OPINIONS

Σίτι - Λίβερπουλ: Δοκάρι κι έξω, δοκάρι και μέσα

Liverpool's Mohamed Salah, left vies for the ball with Manchester City's Fernandinho during their English Premier League soccer match between Manchester City and Liverpool at the Ethiad stadium, Manchester England, Thursday, Jan. 3, 2019. (AP Photo/Jon Super)
Liverpool's Mohamed Salah, left vies for the ball with Manchester City's Fernandinho during their English Premier League soccer match between Manchester City and Liverpool at the Ethiad stadium, Manchester England, Thursday, Jan. 3, 2019. (AP Photo/Jon Super) AP PHOTO/JON SUPER

H μπίλια σταμάτησε να κάθεται στο κόκκινο και η Σίτι νίκησε με 2-1 τη Λίβερπουλ. Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει τα εκατοστά και τη μεγάλη κούρσα της φετινής Premier League.

Πέρυσι η αήττητη Σίτι πήγε στο Άνφιλντ να παίξει με τη Λίβερπουλ και γνώρισε εκεί την πρώτη της ήττα στις αρχές του Ιανουαρίου. Φέτος, η αήττητη Λίβερπουλ πήγε στο Έιτιχαντ να παίξει με τη Σίτι και γνώρισε εκεί την πρώτη της ήττα στις αρχές Ιανουαρίου.

Κάπως έτσι, ο κύκλος έκλεισε και η κούρσα του αιώνα στην Premier League συνεχίζεται με αμείωτο το ενδιαφέρον, χωρίς φαβορί. Ήταν και λογικό σε έναν βαθμό. Κάποια στιγμή, τα πράγματα πηγαίνουν εναντίον σου, κάποια στιγμή η μπίλια σταματάει να κάθεται στο κόκκινο.

Το μεγάλο ντέρμπι στην ουσία κρίθηκε κάπως έτσι. Η Σίτι δεν ήταν πολύ καλύτερη από την Λίβερπουλ, η ομάδα του Κλοπ δεν ήταν χειρότερη από τους πρωταθλητές. Όμως οι λεπτομέρειες ήθελαν τη διαφορά να κλείνει στους τέσσερις βαθμούς.

ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΣΤΑ

Ακούγεται υπεραπλουστευτικό, αλλά δεν είναι. Ο Μανέ είδε την μπάλα να βρίσκει στο δοκάρι και να φεύγει μακριά από την εστία. Ο Σανέ εκτέλεσε υπό πολύ πιο δύσκολη γωνία από τον Σενεγαλέζο και η μπάλα πήγε δοκάρι και μέσα.

Κόσμος και Τύπος θα μείνουν για πάντα στα 12 χιλιοστά που γλίτωσαν τη Σίτι από το αυτογκόλ του Στόουνς, όμως και στις υπόλοιπες φάσεις για εκατοστά μιλάμε.

Ο ΛΟΒΡΕΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ

Εκατοστά και Λόβρεν. Δεν είναι ωραίο να δείχνεις με το δάχτυλο έναν παίκτη μετά από ένα τόσο συναρπαστικό ντέρμπι, με τόσους πρωταγωνιστές και τόσες λεπτομέρειες. Αλλά, τι να κάνουμε ο Κροάτης ήταν παντού.

Παντού ήταν κι ο Φαν Ντάικ, αλλά ως αμυντικός ογκόλιθος. Ο Λόβρεν ήταν παντού σε όποια φάση της Σίτι μπήκε στα highlight του αγώνα. Στο 1-0 του Αγουέρο, όταν δεν παίρνει χαμπάρι για πότε ο Αργεντινός βγήκε μπροστά του και εκτέλεσε με ακρίβεια ελεύθερου σκοπευτή.

Έξι φορές είχε υποδεχθεί τη Λίβερπουλ ως γηπεδούχος ο Αγουέρο και είχε σκοράρει σε όλες. Εννοείται πως θα έκανε το επτά στα επτά.

Ο Λόβρεν δεν σταμάτησε εκεί. Κράτησε onside τον Στέρλινγκ στη φάση που έφερε το 2-1, έχασε την κατοχή και κράτησε onside τον Αγουέρο στη φάση που έβγαλε στα πόδια του ο Άλισον, έχασε την κατοχή δύο φορές στη διπλή ευκαιρία των σουτ του Μπερνάντο Σίλβα και του Στέρλινγκ.

Ο Κροάτης διάλεξε το λάθος παιχνίδι για να τα κάνει όλα μαζεμένα. Αλλά από την άλλη, αυτό είναι και το πιο δύσκολο παιχνίδι όλου του πρωταθλήματος: οι άλλες ομάδες δεν είναι τόσο "δολοφονικές" όσο η Σίτι, πιθανότατα δεν θα τιμωρούσαν έτσι τέτοια λάθη.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΣ ΜΕ ΦΑΜΠΙΝΙΟ

Ο Βραζιλιάνος το είπε ξεκάθαρα, διαβάσαμε τα χείλια του: four-four-two. Με την είσοδο του Φαμπίνιο, ο Σαλάχ πήγε κοντά στον Φιρμίνο, ο Μανέ ήρθε δεξιά και ο Βαϊνάλντουμ άνοιξε προς τα αριστερά. Ο Βραζιλιάνος βελτίωσε αμέσως την αντοχή της Λίβερπουλ στο πρες της Σίτι.

Στην αρχή ο Κλοπ επέλεξε να αφήσει το 4-2-3-1 και να πάει ξανά με 4-3-3 και τριάδα στο κέντρο τους Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ, Μίλνερ. Προφανώς και ήξερε πως θα δυσκολευτούν από την πίεση της Σίτι, αλλά το πρώτο του μέλημα ήταν η πίεση και τα τρεξίματα της Λίβερπουλ.

Το ζητούμενο ήταν να είναι οι Κόκκινοι συμπαγείς πίσω από την μπάλα και περιμένουν το λάθος της Σίτι, που όσο περνούσε ο χρόνος θα έπαιρνε περισσότερα ρίσκα. Το αρχικό πλάνο θα ήταν τέλειο αν ο Μανέ σημάδευε λίγα εκατοστά πιο μέσα.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Και οι δύο ομάδες πίεσαν πολύ, πότε ψηλά και πότε στο μεσαίο μπλοκ. Χαρακτηριστικό της πίεσης είναι το γεγονός πως ούτε η Σίτι, ούτε η Λίβερπουλ κατάφεραν να αναπτυχθούν κάθετα, όπως τους αρέσει. Η μπάλα έβγαινε διαρκώς στους παίκτες στα άκρα, οι διαγώνιες αλλαγές παιχνιδιού ήταν συχνότερες από τις κάθετες.

Συνέβη και στο ματς του πρώτου γύρου στο Άνφιλντ: οι δύο ομάδες δίσταζαν να παίξουν κάθετα, με τον φόβο πως αν η μπάλα χαθεί θα δεχθούν επικίνδυνη κόντρα. Στο πλάι η ανάπτυξη είναι άσχημη, αλλά τουλάχιστον δεν κινδυνεύεις να βρεθείς εκτεθειμένος.

Με τον Φαμπίνιο η Λίβερπουλ ανέπνευσε, πήρε μέτρα και ψυχολογία και βρήκε ένα σπουδαίο γκολ. Κατοχή, αλλαγές πλευράς, σημάδι του ενός μπακ στον άλλο, παράλληλη πάσα και κεφαλιά σε κενή εστία από τον Φιρμίνο. Δυστυχώς για εκείνη και ευτυχώς για τη Σίτι, ο σπουδαίος Σανέ είχε την ποιότητα να βάλει ένα πολύ μεγάλο γκολ.

Η ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΦΕΡΝΑΝΤΙΝΙΟ

Η Σίτι έμεινε ζωντανή, σε ένα ντέρμπι που είδαμε μια τεράστια παράσταση από τον Φερναντίνιο. Ο Βραζιλιάνος έχει εξαντληθεί, παίζει διαρκώς και όταν λείπει με τραυματισμό, η Σίτι "χωλαίνει".

Επέστρεψε όχι μόνο για να λύσει προβλήματα, αλλά για οργιάσει στον χώρου του κέντρου. Οι πρωταθλητές είδαν την εμπειρία να βγαίνει μπροστά. Τη ραχοκοκκαλιά με Κομπανί, Φερναντίνιο, Νταβίντ Σίλβα, Αγουέρο.

Αυτοί ήταν η βάση, αυτοί θα πρέπει να παραμείνουν υγιείς και φορμαρισμένοι για να συνεχίσει στην κούρσα η Σίτι. Οι πρωταθλητές είναι τόσο καλή ομάδα, που άντεξαν μέχρι εδώ χωρίς να έχουν τον Ντε Μπρόινε, αλλά ο Φερναντίνιο είναι ο Νο1 παίκτης που δεν αντέχουν να χάσουν.

ΤΑ ΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Η Λίβερπουλ γνώρισε την πρώτη της ήττα και προφανώς το ζητούμενο είναι η άμεση αντίδραση: επιστροφή στις νίκες και στην εικόνα πριν το Έιτιχαντ. Ο Κλοπ μπορεί να σκεφτεί αν έκανε καλά που δεν ξεκίνησε τον Φαμπίνιο, αλλά συνολικά οι Κόκκινοι είδαν την ορατή βελτίωσή τους.

Πέρυσι τερμάτισαν 25 βαθμούς πίσω από αυτήν την ομάδα και φέτος την έχουν πίσω της, παρότι πήγαν στο γήπεδό της και έχασαν στις λεπτομέρειες, ενώ κατάφεραν να έχουν τις καλύτερες και πιο καθαρές ευκαιρίες. "Θα πλήρωνα πολλά λεφτά αν μου λέγατε πως μπορώ να είμαι τέσσερις βαθμούς μπροστά μετά από ήττα στο Έιτιχαντ" ήταν η ατάκα του Κλοπ. Έχει κάνει τεράστια άλματα, το να διεκδικεί πρωτάθλημα απ'αυτήν τη μηχανή είναι κατόρθωμα.

Ποιος είναι πλέον το φαβορί; Μάλλον κανείς. Η Λίβερπουλ έχει τη διαφορά, η Σίτι έχει τις περισσότερες λύσεις. Το περιθώριο για λάθη είναι πλέον ελάχιστο. Πάνω-κάτω στα 12 χιλιοστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ