ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

Αυγενάκης: "Δεν αξίζει αυτή η εικόνα στον ελληνικό αθλητισμό"

Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις", την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις", την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Μία χαοτική εικόνα στο πεδίο του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού, παρουσίασε ο Λευτέρης Αυγενάκης στη συνέντευξη Τύπου όπου παρέθεσε τα στοιχεία από την λειτουργία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων.

Μία χαοτική εικόνα στο πεδίο του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού, παρουσίασε ο Λευτέρης Αυγενάκης στη συνέντευξη Τύπου, όπου παρέθεσε τα στοιχεία από την ως τώρα λειτουργία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων.

Με μόλις 117 σωματεία να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία εγγραφής τους στο Μητρώο και να πληρούν τα αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια που θέτει ο νόμος, ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε λόγο για αταξία, ανοργανωσιά και απειθαρχία, υποδεικνύοντας ως υπεύθυνους τους διοικούντες των ομοσπονδιών, τους οποίους χαρακτήρισε "είτε συνένοχους, είτε βολεμένους, σε κάθε περίπτωση απαράδεκτους".

Ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε εκτενή αναφορά στην κριτική που δέχθηκε, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τις διοικήσεις ομοσπονδιών και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, και απάντησε με αιχμηρό τρόπο: "Λυπούμαστε που απορρυθμίσαμε την τελειότητά σας, αλλά δεν αξίζει αυτή η εικόνα στον ελληνικό αθλητισμό!".

Όπως εξήγησε αναλυτικά ο κ. Αυγενάκης, συνολικά 5.344 σωματεία άνοιξαν καρτέλα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής, εκ των οποίων κατέθεσαν αίτηση τα 4.918 και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία τα 3.167. Από αυτά, έχουν ελεγχθεί οι αιτήσεις 2.930 σωματείων στη βάση δύο κριτηρίων, αγωνιστικών και οικονομικών.

Στην πρώτη κατηγορία (αγωνιστικά κριτήρια) έχουν ελεγχθεί 2.678 αιτήσεις, εκ των οποίων πληρούν τα κριτήρια 696 σωματεία (ποσοστό 25,99%) και ακόμη 120 (4,48%) τα πληρούν σε ορισμένα από τα αθλήματα που καλλιεργούν. Τα υπόλοιπα 1.862 σωματεία (69,53%) δεν πληρούν τα αγωνιστικά κριτήρια. Ειδικά στο ζήτημα των απασχολούμενων προπονητών, το 40% των αιτήσεων δεν πληροί τα κρτήρια του νόμου, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 70-80% δηλώνουν προπονητή χωρίς αμοιβή ή οδοιπορικά. «Πάρτι μαύρης εργασίας και παρανομίας» χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στους ελέγχους επί των οικονομικών. Από τις 2.394 αιτήσεις που έχουν ελεγχθεί, πληρούν τα κριτήρια (απολογισμός 2019 και προϋπολογισμός 2020 στην Περιφέρεια, πρακτικό ΔΣ ή ΓΣ που θα πιστοποιεί τα έσοδα και τα έξοδά τους) μόλις 291, ή ποσοστό 12,16%. «1.953 σωματεία δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν» υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης.

Συνολικά και επί των 2.161 σωματείων για τα οποία έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και των δύο πεδίων, τα αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια του νόμου πληρούν μόλις 117 σωματεία, ήτοι ποσοστό 5,41%.

Όπως γίνεται προφανές, υπό τις συνθήκες αυτές είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσουν οι εκλογικές διαδικασίες στις αθλητικές ομοσπονδίες, καθώς, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα σωματεία που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την ένταξή τους στο Μητρώο.

Τα ίδια σωματεία, υπενθύμισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, είναι και αυτά που δικαιούνται κομμάτι από την έκτακτη ενίσχυση των 12 εκατ. ευρώ που θα δωσει η Πολιτεία απευθείας στα σωματεία -για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια- προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

"Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, προσκαλώντας τις ομοσπονδιες να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να βοηθήσουν τα σωματεία να εγγραφούν στο Μητρώο. Θέλουμε εκλογές με όσο το δυνατόν περισσότερα νόμιμα και ενεργά αθλητικά σωματεία. Θέλουμε εκλογές με διαφάνεια. Θέλουμε νοικοκυροσύνη και τάξη" τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού και πρόσθεσε:

"Κάποιοι ίσως πρέπει να μεταφέρουν την ημερομηνία των εκλογών. Μία πρόταση είναι να αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα και να "βάλουν πλάτη" σε νόμιμα σωματεία που δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους".

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι ως τις 2/11 θα έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά, σε όσα σωματεία έχουν ολοκληρώσει την αίτηση αλλά αυτή δεν έχει εγκριθεί, τα σημεία όπου απαιτούνται διορθώσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν ως τις 30/11, προκειμένου τα σωματεία αυτά να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, αλλά και να δικαιούνται μέρος της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης.

Όσα σωματεία έχουν ανοίξει καρτέλα, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους, θα πρέπει να το κάνουν ως τις 30 Νοεμβρίου, με καταληκτική ημερομηνία για πιθανές διορθώσεις την 11η Δεκεμβρίου. Τόνισε, παράλληλα, ότι το Μητρώο παραμένει ανοιχτό και πέραν αυτών των ημερομηνιών, όμως τα σωματεία που θα εγγραφούν καθυστερημένα δεν θα συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους και δεν θα λάβουν ενίσχυση από τα 12 εκατ. ευρώ.

"Ανοίγουν στόματα μετά από χρόνια πίεσης και φόβου από τους ισόβιους διοικούντες. Και ανοίγουν, διότι οι μεταρρυθμίσεις μας στον αθλητισμό, φέρανε νέο αέρα. Φέρανε ελπίδα και οξυγόνο στην αθλητική οικογένεια που πρεσβεύει τις αξίες του Ολυμπισμού. Σπάνε οι αλυσίδες! Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, βλέπουμε την πραγματική εικόνα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Την βλέπουμε όλοι, με στοιχεία και αριθμούς!", κατέληξε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

"Η ολιστική μελέτη των FIFA/UEFA πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους"

Ικανοποιημένος από το περιεχόμενο της ολιστικής μελέτη» των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε. Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες της πολυσέλιδης έκθεσης, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης, τόνισε όμως ότι καταπιάνεται με πολλά θέματα και δεν αφορά μόνο το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής των αρχαιρεσιών στην ΕΠΟ.

"Έχουμε πλήρη εικόνα και είμαστε απολύτως σύμφωνοι ότι πρέπει αυτή η μελέτη να αγκαλιαστεί από όλους. Είναι ένα σύνολο, μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Αναμένουμε τις επόμενες μέρες εξελίξεις για να βάλουμε σε μια σειρά τα πράγματα. Να εφαρμόσουμε την πρόταση", δήλωσε ο κ. Αυγενάκης και κατέληξε:

"Η μελέτη εμπεριέχει μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση και δεν είναι μόνο για ένα θέμα. Αυτό που θέλουμε είναι ένα ποδόσφαιρο καθαρό, χωρίς εντάσεις".

TAGS ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ