ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Olympico Padel Club: Γνωρίζοντας το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα στην Ευρώπη

Το Olympic Padel Club στη Γλυφάδα
Το Olympic Padel Club στη Γλυφάδα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το SPORT24 βρέθηκε στο OLYMPICO PADEL CLUB στη Γλυφάδα, σε έναν υπερσύγχρονο χώρο με γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις και μίλησε με τον Mario Barcelo, προπονητή και έναν εκ των ιδιοκτητών του Padel Club για το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα στην Ευρώπη. Η συνάντηση με τον Τζον Φαν Σιπ.

“Εθιστικό”. Έτσι, περιγράφουν πολλοί με μία λέξη το Padel. “Συγγενής” του τένις, αλλά και με αρκετές διαφορές. Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό άθλημα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, με όποια φυσική κατάσταση.

Το SPORT24 επισκέφτηκε το Olympico Padel Club στη Γλυφάδα και συνάντησε τον Mario Barcelo, head coach, αλλά και μέτοχο του Club. Οι σπουδές του εξειδικεύονται σε υψηλά επίπεδα προπόνησης, καθώς κατέχει και δίπλωμα εκπαίδευσης προπονητών. Είναι ενεργός στο αγωνιστικό κομμάτι με 90% επιτυχία στα ελληνικά Τουρνουά επιπέδου Master man και Master mix, ενώ έχει επίσης αρκετές διακρίσεις στο εξωτερικό. Μάλιστα, το άθλημα του padel το γνωρίζει από τη δεκαετία του ’90, καθώς υπήρξε ενεργός αθλητής στο εφηβικό τμήμα στην εθνική Ουρουγουάης.

Ο Mario Barcelo με τη συντάκτρια του SPORT24, Μαρία Κουβέλη, στο Olympic Padel Club
Ο Mario Barcelo με τη συντάκτρια του SPORT24, Μαρία Κουβέλη, στο Olympic Padel Club ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

“Το Padel είναι συνδυασμός squash (είδος αντισφαίρισης εσωτερικού χώρου), τένις, ρακέτας, παραλίας. Η διαφορά με το τένις είναι ότι υπάρχει τείχος γύρω γύρω και είναι πολύ πιο εύκολο. Για να παίξει κάποιος έναν αγώνα τένις θα πρέπει πρώτα να έχει κάνει έναν χρόνο προπόνηση και να είσαι καλός. Αντίθετα στο Padel, εάν έχεις μία καλή σχέση με τη ρακέτα, αν έχεις παίξει λίγο και το έχεις βρει με το μπαλάκι είσαι εντάξει. Για να περάσεις δηλαδή καλά και να το διασκεδάσεις είναι πολύ εύκολο. Αν θέλεις να το εξελίξεις χρειάζεται δουλειά. Γιατί το τένις έχει 3-4 χτυπήματα, ενώ στο Padel υπάρχουν πάνω από 60, γιατί κάθε σπόντα είναι ένα χτύπημα διαφορετικό.

Από τα 10 άτομα που θα δοκιμάσουν το Padel, τα εννέα θα ξαναπαίξουν

Ο Mario Barcelo στη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Mario Barcelo στη συνέντευξη στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Εγώ το άθλημα το γνωρίζω από το ’90. Έπαιζα, αλλά επειδή ήμουν ποδοσφαιριστής το έβλεπα σαν χόμπι περισσότερο. Όταν πήγαινα στη χώρα μου, την Ουρουγουάη για έναν μήνα, τις 25 ημέρες θα έπαιζα Padel. Όταν όμως είδα ότι σιγά σιγά μεγαλώνω και θα σταματήσω από το ποδόσφαιρο, αποφάσισα να ασχοληθώ με το άθλημα αυτό, γιατί ήξερα ότι είναι πολύ “δυνατό”. Εγώ πίστευα εξαρχής πάρα πολύ στο άθλημα. Το Padel αν υποθέσουμε ότι θα το δοκιμάσουν 10 άτομα, τα εννέα θα ξαναπαίξουν. Πολύ δύσκολα κάποιος θα δοκιμάσει το Padel και να μην θέλει να ξαναπαίξει. Κολλάς, είναι εθιστικό. Όσο το εξελίσσεις και γίνεσαι καλύτερος, ανακαλύπτεις συνεχώς νέα πράγματα".

Στην Ισπανία το Padel είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές άθλημα μετά το ποδόσφαιρο

Μπορεί η ιστορία του Padel να ξεκινά από τη Λατινική Αμερική στη δεκαετία του ’80, ωστόσο στην Ελλάδα έχει μόλις οκτώ χρόνια που έχει κάνει την εμφάνισή του. Μία οκταετία όμως, που σημειώνει συνεχώς ανοδική πορεία. Την ίδια στιγμή βέβαια, το άθλημα έχει εκτοξευθεί στην Ισπανία, στην οποία είναι και το δεύτερο πιο δημοφιλές, πίσω μόνο από τον βασιλιά του αθλητισμού, το ποδόσφαιρο.

Το Olympic Padel Club στη Γλυφάδα
Το Olympic Padel Club στη Γλυφάδα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

“Στην Ελλάδα το άθλημα είναι περίπου οκτώ χρόνια. Αλλά τα τελευταία τέσσερα έχει εκτοξευθεί. Το άθλημα ξεκίνησε από τη Λατινική Αμερική περίπου τη δεκαετία του ’80, όταν και το ανακάλυψε ένας Αμερικανός. Τη δεκαετία του ’90 στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη γινόταν χαμός με το Padel. Λόγω της κρίσης στη Λατινική Αμερική το 2001, όλοι οι καλοί παίκτες, οι επαγγελματίες πήγαν στην Ισπανία.

Το Olympic Padel Club στη Γλυφάδα
Το Olympic Padel Club στη Γλυφάδα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Και τώρα στην Ισπανία, τα τελευταία 15-20 χρόνια μετά το ποδόσφαιρο είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές άθλημα. Έχει ξεπεράσει ακόμα και το μπάσκετ. Και στην Ευρώπη γενικότερα έχει ανέβει, αλλά όχι τόσο όσο στην Ισπανία. Σύμφωνα με μία έρευνα που έκαναν στην Ισπανία άνθρωποι που παίζουν από μία έως δύο φορές την εβδομάδα είναι περίπου 4-5 εκατ. άτομα”.

Λίγα λόγια για το Olympico Padel Club και το άθλημα

Παίζεται από δύο αντίπαλες ομάδες δύο παικτών έκαστη και συνδυάζει στοιχεία από squash, τένις και ρακέτας. Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι σχεδόν οι μισές από αυτές του τένις, ενώ περιβάλλεται από τζάμι το οποίο χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, προσφέροντας ακόμη περισσότερη δράση.

Το Olympic Padel Club στη Γλυφάδα
Το Olympic Padel Club στη Γλυφάδα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο χώρος του Olympico στεγάζει συνολικά πέντε γήπεδα, τρία εκ των οποίων είναι κλειστά για παιχνίδια, προπονήσεις και τουρνουά. Θα βρείτε ένα φιλικό περιβάλλον με αίθριο καθιστικό για να πιείτε τον καφέ σας απολαμβάνοντας παιχνίδια άλλων μελών. Μια μοναδική εμπειρία για όλη την οικογένεια.

Είτε βρέχει, είτε έχει ήλιο ο κόσμος μπορεί να παίζει κανονικά, καθώς υπάρχουν τα κλειστά γήπεδα

“Στο Olympico επειδή είναι έτσι η κατασκευή του μπορούμε να διοργανώσουμε διάφορα event, ένα παιδικό πάρτι, ένα brunch ή οτιδήποτε άλλο. Για εμάς το σημαντικό είναι ότι προσελκύοντας τον κόσμο που ασχολείται και με άλλα πράγματα, γνωρίζει το άθλημα και όσος περισσότερος κόσμος μαθαίνει το Padel, τόσο πιο γρήγορη ανάπτυξη θα έχει στη χώρα μας. Το πρώτο πράγμα που έχει σημασία για εμάς είναι να αναπτυχθεί το Padel στην Ελλάδα, δηλαδή είναι η κινητήριος δύναμη. Το βλέπουμε λίγο πιο συνολικά, γι’ αυτό και κάνουμε και τέτοιες ενέργειες.

Το Olympic Padel Club στη Γλυφάδα
Το Olympic Padel Club στη Γλυφάδα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Είμαστε ενάμιση χρόνο ανοιχτά. Στα σχέδιά μας υπάρχει και το να ανοιχτούν κι άλλα Club με την επωνυμία μας. Εφόσον υπάρχει και στο εξωτερικό τέτοια ανάπτυξη, το ίδιο θα συμβεί κι εδώ. Σίγουρα μας βοήθησε και η περίοδος με τον κορονοϊό, γιατί είμαστε ένα ανοιχτό άθλημα. Ήμασταν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, δεν κλείσαμε καθόλου. Υπήρξε πολύς κόσμος που δεν έβρισκε κάτι άλλο για να αθληθεί και ξεκίνησε το Padel. Όμως, αυτό απλά το βοήθησε, επιτάχυνε κάπως την ανάπτυξη. Δεν πιστεύω ότι ήταν η ουσία.

Επίσης, βοηθούν και τα κλειστά γήπεδα, καθώς είτε βρέχει, είτε έχει ήλιο κτλ, ο κόσμος μπορεί να παίζει κανονικά. Και παρόλο, που είναι κλειστά, συνεχίζει να είναι μία ανοιχτή αθλητική εγκατάσταση. Μόνο το σκέπαστρο υπάρχει από πάνω.

Το Olympic Padel Club στη Γλυφάδα
Το Olympic Padel Club στη Γλυφάδα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Εκτός από τα γήπεδα, υπάρχει χώρος γυμναστικής, όπου γίνονται personal μαθήματα, όπως επίσης, και χώρος μασάζ για αποθεραπεία. Υπάρχουν δύο συνεργαζόμενοι φυσιοθεραπευτές που κλείνουμε ραντεβού και έρχεται κάποιος και κάνει την αποθεραπεία του”.

Σχεδόν το 30% των ανθρώπων που έρχεται στο Olympico είναι επώνυμοι, μας προτιμούν κι αυτό είναι πολύ σημαντικό

“Στην ανάπτυξη του αθλήματος βοήθησε σίγουρα και το γεγονός, ότι έχουμε επώνυμους, αθλητές και άνθρωποι της showbiz που έρχονται και παίζουν. Είναι μία πολύ καλή διαφήμιση τόσο για το άθλημα, όσο και για το club. Σχεδόν το 30% των ανθρώπων που έρχεται στο Olympico είναι επώνυμοι. Μας προτιμούν κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί σημαίνει ότι έχουμε κάνει μία πολύ καλή υποδομή, όπως και εξίσου καλές εγκαταστάσεις”.

Μάλιστα, συναντήσαμε και τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδας, Τζον Φαν Σιπ.

Ο Mario Barcelo με τον Τζον Φαν Σιπ στο Olympic Padel Club στη Γλυφάδα
Ο Mario Barcelo με τον Τζον Φαν Σιπ στο Olympic Padel Club στη Γλυφάδα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ένα άθλημα για την παρέα και την οικογένεια

"Είναι άθλημα της παρέας κι αυτό είναι που το κάνει πολύ διαφορετικό από το τένις. Τελειώνει το παιχνίδι κι ο ένας πειράζει τον άλλον, βάζουν στοιχήματα. Στο τένις είσαι μόνος σου. Το Padel από τη στιγμή που έχεις συμπαίκτη είναι ομαδικό.

O Mario Barcelo με τον προπονητή του Olympico Padel Club, Πέτρο
O Mario Barcelo με τον προπονητή του Olympico Padel Club, Πέτρο ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Το Padel έχει την ιδιότητα να κρατάει τον αθλητή μέσα στον χώρο. Επειδή ακριβώς ένα game αποτελείται από τέσσερα άτομα και συνήθως μετά από κάποια παιχνίδια αυτοί που παίζουν είναι μία διαμορφωμένη παρέα θα κάτσουν μετά το παιχνίδι, να φάνε, να πιούνε, να συζητήσουν.

Μπορεί να παίξει ένα παιδί πέντε χρονών μέχρι και ένας παππούς στα 80. Δεν έχει ηλικία

Το καλό είναι ότι μπορεί να παίξει ένα παιδί πέντε χρονών μέχρι και ένας παππούς στα 80. Δεν έχει ηλικία. Υπάρχουν ρακέτες και για μικρά παιδιά και ξεκινούν από πέντε χρονών. Έρχονται συνέχεια οικογένειες. Από τη μία παίζουν οι γονείς σε ένα γήπεδο κι από την άλλη τα παιδιά σε άλλο. Συνδυάζουν διασκέδαση με άθληση. Βοηθάει στην απώλεια βάρους, στη φυσική κατάσταση.

Πόσα μαθήματα απαιτούνται για να ξεκινήσει κανείς να παίζει

“Αν κάποιος ξέρει τένις με 1-2 μαθήματα θα μπει κατευθείαν. Αν κάποιος δεν έχει καμία σχέση με το άθλημα μπορεί με 6-8 μαθήματα να είναι έτοιμος. Από εκεί και πέρα βέβαια, αν κάποιος θέλει να το εξελίξει συνεχίζει τα μαθήματα.

Προσπαθούμε να μάθουμε τον κόσμο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Είναι έτσι στημένο το Club, ώστε να μπορούμε να βάζουμε συνεχώς νέο κόσμο μέσα. Να εκπαιδεύεται και να αρχίζει τα παιχνίδια, γιατί από εκεί ξεκινούν όλα.

Ο προπονητής του Olympic Padel Club στη Γλυφάδα
Ο προπονητής του Olympic Padel Club στη Γλυφάδα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Στο άμεσο μέλλον προσπαθούμε να φτιάξουμε δύο πράγματα. Θέλουμε να ξεκινήσουμε να κάνουμε και σε παιδιά, να δημιουργήσουμε δηλαδή ακαδημίες, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον. Ενώ επίσης, μας ενδιαφέρει και το αγωνιστικό κομμάτι. Οπότε σκεφτόμαστε, να ξεκινήσουμε αγώνες για εφήβους.

Για Τρίτη φορά στην Ελλάδα το International Padel Experience και πρώτη στο Olympico

Το Olympico Padel Club φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του (2-5/9) το International Padel Experience, το οποίο διεξήχθη για τρίτη φορά στη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα τουρνουά στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 15 χώρες και διέθετε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο παικτών, καθώς συμμετείχαν μερικοί από τους καλύτερους αθλητές του χώρου, όπως ο Ivan Arrondo Perez, ο Fermin Ferreyra και ο Jose Manuel Blanquez Montoya. Οι κατηγορίες που που έλαβαν μέρος ήταν: Α,Β,C Woman A,B,C Men και Μixed.

Το Olympic Padel Club στη Γλυφάδα
Το Olympic Padel Club στη Γλυφάδα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

“Πρόκειται για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Padel, γνωστό κι ως World Padel Tour, όπου παίζουν μόνο οι επαγγελματίες και οι καλύτεροι παίκτες του χώρου. Μπορεί να παίξει οποιοσδήποτε αθλητής που είναι στο Ranking από 50 και πάνω. Έρχονται αθλητές από όλες τις χώρες και είναι μία διοργάνωση που τη γνωρίζουν σε όλη την Ευρώπη. Είναι η τρίτη φορά που έγινε στην Ελλάδα και η πρώτη στο Olympico. Εμείς έχουμε μία συνεργασία και συμβόλαιο με τη διοργάνωση για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όταν κάνουμε λόγο για καλές εγκαταστάσεις στο Olympico, αυτό που εννοούμε είναι ότι υπάρχει πάρα πολύς χώρος και μπορεί να φιλοξενηθεί ένα International τουρνουά. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει το οποιοδήποτε Club όταν δεν έχει τον κατάλληλο χώρο. Φέτος μάλιστα, θα οργανωθεί το πρώτο Πανελλήνιο.

Μάλιστα, στα τουρνουά που διοργανώνουμε στο Club η προσέλευση του κόσμου είναι τεράστια. Από την πρώτη μέρα του τουρνουά υπάρχει κοινό που έρχεται και βλέπει"

Προσιτές τιμές για όλους

“Δεν είναι ένα φθηνό άθλημα, αλλά ούτε και απρόσιτο. Στο δικό μας το Club υπάρχουν κατηγορίες προπονητών, που σημαίνει ότι στα πολύ αρχάρια τμήματα, η τιμή είναι πολύ προσιτή. Μπορεί δηλαδή κι ένας μέσος καταναλωτής να ξεκινήσει το άθλημα.

Όσον αφορά τα παιχνίδια, επειδή ακριβώς στην ενοικίαση γηπέδου, η συνολική τιμή υποδιαιρείται διά του τέσσερα, είναι ένα βατό οικονομικό άθλημα. Πλησιάζεται εύκολα. Επίσης, είναι ένα άθλημα που κάποιος μπορεί να το ακολουθήσει, αλλά όχι σε καθημερινή βάση. Επειδή πρόκειται για αερόβια άθληση, με τρεις φορές την εβδομάδα, που είναι ένα χαμηλό μπάτζετ, αθλείται και κρατάει καλή φυσική κατάσταση”.

Με το λιγότερο έξι μαθήματα, μπορεί κάποιος να μπει και να παίξει

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα τμήματα

“Αυτή τη στιγμή τα τμήματα χωρίζονται ανά ηλικία και ανά αγωνιστικό επίπεδο. Υπάρχει προπονητής που κάνει αξιολόγηση στο επίπεδο. Κατηγοριοποιούμε τα παιδάκια και μετά ξεκινούν τα μαθήματα. Υπάρχουν έξι προπονητές αυτή τη στιγμή στο Club. Όσο ανεβαίνει το επίπεδο, τόσο αυξάνεται και η τιμή.

Το Olympic Padel Club στη Γλυφάδα
Το Olympic Padel Club στη Γλυφάδα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Με το λιγότερο έξι μαθήματα, μπορεί κάποιος να μπει και να παίξει. Δεν είναι σαν το τένις. Όταν ξεκινά ένας παίκτης με ένα πακέτο έξι μαθημάτων μπορεί σταθεί στο γήπεδο επειδή ξέρει τους κανόνες. Τον βοηθάμε να βρει κι άλλους παίκτες που είναι στην κατηγορία του και ξεκινάει τα παιχνίδια. Ακόμα κι αν έρθει κάποιος μόνος του ή με φίλο του δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τους βρίσκουμε εμείς παίκτες που είναι στην ίδια κατηγορία. Μας βοηθούν οι προπονητές, υπάρχει συνεννόηση με τη γραμματεία και γενικότερα υπάρχει μία καλή οργάνωση”.

Διατίθεται προς ενοικίαση εξοπλισμός

Στο Olympico Padel Club θα βρείτε μεγάλη γκάμα από ρακέτες, μπαλάκια, αθλητική ένδυση και υπόδηση καθώς και ότι χρειάζεστε για να απογειώσετε την εμπειρία σας στο άθλημα.

"Οι αθλητές που παίζουν πολύ καιρό συνήθως έχουν τον δικό τους εξοπλισμό. Ωστόσο, για τα αρχάρια τμήματα και γενικά για όσους ξεκινούν τώρα υπάρχει εξοπλισμός που ενοικιάζεται στο Padel. Οπότε, δεν είναι υποχρεωμένος κάποιος από την αρχή να αγοράσει μία ρακέτα, που έχει ένα κόστος. Μπορεί να ξεκινήσει, να δει αν του αρέσει το άθλημα και στην πορεία να αγοράσει τη ρακέτα. Αυτό σημαίνει πως δεν χάνει χρήματα.

Όσον αφορά την κράτηση για ενοικίαση γηπέδου, λόγω της μεγάλης πληρότητας είναι καλό να γίνεται κάποιες ημέρες πριν, ειδικά εάν πρόκειται για τα απογευματινά γήπεδα”.

Το Padel είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια στον κόσμο και καλεί όλους εσάς να πάρετε μία ρακέτα και μια μπάλα και να αρχίσετε να παίζετε, με σκοπό την άθληση, τη χαρά, τη βελτίωση της υγείας σας και την οικοδόμηση νέων κοινωνικών σχέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ