OPINIONS

ΠΑΟΚ - ΜΠΑΤΕ: Τέλος η Ευρώπη, τέλος και οι δικαιολογίες

EUROPA LEAGUE / ΠΑΟΚ - ΜΠΑΤΕ ΜΠΟΡΙΣΟΦ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
EUROPA LEAGUE / ΠΑΟΚ - ΜΠΑΤΕ ΜΠΟΡΙΣΟΦ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ) MOTIONTEAM

O Σάββας Τζιομπάνογλου αναζητεί τα αίτια του αποκλεισμού του ΠΑΟΚ από το Europa League και αναλύει τη λανθασμένη νοοτροπία με την οποία αντιμετώπισε ο Δικέφαλος τη διοργάνωση.

Το ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΟΚ τελείωσε άδοξα με την ήττα από την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ. Με πέντε ήττες σε έξι παιχνίδια στην φάση του ομίλου του Europa League μόνο θεωρητικές μπορούσαν να είναι οι ελπίδες για μια ευρωπαϊκή διάκριση.

Η πρόκριση για το Δικέφαλο δεν χάθηκε στον αγώνα με τους Λευκορώσους, χάθηκε πολύ νωρίτερα κυρίως στις δύο ήττες από την Βίντι. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είπε πολλά για να δικαιολογήσει την άσχημη εικόνα της ομάδας τους και μέσα σε όλα μίλησε για το λάθος τρόπο με τον οποίο προσέγγισε ο ΠΑΟΚ συνολικά τη διοργάνωση. Σε αυτό το κομμάτι έχει μεγάλο δίκιο ο Ρουμάνος τεχνικός, ωστόσο το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης είναι δικό του.

Δεν γίνεται να αντιμετωπίζεις τα τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια του Europa League ως πάρεργο, να θεωρείς πάντα πιο σημαντικό τον αγώνα που ακολουθεί για το πρωτάθλημα και ξαφνικά να γυρίζεις το κουμπί και να λες ότι έχω να δώσω έναν τελικό που οφείλω για να τον κερδίσω για να πάρω την πρόκριση.

ΚΑΚΩΣ ΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟEUROPALEAGUE

Στην πράξη αποδείχθηκε ότι όσα έλεγε λίγες ώρες πριν ο προπονητής του ΠΑΟΚ, για τον αγώνα με τη ΜΠΑΤΕ απείχαν πολύ από την πραγματικότητα. Οι παίκτες του σε καμία περίπτωση δεν ήταν έτοιμοι να δώσουν έναν τελικό. Δεν ήταν έτοιμοι, πνευματικά κυρίως να παλέψουν απέναντι στους Λευκορώσους, όπως δεν ήταν έτοιμοι ούτε απέναντι στη Βίντι. Και το κακό είναι ότι τελικά προπονητής και παίκτες αντιμετώπισαν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, σαν… βαρίδιο, χάνοντας την ευκαιρία να ευχαριστηθούν ακόμη και τα δυο ματς με τη Τσέλσι.

Στον ΠΑΟΚ από την στιγμή που χάθηκε η πρόκριση στο Champions League η Ευρώπη έγινε… πολυτέλεια. Κανείς δεν έδωσε πλέον τη σημασία που έπρεπε στη δεύτερη έστω σε αξία διοργάνωση της UEFA και η συγκομιδή των μόλις τριών βαθμών -με πέντε ήττες, από τις οποίες οι τρεις στην Τούμπα- ήταν μια λογική απόρροια της νοοτροπίας που έβγαινε από την ίδια την ομάδα και που έλεγε: "Εμάς μας ενδιαφέρει το πρωτάθλημα". "Το πρωτάθλημα είναι ο βασικός μας στόχος".

Κανείς δεν παραδέχεται ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης σε αυτό το διάστημα διάλεγε παιχνίδια αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την ευρωπαϊκή της πορεία. Ωστόσο η επιλογή αυτή γινόταν και φώναζε από μακριά. "Ήταν μια άσχημη νύκτα, αλλά όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο μεγάλος στόχος", έγραψε σταsocialmediaο Φερνάντο Βαρέλα μετά από το στραπάτσο με τη Βίντι και η ανάρτηση του έδειξε τη λανθασμένη προσέγγιση για την οποία έκανε τώρα λόγο ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Στον ΠΑΟΚ εμφανίσεις όπως αυτές του πρώτου ημιχρόνου κατά της Μπάτε μπορούν να προκαλέσουν εκρήξεις και αυτό φάνηκε από τις αποδοκιμασίες, τα συνθήματα για τη βαριά φανέλα στο σφύριγμα της λήξης του. Οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να πάρουν και μεγαλύτερες διαστάσεις αν δεν συμμαζευόταν λίγο το πράγμα στο δεύτερο ημίχρονο. Και είναι ευτύχημα για το Λουτσέσκου το γεγονός ότι η ομάδα του απέφυγε κάποια γκέλα στο πρωτάθλημα, στο διάστημα που οι παίκτες του έδειχναν να ταλαιπωρούνται από τα συνεχόμενα παιχνίδια. Λες και ήταν κάπου γραμμένο ότι μόνο αν χάσει δύο φορές από τη Βίντι θα μπορεί να διατηρήσει το αήττητο του στο πρωτάθλημα…

ΤΕΛΟΣ Η ΕΥΡΩΠΗ, ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ

Μόνο που πλέον μαζί με το ευρωπαϊκό ταξίδι τελείωσαν και οι δικαιολογίες. Από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχουν συνεχόμενοι αγώνες, μεσοβδόμαδα ταξίδια…Από εδώ και πέρα και κυρίως μετά τις Γιορτές ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να αρχίσει εκτός από τα αποτελέσματα να ενδιαφέρεται και για τις εμφανίσεις του.

Ο 49χρονος μπορεί να δήλωσε ότι θα είναι ευτυχισμένος αν κερδίζει όλα τα παιχνίδια με 1-0 αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα κάνει ευτυχισμένους τους πάντες γύρω από την ομάδα, που δικαιολογημένα έχουν και μεγαλύτερες απαιτήσεις από αυτήν. Δικαιολογίες από εδώ και πέρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχουν.

ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

Ο χρόνος θα δείξει αν τελικά ο τρόπος με τον οποίο ο ΠΑΟΚ διαχειρίστηκε την πορεία του στον ευρωπαϊκό όμιλο, όπου τερμάτισε τελικά τελευταίος και καταϊδρωμένος, ήταν ο ενδεδειγμένος. Το σίγουρο είναι ότι μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα.

Ο ΠΑΟΚ δεν πήρε τίποτα ουσιαστικό, από τα έξι παιχνίδια που έδωσε… ούτε καν ώθηση στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό το ερχόμενο καλοκαίρι, όταν θα κάνει, όπως όλα δείχνουν άλλη μια προσπάθεια για να βρεθεί στους ομίλους τουChampions League.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ