ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Tριπλούν Γυναικών

Tριπλούν Γυναικών
Δεβετζή

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το τριπλούν γυναικών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου

Η ιστορία του αθλήματος

Το αγώνισμα του τριπλούν είναι ένα από τα πρώτα που εντάχθηκαν στο ολυμπιακό πρόγραμμα, με το τριπλούν των γυναικών να αποτελεί πάντως μέρος των σύγχρονων Αγώνων από το 1996. Παρά το πέρασμα των χρόνων, ελάχιστες αλλαγές έχουν συντελεστεί στο συγκεκριμένο άθλημα, το οποίο ονομαζόταν παλαιότερα "το κουτσό, το βήμα, το άλμα", λόγω των βημάτων που προηγούνταν του άλματος προς το σκάμμα.

Αυτό που χρειάζεται να έχει ένας αθλητής για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αγωνίσματος είναι δύναμη στα πόδια, ενώ η ταχύτητα είναι σημαντική, αλλά όχι και τόσο σημαντική όπως το άλμα εις μήκος. Ουσιαστικά, στο τριπλούν θα πρέπει να διατηρείται κάποια ενέργεια για το τελευταίο άλμα, μετά από το οποίο ο αθλητής καταλήγει στο σκάμμα.

Οι κανονισμοί

Το τριπλούν διεξάγεται στον ίδιο χώρο που γίνεται και το μήκος (είναι μάλιστα ακριβώς ίδιες οι διαστάσεις του διαδρόμου και του σκάμματος), ενώ στο αγώνισμα αυτό η βαλβίδα έχει απόσταση 13 μέτρων από το σκάμμα. Το τριπλούν χωρίζεται ουσιαστικά σε τρία άλματα:

1) Το "κουτσό", όπου στόχος του είναι να αποφευχθεί η απώλεια της ταχύτητας που έχει αναπτύξει ο αθλητής. Το ιδανικό κατά τους "ειδικούς" είναι να πετύχει ο άλτης το 35% του συνολικού του άλματος στο πρώτο βήμα, 2) Το "βήμα", όπου είναι και το μικρότερο άλμα. Εδώ, ο αθλητής προσγειώνεται0 -όπως είναι φυσικό- στο αντίθετο πόδι από αυτό του πρώτου πατήματος, εκτελώντας ένα βήμα στον αέρα. Το μήκος του συγκεκριμένου άλματος υπολογίζεται στο 30% σε σχέση με το συνολικό, 3) το "άλμα", όπου ο χρόνος του πατήματος εδώ είναι μεγαλύτερος από τα προηγούμενα, καθώς αυτό που επιδιώκεται είναι περισσότερη δύναμη.

Η λίστα των νικητών

1996: Ινέσα Κράβετς (Ουκρανία)
2000: Τερέζα Μαρίνοβα (Βουλγαρία)
2004: Φρανσουάς Μπανγκό Ετονέ (Καμερούν)

Τι έγινε στην Αθήνα

Μπροστά στο ελληνικό κοινό, η Χρυσοπηγή Δεβετζή έδωσε μεγάλη μάχη για να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, κάτι που θα σηματοδοτούσε την κορυφαία στιγμή μέχρι εκείνη την εποχή στην καριέρα της, όμως παρότι "νίκησε" στην προσωπική τους μονομαχία την Λεμπέντεβα δεν φόρεσε το χρυσό μετάλλιο στο στήθος της.

Και αυτό γιατί στο 15,25 της Πηγής, η Καμερουνέζα Ετονέ είχε να αντιπαρατάξει άλμα στα 15,30, γεγονός που της έδωσε την πρωτιά. Ουσιαστικά, το αποτέλεσμα αυτό ήταν προσωπική δικαίωση για την Αφρικανή αθλήτρια (είναι η πρώτη αθλήτρια από το Καμερούν που κατάφερε να πάρει μετάλλια σε ολυμπιακούς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα), η οποία ταξίδεψε στην Αθήνα έχοντας ως πολύτιμη "προίκα" δύο ασημένια μετάλλια από τις παρουσίες της στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2001 και του 2003.

Οι μεγάλες μορφές

Πρώτη και καλύτερη η Ουκρανή Ινέσα Κράβετς, η οποία προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο με την επίδοσή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ το 1995. Πριν από τον τελικό εκείνης της διοργάνωσης, λέγεται πως εξέτασε φωτογραφίες του Τζόναθαν Έντουαρντς, ο οποίος τρεις ημέρες νωρίτερα είχε σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν ανδρών.

Προφανώς αυτή η "μελέτη" που έκανε την βοήθησε τρομακτικά στον τελικό, αν σκεφτεί κανείς ότι συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ κατά 41 εκατοστά (!), κάνοντας άλμα στα 15,50 μέτρα. Εκείνη η επίδοση παραμένει απλησίαστη, με την Κράβετς πάντως να καταφέρνει να πάρει το χρυσό μετάλλιο στους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες (1996) όπου συμπεριλαμβάνεται το αγώνισμα του τριπλούν γυναικών.

Μεγάλα ονόματα στο συγκεκριμένο αγώνισμα είναι φυσικά η Πηγή Δεβετζή και η Τατιάνα Λεμπέντεβα, η χρυσή ολυμπιονίκης της Αθήνας Ετονέ, οι Κουβανέζες Αλντάμα και Σαβίν, οι Βουλγάρες Μαρινόβα και Πραντσέβα, καθώς επίσης οι Μπιριούκοβα, Χάνσεν, Σανέγεφ, Όλσον, Ντέιβις, Μπράουν.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή (15/8): Τριπλούν Γυναικών, Προκριματικός Γύρος (Γκρουπ Α και Β)
Κυριακή (17/8): Τριπλούν Γυναικών, Τελικός

Οι ελληνικές συμμετοχές

Η Όλγα Βασδέκη είχε μία εξαιρετική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, καθώς κατέλαβε την πέμπτη θέση στο τελικό του τριπλούν, το 2000 τερμάτισε στην έβδομη θέση, ενώ έδωσε για τρίτη συνεχόμενη φορά το "παρών" στους Αγώνες το 2004, τερματίζοντας 12η. Η Πηγή Δεβετζή "άγγιξε" το χρυσό πριν τέσσερα χρόνια, καταφέρνοντας τελικά να ανέβει στο δεύτερο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με άλμα στα 15,25 μέτρα (στον προκριματικό είχε κάνει άλμα στα 15,32 μέτρα, που είναι η τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμα). Διπλή εκπροσώπηση θα έχουμε στο Πεκίνο, καθώς θα πάρουν μέρος οι Πηγή Δεβετζή και η Αθανασία Πέρρα.

Οι πρωταγωνιστές



Το τριπλούν γυναικών είναι ουσιαστικά το αγώνισμα στο οποίο εναποθέτουμε τις περισσότερες ελπίδες μας για χρυσό μετάλλιο στον στίβο, με την αργυρή Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Πηγή Δεβετζή, να κατέχει την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο, με άλμα στα 15,22 μέτρα. Για την πολυπόθητη μοναξιά της... κορυφής αναμένεται να μονομαχήσει με την Κουβανή Σαβίν (καλύτερη επίδοση φέτος τα 15,20 μέτρα) αλλά και τη χρυσή Ολυμπιονίκη της Αθήνας, την Καμερουνέζα Ετονέ, η οποία πάντως δεν έχει καταφέρει μέσα στο 2008 να ξεπεράσει τα 15 μέτρα (έχει καλύτερη επίδοση τα 14,95 μέτρα). Φυσικά, εκ των φαβορί για να βρει θέση στο βάθρο είναι και η πασίγνωστη στο ευρύ κοινό, Τατιάνα Λεμπέντεβα, η οποία έχει καλύτερο άλμα φέτος στα 14,92 μέτρα.








































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ