ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σκάνδαλο στημένων ματς στο Βέλγιο: Ελεύθερος ο Λέκο, τέσσερις κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση

Brugge coach Ivan Leko takes his seat during a Champions League group A soccer match between Club Brugge and Borussia Dortmund at the Jan Breydel Stadium in Bruges, Belgium, Tuesday, Sept. 18, 2018. (AP Photo/Francisco Seco)
Brugge coach Ivan Leko takes his seat during a Champions League group A soccer match between Club Brugge and Borussia Dortmund at the Jan Breydel Stadium in Bruges, Belgium, Tuesday, Sept. 18, 2018. (AP Photo/Francisco Seco) AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Ο Ιβάν Λέκο αφέθηκε ελεύθερος αλλά παραμένει ύποπτος, ο Μοζί Μπαγιάτ παρουσιάζεται στον ανακριτή, ενώ πλέον γίνεται λόγος για εγκληματική οργάνωση με τέσσερις κατηγορούμενους να φιγουράρουν ως "εγκέφαλοι". Τα τελευταία νέα της έρευνας που συγκλονίζει το βελγικό ποδόσφαιρο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των αρχών του Βελγίου, για την έρευνα που συγκλονίζει το ποδόσφαιρο της χώρας και αφορά στημένα παιχνίδια για στοιχηματικούς σκοπούς, οικονομικές απάτες και ξέπλυμα χρήματος.

Ο Ιβάν Λέκο αφέθηκε ελεύθερος μετά τη νύχτα που πέρασε στη φυλακή, ωστόσο εξακολουθεί να θεωρείται ύποπτος στην υπόθεση, με ολλανδικά ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι ερευνάται και για ξέπλυμα χρήματος.

Μετά και το τρίτο επιχειρησιακό μέρος των αρχών του Βελγίου, προκύπτει η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, με τέσσερις κατηγορούμενους να φιγουράρουν ως "εγκέφαλοι" και ένας πέμπτος αντιμετωπίζει κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος.

Πρόκειται για τον Τιερί Στίμανς, οικονομικό διευθυντή της Μέχελεν, ο οποίος ερευνάται και για άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και διαφθορά.

Οι Ολιβιέ Σόμερς (εκ των ιδιοκτητών της Μέχελεν), Ντιρκ Χάικ (πρόεδρος της Μπέβερεν), Σεμπαστιάν Ντελφεριέ (διαιτητής) και Ντέγιαν Βελίκοβιτς (ατζέντης) βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών ως "εγκέφαλοι" της υπόθεσης. Οι τρεις πρώτοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ο τελευταίος άνευ όρων.

Τις επόμενες ώρες ο Μοζί Μπαγιάτ θα περάσει από το γραφείο του ανακριτή, ενώ οι διαιτητές Ντελφεριέ και Βερτέντεν παύθηκαν άμεσα των καθηκόντων τους.

Η διοίκηση της Γκενκ τοποθετήθηκε δημόσια, τονίζοντας πως θα συνεργαστεί άμεσα με την έρευνα της αστυνομίας και με απόλυτη διαφάνεια.

Η Μπριζ αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή μέλους του συλλόγου σε οικονομική ή φορολογική απάτη.

"Η Μπριζ έμαθε σήμερα το απόγευμα στη συνέντευξη Τύπου της Εισαγγελίας, πως είναι ανάμεσα στους πέντε συλλόγους που σύμφωνα με την έρευνα είχαν συνεργασία με τον ατζέντη Ντέγιαν Βελίκοβιτς για να κανονίσουν την πληρωμή προμηθειών 'κάτω από το τραπέζι'.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο σύλλογος και κανένα από τα μέλη του δεν έχει συνεργαστεί με κανέναν με σκοπό την οικονομική ή φορολογική απάτη", ανέφερε η επίσημη τοποθέτηση της Μπριζ.

Ο Ντένις φαν Βάικ, πρώην προπονητής της Μέχελεν, υποστήριξε πως "δεν πρόσεξα καμία συμφωνία στη διάρκεια του παιχνιδιού της Μέχελεν με την Μπέβερεν".

Η Σταντάρ Λιέγης επιμένει ότι τηρήθηκαν "διαφανείς διαδικασίες" στις όποιες επαφές της με τον Ντέγιαν Βελίκοβιτς.

Τις επόμενες ώρες αναμένονται εξελίξεις γύρω από την υπόθεση, με απαγγελίες κατηγοριών σε πρόσωπα - κλειδιά του σκανδάλου.

AP Photo/Francisco Seco

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ