ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Glyfada Maritime Golf Event: Μία ξεχωριστή εμπειρία στο γκολφ της Γλυφάδας

1ο Glyfada Maritime Golf Event (photo by Boo Productions)
1ο Glyfada Maritime Golf Event (photo by Boo Productions) BOO PRODUCTIONS

Το Sport24.gr βρέθηκε στο γκολφ της Γλυφάδας και μεταφέρει την εμπειρία του από το 1ο Glyfada Maritime Golf Event, του οποίου η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Με επιτυχία το Σάββατο (10/10) ολοκληρώθηκε το 1ο Glyfada Maritime Golf Event και το Sport24.gr έδωσε το παρόν σε μία τόσο σημαντική διοργάνωση. Το event πραγματοποιήθηκε στον όμορφο χώρο του γκολφ Γλυφάδας στον πλήρως ανακαινισμένο χώρο του Golf Prive. Οι διοργανωτές φρόντισαν να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σεβόμενοι πάντα την κρίση πανδημίας του κορονοϊού.

Έτσι, με την είσοδό μας στην χώρο, έγινε η θερμομέτρηση, ενώ η μάσκα ήταν το απαραίτητο αξεσουάρ για όλους τους παρευρισκόμενους. Πάντα τηρώντας τις αποστάσεις κάναμε την πρώτη βόλτα στο Golf Prive παίρνοντας το πρωινό μας, την ώρα που οι συμμετέχοντες, ανώτατα στελέχη της ελληνικής και ξένης ναυτιλίας, ολοκλήρωναν τις εγγραφές τους και έκαναν την προθέρμανσή τους.

ΚΑΡΑΝΤΖΙΑΣ: "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΠΟΡ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΟΥΣ"

Κατά την διάρκεια των αγώνων, είχαμε την τιμή, να συνομιλήσουμε με τον αναγνωρισμένο Έλληνα PGA γκολφέρ, Θάνο Καραντζιά, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του 1ου Glyfada Maritime Golf Event.

“Γίνεται πρώτη φορά στην Γλυφάδα, έχει μεγάλη απήχηση, από την αρχή όλοι ήταν θετικοί στο να γίνει το τουρνουά. Ο καιρός είναι φανταστικός, όπως και οι εγκαταστάσεις που έχουμε στην Γλυφάδα. Όλα εξελίσσονται όπως περιμέναμε. Νούμερο 1 προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια, όπως και το να τηρούνται οι αποστάσεις, όπως πρέπει" ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια μας μίλησε για τους συμμετέχοντες, αλλά και για το γήπεδο της Γλυφάδας: "Κυρίως είναι ναυτιλιακές απ' όλο τον κόσμο, έχουν έδρα στην Ελλάδα, είναι ξένοι που εργάζονται στην χώρα μας και έχουν δηλώσει συμμετοχή για το τουρνουά, πράγμα που μας χαροποιεί πάρα πολύ.

Είναι το μοναδικό γήπεδο που έχουμε στην Γλυφάδα. Είναι το διαμάντι της περιοχής μας, πιστεύω ότι είναι σημαντικό. Πρέπει να γίνει γνωστό, να αναδείξουμε αυτόν τον χώρο και να τον ανεβάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε".

Ο αναγνωρισμένος PGA Golfer & διοργανωτής του τουρνουά Θάνος Καραντζιάς (photo by Boo Productions)
Ο αναγνωρισμένος PGA Golfer & διοργανωτής του τουρνουά Θάνος Καραντζιάς (photo by Boo Productions) BOO PRODUCTIONS

Ο αναγνωρισμένος PGA Golfer & διοργανωτής του τουρνουά Θάνος Καραντζιάς (photo by Boo Productions)

Στόχος του Θάνου Καραντζιά είναι το γκολφ να γίνει ένα δημοφιλές άθλημα στην Ελλάδα, δείχνοντας στον Έλληνα ότι δεν είναι ένα σπορ αποκλειστικά για τους ευκατάστατους: "Θέλουμε να δείξουμε στον Έλληνα ότι δεν είναι ένα παιχνίδι για τους πιο ευκατάστατους. Μπορεί οποιοσδήποτε να έρθει να κάνει μαθήματα, υπάρχουν εγκαταστάσεις δωρεάν του δήμου και κατ΄ αυτόν τον τρόπο θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά σε αυτό το άθλημα".

Έτσι, ίσως στο μέλλον, η Ελλάδα να αποκτήσει έναν γκόλφερ στο αντίστοιχο επίπεδο του Στέφανου Τσιτσιπά στο τένις: "Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν πολλά γήπεδα του τένις, ενώ στο γκολφ δεν έχουμε τόσες πολλές εγκαταστάσεις και είναι ένας από τους λόγους που δεν είναι τόσο πολύ διαδεδομένο. Κάνοντας αυτές τις ενέργειες προσπαθούμε να ανοίξουμε το γκολφ, μήπως φτιάξουμε περισσότερα γήπεδα στο μέλλον. Τα άλλα δύο, τέσσερα στο σύνολο, θα είναι έτοιμα στην Costa Navarino. Ελπίζουμε και στην Αττική να έχουμε κι άλλο γήπεδο".

Τέλος, έδωσε τις δικές του συμβουλές στους νέους, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ή θέλουν να ξεκινήσουν την πορεία τους στο γκολφ: "Κατ' αρχάς εδώ που έρχεται ένας νέος είναι στην φύση, είναι μέσα στο πράσινο. Το γκολφ θα του δώσει υπομονή, πειθαρχία, αυτοέλεγχο και κινησιολογία που χρειάζεται για να ελέγχει το σώμα του και το μυαλό του. Αυτός είναι ο σκοπός, να μεγαλώσουμε αυτό που κάνουμε με νέους χορηγούς και εταιρείες, να μπορέσουμε να κάνουμε στον χώρο μας περισσότερα γι' αυτό το άθλημα".

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΦ

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε μονάχα να καθόμαστε και να βλέπουμε τις προσπάθειες των αθλητών στο γκολφ, χωρίς να δοκιμάσουμε τις δικές μας δυνατότητες στο άθλημα. Το 1ο Glyfada Maritime Golf Event έδωσε την δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να κάνουν ένα πρώτο μάθημα, μία εισαγωγή, στις βασικές αρχές του γκολφ.

1ο Glyfada Maritime Golf Event (photo by Boo Productions)
1ο Glyfada Maritime Golf Event (photo by Boo Productions) BOO PRODUCTIONS


Αυτό που διαπιστώσαμε στην πρώτη μας επαφή με το άθλημα, είναι η δυσκολία του, η τεχνική κατάρτιση που χρειάζεται, αλλά και η γυμναστική που προσφέρει με έναν πάρα πολύ ευχάριστο τρόπο. Μπορεί στην αρχή... να σκάψαμε το χώμα, αλλά με την καθοδήγηση των δασκάλων, καταφέραμε να μάθουμε τα βασικά.

ΤΣΟΛΗΣ: "Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ"

Την διοργάνωση του 1ου Glyfada Maritime Golf Event ανέλαβε η Active Media Group, η οποία έφερε εις πέρας ένα δύσκολο έργο προσφέροντας ένα event υψηλού επιπέδου, τηρώντας παράλληλα όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Έτσι, είχαμε την δυνατότητα να μιλήσουμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Άκη Τσόλη, ο οποίος μας ανέλυσε την σημασία των αθλητικών διοργανώσεων σε καιρούς πανδημίας.

"Για εμάς είναι σημαντικό να γίνονται αθλητικές διοργανώσεις. Ειδικά σε καιρούς πανδημίας, ο αθλητισμός ούτως ή άλλως είναι μία ελπίδα. Και στο κομμάτι που αφορά τον αθλητικό τουρισμό, γιατί οι διοργανώσεις σε αυτό το κομμάτι προσφέρουν την δυνατότητα να μετακινηθεί ο κόσμος, πρέπει να σκεφτούμε πόσο σημαντικό είναι να γίνονται πράγματα και να μην μείνουμε στάσιμοι. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι σε περιόδους πανδημίας, υπάρχει οικονομική ανάσα, κινούνται χρήματα, πληρώνονται εταιρείες και επιχειρήσεις, είναι σημαντικό όταν είναι δύσκολα, με την απαραίτητη προσοχή, να υπάρχει οικονομική ενίσχυση σε διάφορους τομείς. Επομένως, το γεγονός ότι οι αθλητικές διοργανώσεις μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία, είναι μία παράμετρος που δεν είχαμε σκεφτεί τόσο πολύ. Εστιάζουμε στο κομμάτι της ευεξίας.

Οι μεγάλες εταιρείες που χορηγούν διοργανώσεις βοηθούν πολύ και φυσικά είναι κάτι σημαντικό και για τους προμηθευτές, οι οποίοι κινούνται μέσα από αυτές τις διοργανώσεις. Το γκολφ είναι ένα σημαντικό άθλημα που έχει μικρή ανάπτυξη στην Ελλάδα, έχουν γίνει πολλές ενέργειες κυρίως από δύο ανθρώπους στον χώρο του γκολφ και των επιχειρήσεων, όπως είναι ο κ. Κωνσταντακόπουλος και ο κ. Βασιλάκης, οι οποίοι όσο ζούσαν αγαπούσαν το γκολφ και το στήριζαν πολύ. Οι οικογένειές τους έχουν συνεχίσει αυτή την παράδοση και στηρίζουν είτε στην Κρήτη, είτε στην Μεσσηνία το γκολφ".

Το Glyfada Maritime Golf Event μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα γι’ ακόμη μεγαλύτερα events, σύμφωνα με τον κ.Τσόλη: "Το γκολφ της Γλυφάδας είναι ένα παραδοσιακό μέρος για γκολφ. Συνηθίζεται τα γήπεδα να παίρνουν το όνομα κάποιου δοξασμένου αθλητή. Ελλείψει κάποιου διεθνώς γνωστού παίκτη, για το γήπεδο γκολφ της Γλυφάδας επιλέχτηκε η λύση του πιο διάσημου Έλληνα λάτρη του: έτσι ονομάστηκε «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Πρόκειται για ένα γήπεδο γκολφ στην καρδιά της Αττικής, που μπορούν να γίνουν πολλές ενέργειες και εκδηλώσεις και πιστεύω με την βοήθεια του ομίλου, αλλά και την βοήθεια των ανθρώπων του Δήμου, μπορούν να γίνουν σπουδαία τουρνουά, να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο ο χώρος και το τουρνουά αυτό είναι μια πολύ καλή αρχή για όλα αυτά".

Ο κ. Άκης Τσόλης
Ο κ. Άκης Τσόλης


Ο τουρισμός είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και ο συνδυασμός με τον αθλητισμό αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα. Ποια η θέση όμως του γκολφ σε όλα αυτά;

"Ένας μέσος όρος χρημάτων που ξοδεύει ένας γκολφέρ είναι πέντε φορές πάνω από τον μέσο όρο που ξοδεύει ένας τυπικός ταξιδιώτης στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι οι γκολφέρς είναι σημαντικοί για την οικονομία, ανεβάζουν τον μέσο όρο του spending στην Ελλάδα και μέσα από τέτοιες διοργανώσεις μπορούν να βοηθηθεί ο τουρισμός και η αθλητική οικονομία. Ο αθλητικός τουρισμός είναι μία μορφή που καλπάζει τα τελευταία χρόνια και συνεχώς εξελίσσεται. Είναι μία μορφή τουρισμού, που όπως βλέπουμε κάθε χρόνο προσαρμόζονται και ενσωματώνονται άλλες δράσεις, παραδείγματος χάριν το κομμάτι του wellness και της ευεξίας έχει ταυτιστεί τα τελευταία χρόνια με το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού. Είναι μία διαδικασία που όλη αυτή η εξέλιξη βοηθάει τον αθλητικό τουρισμό, να γίνει ακόμη πιο σημαντικός στο τουρισμό πολλών χωρών.

Η πτώση στον τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας, μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε λύσεις στον θεματικό τουρισμό. Ο γκολφικός τουρισμός είναι μέρος του αθλητικού τουρισμού, αυτής της εναλλακτικής μορφής τουρισμού που μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική οικονομία.

To γκολφ θεωρείται μια δευτερεύουσα δραστηριότητα (κάποιος θα παίξει ένα γύρο γκολφ στη διάρκεια των διακοπών του) και η αγορά του γκολφ είχε αποτιμηθεί στα 15,5 δισ. δολάρια.

Ο αθλητικός τουρισμός για παράδειγμα στην Ισπανία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία έτη και υπολογίζεται ότι προσελκύει περί τους 10 εκ. τουρίστες ετησίως. Τα συνολικά έσοδα από αυτούς ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ με άνω του ήμισυ αυτών να προέρχονται από τους αλλοδαπούς τουρίστες, αν και υστερούν σημαντικά σε σύνολο από τους Ισπανούς που ταξιδεύουν εντός Ισπανίας, με σκοπό κάποιο αθλητικό δρώμενο.

Η Ελλάδα στον αθλητικό τουρισμό όσον αφορά το κομμάτι του γκολφ δεν έχει δυστυχώς πολλά να προσφέρει έχει λίγα γήπεδα, ωστόσο έχουν γίνει διάφορες επενδύσεις και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερα γήπεδα γκολφ ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε αυτόν τον τουρισμό. Αυτή την στιγμή, εκτός από την Τουρκία, που εξαιτίας του γκολφ δουλεύει 12 μήνες τον χρόνο, κάτι αντίστοιχο έχει καταφέρει η Μεσσηνία. Το 2021 με τα τέσσερα γήπεδα γκολφ πια, θα είναι ακόμη μεγαλύτερος πόλος έλξης για γκολφέρ και θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία".

Η Ελλάδα απέχει από την διοργάνωση μεγάλων meeting του γκολφ, ωστόσο, η συγκέντρωση στη χώρα μας μεγάλων ονομάτων του αθλήματος είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί: "Θα έλεγα ότι για πολύ μεγάλες διοργανώσεις, απέχουμε λίγο, καθώς τα χρήματα που χρειάζονται σε αυτό το κομμάτι είναι πολλά και νομίζω ούτε οι εταιρείες μπορούν να στηρίξουν χορηγικά τέτοιες διοργανώσεις, χωρίς να αποκλείω κάτι. Από μόνες τους χορηγικά οι διοργανώσεις δεν μπορούν να κάνουν κάτι, αν δεν υπάρχει η βοήθεια της Πολιτείας. Θεωρώ ότι με την βοήθεια του Κράτους και των ιδιωτών μπορούμε να δούμε στο μέλλον ακόμη μεγαλύτερες διοργανώσεις. Δεν θα έλεγα μεγάλα ονόματα, γιατί ήδη έρχονται μεγάλα ονόματα στην Ελλάδα, θα έλεγα περισσότερο μαζεμένα μεγάλα ονόματα σε μία διοργάνωση".

1ο Glyfada Maritime Golf Event (photo by Boo Productions)
1ο Glyfada Maritime Golf Event (photo by Boo Productions) BOO PRODUCTIONS

1ο Glyfada Maritime Golf Event (photo by Boo Productions)

Η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και βασικός παράγοντας ήταν το υγειονομικό πρωτόκολλο που τηρήθηκε κατά γράμμα, γεγονός που αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον: "Στις αθλητικές διοργανώσεις δεν επενδύουν μόνο οι χορηγοί, επενδύουν και οι εταιρείες Sports production, όπως είμαστε εμείς. Η εταιρεία μας ήδη έκανε την πρώτη μεγάλη διοργάνωση αθλητικού τουρισμού, με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης στο Πευκί στις αρχές Σεπτεμβρίου με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο. Έχει επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό που είναι πιστοποιημένο από τον ΠΟΥ σε καταστάσεις πανδημίας. Κατάρτησε ένα αυστηρό πρωτόκολλο για το γήπεδο της Γλυφάδας, αν ξέρετε είναι το πρώτο πρωτόκολλο για γκολφ που έχει σχεδιαστεί και έχει εγκριθεί.

Επενδύει χρόνο και χρήμα, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τέτοιους καιρούς κρίσης, μπορούν να γεννηθούν ευκαιρίες και πιστεύουμε στο ότι πρέπει να προετοιμαστείς πολύ καλά για να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα. Αν σε περιόδους πανδημίας μπορούμε να έχουμε επιτυχημένα αποτελέσματα, όπως σήμερα, σίγουρα στο μέλλον μπορούμε να είμαστε ακόμη πιο αισιόδοξοι. Ως εταιρεία τέτοιες ευκαιρίες δεν θέλουμε να τις αφήσουμε να πηγαίνουν χαμένες και γι' αυτό επενδύσαμε ακόμη περισσότερο".

Αφήνοντας τον χώρο του γκολφ της Γλυφάδας, γεμάτοι νέες εμπειρίες ζητήσαμε τον απολογισμό του κ. Τσόλη και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το Greek Maritime Golf Event στις 3-5 Σεπτεμβρίου του 2021.

"Το γκολφ είναι ένα άθλημα κυρίων, ένα άθλημα ανθρώπων που είναι συνήθως επιχειρηματίες και παίζουν γκολφ και διασκεδάζουν κάνοντας αυτό που αγαπούν. Σήμερα νομίζω πέρασαν όλοι ωραία τον χρόνο τους. Είμαστε μέσα Οκτωβρίου και ο καιρός είναι καταπληκτικός. Είμαστε σε ιδανικές συνθήκες για γκολφ, η Ελλάδα είναι ιδανική χώρα για γκολφ ακόμη και μέχρι τον Νοέμβριο. Ο ήλιος είναι χαρακτηριστικό της χώρας μας. Ένα καλό γήπεδο γκολφ, ο καλός καιρός, οι καλοί φίλοι, οι καλοί συνεργάτες και οι εταιρείες είναι οι παράγοντες που δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα και φυσικά αυτό κάναμε σήμερα. Αφήσαμε ωραίες αναμνήσεις σε όλους, οι οποίοι περιμένουν με ανυπομονησία το επόμενο Greek Maritime Golf Event, το οποίο είναι σχεδιασμένο να γίνει στις 3-5 Σεπτεμβρίου στην Costa Navarino το 2021".

ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ: "ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΛΥΦΑΔΑ"

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Golf Prive Operational Manager, Βαγγέλη Καλυβιώτη, ο οποίος μας μίλησε για τον χώρο, αλλά και την σημασία μίας τέτοιας διοργάνωσης για την Γλυφάδα.

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φιλοξενούμε το πρώτο Glyfada Maritime Golf Event στο γκολφ της Γλυφάδας, στο Golf Prive, στον πλήρως ανακαινισμένο χώρο του colonial και του manor house. Το colonial είναι ένα μοντέρνο καφέ που μπορεί να φιλοξενήσει τον κόσμο από το πρωί έως το βράδυ με ασφάλεια μετά από μία δύσκολη χρονιά λόγω COVID. Τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μπορούμε να φιλοξενήσουμε από τις 08:00 έως το βράδυ στις 24:00 κόσμο, ο οποίος μπορεί να γευτεί brunch, μεσημεριανό φαγητό, launch και βραδινό. Έχουμε και τον παιδότοπο για τους μικρούς μας φίλους που με ασφάλεια μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν. Στον επάνω όροφο έχουμε το manor house το οποίο είναι χώρος εκδηλώσεων, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1300 άτομα καθήμενους, το οποίο βρίσκεται μέσα στους υπέροχους κήπους του γκολφ Γλυφάδας.

Με απόλυτη ασφάλεια ολοκληρώθηκε το 1ο Glyfada Maritime Golf Event (photo by Boo Productions)
Με απόλυτη ασφάλεια ολοκληρώθηκε το 1ο Glyfada Maritime Golf Event (photo by Boo Productions) (PHOTO BY BOO PRODUCTIONS)

Με απόλυτη ασφάλεια ολοκληρώθηκε το 1ο Glyfada Maritime Golf Event (photo by Boo Productions)

Είναι πολύ σημαντικό το πρώτο Glyfada Maritime Golf Event γιατί φιλοξενούμε μεγάλα στελέχη της ναυτιλίας, έτσι ελπίζουμε κάθε χρόνο να πραγματοποιείται εδώ" ανέφερε ο κ. Καλυβιώτης.

Στην συνέχεια, ενώ οι αγώνες είχαν ξεκινήσει, παρακολουθήσαμε τις προσπάθειες των αθλητών – ανθρώπων της ναυτιλίας, οι οποίοι έδειχναν τις ικανότητες τους στο πανέμορφο και καταπράσινο γήπεδο του γκολφ της Γλυφάδας. Όλοι τους ήταν αφενός συγκεντρωμένοι στον στόχο τους, ωστόσο στα πρόσωπά τους ήταν χαραγμένη η χαρά του παιχνιδιού.

Φυσικά, εκτός από τους Έλληνες, υπήρχε έντονη και η ξένη παρουσία. Συγκεκριμένα ανθρώπων της ναυτιλίας, εταιρειών του εξωτερικού, η έδρα των οποίων βρίσκεται στη χώρα μας και έτσι δεν έχασαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία τέτοια διοργάνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ