ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ κρουσμάτων "meldonium"

Μπαράζ κρουσμάτων "meldonium"

Εκπρόσωπος της WADA ανακοίνωσε πως ήδη 99 αθλητές έχουν βρεθεί θετικοί στη χρήση του "meldonium", ενώ καμπανάκι χτύπησε για πέντε χώρες.

Η μάστιγα του ντόπινγκ στον αθλητισμό φαίνεται πως έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Ειδικά η προσθήκη του "meldonium" στις απαγορευμένες ουσίες φαίνεται ότι θα δημιουργήσει μία ατελείωτη λίστα αθλητών που θα δεχτούν τιμωρία.

Αυτά παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ο Μπεν Νίκολς. Ο εκπρόσωπος της WADA σε δηλώσεις του σε διάφορα Μέσα του εξωτερικού αποκάλυψε πως συνολικά 99 δείγματα έχουν βρεθεί θετικά στη συγκεκριμένη ουσία.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι από την 1η Ιανουαρίου όταν η ουσία "meldonium" προστέθηκε στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών έχουν βρεθεί 99 δείγματα θετικά στη συγκεκριμένη ουσία. Αυτές οι υποθέσεις έχουν αναλυθεί από εργαστήρια που συνεργάζονται με τη WADA" ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.

Αυτό ήταν και το μόνο που έγινε γνωστό, αφού επίσημα από τη WADA δεν έχει ανακοινώσει ούτε τα ονόματα ούτε καν τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι αθλητές.

Τα πιο γνωστά κρούσματα

Πέρα από τη Μαρία Σαραπόβα οι οποίοι είναι και η πιο γνωστή γνωστή περίπτωση υπάρχουν και άλλοι καλοί αθλητές στη λίστα. Συγκεκριμένα, άλλοι έξι αθλητές έχουν βρεθεί θετικοί στο "meldonium" μέσα στο 2016 όταν και ξεκίνησε να θεωρείται ως απαγορευμένη η συγκεκριμένη ουσία.

Μάλιστα, το ένα από αυτά τα δείγματα ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες πριν από αυτό της Σαραπόβα. Εκείνη που βρέθηκε θετική ήταν η Εκατερίνα Μπόμπροβα δείγμα της οποίας στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ βρέθηκε θετικό.

Στη συγκεκριμένη λίστα υπάρχουν τα ονόματα της Αμπέμπα Αρεγκάβι (αθλήτρια μεσαίων αποστάσεων στον στίβο), της Γκαμζέ Μπουλούτ (αθλήτρια μεσαίων αποστάσεων στον στίβο), του Έντουαρντ Βοργκάνοβ (ποδηλάτης) και των Όλγκα Αμπράμοβα και Αρτέμ Τιστσένκο (δίαθλο).

"Καμπανάκι" για πέντε χώρες

Την ίδια ώρα η WADA έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε πέντε άλλες χώρες όπου έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ελλείψεις. Συγκεκριμένα, Αιθιοπία, Μαρόκο, Κένια, Ουκρανία και Λευκορωσία έχουν μπει κάτω από την επιτήρηση της WADA.

Την είδηση έκανε γνωστή ο Σεμπάστια Κόου. Ο πρόεδρος της IAAF τόνισε: "Αιθιοπία και Μαρόκο είναι ανάμεσα στις χώρες που πρέπει να βελτιωθούν άμεσα αλλά η συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η Κένια, η Ουκρανία και η Λευκορωσία έχουν μπει στη λίστα επίβλεψης για το 2016 για να ενισχύσουν τις εγκαταστάσεις τους για το αντιντόπινγκ".

Κάποια άλλη ποινή δεν προβλέπεται άμεσα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. "Πρόκειται ουσιαστικά για μία προειδοποίηση. Την αποβολή και όποια άλλη ποινή θα την σκεφτούμε μόνο εάν δούμε ότι δεν παίρνονται μέτρα" δήλωσε ο Κόου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ