OPINIONS

Ο Άγγελος του ΠΑΟΚ, ο Αναστασιάδης της Εθνικής

Ο Άγγελος του ΠΑΟΚ, ο Αναστασιάδης της Εθνικής
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου θυμάται ανέκδοτες ιστορίες και σπαρταριστές ατάκες του νέου Ομοσπονδιακού τεχνικού από τη θητεία του στον ΠΑΟΚ με Γιασεμάκη, Φακούντο, Ρατς, Κοντέων και δεν συμμαζεύεται...

Ο Άγγελος Αναστασιάδης, νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, είναι ένας προπονητής των άκρων. Ένας προπονητής που δεν μένει στα ονόματα των ποδοσφαιριστών του, στα συμβόλαια τους και που σχεδόν πάντα καταφέρνει να παίρνει το 100% των δυνατοτήτων τους.

Και λέμε σχεδόν πάντα γιατί υπάρχουν και αυτοί με τους οποίους δεν ταιριάζουν τα χνώτα του και -νομοτελειακά- οι σχέσεις μαζί τους οδηγούνται σε σύγκρουση. Για τον Μακεδόνα τεχνικό αποτελεί βασική αρχή της δουλειάς να είσαι σε θέση να δώσεις τα πάντα για την ομάδα και να είσαι πρόθυμος να θυσιαστείς γι' αυτήν. Αν ο σκοπός της πρόσληψης του από την ΕΠΟ είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα παικτών «ταγμένων» που είναι έτοιμοι να δώσουν μάχες απέναντι στα μεγαθήρια του διεθνούς ποδοσφαίρου, ο Αναστασιάδης είναι εγγύηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι προπονήσεις της Εθνικής θα αποκτήσουν από εδώ και πέρα τεράστιο ενδιαφέρον. Οι ομιλίες του Άγγελου είναι, εξίσου, επικές με τις ατάκες του που παραμένουν μυθικές, όσα χρόνια και αν περάσουν. Τα… γιαπιά, τα… πεθαμένα είναι ο δικός του μοναδικός κώδικας επικοινωνίας, που σκοπεύει να τον φέρει δίπλα στους παίκτες και όχι να τον επιβάλλει σε αυτούς.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης δεν είναι και ο πιο εύκολος άνθρωπος στον κόσμο για να τον κατανοήσεις, όπως τον ζήσαμε στη διάρκεια της θητείας του στον ΠΑΟΚ. Ρωτήστε αν θέλετε τον Γιασεμάκη που την πρώτη φορά που τον άκουσε να του φωνάζει «πάρε στροφές… γιαπί», πίστεψε ότι πήρε εντολή να κάνει γύρους στο γήπεδο και άρχισε να τρέχει! Ωστόσο όταν το κάνεις θα δημιουργηθούν δεσμοί αφοσίωσης που θα είναι δύσκολο να σπάσουν ποτέ. Βέβαια θα υπάρχουν κι αυτοί που δεν θα καταφέρουν να συντονιστούν στο ίδιο μήκος και απλά η συνύπαρξή τους θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

Η κατανόηση του Αναστασιάδη και η επικοινωνία θα πρέπει να είναι καθαρά ποδοσφαιρική, στη γλώσσα του αθλήματος. Ο έμπειρος τεχνικός προκαλεί τους ποδοσφαιριστές του για να τους κάνει καλύτερους και γι' αυτό δεν χρειάζεται να έχει ούτε μεταφραστές ούτε επικοινωνιολόγους. Ρωτήστε τον «Φανούρη», Φακούντο Περέιρα, που δεν μιλούσε λέξη αγγλικά στην πρώτη του χρονιά στον ΠΑΟΚ κι, όμως, έγινε από τα αγαπημένα παιδιά του.

Ο Ραζβάν Ρατς τον άκουσε σε μια προπόνηση του ΠΑΟΚ να τον κατηγορεί για ένα τελείωμα του που έστειλε την μπάλα στα… πουλιά. « Γι' αυτό έγινες 35 χρονών και δεν μπορείς να βάλεις ακόμη γκολ» του μεταφέρθηκε από τον Αναστασιάδη. «Πες του ότι έχω σκοράρει στην Εθνική» απάντησε στον άνθρωπο που μετέφρασε ο Ρουμάνος. Η ατάκα του προπονητή και μέχρι και ο Ρατς έσκασε στα γέλια: «Σε ποια Εθνική; Την τράπεζα;».

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής ομάδας από τον Άγγελο Αναστασιάδη, ίσως φέρει πολλά νέα πρόσωπα στο προσκήνιο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Οι «απανταχού πιτσιρικάδες» αποτελούν τη μεγάλη αδυναμία του. Από τον 19χρονο Κοντέων το 2003 που σε έναν ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη τον άκουσε τρεμάμενος να τον καλεί να μπει αλλαγή και να του λέει «μπες μέσα παλικάρι μου, γιατί αυτά τα… πεθαμένα θα χάσουν δικό μας παιχνίδι», μέχρι τον Φάνη Τζανδάρη και τον Κυριάκο Σαββίδη στους οποίους στηρίχθηκε στην τελευταία του σεζόν στον ΠΑΟΚ.

Το σίγουρο είναι ότι ο Αναστασιάδης τα τελευταία χρόνια, άλλαξε, ίσως και να «μαλάκωσε» ως άνθρωπος. Ίσως να ήταν και η περιπέτεια υγείας της συζύγου που τον έκανε να βάλει νερό στο κρασί του. Οι αρχές του, όμως, και τα πιστεύω του, όπως αυτός τα εκφράζει, παραμένουν στην "πρώτη γραμμή" της νοοτροπίας του. Η Εθνική είναι γι' αυτόν μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία μετά τον ΠΑΟΚ και το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό, ώστε να αποδείξει γιατί θεωρείται από τους φανατικούς υποστηρικτές του ως ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ