LONGREADS

Θανάσης Σκουρτόπουλος στο Sport24.gr: "Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα παίξει στο 5"

Θανάσης Σκουρτόπουλος στο Sport24.gr: "Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα παίξει στο 5"

Τα σχέδιά του για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, η σχέση του με την Ομοσπονδία, οι σκέψεις για τους Έλληνες που παίζουν στις ΗΠΑ, ο μεγάλος στόχος του Παγκοσμίου, αλλά και η κόντρα EuroLeague - FIBA με αφορμή τα "παράθυρα". Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο Sport24.gr.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελεί τεράστιο μέγεθος κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, όπως ξέρει και για την κριτική που ασκείται από ορισμένους προς το πρόσωπό του.

Στα 53 του χρόνια έχει αναλάβει ένα διόλου εύκολο έργο. Να καθοδηγήσει την Εθνική Ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί στην Κίνα τον προσεχή Σεπτέμβριο. Κι αν κάποιος μπορεί να τρόμαζε, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος είναι σίγουρος για τη δουλειά που γίνεται στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και τις βάσεις που έχουν μπει για το μέλλον.

Αν καμαρώνει για κάτι, είναι για το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει τα δύο τελευταία χρόνια στην Εθνική ομάδα. Υπό την καθοδήγησή του η "επίσημη αγαπημένη" έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριό της για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κι όλα αυτά, ενώ πριν από το πρώτο τζάμπολ στα "παράθυρα", πολλοί είχαν προεξοφλήσει ότι το πείραμα θα ήταν αποτυχημένο.

Το Sport24.gr έκανε κουβέντα εφ' όλης της ύλης με τον ομοσπονδιακό τεχνικό στο House Twenty Four κι εκείνος απάντησε σε όλα όσα ρωτήθηκε.

Θανάσης Σκουρτόπουλος στο Sport24.gr: "Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα παίξει στο 5"

Συνέντευξη στους Σπύρο Καβαλιεράτο και Δημήτρη Ρήγα

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Πώς είναι το πρόγραμμά σου και πώς πήγε το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη όπου συνάντησες τον Σλούκα και τον Όγκαστ;

"Για τον Κώστα Σλούκα ήταν τυπική η επίσκεψη και δεν έχουμε κάποιο θέμα. Τον ενημερώσαμε σε γενικές γραμμές για το πως θα είναι το πρόγραμμα ούτως ώστε να ξέρει κι αυτός και να φτιάξει και το δικό του πρόγραμμα. Με τον Όγκαστ η κατάσταση έχει δύο πλευρές. Η μία αφορά το τώρα και για τα προσεχή “παράθυρα” αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο και τη δυνατότητα να συμμετάσχει και η άλλη είναι ότι ο Όγκαστ έχει ελληνικό διαβατήριο κι έχει υπηρετήσει στον Στρατό, αλλά δεν έχει την ελληνική εθνικότητα σαν αθλητής.

Είναι ένα παιδί που μπορεί να είναι στην ομάδα για δέκα με δώδεκα χρόνια στη συνέχεια, άρα θα πρέπει να τον κερδίσουμε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο κι έτσι επειδή πριν δύο χρόνια είχαν γίνει κάποιες μικρές παρεξηγήσεις και δεν είχε βρεθεί λύση, επιχειρήσαμε να κάνουμε μία επαφή για να του εξηγήσουμε ότι και για εμάς είναι μία βοήθεια και γι' αυτόν είναι σημαντικό να είναι μέλος της Εθνικής ομάδας ούτως ώστε και τώρα αν μπορεί να ενισχύσει την ομάδα αλλά και στη συνέχεια να είναι παρών για αρκετά χρόνια σε μία θέση που όπως δείχνουν τα πράγματα οι επιλογές μας μετά από δύο χρόνια θα δυσκολέψουν αρκετά".

Άρα είναι νατουραλιζέ. Ποιοι άλλοι παίκτες ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία;

"Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε ενεργούς τον Όγκαστ, τον Ντόρσεϊ και τον Μπράμο. Μία θέση υπάρχει γι' αυτά τα παιδιά. Δεν έχει σχέση με το όνομα αλλά ούτε και το που παίζει ο καθένας. Θα κριθεί ανάλογα με το που έχει ανάγκη η ομάδα. Εμείς αυτό που θέλουμε πάνω απ' όλα είναι να τελειώσουν όλα τα παιδιά με υγεία το πρωτάθλημα γιατί υπάρχει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τότε και ίσως είναι λίγο άτοπο να κάνουμε τα πλάνα και να λέμε ότι είμαστε 100% έτοιμοι ή να υπολογίζουμε ποιοι θα είναι. Εμείς θέλουμε να τελειώσουν καλά και να μας βάλουν εμάς αυτόν τον ωραίο προβληματισμό. Μετά θα δούμε ανάλογα με την πορεία της ομάδας. Ίσως χρειαστεί κάποιος από αυτούς να αποτελέσει αναγκαία λύση. Εμείς δεν θέλουμε όμως να φτάσουμε σε αυτό. Θέλουμε να κάνουμε επιλογή".

Ο Όγκαστ έχει δικαίωμα συμμετοχής στα προσεχή “παράθυρα”;

"Είμαστε σε διαδικασία να ετοιμαστούν τα χαρτιά του. Πρέπει να κάνει ο ίδιος μία δήλωση προς τη FIBA και να το οριστικοποιήσουμε με τον ατζέντη του άμεσα. Εμείς ζητήσαμε ο παίκτης να παίξει στα “παράθυρα”. Είμαστε διαρκώς σε επαφή και θεωρώ ότι εντός των προσεχών ημερών το θέμα θα έχει τελειώσει. Από την πλευρά τους συζητάνε κάποια πράγματα, αλλά όχι τόσο ο Όγκαστ, πιο πολύ με το θέμα των Αμερικάνων ατζέντηδων. Κι αυτό διότι υπήρχε ένας προσανατολισμός για το παιδί για το ΝΒΑ, αλλά δεν έχει πετύχει σε πρώτη φάση. Ο ίδιος δεν θα ήθελε να πάει να δοκιμάσει φέτος στο Summer League και καταλαβαίνει ότι ίσως αν στο μέλλον έχει μία ευκαιρία θα την κερδίσει μέσα από την ευρωπαϊκή αναγνώριση. Σε αυτό το κομμάτι θα μπορεί να βοηθήσει και την εθνική ομάδα".

Θα ακολουθήσει ένα ταξίδι σου στις ΗΠΑ. Θα έχεις κι εκεί κάποιες συναντήσεις...

"Η ιεραρχία έχει ως εξής. Είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, είναι ο Κουφός και είναι και ο Ντόρσεϊ που είναι πιο ενεργά παιδιά στην Εθνική. Εμείς με την ευκαιρία του ταξιδιού θα προσπαθήσουμε να κάνουμε επαφή με τον Κώστα Αντετοκούνμπό αλλά και με τον Μήτρου-Λονγκ ο οποίος είναι ένα παιδί ελληνικής καταγωγής αλλά δεν έχει χαρτιά ακόμα. Εμείς τουλάχιστον δεν τα έχουμε δει, αλλά μας έχουν ενημερώσει ότι τελειώνει το θέμα. Εμείς θα μιλήσουμε με αυτά τα παιδιά. Είναι παιδιά που θα μπορούν να μας βοηθήσουν τα επόμενα χρόνια ή και φέτος να δώσουν ένα δείγμα γραφής. Θα πάμε στις ΗΠΑ μαζί με τον Κώστα Κώτση στα μέσα Μαρτίου και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί".

Θέλουμε τον Κουφό, ιδιαίτερη χαρά για Κώστα Αντετοκούνμπο, υπολογίζουμε τον Ντόρσεϊ

Με τον Κουφό πώς έχει η κατάσταση; Θέλει να έρθει;

"Εμείς τον θέλουμε όπως θέλουμε και όλα τα παιδιά. Είμαστε ''υποχρεωμένοι”να επικοινωνήσουμε και να έρθουμε σε επαφή με όσους θέλουν να βοηθήσουν την ομάδα. Ο Κώστας είναι ένας πολύ έμπειρος παίκτης. Έχει έρθει κι έχει παίξει με την Εθνική ομάδα. Έχει λείψει σε κάποιες στιγμές από την Εθνική. Τώρα είναι ο παίκτης με τον οποίο έχουμε τη λιγότερη επικοινωνία. Περιμένω στο ταξίδι στις ΗΠΑ που θα βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο να ξεκαθαρίσουμε αρκετά πράγματα όσον αφορά το κομμάτι αυτό και να μας πει ποια είναι πραγματικά η πρόθεσή του όχι μόνο για φέτος αλλά και γενικότερα για τα επόμενα χρόνια της καριέρας του αναφορικά με την Εθνική.

Τα μηνύματα που έχουμε είναι θετικά. Ότι θέλει να έρθει. Γνωρίζοντας όμως το παρελθόν ξέρουμε ότι ο Κώστας θα μείνει ελεύθερος από την ομάδα του φέτος το καλοκαίρι και το γεγονός αυτό δυσκολεύει κατά πολύ την επιλογή του. Δίνει αρκετά μεγάλη βάση στο κομμάτι των συμβολαίων. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Στην Αμερική που θα πάμε θα προσπαθήσουμε να την ξεκαθαρίσουμε, αν δηλαδή θα έρθει ο Κώστας ή όχι. Υπάρχουν σενάρια που τον θέλουν να μετακινείται από τους Κινγκς σε άλλη ομάδα. Υπάρχει σενάριο για το Μιλγουόκι αλλά νομίζω η επιλογή του είναι το Κλίβελαντ".

Με την περίπτωση του Κώστα Αντετοκούνμπο τι ισχύει;

"Μιλάμε για ένα μελλοντικό project. Έτσι όπως για την ομάδα του είναι για την Εθνική. Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς η εξέλιξη του. Ανταποκρίνεται πολύ καλά κι ανέβηκε γρήγορα επίπεδο. Οι Μάβερικς έχουν αποφασίσει να δουλέψουν μαζί του στη θέση “5”. Για εμάς είναι πολύ καλό και ειδικά για το μέλλον γιατί δεν έχουμε αθλητικό πεντάρι. Είναι παίκτης πάνω από τη στεφάνη και χρειαζόμαστε ένα τέτοιο παιδί. Θεωρώ ότι μπορεί να έρθει στην προετοιμασία και να διεκδικήσει θέση".

Ο Μήτρου-Λονγκ είναι επιπέδου Εθνικής ομάδας;

"Είναι ένας πολύ καλός παίκτης, αλλά όχι στην ετοιμότητα των γκαρντ που διαθέτουμε. Όπως έχω ξαναπεί, αν αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο θα γίνει μονάδα υπολογίσιμη για το μέλλον. Έχει εξαιρετικό χαρακτήρα και δουλεύει πολύ. Στην ομάδα του είναι και ο Φώτης Κατσικάρης και μαθαίνουμε τα πάντα. Είναι παίκτης για το μέλλον".

Ο Ντόρσεϊ υπολογίζεται κανονικά;

"Ο Τάιλερ είναι ένα παιδί που ήρθε και δεν ήταν έτοιμος να παίξει, αλλά ήρθε για να δείξει πως θέλει να είναι κοντά. Φέτος η χρονιά στο ΝΒΑ δεν τον έχει βοηθήσει και δεν είναι κι αυτό που ο ίδιος ήθελε. Εμείς κρατάμε επαφή και τον υπολογίζουμε σαν εν δυνάμει παίκτη της Εθνικής ομάδας. Όταν ήρθε ο Τάιλερ για να του δείξουμε ότι τον θέλουμε τον χρησιμοποιήσαμε, ενώ δεν ήταν έτοιμος. Εγώ όμως είχα ενημερώσει ποιο ήταν το πλάνο και τα υπόλοιπα παιδιά γιατί θέλουμε να έχουμε ξεκάθαρες σχέσεις. Έδωσε μία εικόνα που δεν τον αντικατοπτρίζει καθώς δεν ήταν έτοιμος και ήταν απροπόνητος".

Ο Γιάννης είναι παρών και δεν έχει αρνητική προδιάθεση

Ποια είναι η εικόνα που έχεις αυτή τη στιγμή για τη συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Παγκόσμιο; Ο κόσμος περιμένει ότι θα παίξει...

"Βλέπω θετική την εξέλιξη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λόγος για να νομίζουμε ότι ο Γιάννης δεν θα είναι μαζί μας. Μέχρι τώρα έχουμε μία καλή συνεννόηση και με τον Γιάννη και με τους ανθρώπους του. Όσον αφορά στο κομμάτι της ομάδας, εμείς έχουμε αναγνωρίσει ότι υπάρχουν κάποιες προτεραιότητες στις υποχρεώσεις του. Χρειάζεται να έχουμε καλή επαφή και συζήτηση, ούτως ώστε κι αυτός να νιώθει καλά και να είναι άνετος γιατί είναι ένας παίκτης ο οποίος κάθε χρόνο παρουσιάζεται με διαφορετικό status. Την τελευταία φορά που έπαιξε με την Εθνική στο Προολυμπιακό τουρνουά του 2016 ήταν ένα παιδί που τότε υπέγραφε το πρώτο του μεγάλο συμβόλαιο στο ΝΒΑ και είχε διαφορετικό status.

Τρία χρόνια μετά έχει απογειωθεί και όχι απλά δεν περιμένει το πρώτο του συμβόλαιο αλλά μία ολόκληρη ομάδα στηρίζεται επάνω του και ένα τεράστιο πρότζεκτ από τους Μιλγουόκι Μπακς. Αυτός ήταν και ο λόγος που τον προηγούμενο Σεπτέμβριο δεν συζήτησα το θέμα γιατί θεώρησα ότι ο Γιάννης θα ήταν σωστό να ήταν εκεί, καθώς ξεκίνησε πιο νωρίς η σεζόν στο ΝΒΑ και είχαν και το καινούριο γήπεδο. Θεώρησα ότι θα ήταν καλό ο Γιάννης να είναι εκεί συγκεντρωμένος και να παίξει τον ρόλο που του έχουν ετοιμάσει κι εμείς θα τη βρούμε τη λύση στο μέλλον. Δηλαδή θα είναι εκεί που πρέπει να είναι κι αυτός για να βοηθήσει".

Ο Γιάννης απουσίασε το 2017 από την Εθνική αλλά δεν λέει γενικά “όχι” σωστά;

"Αυτή η απουσία είναι στην ουσία εντός εισαγωγικών. Για εμάς που ζήσαμε τα πράγματα από μέσα είναι πολύ συζητήσιμη αυτή η απουσία, το πως προήλθε και υπάρχει ένα παρασκήνιο, αλλά υπάρχουν κι από τη μία πλευρά και από την άλλη αρκετές βάσιμες δικαιολογίες. Ωστόσο δεν υπάρχει σίγουρα καμία αρνητική προδιάθεση από τον Γιάννη για την Εθνική ομάδα κι αυτό είναι σίγουρο. Το καλοκαίρι του 2018 άλλωστε δεν έπαιξαν πολλοί ΝΒΑers. Κάποια στιγμή η Σερβία παρουσίασε ένα ρόστερ με όλα της τα αστέρια αλλά εμείς ξέραμε ότι δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Παρά τη μεγάλη ανάγκη δεν ήταν όμως όλοι εκεί. Εμάς μας προβλημάτιζε το εκτός έδρας παιχνίδι με τους Σέρβους κι εκεί θα θέλαμε αν γινόταν να υπήρχε ενίσχυση απ' όλες τις πλευρές και από τον Γιάννη.

Θανάσης Σκουρτόπουλος στο Sport24.gr: "Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα παίξει στο 5"

Νομίζω ότι με την πολυτέλεια των έξι νικών στον πρώτο γύρο, αλλά και με τη διαχείριση που είχε γίνει, δεν υπήρχε λόγος να δημιουργήσουμε μία κατάσταση που δεν θα είχε κανένα όφελος και για κανέναν. Η ομάδα είχε ανταποκριθεί και είχε κάνει αυτό που έπρεπε, οπότε τους αξίζουν συγχαρητήρια κι αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζει ο Γιάννης ο οποίος έστειλε μήνυμα μετά τις νίκες. Ο Γιάννης είναι παρών και δεν έχει αρνητική προδιάθεση".

Σε τι θέση θα παίζει ο Αντετοκούνμπο στην Εθνική;

"Όλες (σ.σ. γέλια). Στην επίθεση φέτος μία τελείως διαφορετική διαχείριση από αυτή που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος παίζει κυρίως στο "4" και το "5" και αξιοποιείται πολύ σωστά από τον προπονητή του με βάση τα στοιχεία που ο Γιάννης διαθέτει. Είναι μία καινούρια ιδέα γιατί μην ξεχνάμε ότι δύο χρόνια πριν ο Τζέισον Κιντ είχε την ιδέα να πάει ο Γιάννης στο "1", ενώ τώρα τον βλέπουμε στο "5" και το έχει αποδεχθεί να παίζει εκεί και μπορεί να βοηθήσει και στη δική μας ομάδα. Πλαισιώνοντας τον με τους κατάλληλους παίκτες φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό. Εγώ ποτέ δεν έβλεπα σαν άσσο τον Γιάννη. Ήταν φανταχτερή ιδέα, αλλά δύσκολα πραγματοποιήσιμη γιατί τον στερείς από πολλά άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει στο γήπεδο.

Για τον Γιάννη το coast to coast θα επιτρέπεται κάθε στιγμή, αλλά θα το υποστηρίξουμε και με διάφορα τρικ. Το 2017 είχαμε ετοιμάσει πολλά τέτοια όσον αφορά στη συμμετοχή του Γιάννη στην ομάδα αλλά ποτέ δεν τα είδαμε. Μπορεί να έχει έναν ρόλο λίμπερο και στην άμυνα και στην επίθεση, ανάλογα με τους παίκτες που έχει ο αντίπαλος εκείνη τη στιγμή μέσα στο γήπεδο. Το βασικό είναι να βρίσκεις πάντα το πλεονέκτημα που έχει ο Γιάννης σε σχέση με τους άλλους. Βέβαια ξέρουμε ότι η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση θα είναι διαφορετική από αυτή στο ΝΒΑ. Θα είναι προσαρμοσμένες άμυνες, τον τρόπο που θα κλείνουν τους διαδρόμους και τη δημιουργία του για να του στερήσουν το επιθετικό ριμπάουντ. Ο Γιάννης όμως είναι χαρισματικός στον αιφνιδιασμό και διασχίζει το γήπεδο σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και δεν είναι εύκολο για κάποιον να τον σταματήσει".

Θα του πάρει χρόνο να προσαρμοστεί ξανά στο ευρωπαϊκό στιλ μπάσκετ;

"Αυτό είναι ένα ερωτηματικό, αλλά πιστεύοντας στην ποιότητα του Γιάννη θεωρώ ότι πολύ γρήγορα θα τα καταφέρει. Θα υπάρξει μία σειρά φιλικών άλλωστε και θα δούμε τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτούς τους αγώνες. Θα προσπαθήσουμε να έρθει σε ετοιμότητα το συντομότερο δυνατό. Εκεί έχουμε αβαντάζ όμως γιατί έχουμε δύο γκαρντ που είναι εκπληκτικοί πασέρ (σ.σ. Σλούκας και Καλάθης) και αλτρουιστές. Θέλουν και οι δύο την μπάλα στα χέρια τους αλλά μπορούν να αξιοποιήσουν ένα παιδί με τεράστια αθλητικά προσόντα όπως είναι ο Γιάννης".

Αν είχε σουτέρ η Εθνική δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα και για εκείνον;

"Είναι ένα συνολικό θέμα του ελληνικού μπάσκετ. Η παραγωγή μας είναι κεντραρισμένη στην αμυντική φιλοσοφία και στο σετ παιχνίδι. Δεν δίνουμε βάση στο σουτ και στην ντρίμπλα. Κι αυτό φαίνεται στο κορυφαίο επίπεδο. Στα “παράθυρα” είχαμε 40% στο τρίποντο που είναι καλό".

Ο Γιάννης θα προσαρμοστεί στην Εθνική ή η Εθνική στον Γιάννη;

"Και τα δύο. Αυτή είναι η αλήθεια. Έχουμε ένα μεγάλο μέγεθος και όποιος δεν το αναγνωρίζει κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Αυτή τη στιγμή όπως εξελίχτηκε η κατάσταση με τον Γιάννη για εμάς είναι ένας παίκτης που έρχεται, σε επίπεδο που δεν έχει ξαναβρεθεί στην Εθνική ομάδα ποτέ. Άρα οφείλουμε να ακολουθήσουμε το βηματισμό του και να τον στηρίξουμε όσο περισσότερο γίνεται. Πρέπει να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία και να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Αν η ομάδα βγάζει τη σωστή εικόνα, κανείς δεν θα σκεφτεί τα στατιστικά του Γιάννη.

Ο καθένας θα πρέπει να κάνει δύο βήματα μπροστά και δύο βήματα πίσω εκεί που χρειάζεται. Ο Γιάννης θα είναι ο μπροστάρης καθώς έχει δείξει ότι έχει τεράστιες δυνατότητες. Έχουμε όμως κι άλλους παίκτες όπως τον Μπουρούση και τον Πρίντεζη στο post, έχουμε τον Καλάθη με τον Σλούκα, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά που υποστηρίζουν τη δουλειά που γίνεται και καταλαβαίνουν τις ανάγκες".

Πρώτος στόχος η οκτάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Θα έχεις τύψεις αν δεν είναι στη δωδεκάδα παίκτες που βοήθησαν στα προκριματικά;

"Έχουμε μιλήσει με τα παιδιά που έπαιξαν στα “παράθυρα”, μετά τον αγώνα με την Εσθονία στο Ταλίν. Είχαμε πει για τα παιδιά που θα έπαιζαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και είναι γνωστό ότι όλα τα παιδιά που παίζουν στη EuroLeague αν μπορούσαν να έρθουν δεν θα έλεγαν όχι. Εκείνοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εξαιρετικοί. Το απέδειξαν τα αποτελέσματα, η συμπεριφορά τους και η πρωτόγνωρη κατάσταση που διαχειριστήκαμε ενώ ξεκινήσαμε με άγχος και φόβο. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν παίκτες από τα προκριματικά στην Εθνική, πέρα από τον Μπουρούση που είναι ξεχωριστή περίπτωση. Συνολικά έχουμε μία 35άδα παικτών για προκριματικά και τελική φάση".

Θα είναι στην κλήση ή στη δωδεκάδα;

"Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Μέχρι την κλήση θα φτάσουν αρκετά παιδιά και μετά θα γίνει το καλύτερο δυνατό για την ομάδα. Σαν σύνολο. Κάποιες φορές μπορεί ένας να έχει σπουδαίο όνομα, αλλά να προκαλεί προβληματισμό. Αν είχαμε επτά κορυφαία γκαρντ, δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε και τους επτά. Θα πρέπει να ταιριάζει. Να φτιαχτεί μία ομάδα που θα παίξει σ' ένα μίνι πρωτάθλημα. Μέχρι τώρα όλοι είναι ευχαριστημένοι και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας. Αυτό είναι κάτι που εμένα με ευχαριστεί πάρα πολύ. Και τα αποτελέσματα αλλά και ότι πήγαν όλα καλά και είχε εξαιρετική λειτουργία η Εθνική. Χρειαζόταν για να δοθεί ώθηση στην ομάδα".

Ποια παιδιά βοήθησε η παρουσία τους στην Εθνική στα προκριματικά;

"Ο Λαρεντζάκης είναι σίγουρα ο ένας, ενώ και ο Μαργαρίτης σίγουρα βοηθήθηκε. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος αποτελεί επίσης σίγουρα ένα τρίτο παράδειγμα. Όλα τα παιδιά του Προμηθέα και θεωρώ ότι και ο Χάρης Γιαννόπουλος ήταν από τους παίκτες αυτούς. Δεν έχει πάρει τη συμμετοχή που περίμενα στη φετινή ΑΕΚ. Όσα παιδιά μετακινήθηκαν μέσω της Εθνικής, μετακινήθηκαν σε καλύτερο οικονομικό επίπεδο. Πάντα η Εθνική βοηθάει. Αλλιώς να είσαι ένας παίκτης που παίζει καλά μόνο στην ομάδα του κι αλλιώς να είσαι διεθνής".

Θα ήθελες ξανά “παράθυρα” για τις υπόλοιπες διοργανώσεις ή δεν πέτυχαν;

"Πιστεύω ότι πέτυχαν τα “παράθυρα” και θα ήθελα να γίνεται αυτό. Αλλά θα ήθελα να βρεθεί και η λύση με τη EuroLeague. Αν θέλουμε να πούμε κάτι αρνητικό για όλο αυτό είναι η μη συμμετοχή των παικτών της EuroLeague που δεν το θέλει κανένας. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε όπως και οι παίκτες. Ήταν ένα διάλειμμα που έδινε κάτι μέσα στη σεζόν. Αν έχεις προγραμματισμό τα καταφέρνεις. Πρόσφατα μιλούσα με τον Ντατόμε και τον Μέλι στην Κωνσταντινούπολη και ήταν τρομερά προβληματισμένοι.

Θανάσης Σκουρτόπουλος στο Sport24.gr: "Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα παίξει στο 5"

Θεωρώ ότι ακόμα μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με την EuroLeague, έστω κι αν θα έχει και δύο περισσότερες ομάδες. Είναι υπόθεση μίας εβδομάδας. Δεν υπάρχει φθορά. Δεν είναι το ίδιο με το ΝΒΑ. Άλλο να έρχεται κάποιος από την Κωνσταντινούπολη κι άλλο από την Αμερική. Επίσης το ΝΒΑ είχε ξεκάθαρη θέση από την αρχή, ενώ η EuroLeague περίμενε να ξεκινήσουν τα παιχνίδια. Είναι πολλοί οι παίκτες που αισθάνονται άσχημα που δεν παίζουν με τις Εθνικές τους και ειδικά εκείνοι που βλέπουν τις χώρες τους να αποκλείονται".

Θα πρότεινες στη FIBA να πάνε περισσότεροι παίκτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο;

"Ναι και είναι μία κουβέντα που γίνεται πάντα απ' όλους. Κυρίως λόγω της πιθανής απώλειας. Αν για κάποιο λόγο ένας παίκτης τραυματιστεί στην αρχή του τουρνουά ή λίγες μέρες πριν δεν μπορείς να τον αναπληρώσεις. Θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 14 παίκτες στο επίσημο ρόστερ. Εμείς θα είμαστε στην Κίνα από τις 21/8 και όπου φτάσουμε. Άρα μιλάμε για τουλάχιστον 25 μέρες. Θα ήταν πιο σωστό να έχουμε 14 παίκτες να δουλέψουμε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν συμβαίνει. Πρέπει να γίνει".

Ποιος θα είναι ο στόχος της Εθνικής στην Κίνα;

"Με το καλύτερο δυνατό ρόστερ ο πρώτος στόχος μας θα είναι να είμαστε στην οκτάδα. Από εκεί και μετά πολλά παίζονται και πολλά γίνονται. Παίζει ρόλο και σε τι κατάσταση θα είσαι εσύ. Στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο παίξαμε με τη Σερβία στο πρώτο νοκ-άουτ και είχαμε προβλήματα τραυματισμών στους ψηλούς, με τον Μπουρούση και τον Πρίντεζη, αλλά δεν το ήξερε ο κόσμος. Και οι αντίπαλοι ήταν παίκτες παγκοσμίου μεγέθους. Το θέμα είναι να φτάσουμε εκεί και να είμαστε έτοιμοι. Γι' αυτό λοιπόν θα πρέπει να φτάσουμε σίγουρα στην οκτάδα και μετά βλέπουμε".

Πάντως δεν επιλέγει παίκτες ο Βασιλακόπουλος και δεν ήμουν κολλητός του

Πώς είναι η δουλειά του ομοσπονδιακού προπονητή;

"Αποφάσισα φέτος να είμαι full time. Είχα ξεκινήσει για τον Πανιώνιο, αλλά δεν λειτούργησε. Με βόλευε να είμαι στην Αθήνα. Προτεραιότητα ήταν η Εθνική και προτίμησα να μην κάνω άλλη συνεργασία. Βλέποντας πλέον τι συμβαίνει σε αυτό το επίπεδο, αν θες να είσαι παρών σε όλα όσα χρειάζεται για να τρέξει η ομάδα, θα πρέπει να είσαι εκεί, ειδικά πριν από μία μεγάλη διοργάνωση. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία και εμπειρία για μένα. Γενικά πάντως θεωρώ ότι καλό θα ήταν να είναι full time ο ομοσπονδιακός προπονητής".

Αρκετοί λένε ότι δεν πρέπει να πάει η Εθνική με τον Σκουρτόπουλο στο Παγκόσμιο...

"Τα έχω ακούσει κι εγώ, μου τα μεταφέρουν. Στα ραδιόφωνα, στο facebook, παντού ο καθένας μπορεί να πει την άποψή του. Παλιά τα έλεγαν στα καφενεία, τώρα έχουμε σύγχρονους τρόπους που κάνουν περισσότερο θόρυβο".

Σ' ενοχλεί όταν το ακούς;

"Δεν με ενοχλεί σαν άποψη. Είμαι ανοιχτός άνθρωπος. Με ενοχλεί όταν το κάνουν με άσχημο τρόπο. Να έχει ο καθένας την άποψη του είναι σεβαστό. Εγώ μπορώ να έχω τη δική μου άποψη όμως. Πολλοί ζητάνε να σέβονται την άποψή τους, αλλά εκείνοι δεν σέβονται των άλλων. Με ενοχλεί στο σημείο ότι παρά το γεγονός ότι περάσανε δύο χρόνια και η δουλειά έχει ανταποκριθεί στον αγωνιστικό χώρο σε πολύ καλά επίπεδα, κάποιοι συνεχίζουν να το θέτουν λέγοντας “ναι μεν αλλά”. Σέβομαι την άποψή τους. αλλά εγώ ούτε ειδικές σχέσεις είχα με την Ομοσπονδία, ούτε τίποτα. Έχω δουλέψει στις ομάδες που έχω δουλέψει.

Πάντα έκανα τις καλύτερες επιλογές για την οικογένειά μου. Τα τελευταία έξι χρόνια δουλεύω στην Εθνική σαν συνεργάτης και τώρα ως προπονητής. Η Ομοσπονδία με επέλεξε με βάση τα όσα έχουν δει και τους ευχαριστώ γι' αυτό. Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό τους έχω δικαιώσει. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να δούμε αν πέτυχε η συνεργασία. Θα ξέρουμε μετά το Παγκόσμιο. Θεωρώ ότι αυτά τα δύο χρόνια έχουν μπει οι βάσεις για κάτι καλό. Για τον επόμενο προπονητή που θα έρθει στην Εθνική να βρει μία κατάσταση αρεστή και να μπορεί να δουλέψει".

Πώς είναι η σχέση σου με την Ομοσπονδία;

"Δεν υπάρχει το τέλειο και το ιδεατό, όπως το έχει κάποιος στο μυαλό του. Δεν υπάρχουν παρενοχλήσεις, παρεμβάσεις ή τοποθετήσεις. Γνώμη έχει ο καθένας, τη συζητάμε, αλλά η απόφαση είναι του προπονητή. Η βαρύτητα είναι αυτή που την κάνει διαφορετική. Πάντως δεν επιλέγει παίκτες ο κύριος Βασιλακόπουλος. Δεν φαντάζομαι ότι έχει επιλέξει σε κανέναν προπονητή. Εγώ δεν ήμουν κολλητός του Βασιλακόπουλου. Έχει μεγάλη διαύγεια πάνω στο μπάσκετ και διαχρονική και τεράστια εμπειρία στις Εθνικές, ενώ είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του η Εθνική. Ξέρω ότι αντιδρά την ώρα του αγώνα. Το ζει έντονα και του δίνει οξυγόνο. Εμείς έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία. Γίνεται χαμός για να έρθουν στην εθνική ομάδα. Παίρνουν παίκτες και με ρωτάνε το πρόγραμμα".

Στα “παράθυρα” αποδείχτηκε ότι έχει βάθος το ελληνικό μπάσκετ;

"Βέβαια συνέβη αυτό και υπάρχει βάθος στο ελληνικό μπάσκετ. Πριν λίγα χρόνια αποσύρθηκαν παιδιά από την Εθνική όπως ο Σπανούλης και ο Ζήσης, αλλά υπάρχει σημαντικό βάθος και μεγάλη δεξαμενή παικτών. Μοναδικό ερωτηματικό έχουμε για τη θέση του σέντερ στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μεγέθη στις πιο μικρές ηλικίες. Ο Μπουρούσης, ο Πρίντεζης και ο Κουφός μεγαλώνουν. Ο Μήτογλου βοηθήθηκε από την Εθνική κι ένιωσε καλά κι έχει κάνει βήματα και στον Παναθηναϊκό. Ο Παπαγιάννης είναι άλλο κεφάλαιο στο ελληνικό μπάσκετ. Πρέπει να κερδίσει το ρόλο του στην ομάδα και να δούμε τι θα γίνει. Περιμένουμε πολλά".

Image credits: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου / Tourette Photography

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ