ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Έκτακτα μέτρα στο Τόκιο λόγω έξαρσης των κρουσμάτων

Η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Μιραΐτοβα | Τετάρτη 14 Απριλίου 2021
Η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Μιραΐτοβα | Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 © 2021 KIM KYUNG-HOON/ASSOCIATED PRESS

Τα κρούσματα αυξήθηκαν την περίοδο διακοπών στην οποία βρίσκεται η Ιαπωνία, με συνέπεια να λάβει έκτακτα μέτρα, για να μην διακινδυνεύσει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Έκτακτα μέτρα έλαβαν οι αρχές της Ιαπωνίας για το Τόκιο και την Οσάκα, ύστερα από την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες ημέρες. Τα μέτρα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της "χρυσής εβδομάδας" της περιόδου διακοπών στη χώρα, ώστε να μην σημειωθεί ανεξέλεγκτη άνοδος μόλις 3 μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πρόκειται για την 3η φορά που η κυβέρνηση της Ιαπωνίας λαμβάνει έκτακτα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν λουκέτο σε μπαρ, καταστήματα λιανικής, εμπορικά κέντρα, θεματικά πάρκα, θέατρα και μουσεία. Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν νωρίτερα ακόμα κι αν δεν σερβίρουν αλκοόλ, ενώ τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες επίσης θα σταματούν πιο νωρίς. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά τα πανεπιστήμια επιστρέφουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 11 Μαΐου ημερομηνία που σχεδόν συμπίπτει με το προγραμματιζόμενο ταξίδι στη Χιροσίμα του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, μία εβδομάδα αργότερα. "Αυτή η εξέλιξη ευθυγραμμίζεται με τη γενική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά δεν σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σχετίζεται με τη 'χρυσή εβδομάδα'", ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της ΔΟΕ, απαντώντας σε κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση. "Η Ιαπωνία πρέπει να αποφασίζει μόνη της τις υγειονομικές πολιτικές. Δεν υπάρχει λόγος να μας λέει ο κ. Μπαχ τι να κάνουμε", υποστήριξε ο Γιουιτσίρο Ταμάκι, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος για το Λαό, θεωρώντας ότι τα μέτρα λαμβάνονται για να πέσουν τα κρούσματα ενόψει της άφιξης Μπαχ στη χώρα.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει περίπου 10.000 νεκρούς από κορονοϊό, αριθμός μικρός για τα παγκόσμια δεδομένα, αλλά μεγάλος για τα ασιατικά δεδομένα. Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβληθεί lockdowns. Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020, Σέικο Χασιμότο, ανακοίνωσε ότι τα test events θα συνεχιστούν και εν μέσω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ωστόσο δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι σε αυτά. Σε νέα ερώτηση σε σχέση με την ακύρωση των Αγώνων που ζητούν οι επιστήμονες της χώρας, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ήταν ξανά κατηγορηματική: "Ως οργανωτική επιτροπή, δεν σκεφτόμαστε την ακύρωση".

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 23 Ιουλίου, με τη ΔΟΕ και τους διοργανωτές να προσπαθούν να προετοιμάσουν το έδαφος με διάφορα εγχειρίδια ("Playbooks"), όπου προσπαθούν να εξηγήσουν το πώς η διεξαγωγή τους μπορεί να γίνει με ασφαλή τρόπο. Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, ωστόσο δεν είχε αποτέλεσμα, με συνέπεια σε διάφορες δημοσκοπήσεις άνω του 70% των Ιαπώνων να επιθυμεί την αναβολή των Αγώνων.

Η νέα έκδοση θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα και θα παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για την ενημέρωση των Ιαπώνων, μεταξύ άλλων θα ανακοινωθεί οδηγία για σχεδόν καθημερινά τεστ των 15.400 αθλητών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που θα ταξιδέψουν στη χώρα. Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι δεν απαιτείται ο εμβολιασμός των αθλητών, αλλά ενθάρρυνε όλους τους συμμετέχοντες να εμβολιαστούν.

Το δεύτερο Playbook πιθανότατα δεν θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την προσέλευση στις αθλητικές εγκαταστάσεις ούτε αν τελικά θα επιτραπεί η είσοδος σε φιλάθλους. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι από το εξωτερικό, αφού έχουν απαγορευτεί από τη ΔΟΕ.

Το Τόκιο έχει δαπανήσει επισήμως 12.750.000.000 ευρώ για τη διοργάνωση των αγώνων, ωστόσο διάφοροι κυβερνητικοί έλεγχοι εκτιμούν ότι αυτό το ποσό είναι μεγαλύτερο. Η ΔΟΕ εισπράττει σχεδόν το 75% των εσόδων της από τους Αγώνες, με συνέπεια να μην υπάρχει περιθώριο για άλλη αναβολή σύμφωνα με τους διοργανωτές, παρά την ανησυχία των πολιτών. "Καταλαβαίνω απόλυτα τον κόσμο που ανησυχεί και τους εργαζομένους στην υγεία που επίσης μπορεί να ανησυχούν. Σκέφτομαι τα αισθήματα αυτών των ανθρώπων, κάθε μέρα το σκέφτομαι", πρόσθεσε η Χασιμότο: "Ελπίζω η κατάσταση να γίνει καλύτερη το συντομότερο δυνατό".

Photo Credits: © 2021 Kim Kyung-Hoon/Associated Press

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ