ΕΛΛΑΔΑ

Μια βραδιά για τον "Ολυμπιονίκη της δημοσιογραφίας"

Μια βραδιά για τον "Ολυμπιονίκη της δημοσιογραφίας"
Η Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Παρουσίαση του βιβλίου «Χάρης Λυμπερόπουλος. “Κοντά στον Αιώνα" – Συνομιλώντας με τον πατέρα μου» (Πατάκης) της Κατερίνας Λυμπεροπούλου στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, έγινε την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022.

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 παρουσιάστηκε το βιβλίο των εκδόσεων Πατάκη «Χάρης Λυμπερόπουλος. “Κοντά στον Αιώνα’ – Συνομιλώντας με τον πατέρα μου» της Κατερίνας Λυμπεροπούλου στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας και στον χώρο του Café 1896.

Την παρουσίαση άνοιξε με χαιρετισμό του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην περίπτωση ενός εκ των πρωτεργατών του αθλητικού ρεπορτάζ και πρωταθλητή Ελλάδος στο άλμα εις μήκος και στο πένταθλο τα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια, κοσμοπολίτη, επίσης Αθηναίου που "παρακολούθησε" τον ρου του 20ου αιώνα (1922-2020).

Μια βραδιά για τον "Ολυμπιονίκη της δημοσιογραφίας"

Στην παρουσίαση, που συντόνισε ο αθλητικός συντάκτης Δημήτρης Παπανικολάου (ο οποίος υπήρξε στο θρυλικό team της εφημερίδας "Απογευματινή" που υπό την διεύθυνση του Χάρη Λυμπερόπουλου καθιέρωσε το πρώτο αθλητικό τετρασέλιδο στον πολιτικό Τύπο), απηύθυνε επίσης χαιρετισμό η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου.

Με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την γέννησή του Λυμπερόπουλου αλλά και τη Μικρασιατική καταστροφή, η Μαρία Αντωνιάδου διάβασε, μεταξύ άλλων από το βιβλίο την μαρτυρία του: «Στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του Intercontinental είχαν δημιουργηθεί για τους πρόσφυγες παραπήγματα – τα “Αρμένικα”, όπως τα λέγαμε. Μερικοί ανόητοι Αθηναίοι τούς αποκαλούσαν “τουρκόσπορους”… Όταν μεγάλωσα κι έγινα αθλητής, είχα δίπλα μου Μικρασιάτες συνομηλίκους μου αθλητές με σπουδαίες επιδόσεις, όπως ο πρωταθλητής στο τριπλούν, συναθλητής μου στον Εθνικό και μετέπειτα σύζυγος της Άννας Συνοδινού, Γιώργος Μαρινάκης».

Μια βραδιά για τον "Ολυμπιονίκη της δημοσιογραφίας"
Το βιβλίο της Κατερίνας Λυμπεροπούλου

Με την σειρά του, το ανέκδοτο που είχε να θυμηθεί ο Δημήτρης Παπανικολάου ήταν πώς όταν ήρθε στην πολύ δύσκολη θέση να κόψει με τρεμάμενα χέρια κομμάτι του προϊσταμένου του, βρέθηκε να δέχεται συγχαρητήρια από αυτόν. "Εσύ θα πας μπροστά" του είπε ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο οποίος "άνοιγε πάντα δρόμο στους νεότερους", όπως είπε ο συντονιστής της παρουσίασης.

Μίλησαν επίσης ο δημοσιογράφος και ιστορικός, Τίτος Αθανασιάδης, η Ολυμπιονίκης (άλμα εις ύψος), Νίκη Μπακογιάννη, η δημοσιογράφος, Γκρέτα Λυμπεροπούλου και η συγγραφέας.

"Σήμερα τιμούμε τον “Ολυμπιονίκη της δημοσιογραφίας”, είπε ο Τίτος Αθανασιάδης για τον Χάρη Λυμπερόπουλο, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, την διάσταση του ρεπόρτερ στην περίπτωση του τελευταίου που, νέος συντάκτης της «Αθηναΐκής», επισκέφθηκε το Βελιγράδι για να οργανώσει συνάντηση του Ερυθρού Αστέρα με ελληνική ομάδα και βρέθηκε να παίρνει συνέντευξη από τον πανίσχυρο Στρατάρχη Τίτο το 1952, έντονη ψυχροπολεμική περίοδο, κάτι που δεν είχε καταφέρει να κάνει ούτε ο πρώην Υφυπουργός Τύπου και Πληροφοριών της Ελλάδας, αξιοποιώντας την ιδιότητα του δημοσιογράφου, Γιώργος Δρόσος.

Μια βραδιά για τον "Ολυμπιονίκη της δημοσιογραφίας"


Με την σειρά της η Νίκη Μπακογιάννη, μίλησε για τα ινδάλματα του Χάρη Λυμπερόπουλου, τον εμποδιστή Χρίστο Μάντικα και τον δισκοβόλο Νίκο Σύλλα που του εμφύσησαν στην αγάπη στον κλασσικό αθλητισμό, «βασιλιά» της δεκαετίας του ’30, κι ανέφερε πώς ο Χάρης Λυμπερόπουλος που υπήρξε, μεταξύ άλλων, αθλητής του στίβου, ποδοσφαιριστής, κι οδηγός αυτοκινήτων Ράλλυ αποτέλεσε, «συλλεκτική» για τις μέρες μας, περίπτωση πολυαθλητή.

Η Γκρέτα Λυμπεροπούλου με συγκίνηση θυμήθηκε τον τρυφερό πατέρα της, ενώ η συγγραφέας μίλησε για την 15χρονη μακρόπνοη συνέντευξη που του πήρε, την απαιτητική επεξεργασία του υλικού και το πόσοι άνθρωποι συνεργάστηκαν για την δημιουργία του βιβλίου των εκδόσεων Πατάκη.

Παρέστησαν, η Υφυπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Ελένη Δουνδουλάκη, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Εμμανουήλ Κολυμπάδης, ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος με την σύζυγό του, Κατερίνα, η Πρόεδρος του Μοντέρνου Πεντάθλου, Ντόρα Πάλλη. Εκεί ήταν επίσης η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Ζυγούρη, ο Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Γρηγόρης Πολυχρονίδης με την σύζυγό του, Κατερίνα Πατρώνη, οι Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές Εύη Μωραΐτίδου, Αγη Κασούμη, Μαρία Χριστοφορίδη κι ο Παραολυμπιονίκης, Θοδωρής Αλέξας. Παρέστησαν επίσης η προϊσταμένη της διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Σίσσυ Παπαθανασίου , ο εικαστικός Κώστας Βαρώτσος, οι ποιητές Βαγγέλης Χρόνης και Χάρης Βλαβιανός, η δωρήτρια της βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ Ελένη Καρκαζή – Πουρνάρα, οι Πρόεδροι του Πολεμικού κι Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Αναστάσιος Λιάσκος και Μαρία Παπαϊωάννου, η Λίζα Εβερτ, η Ελένη Σαμαράκη, η Γιούλη Στυλιανίδη, η Αλέκα Μπρατάκου , η Ντόρυ Ράλλη, η Μπέτυ Καζακοπούλου, ο πρέσβης Ιωάννης Τζεν με την σύζυγό του, ο γενικός διευθυντής της Ελληνογερμανικής Αγωγής Σταύρος Σάββας, ο αν. Καθηγητής στην Οργάνωση και Διοίκηση Αθλητισμού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Δημήτρης Γαργαλιάνος κι η εκδότρια Αννα Πατάκη.

Μια βραδιά για τον "Ολυμπιονίκη της δημοσιογραφίας"

Παρόντες ήταν ακόμα πολλοί δημοσιογράφοι και μεταξύ άλλων οι βετεράνοι αθλητικοί συντάκτες που συνεργάστηκαν με τον Χάρη Λυμπερόπουλο στην μακρά πορεία του στην δημοσιογραφία, Νίκος Κατσαρός, Κώστας Μυλωνάς με την σύζυγό του, Γιώργος Βλαβιανός, Γιάννης Καπαγερίδης, άνθρωποι από τον χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού και άλλοι.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ