ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού συγκεντρώνει βασικά είδη διατροφής για τον ουκρανικό λαό

Ο Λευτέρης Αυγενάκης με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Ο Λευτέρης Αυγενάκης με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού INTIME

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού συγκεντρώνει στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της χώρας βασικά είδη διατροφής και σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό θα παραδοθούν στοχευμένα στην Ουκρανία.

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, προχωρούν στην συγκέντρωση βασικών ειδών διατροφής στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα (ΕΑΚ) της χώρας, με σκοπό αυτά να ταξινομηθούν, να πακετοποιηθούν και να διανεμηθούν στοχευμένα στον Ουκρανικό λαό που βασανίζεται από τη λαίλαπα της εισβολής της Ρωσίας εδώ και τρεις μήνες.

Οι αξιακοί κώδικες του Αθλητισμού και των παναθρώπινων αξιών του βρίσκουν την πλήρη εφαρμογή τους σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Αθλητισμός και εθελοντισμός συμπορεύονται σε μια πρωτοβουλία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, την οποία θα φέρει εις πέρας με την εμπειρία και τεχνογνωσία του ο ΕΕΣ.

Ειδικότερα, σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας θα συγκεντρωθούν, προκειμένου να αποσταλούν στην Ουκρανία, σε ανθρωπιστική αποστολή του ΕΕΣ, στην οποία θα συμμετάσχει κλιμάκιο του Υφυπουργείου Αθλητισμού, τα εξής:

  • Γάλα εβαπορέ
  • Σκόνη γάλακτος για παιδιά
  • Κονσέρβες παντός τύπου
  • Δημητριακά
  • Παξιμάδια
  • Αλεύρι
  • Ζυμαρικά
  • Όσπρια

Για το τεράστιο αυτό εγχείρημα που άμεσα ξεκινά σε όλα τα ΕΑΚ αναφέρθηκαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, αφού τόνισε ότι χωρίς την τεχνογνωσία των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, η ιδέα αυτή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, τόνισε μεταξύ άλλων:

"Τρεις μήνες μετά από την έναρξη του φριχτού αυτού πολέμου, η ελληνική κοινωνία δεν μένει απαθής, η αθλητική κοινότητα ενεργοποιείται ξανά σε μια ακόμη στενή συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ενεργοποιούμαστε και ξεκινάμε, από αύριο κιόλας, σε όλες τις κατά τόπους αθλητικές εγκαταστάσεις της Ελλάδας, στη συλλογή βασικών ειδών διατροφής, έτσι ώστε τις επόμενες δύο εβδομάδες, όλα τα αγαθά που θα συγκεντρωθούν, να παραδοθούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, να ταξινομηθούν, να πακετοποιηθούν και οργανωμένα να παραδοθούν με τάξη στον ουκρανικό λαό.

Θέλω να ευχαριστήσω καταρχάς τον Πρόεδρο κ. Αυγερινό, τα μέλη και τα στελέχη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ανά την Ελλάδα, αλλά και τις διοικήσεις των Αθλητικών μας Εγκαταστάσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει τη συγκέντρωση.

Τις επόμενες ημέρες τα μέλη της αθλητικής οικογένειας ανά την Ελλάδα θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα: Δεν μένουμε απαθείς! Είμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού, συμμεριζόμαστε, στηρίζουμε και συγκεντρώνουμε αγαθά που στοχευμένα μας ζητήθηκαν από τον ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό.

Ανάλογα με τις εξελίξεις που θα έχουμε στην εμπόλεμη ζώνη, στόχος μας είναι το αμέσως επόμενο διάστημα, περίπου περί τα τέλη Ιουνίου, να έχουμε οργανώσει την ανθρωπιστική αποστολή και να συνοδεύσουμε, με κλιμάκιο του Υφυπουργείου Αθλητισμού, τα είδη στην Ουκρανία, πάντα με τη βοήθεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο διάλογος και με την ουκρανική Ολυμπιακή Επιτροπή για αποστολές Ουκρανών αθλητών προς την Ελλάδα.

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού κινείται στον ίδιο αξιακό κώδικα με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με σεβασμό σε κανόνες, πειθαρχία και οργάνωση. Έχουμε υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας και εκπληρώνουμε την αποστολή μας: να επιτύχουμε την όσο το δυνατόν πληρέστερη προσφορά, υπηρετώντας τις αξίες του Ολυμπιακού ιδεώδους και του αθλητισμού γενικότερα.

Από μένα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που δεν μένουν απαθείς, που ενεργοποιούνται που βγαίνουν μπροστά και στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στον Ουκρανικό λαό".

Ο Προέδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr Αντώνιος Αυγερινός υπογράμμισε:

"Είναι μία ιδιαίτερη στιγμή χαράς και ικανοποίησης -και θα έλεγα και ευγνωμοσύνης- που ο Υφυπουργός εκφράζεται συνέχεια με τόσο κολακευτικά λόγια για εμάς και μας επισκέπτεστε συχνά στηρίζοντας τις δράσεις μας.

Θέλω να υπερτονίσω ότι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του κ. Αυγενάκη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμπορεύεται και συστρατεύεται μαζί του, καθώς ο ίδιος έχει θέσεις και πιστεύω που άπτονται του εθελοντισμού και του αθλητισμού.

Διπλός ο στόχος και σκοπός: η στήριξη του υγιούς αθλητικού πνεύματος και η ενδυνάμωση του εθελοντισμού στην χώρα μας που τόσο τη χρειαζόμαστε. Έχουμε ευρύ πεδίο μπροστά μας για να βελτιώσουμε τον εθελοντισμό.

Η σημερινή συνάντηση εκπέμπει μηνύματα ανθρωπισμού, εθελοντισμού, αλτρουισμού, κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Θα συγχρονίσουμε μία ωραία δράση με τον κ. Αυγενάκη. Σε συνεργασία με τα δικά μας, 80 τον αριθμό, περιφερειακά τμήματά μας, θα συνδιοργανώσουμε την ανθρωπιστική αποστολή προς τους άμαχους της Ουκρανίας. Εκεί υπάρχει μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και περίπου 20 εκατομμύρια Ουκρανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Είναι σημαντικό ότι με τη βοήθεια του Υφυπουργού, με τη δική του έκκληση στα κατά τόπους Αθλητικά Κέντρα, και με τη δική μας σύμπραξη, θα συγκεντρωθούν τα τρόφιμα αυτά μακράς διαρκείας. Θα έλθουν στις κεντρικές αποθήκες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα, θα γίνει η διαλογή, η πακετοποίηση και η ταξινόμηση, σύμφωνα με την τεχνογνωσία μας, ώστε ως το τέλος Ιουνίου να φύγει αυτή η βοήθεια και να παραδοθεί μέσα στην Ουκρανία.

Σας διαβεβαιώνω ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν κάνει ποτέ αυτόκλητες αποστολές, ό,τι κάνουμε είναι σε απόλυτη συνεννόηση με τον ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό και με τα κεντρικά της Γενεύης. Ό,τι αποστέλλεται είναι ακριβώς όσα μας έχει ζητήσει ο ουκρανικός Ερυθρός Σταυρός ο οποίος τα αποθηκεύει στις αποθήκες του και τα μοιράζει όπου χρειάζεται.

Οφείλω να ομολογήσω ότι μέχρι στιγμής μας έχει εκπλήξει ο τρομερή οργάνωσή τους. Έχουν ένα θαυμάσιο σύστημα και αυτή είναι και η υπεροχή του Ερυθρού Σταυρού.

Είναι ένα μέγα ανθρωπιστικό εγχείρημα που εσείς κ. Υφυπουργέ είχατε τη σύλληψη να το κάνουμε από κοινού. Παρά τις δυσκολίες που ενέχει αυτή η αποστολή, διότι να ξέρετε πως στην τελευταία μας αποστολή καθηλωθήκαμε δύο μέρες στο ίδιο σημείο γιατί είχαμε πληροφορίες για βομβαρδισμούς στη διαδρομή, πιστεύω ότι θα επιτύχουμε το βέλτιστο".

Παρόντες στη Συνέντευξη Τύπου ήταν και εκπρόσωποι από τα αθλητικά κέντρα της Αττικής: ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αλέξανδρος Κανδύλης, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΦ Αθανάσιος Στρίγκας και ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΦ Παναγιώτης Κουτσογιάννης και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Εθνικού Αθλητικού-Προπονητικού Κέντρου Ολυμπιακού Χωριού, Πέτρος Γαλάνης.

TAGS ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ