OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ τιμώρησε την ασέβεια του Ολυμπιακού

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Τα "σφυριά" του ΠΑΟΚ διέλυσαν τον καθρέφτη του νάρκισσου Ολυμπιακού. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για τον περίπατο του Δικέφαλου και το κρυφό όπλο στο ντέρμπι τίτλου στην Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ απέναντι στον Ολυμπιακό είχε να δώσει ένα μεγάλο, ιστορικό ντέρμπι αποδείξεων. Δεν έπαιζε τον τίτλο σε 90 λεπτά, όπως έγινε πέρυσι κόντρα στην ΑΕΚ. Έπαιζε τις αποδείξεις, την ατμόσφαιρα, τον τρόπο που θα γραφτεί η ιστορία της φετινής κατάκτησης του τίτλου.

Πέρυσι ο Δικέφαλος κατέβηκε στο “Σπύρος Λούης” όχι μόνο για να πάρει το Κύπελλο από την ΑΕΚ, αλλά για να δείξει σε όλους πως είναι καλύτερη ομάδα από την Ένωση. Πέτυχε το πρώτο, γιατί πάνω απ’όλα πέτυχε το δεύτερο.

Με τον ίδιο τρόπο, δεν υποδέχθηκε φέτος τον Ολυμπιακό μόνο για να τον νικήσει και να πιάσει το τρόπαιο με το ένα χέρι. Τον υποδέχθηκε κυρίως για να βάλει τέλος στην ερυθρόλευκη κουβέντα για “το καλύτερο ποδόσφαιρο” και όσα τη συνοδεύουν.

ΕΚΑΝΑΝ Ο,ΤΙ ΗΘΕΛΑΝ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ

Ο ΠΑΟΚ βρήκε τη νίκη-σφραγίδα τίτλου που τόσο ήθελε, έζησε μια ονειρική βραδιά. Οξύμωρο ή όχι, η ομάδα που ήταν αήττητη και στο +6 ήταν αυτή που είχε το μαχαίρι στα δόντια και πανηγύριζε ακόμα και τα κερδισμένα τάκλινγκ στο πλάγιο, όπως έκαναν ο Βαρέλα και ο Βιεϊρίνια.

Κι η ομάδα που ήταν έξι βαθμούς πίσω ήταν χαλαρή, αραχτή και light.

Ο Δικέφαλος είχε μια επιθετική τετράδα που έκανε ο,τι ήθελε: Μπίσεσβαρ, Ζαμπά, Καντουρί και Άκπομ έστησαν πάρτι, το ντέρμπι το έκαναν περίπατο. Κι όποτε ερχόταν η ώρα για άμυνα, ο Δικέφαλος μπορούσε ξανά να βγάλει άνετα τη δουλειά, χωρίς προβλήματα.

Η επικράτηση του ΠΑΟΚ ήταν ολοκληρωτική, όπως και στον τελικό του Κυπέλλου. Σπάνια συμβαίνει σε τελικό, σπάνια συμβαίνει σε ντέρμπι τίτλου, αλλά συνέβη και τις δύο φορές. Ο Δικέφαλος πήρε ένα ακόμα ντέρμπι και αυτή τη φορά δεν ήταν τύχη και αποτελεσματικότητα όπως στο Φάληρο τον πρώτο γύρο, δεν ήταν η κλάση του Πρίγιοβιτς όπως με την ΑΕΚ.

ΜΕ ΚΡΥΦΟ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ

Ο Δικέφαλος κυριάρχησε παντού και πάντα, καθολικά. Έβαλε σφραγίδα, έφτιαξε το dvd και τον αγώνα που θα μπει στο αρχείο. Μπήκε στο γήπεδο για να τελειώσει και τον τίτλο και την κουβέντα και τα έκανε και τα δύο.

Γιατί αυτή ακριβώς η κουβέντα του Ολυμπιακού για το “καλύτερο ποδόσφαιρο” ήταν το κρυφό όπλο του ΠΑΟΚ.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΡΩΤΟΥΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ

Ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, κορυφώθηκε τον Ιανουάριο. Ο Ολυμπιακός έστησε απέναντί του έναν καθρέφτη κι άρχισε να τον ρωτάει κάθε εβδομάδα ποιος παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στη χώρα.

Καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους, εβδομάδα με εβδομάδα, αγώνα με τον αγώνα, η ένταση ανέβαινε κι άλλο.

ΕΙΧΕ ΛΟΓΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΕ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ

Δεν ήταν ανεδαφική η κουβέντα. Όντως ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς βελτιώθηκε μέσα στη σεζόν. Βρήκε σταθερές στα πρόσωπα, δομές στο παιχνίδι του, συνδυασμούς στην επίθεση, ανέδειξε πρωταγωνιστές, γέμισε χαρούμενα πρόσωπα το ρόστερ του.

Πάνω απ’όλα απέκλεισε τη Μίλαν σε μια ιστορική βραδιά κι αυτό είναι από μόνο του κάτι πολύ μεγάλο. Οι ερυθρόλευκοι όντως δουλεύουν καλά και σωστά.

Όμως η διαφορά με τον ΠΑΟΚ δεν μίκρυνε κι η επικοινωνιακή ανάγκη έφερε υπερβολές. Φτάσαμε να βλέπουμε να γίνεται σοβαρό θέμα για συζήτηση το πόσο καλά λόγια είπε για τον Ολυμπιακό μετά το ματς ο Παράσχος, ο εκάστοτε αντίπαλος προπονητής.

ΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το ντέρμπι; Έχουν. Είναι η μοναδική εξήγηση που μπορώ να δώσω για τον τρόπο που κατέβηκε ο Ολυμπιακός στην Τούμπα. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί πως ένας καλός προπονητής σαν τον Μαρτίνς κατέβασε την ομάδα του λες και θα έπαιρνε μέρος σε διαγωνισμό ομορφιάς και όχι σε μάχη.

Ο Πορτογάλος είπε και στο flash-interview και στη συνέντευξη Τύπου πως ο,τι είχε προγραμματίσει ο Ολυμπιακός πήγε στράφι μετά το 3ο λεπτό. Δεν στέκει, γιατί κανείς δεν μπορεί να πει πως άπαξ και μείνει πίσω στο σκορ δεν έχει αντίδραση για τα επόμενα 90 λεπτά μέχρι το 93’.

Και δεν στέκει κυρίως γιατί ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε με ναρκισσιστική διάθεση και προβλήματα ακόμα και πριν το 1-0. Γίνεται μέσα σε μόλις τρία λεπτά; Ναι, γίνεται.

ΕΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΕΠΤΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Μόλις στο πρώτο λεπτό του αγώνα. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει την πρώτη επίθεση, έχει γεμίσει προς την περιοχή του ΠΑΟΚ ένα φάουλ που κέρδισε λίγο πάνω από τη σέντρα. Ο Δικέφαλος κάνει την πρώτη του επίθεση, ένα απλό γέμισμα στα αριστερά προς τον Καντουρί.

Με ένα απλό γέμισμα, ο Ολυμπιακός τρέχει πανικόβλητος και είμαστε ακόμα στο πρώτο λεπτό. Ο Μαροκινός κρατάει, κοιτάζει προς το κέντρο και πασάρει προς τον Μαουρίσιο. Τη θυμάστε τη φάση, δεν μπορεί: ανοιχτό κοντρόλ, ο Σα πρόλαβε στα πόδια του.

Ε, δείτε και τι συμβαίνει έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού. Ο Μαουρίσιο τρέχει σε έναν χώρο που δεν υπάρχει κανείς, ούτε ο Νάτχο, ούτε ο Γκιλιέρμε, κανείς.

Ο ΠΑΟΚ τιμώρησε την ασέβεια του Ολυμπιακού

Δεν είναι αντεπίθεση, δεν είναι φάση με τον Ολυμπιακό μπροστά να ψάχνει την ισοφάριση ή τη μείωση του σκορ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ και οι φιλοξενούμενοι απλώς δεν ψήνονται να μαρκάρουν ομαδικά, να κλείσουν χώρους, τίποτα.

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΛΕΠΤΟ

Περνούν 90 δευτερόλεπτα. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει το πρώτο σουτ του αγώνα με τον Λάζαρο από πολύ μακριά. Ο ΠΑΟΚ έχει ελεύθερο, το εκτελεί με πάσα προς τον Βαρέλα, ο οποίος γεμίζει προς τα μπροστά.

Ο Άκπομ πηδάει για την κεφαλιά και δείτε το στήσιμο του Ολυμπιακού. Ο Βούκοβιτς δεν έχει πλησιάσει τον Άγγλο, αλλά εντάξει, ξέρουμε πως ο Σέρβος γενικά είναι ράθυμος. Δείτε τους υπόλοιπους.

Ο ΠΑΟΚ τιμώρησε την ασέβεια του Ολυμπιακού

Γκιλιέρμε και Νάτχο είναι και οι δύο πιο ψηλά(!) από τον Μπίσεσβαρ, κανένας μέσος δεν είναι κοντά στον Ολλανδό. Και κοιτάξτε και στην πάνω πλευρά. Ο Ποντένσε ούτε που το σκέφτεται να πλησιάσει τον Βιεϊρίνια, να δείξει πως συμμετέχει στην πλευρά του.

Τη συνέχεια την ξέρετε. Ο Άκπομ πήρε την κεφαλιά, ο Μπίσεσβαρ έτρεξε ανενόχλητος με τους Νάτχο-Γκιλιέρμε να τον κυνηγούν, ο Βιεϊρίνια έφτασε μέχρι έξω από την περιοχή και 1-0.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ/ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ;

Όποιος θέλει μπορεί να σταθεί στην κόντρα στο σουτ και να πει “τυχερό γκολ”, όπως είπε ο Τοροσίδης. Οι υπόλοιποι ας αναρωτηθούν ποια ακριβώς ήταν η πνευματική και τακτική προετοιμασία της ομάδας που πήγε στην έδρα του πρωτοπόρου και αήττητου ΠΑΟΚ και συμπεριφέρθηκε λες και παίζει με ομάδα Γ’ Εθνικής, που κατέβηκε με τα δεύτερα στο “Καραϊσκάκης”.

Ο,τι ακολούθησε το θυμάστε, δεν χρειάζονται άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Το πάρτι του Ζαμπά με τον Κούτρη, την άνεση που είχαν Καντουρί και Μπίσεσβαρ, το ολοκληρωτικό παιχνίδι του Άκπομ. Ο ΠΑΟΚ έβαλε τρία γκολ, θα μπορούσε να έχει περισσότερα.

ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΜΑΤΣ, ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Όχι λοιπόν, το πρόβλημα δεν ήταν το γρήγορο-τυχερό γκολ. Ο Ολυμπιακός κατέβηκε για να δείξει, ο ΠΑΟΚ για να παλέψει και να νικήσει. Ο ένας από τους δύο έκανε κάποιο λάθος και αυτός σίγουρα δεν ήταν ο Δικέφαλος. Όλα στον Ολυμπιακό δείχνουν πως κατέβηκε για άλλο ματς.

Η χρησιμοποίηση του Νάτχο (στην όποια όλοι στέκονται) είναι ενδεικτική της διάθεσης, αλλά δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα. Ήταν και η τακτική συμπεριφορά που είδαμε στις δύο πρώτες φάσεις του αγώνα, η μοναξιά του Κούτρη και του Τοροσίδη.

Και ο Καμαρά να έπαιζε, δεν θα τα έβγαζε πέρα ο Κούτρης και ο Τόρο, δεν γινόταν να βγει η πράξη με τον Ποντένσε και τον Λάζαρο να έχουν βγει ελεύθεροι υπηρεσιών, να μην ενδιαφέρονται για το ματς αν ο Ολυμπιακός δεν έχει την μπάλα.

Αυτά τα κάνεις στην έδρα σου με την ΑΕΛ και τον Πανιώνιο, τα κάνεις στη Λιβαδειά. Δεν τα κάνεις στην Τούμπα.

ΤΙΜΩΡΗΣΕ ΤΗΝ ΑΣΕΒΕΙΑ

Ο Ολυμπιακός έπεσε στην παγίδα του ναρκισσισμού, έπεσε θύμα της κουβέντας που ο ίδιος έστησε. Κάποτε οι άλλοι αντιμετώπιζαν τον σχεδόν σίγουρο πρωταθλητή Ολυμπιακό “για να του δείξουν” και έτρωγαν τα μούτρα τους.

Αυτή τη φορά ο ΠΑΟΚ έκανε το σωστό κι οι ερυθρόλευκοι ήταν εκείνοι που διασύρθηκαν. Το γιατί ο Ολυμπιακός του έκανε τέτοιο δώρο δεν αφορά καθόλου τον ΠΑΟΚ, όπως κάποτε δεν αφορούσαν τον Ολυμπιακό τα δώρα που του έκαναν ο Στραματσόνι, ο Δέλλας, κτλ.

Ο Δικέφαλος έπαιξε λες και ήταν πίσω στη βαθμολογία, λες και δεν ήταν αήττητος. Αντί να είναι μπλαζέ είχε πάθος, το πόδι στο γκάζι. Αυτή τη φορά δεν θα περίμενε τη μία φάση σε ένα κλειστό ματς, όπως πέρυσι στο ντέρμπι τίτλου με την ΑΕΚ.

Αυτή τη φορά είχε πίστη και έναν αντίπαλο που του έδειξε ασέβεια με τους χώρους που του έδωσε από το πρώτο κιόλας λεπτό. Κι αυτήν την ασέβεια δεν γινόταν να την τιμωρήσει με λιγότερα από τρία γκολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ