ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΣΗΕΑ: Δίπλα στους δημοσιογράφους με σεμινάρια για τα Νέα Μέσα

Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου της ΕΣΗΕΑ για τα Νέα Μέσα
Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου της ΕΣΗΕΑ για τα Νέα Μέσα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η ΕΣΗΕΑ συνεχίζει το έργο της για τη μετάβαση των δημοσιογράφων στο νέο περιβάλλον της ψηφιακής εποχής και των Νέων Μέσων. Το SPORT24 βρέθηκε στα γραφεία της Ένωσης και συνομίλησε με την Α’ Αντιπρόεδρο του Δ.Σ., Αριάδνη Αγάτσα, για τον Ε’ κύκλο σεμιναρίων, καθώς και τον στόχο δημιουργίας ενός Ινστιτούτου για τη συνεχή κατάρτιση των δημοσιογράφων.

Η κατάρτιση των δημοσιογράφων ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι προτεραιότητα για την ΕΣΗΕΑ. Απόδειξη, ότι την τελευταία τριετία περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι έχουν εκπαιδευτεί στα σεμινάρια της Ένωσης και έχουν λάβει πολύτιμα εργαλεία και εφόδια για τη δουλειά τους.

Από το 2019 έως το 2022 όσοι συμμετείχαν στα σεμινάρια έλαβαν γνώσεις σχετικά με τη διαδικτυακή δημοσιογραφία, τα googleanalytics, τα ψηφιακά εργαλεία και τα social media, τις μεθόδους έρευνας της ψηφιακής και πολυμεσικής δημοσιογραφίας και διασταύρωσης ειδήσεων και factchecking στον ψηφιακό κόσμο, βασικές αρχές κατασκευής ιστοσελίδας, τη δημοσιογραφία στην εικονική, επαυξημένη και ArtificialIntelligence πραγματικότητα κ.ά.

Για πρώτη φορά εγκαινιάστηκε ο 7ος όροφος

Στις 4 Μαΐου ξεκίνησε ο Ε’ και νέος κύκλος σεμιναρίων για τα Νέα Μέσα, τα οποία για πρώτη φορά πραγματοποιούνται υβριδικά. Τόσο διαδικτυακά, μέσω τηλεδιάσκεψης, όσο και με φυσική παρουσία από τον 7ο όροφο "Ιωάννης Κονδυλάκης" της ΕΣΗΕΑ.

Ο όροφος ανακαινίστηκε ριζικά με σκοπό τη δια βίου επαγγελματική κατάρτιση των δημοσιογράφων, με τη στήριξη του Αθανάσιου Μαρτίνου, του ΑΙΓΕΑ-ΑΜΚΕ, της κ. Μαριάννας Λάτση και της οικογένειας του πρώην Προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δημητρίου Πουρνάρα.

Η Α’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Αριάδνη Αγάτσα, μαζί με τη συντάκτρια του SPORT24, Μαρία Κουβέλη
Η Α’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Αριάδνη Αγάτσα, μαζί με τη συντάκτρια του SPORT24, Μαρία Κουβέλη ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το SPORT24 επισκέφτηκε τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στο κέντρο της Αθήνας και μίλησε με την Α’ Αντιπρόεδρο του Δ.Σ., Αριάδνη Αγάτσα και υπεύθυνη για τον εκπαιδευτικό Κύκλο και την Υπεύθυνη διοργάνωσης, Σόνια Χαϊμαντά.

"Καθώς η κρίση στα ΜΜΕ και η μετακίνηση του ενδιαφέροντος στο Διαδίκτυο έπληξε τους δημοσιογράφους των παραδοσιακών Μέσων και γέννησε την ανάγκη για ψηφιακά skills για τους νεότερους, το Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να παράσχει ποιοτική εκπαίδευση προκειμένου να είναι σε θέση τα μέλη της Ένωσης είτε να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας είτε να εκπαιδευτούν για διεύρυνση του γνωστικού τους πεδίου στην Ψηφιακή Δημοσιογραφία και τα Νέα Μέσα", εξήγησε η δημοσιογράφος και επιστημονική υπεύθυνη σεμιναρίων, κα Χαϊμαντά.

Σεμινάρια Νέων Μέσων - Ανάγκη μετάβασης στη ψηφιακή δημοσιογραφία

Ο νέος σεμιναριακός κύκλος NewMedia (Νέων Μέσων) της ΕΣΗΕΑ έχει ως στόχο να παράσχει στα μέλη της τα μέσα για την ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, με τον παράλληλο στόχο να διατηρηθεί και να διασωθεί το παραδοσιακό οικοσύστημα των ΜΜΕ (Τηλεόραση, Εφημερίδες, Ραδιόφωνο, Περιοδικά).

Το σεμινάριο εμβαθύνει σε θέματα online δημοσιογραφίας, social media και σε νέες ειδικότητες που διαμορφώνονται, με μεγάλη ζήτηση από τα ΜΜΕ, όπως χειρισμός διαχειριστικού - administrator, SEO managers, Google analytics manager, webeditors, social media editors, native content manager.

Η Α’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Αριάδνη Αγάτσα
Η Α’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Αριάδνη Αγάτσα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Με γνώμονα την ανάγκη για τη μετάβαση από τα παραδοσιακά ΜΜΕ στο νέο περιβάλλον της ψηφιακής δημοσιογραφίας, η κα Αγάτσα στάθηκε στην αξία της ανανεωμένης προσπάθειας της ΕΣΗΕΑ για συνεχιζόμενη κατάρτιση αλλά και στη σημασία της υβριδικής παράδοσης των μαθημάτων (με φυσική παρουσία και από απόσταση).

"Φέτος συμβαίνουν κάποια πράγματα για πρώτη φορά. Το σεμινάριο γίνεται υβριδικά, δηλαδή εξυπηρετούμε συναδέλφους είτε από εδώ είτε από απόσταση, ενώ είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι εγκαινιάζεται για πρώτη φορά ο 7ος όροφος και οι καλαίσθητες αίθουσες. Η αίθουσα όπου διεξάγονται τα σεμινάρια έγινε με την ευγενική χορηγία του Αθανάσιου Μαρτίνου, του προέδρου του ΔΣ ΑΙΓΕΑ, της κα Ελένης Καρκαζή Πουρνάρα, κόρη του πρώην προέδρου Πουρνάρα, που επίσης χρηματοδότησαν τη βιβλιοθήκη στον 7ο και της Μαριάννας Λάτση".

Υψηλή ζήτηση, οι δημοσιογράφοι αγκάλιασαν το σεμινάριο

Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι δήλωσαν συμμετοχή στο σεμινάριο, γεγονός που επιβεβαιώνει το αμείωτο ενδιαφέρον του κλάδου για εξειδικευμένες γνώσεις στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Δέκα πέντε εκ των συμμετεχόντων παρακολούθησαν δια ζώσης το σεμινάριο και ταυτόχρονα ακόμα 83 συνάδελφοι διαδικτυακά.

Ο τρόπος εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στο καθαρά θεωρητικό μέρος του σεμιναριακού κύκλου με εισηγήσεις των εκπαιδευτών και παρουσιάσεις ενώ στο πρακτικό τμήμα με διαδραστική επικοινωνία, χρήση devices και εργαλείων εκμάθησης.

Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου της ΕΣΗΕΑ για τα Νέα Μέσα
Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου της ΕΣΗΕΑ για τα Νέα Μέσα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 66% των συμμετεχόντων είναι εργαζόμενοι, το 30% άνεργοι και 4% συνταξιούχοι συνάδελφοι. Από τους εργαζόμενους, το 26% απασχολείται σε Μέσα του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, το 19% σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, το 18% σε Γραφεία Τύπου, το 17% στον Έντυπο Τύπο και το 16% στο Διαδίκτυο.

Οι μισοί σχεδόν εκπαιδευόμενοι (49%) είναι από 46 έως 55 ετών. Οι υπόλοιποι κατανέμονται ως εξής: 3% από 26 έως 35 ετών, 25% από 36 έως 45 ετών, 19% από 56 έως 65 ετών και 4% άνω των 66. Τέλος, η πλειονότητα των συμμετεχόντων, σε ποσοστό 62%, είναι γυναίκες.

"Οι συνάδελφοι δεν πληρώνουν τίποτα και επίσης, οι καθηγητές και οι εισηγητές, που είναι πρόσωπα υψηλού κύρους, συνάδελφοι, στελέχη της αγοράς, καθηγητές πανεπιστημίου το κάνουν αφιλοκερδώς.

Οι αιτήσεις ήταν πολύ περισσότερες και οι συνάδελφοι επιλέγονται κατά σειρά προτεραιότητας, δεν γίνεται δηλαδή κάποιου είδους αξιολόγηση, ώστε να είναι δίκαιο για όλους. Τα σεμινάρια έχουν διάρκεια δύο μηνών και είναι ένα δίωρο κάθε εβδομάδα. Όμως όπως με ενημέρωσε η κα Χαϊμαντά είναι τέτοιο το ενδιαφέρον που ίσως χρειαστούμε άλλα τρία δίωρα.

Η Α’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Αριάδνη Αγάτσα, μαζί με την Υπεύθυνη διοργάνωσης, Σόνια Χαϊμαντά
Η Α’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Αριάδνη Αγάτσα, μαζί με την Υπεύθυνη διοργάνωσης, Σόνια Χαϊμαντά ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Όταν μίλησα με την κα Χαϊμαντά τής είπα ότι θέλω για τους δημοσιογράφους, αφού ανέλαβα εγώ την ευθύνη εκ μέρους του συμβουλίου ως Α’ Αντιπρόεδρος, ό,τι πιο σύγχρονο, πιο επίκαιρο, πιο μοντέρνο υπάρχει. Το δεύτερο που της εξήγησα είναι πως θέλω να είναι για τους δημοσιογράφους, δηλαδή όχι αυτόνομα το Instagram, αλλά το Instagram για τους δημοσιογράφους, το πώς θα τους βοηθήσει στη δουλειά τους.

Όλοι έχουν μείνει ευχαριστημένοι και με την κα Χαϊμαντά και με τους καθηγητές και με τον τρόπο που γίνεται η διαδικασία. Είναι κάτι που το φροντίζουμε πολύ στην Ένωση. Δηλαδή θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να είναι εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι δημοσιογράφοι, να βοηθούμε περαιτέρω δηλαδή στην κατάρτιση και την εκπαίδευσή τους και να είναι και στην επικαιρότητα. Είναι σημαντικό να λαμβάνουν γνώσεις, που είναι χρήσιμες και εργαλείο για τη δουλειά τους.

Ξεκινήσαμε με τη νέα τεχνολογία όμως, διότι θεωρούμε ότι επειδή τα πράγματα τρέχουν, η ζωή τρέχει, η τεχνολογία εξελίσσεται πρέπει να συμβαδίζουμε με την εξέλιξη κι εμείς, Γι’ αυτό προσπαθούμε να προσφέρουμε εργαλεία στους συναδέλφους για να τους βοηθήσουμε να εξοικειωθούν με την πραγματικότητα".

Με φόντο ένα Ινστιτούτο για συνεχή κατάρτιση

Η ανάγκη για διαρκή επιμόρφωση των μελών, κάτι που αποδεικνύεται από το έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής τους στα σεμινάρια, καθιστά επιβεβλημένη τη συνέχιση της επιμορφωτικής διαδικασίας. Γι’ αυτό και όπως αποκάλυψε η κα Αγάτσα στόχος της Ένωσης είναι η δημιουργία ενός Ινστιτούτου με συνεχή και πολυεπίπεδη κατάρτιση.

Αγκαλιάζουμε όλους τους συναδέλφους προσπαθώντας να επιτελέσουμε έργο, γιατί η γνώση είναι δύναμη

"Στόχος μας είναι ο 7ος όροφος να γίνει ένα Ινστιτούτο μόνιμης, πολυθεματικής κατάρτισης. Υπάρχουν πολλές σκέψεις και μάλιστα, είναι προς υλοποίηση, όπως το να γίνουν και κάποια άλλα σεμινάρια για τη Δεοντολογία, τα οποία και θα λαμβάνουν και οι νεοεισερχόμενοι δημοσιογράφοι.

Θα γίνουν επίσης, κι άλλα σεμινάρια με πιο διαχρονικά θέματα, όπως για παράδειγμα για τον σωστό τρόπο γραφής, ορθοφωνία, για την ελληνική γλώσσα.

Γιατί ο ρόλος της ΕΣΗΕΑ είναι και κοινωνικός και εκπαιδευτικός. Αγκαλιάζουμε όλους τους συναδέλφους προσπαθώντας να επιτελέσουμε έργο. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους για τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία. Η γνώση είναι δύναμη'.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ