εκτός έδρας) στη φάση των ομίλων, από δυο (εντός κι εκτός έδρας) σε 16, προημιτελικά και ημιτελικά και τον τελικό σε περίπτωση που φθάσει έως το τέλος. Πάλι 17 μάξιμουμ δηλαδή.

Προφανώς και υπάρχουν αντιδράσεις καθώς επισύρει αλλαγές στο καλεντάρι πολλών χωρών, ειδικά της Αγγλίας που έχει και αρκετές διοργανώσεις. Για παράδειγμα υπάρχει η σκέψη σε τέτοια περίπτωση στο Λιγκ Καπ να μη συμμετέχουν ομάδες της Premier League.

Photo credits: AP Photo/Felipe Dana

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ