ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΑΕΚ - Μπενφίκα: Η γκέλα, το ντέρμπι και ο "κρύος" Κόντι

Benfica's Pizzi, center, celebrates with teammates his sides second goal against PAOK during the Champions League playoffs, second leg, soccer match between PAOK and Benfica at theToumba stadium in the northern Greek port city of Thessaloniki, on Wednesday, Aug. 29, 2018. (AP Photo/Giannis Papanikos)
Benfica's Pizzi, center, celebrates with teammates his sides second goal against PAOK during the Champions League playoffs, second leg, soccer match between PAOK and Benfica at theToumba stadium in the northern Greek port city of Thessaloniki, on Wednesday, Aug. 29, 2018. (AP Photo/Giannis Papanikos) AP

Η Μπενφίκα κάνει ευρωπαϊκό "διάλειμμα" ανάμεσα στην γκέλα από τη Σάβες και το ντέρμπι που έρχεται με την Πόρτο. Ο "κρύος" Κόντι σε αντί-Ζαρντέλ και η πιθανή ενδεκάδα των "αετών" κόντρα στην ΑΕΚ.

ΑΕΚ και Μπενφίκα αναμετρώνται στο ΟΑΚΑ (2/10, 22:00) και ψάχνουν την πρώτη τους νίκη στη φάση των ομίλων του Champions League. Η ομάδα της Λισαβόνας γνώρισε την εντός έδρας ήττα (0-2) από την Μπάγερν στην πρεμιέρα, ενώ έφτασε στην Αθήνα μετά από γκέλα στο πορτογαλικό πρωτάθλημα.

Δεν είναι και τόσο... άγνωστη, καθώς αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ και προκρίθηκε με νίκη στην Τούμπα στους ομίλους του Champions League.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΓΚΕΛΑ

Μπορεί να έχει περισσότερες ημέρες ξεκούρασης από την ΑΕΚ - το τελευταίο της ματς ήταν την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου - αλλά η Μπενφίκα έρχεται στην Αθήνα από γκέλα.

Οι "αετοί" κόλλησαν στο "Municipal" του Σάβες, καθώς αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 με την τοπική ομάδα για την έκτη αγωνιστική της Primeira Liga.

Ο 25χρονος μέσος, Ράφα Σίλβα, έδωσε δυο φορές προβάδισμα στην ομάδα της πορτογαλικής πρωτεύουσας, αλλά ο Γκεβόργκ Γκαζαριάν ισοφάρισε ισάριθμες.

Μάλιστα, 30χρονος Αρμένιος πρώην των Ολυμπιακού και Κέρκυρας ήταν αυτός που διαμόρφωσε το τελικό σκορ (2-2) στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Αυτή ήταν η δεύτερη απώλεια της αντιπάλου της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, μετά το 1-1 με τη Σπόρτινγκ στο ντέρμπι της πρωτεύουσας.

Βρίσκεται στην τρίτη θέση με 14 βαθμούς, έναν πίσω από τη δεύτερη Πόρτο (15) και δύο πίσω από την πρώτη Μπράγκα (16).

ΕΧΕΙ ΝΤΕΡΜΠΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΕΚ

Το καλεντάρι επιφύλαξε ντέρμπι για ΑΕΚ και Μπενφίκα στα αντίστοιχα πρωταθλήματα μετά τη μεταξύ τους μονομαχία. Όπως η Ένωση φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (7/10, 20:30) για την έκτη αγωνιστική της Super League, έτσι και η Μπενφίκα υποδέχεται την Πόρτο στο "Da Luz" (7/10, 21:30) για την έβδομη αγωνιστική της Primeira Liga.

Μπορεί να είμαστε ακόμη στα πρώτα μέτρα του "μαραθωνίου" του πορτογαλικού πρωταθλήματος, αλλά κάθε νίκη σε ντέρμπι έχει μεγάλη αξία. Ιδιαίτερα, γοήτρου.

Άλλωστε, Πόρτο και Μπενφίκα βρίσκονται στα "μαχαίρια" σε διοικητικό επίπεδο με τις καταγγελίες περί διαφθοράς να δίνουν και να παίρνουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι "δράκοι" πέρυσι κατέκτησαν τον τίτλο διακόπτοντας σερί τεσσάρων διαδοχικών κατακτήσεων από τους "αετούς".

ΧΩΡΙΣ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Μπενφίκα προσγειώθηκε στην Αθήνα χωρίς τους βασικούς Ζαρντέλ και Γκαμπριέλ. Αμφότεροι τραυματίστηκαν στην εκτός έδρας ισοπαλία (2-2) με τη Σάβες για την έκτη αγωνιστική της Primeira Liga κι έμειναν εκτός αποστολής από τον Ρουί Βιτόρια.

Ο 32χρονος Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός, Ζαρντέλ, το συμβόλαιο του οποίου πρόσφατα ανανεώθηκε είναι βασικός κι αναντικατάστατος.

Ζαρντέλ Σέρβι Πίζι
CHAMPIONS LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÌÐÅÍÖÉÊÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Αλλά κι ο 25χρονος Βραζιλιάνος, Γκαμπριέλ, έπαθε τη ζημιά πάνω που είχε ενταχθεί για τα καλά στην αρχική ενδεκάδα μετά τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής.

Μην ξεχνάμε ότι η Μπενφίκα δαπάνησε το ποσό των 8.000.000 ευρώ (!) για να τον αποκτήσει από τη Λεγανές κατά τη θερινή μεταγραφική περίοδο.

ΦΑΝΕΛΑ ΒΑΣΙΚΟΥ ΣΤΟΝ "ΚΡΥΟ" ΚΟΝΤΙ

Μην έχοντας άλλες επιλογές, ο Ρουί Βιτόρια θ' αντικαταστήσει τον Ζαρντέλ με τον Χερμάν Κόντι. Ο 24χρονος Αργεντινός θα πάρει φανέλα βασικού.

Μεταγραφικό απόκτημα του καλοκαιριού - από την Κολόν αντί 3.500.000 ευρώ - ο Νοτιοαμερικανός δεν έχει πολλές παρουσίες με τη φανέλα των "αετών".

Αγωνίστηκε μια φορά στο πρωτάθλημα, όταν αντικατέστησε τον Ζαρντέλ στο ματς με τη Σάβες, και μία στο Λιγκ Καπ όταν ξεκίνησε βασικός στη νίκη επί της Ρίο Άβε.

Benfica's German Conti, left, arrives with teammates for a training session at Athens' Olympic stadium Monday, Oct. 1, 2018. Benfica will face AEK in a Champions League, Group E  soccer match on Tuesday. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Benfica's German Conti, left, arrives with teammates for a training session at Athens' Olympic stadium Monday, Oct. 1, 2018. Benfica will face AEK in a Champions League, Group E soccer match on Tuesday. (AP Photo/Petros Giannakouris) AP

Αντίθετα, τη θέση του Γκαμπριέλ θα πάρει ο Ζέντσον Φερνάντες. Ο 19χρονος από το Σάο Τομέ ε Πρινσίπε έχει ήδη πέντε ματς (τα τέσσερα ως βασικός) στην Primeira Liga.

Η πιθανή ενδεκάδα της Μπενφίκα αποτελείται από τους: Βλαχοδήμο, Αντρέ Αλμέιδα, Κόντι, Ρούμπεν Ντίας, Γκριμάλδο, Φέισα, Ζέντσον, Πίζι, Σάλβιο, Ράφα και Σεφέροβιτς.

ΜΕ ΚΑΙ... ΧΩΡΙΣ ΖΟΝΑΣ

Έτσι κι αλλιώς η Μπενφίκα έμαθε να ζει το τελευταίο διάστημα χωρίς τον Ζόνας. Ο 34χρονος Βραζιλιάνος και καλύτερος φορ στη σύγχρονη ιστορία των "αετών" επέστρεψε από τον τραυματισμό στις προπονήσεις στα μέσα του περασμένου μήνα.

Πέρασε στα τελευταία λεπτά των αναμετρήσεων με Άβες και Σάβες, αλλά σίγουρα είναι μακριά από το να μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου βασικός.

Benfica's Jonas celebrates after scoring his side's fourth goal during a Portuguese league soccer match between Benfica and Vitoria de Guimaraes at the Luz stadium in Lisbon, Saturday, May 13, 2017. (AP Photo/Pedro Rocha)
Benfica's Jonas celebrates after scoring his side's fourth goal during a Portuguese league soccer match between Benfica and Vitoria de Guimaraes at the Luz stadium in Lisbon, Saturday, May 13, 2017. (AP Photo/Pedro Rocha) AP PHOTO/PEDRO ROCHA

Ο Χάρις Σεφέροβιτς δεν μπόρεσε ν' αναπληρώσει το κενό που άφησε ο Κώστας Μήτρογλου (όταν έφυγε για τη Μαρσέιγ) και φυσικά είναι δύσκολο να επωμιστεί επάξια το "φορτίο" αντικατάστασης του Ζόνας.

Ο Βραζιλιάνος είναι στην αποστολή για το ματς με την ΑΕΚ, ενδεχομένως να περάσει ως αλλαγή, αλλά αυτή τη στιγμή δεν λογίζεται ως μέλος της αρχικής ενδεκάδας.

ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ, ΣΑΜΑΡΗΣ ΕΚΤΟΣ

Τι κάνουν, όμως, οι δύο Έλληνες των "αετών"; Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη του σεζόν στη Λισαβόνα, αλλά έχει ήδη "καπαρώσει" φανέλα βασικού.

Έχει αφήσει πίσω του, τους Σβίλαρ και Μπρούνο Βαρέλα και είναι το "Νο 1" για τον Ρουί Βιτόρια. Αντίθετα, δεν υπολογίζεται για τα ευρωπαϊκά ματς ο Ανδρέας Σάμαρης.

CHAMPIONS LEAGUE / ÐÑÏÐÏÍÇÓÇ ÔÇÓ ÌÐÅÍÖÉÊÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÐÑÏÐÏÍÇÓÇ ÔÇÓ ÌÐÅÍÖÉÊÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο 29χρονος μέσος προσπάθησε να φύγει τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου για Ισπανία (η Ράγιο Βαγιεκάνο ενδιαφέρθηκε έντονα), αλλά δεν κατέστη εφικτό και δεν δηλώθηκε στην ευρωπαϊκή λίστα.

Photo credits: AP Images, Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ