NFL

NFL: Η ομάδα χωρίς όνομα απέκτησε νέα ταυτότητα

NFL: Η ομάδα χωρίς όνομα απέκτησε νέα ταυτότητα
AP PHOTO/BILL KOSTROUN

Ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια δίχως όνομα και έμβλημα, η Washington Football Team πέρασε ήδη στην εποχή των Commanders. Η μετάβαση αυτή θα συνδυαστεί με την επιστροφή στις ένδοξες μέρες της δεκαετίας 1981-91.

Το βράδυ της Τετάρτης το NFL άνοιξε τις πόρτες τους για να υποδεχθεί τους Commanders. Όχι ένα νέο franchise που γεννήθηκε για να προστεθεί στα 32 υπάρχοντα, κόντρα στη μόνιμη σεναριολογία (που φτάνει στα όρια της απαίτησης) για επέκταση του πρωταθλήματος προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ. Πρόκειται για τη νέα εκδοχή - συνέχεια της Washington Football Team, η οποία από το 2020 ήταν μια ομάδα χωρίς ταυτότητα.

Από το 1933 ως το 2020 η αμερικανική πρωτεύουσα είχε τους Redskins. Την ομάδα με τους τρεις τίτλους σε τέσσερις συμμετοχές σε Super Bowl εντός δεκαετίας (1982, 1987, 1991). Ωστόσο, υπό την πίεση των αντιδράσεων που προκλήθηκαν και των συνθηκών που γεννήθηκαν με αφορμή την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη τον Μάιο του 2020, η διοίκηση του οργανισμού έλαβε τη μεγάλη απόφαση: την ταυτόχρονη αλλαγή ονόματος και εμβλήματος.

Ήταν ένα πάγιο αίτημα αυτόχθονων Αμερικανών που διαμαρτύρονταν οργανωμένα (ψηφίσματα, forums, κλπ) για υφέρποντα ρατσισμό. Μάλιστα πανεπιστημιακές έρευνες ενίσχυαν την άποψη ότι οι Ινδιάνοι προσβάλλονταν από τη χρήση του ονόματος. Η ιδιοκτησία Σνάιντερ απέρριπτε κάθε τέτοια υπόνοια, υποστηρίζοντας αντιθέτως πως το όνομα τιμά, σέβεται και προβάλλει την παράδοση του franchise. Μέχρι που πριν από δύο χρόνια και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, αλλά κυρίως τον φόβο της απώλειας εσόδων από χορηγούς και πωλήσεις προϊόντων, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου.

Συνολικά η διαδικασία μετονομασίας και επιλογής νέων διακριτικών διήρκησε 18 μήνες. Σε αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα μετάβασης στη νέα εποχή έγιναν δημοσκοπήσεις και συζητήσεις με πλατιές μάζες οπαδών παλαίμαχους αθλητές και στελέχη χορηγών έτσι ώστε η λύση που θα κερδίσει τη μάχη των περισσότερων από 1.000 ονομάτων που προτάθηκαν να έχει τον θετικότερο αντίκτυπο στην κοινωνία.

Το νέο έμβλημα των Washington ​Commanders
Το νέο έμβλημα των Washington Commanders AP PHOTO/PATRICK SEMANSKY


Για τις δύο αυτές σεζόν το franchise εμφανιζόταν παντού ως Washington Football Team. Από την Τετάρτη συστήθηκε εκ νέου. Μέσα από τις τις ζυμώσεις που έγιναν, αναδύθηκαν οι Washington Commanders. "Ως οργανισμός είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συσπειρωθούμε κάτω από τη νέα ταυτότητα, αποτίοντας φόρο τιμής στις τοπικές ρίζες και το νόημα να εκπροσωπείς την πρωτεύουσα του έθνους", υποστήριξε ο συνιδιοκτήτης και συν-διευθύνων σύμβουλος Σνάιντερ.

"Ενόσω ξεκινάμε την 90η σεζόν μας, είναι σημαντικό για τον οργανισμό και τους φανς να αποτίουν φόρο τιμής στις προηγούμενες παραδόσεις, την ιστορία, την κληρονομιά και τους κορυφαίους που ήρθαν πριν από εμάς. Συνεχίζουμε να τιμούμε και να εκπροσωπούμε το Burgundy & Gold, διαμορφώνοντας μια νέα εποχή στην Ουάσιγκτον. Η πορεία προς μια νέα εποχή στην Ουάσιγκτον. Σήμερα μπορεί να είναι η πρώτη μέρα για τους Commanders, αλλά θα είμαστε για πάντα Ουάσιγκτον", συμπλήρωσε ο Σνάιντερ, χωρίς να καλύψει πλήρως εκείνους που έκαναν λόγο για μιλιταριστική χροιά πίσω από την επιλογή του ονόματος.

Το νέο λογότυπο του οργανισμού θα είναι πλέον το απλό "W" και το μόνο στοιχείο που διατηρήθηκε ακέραιο ήταν τα χρώματα.

Από μόνη της αυτή η μετάβαση στη νέα εποχή δεν αρκεί για να επανέλθει το franchise στον δρόμο των επιτυχιών. Ούτε καν η πρόσληψη του Νταν Ριβέρα, του 30ου προπονητή του οργανισμού, διότι απαιτούνται πολλά περισσότερα. Κυρίως δε σωστή στρατηγική και κινήσεις ουσίας. Από το 1991 που κατέκτησε τον τίτλο με το 37-24 απέναντι στους Buffalo Bill η ομάδα έχει εξασφαλίσει συμμετοχή μόλις επτά φορές στην postseason και ποτέ δεν πέρασε τον δεύτερο γύρο. Η πιο πρόσφατη απ' όλες ήταν πέρυσι, χάνοντας 31-23 από τους (μετέπειτα πρωταθλητές) Buccaneers του Τομ Μπρέιντι στο wild card game.

Εφέτος το συνολικό 7-10 άφησε την Ουάσιγκτον εκτός συνέχειας. Αν έπρεπε έτσι να συμβεί για την πλήρη επανεκκίνηση σε όλους τους τομείς, θα αποδειχθεί εν καιρώ.

TAGS NFL ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ