LONGREADS

Ο Μέσι κάνει όργια κι εμείς κοιτάμε αλλού

Ο Μέσι κάνει όργια κι εμείς κοιτάμε αλλού
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Ο Μέσι κάνει μια εκπληκτική σεζόν, με ρεκόρ καριέρας στα 31, αλλά εμείς κοιτάμε αλλού. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τις εξωπραγματικές επιδόσεις του Αργεντινού σ'αυτήν την ηλικία και εξηγεί γιατί συνηθίσαμε ακόμα και το εξωπραγματικό.

Δεν θα έπρεπε, αλλά συμβαίνει, σχεδόν αναπόφευκτα. Το μάτι συνηθίζει, το μυαλό “κουράζεται”, η καρδιά αποζητά καινούργια ερεθίσματα. Θέλουμε το φρέσκο, το νέο. Αυτό που συναρπάζει πιο εύκολα, που αιχμαλωτίζει το βλέμμα, που μας περιμένει να το ανακαλύψουμε, την ώρα που το “παλιό” είναι εδώ και καιρό συνηθισμένο.

Πάμε στον Σαλάχ, στον Εμπαπέ, στον Σάντσο, στον Σανέ, στον ΝτεΜπρόινε, στον Ράσφορντ. Δεν ξεχνάμε τους παλιούς, απλώς τους βάζουμε λίγο στην άκρη. Γίνονται ρουτίνα, ακόμα κι αν τίποτα απ’αυτά που κάνουν δεν είναι συνηθισμένη ρουτίνα.

Κάπως έτσι, σιγά-σιγά συνηθίσαμε και τον Μέσι. Έφτασε τα 30, τα πέρασε κι εμείς ακολουθήσαμε τον κανόνα και στη δική του περίπτωση.

“Τα καλά του χρόνια είναι πίσω του. Πλέον μπροστά του υπάρχει μόνο η κάμψη. Θα παλέψει για τίτλους, πάντα υπάρχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες κορυφές θα πατήσει, αλλά ατομικά δεν υπάρχει κάτι άλλο να δούμε. Αυτά που είδαμε από εκείνον πριν τα 30 δεν θα τα δούμε ποτέ ξανά, από εδώ και εμπρός σταδιακά θα φθίνει, θα περιμένουμε μόνο τις αναλαμπές”.

Αυτό μάθαμε από τους προηγούμενους, αυτό σκεφτήκαμε και για τον Μέσι. Μόνο που φαίνεται πως κάναμε λάθος. Μόνο που ο θαυματουργός Αργεντινός έχει άλλη άποψη. Γιατί την ώρα που εμείς κοιτάμε αλλού, τώρα που δεν μας συναρπάζει πια, εκείνος κάνει ρεκόρ καριέρας στα 31 του. Και μας κάνει πλάκα.

ΓΚΟΛ+ΑΣΙΣΤ ΚΑΘΕ 50 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΛΕΠΤΑ

Μέχρι στιγμής στη σεζόν ο Μέσι έχει 25 γκολ και 13 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Άμεση συμμετοχή σε 38 γκολ, χωρίς να μετράμε ντρίμπλες, δημιουργία ευκαιριών, κτλ. Κι όλα αυτά, παρότι έχει λείψει από τέσσερις αγώνες πρωταθλήματος και Champions League και έχει παίξει μόνο σε ένα ματς για το Copa del Rey.

Όλα αυτά μαζί φέρνουν τον Μέσι να έχει τον ασύλληπτο μέσο όρο των 1.79 γκολ+ασίστ ανά 90’. Τι σημαίνει 1.79 ανά 90’; Πως ο Αργεντινός έχει άμεση συμμετοχή σε γκολ κάθε 50 αγωνιστικά λεπτά. Και αυτή η επίδοση είναι η καλύτερη που είχε μέχρι σήμερα στην εκπληκτική καριέρα του.

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά. Στο επόμενο γράφημα έχουμε τις επιδόσεις κάθε σεζόν. Με το μπλε είναι γκολ+ασίστ ανά 90’ και με το κόκκινο η ίδια επίδοση, αλλά χωρίς τα πέναλτι.

Ο Μέσι κάνει όργια κι εμείς κοιτάμε αλλού

Απίστευτο ή όχι, ο Μέσι φέτος είναι πάνω κι απ’την ιστορική διετία 2011-13, τότε που έγιναν αδιανόητα πράγματα. Το 1.79 τα αφήνει όλα πίσω και το φοβερό είναι πως ο Αργεντινός έχει φέτος μόνο ένα πέναλτι. Χωρίς τις εκτελέσεις από την άσπρη βούλα, η κορυφή του Μέσι ήταν το 1.54 της σεζόν 2012-13, τότε που είχε γκολ+ασίστ κάθε 58 λεπτά. Φέτος χωρίς πέναλτι πιάνει το 1.74, γκολ+ασίστ κάθε 52 λεπτά.

Μιλάμε για τον ορισμό του “συνηθίσαμε το εξωπραγματικό”. Ο Μέσι είναι πιο "καυτός" ακόμα κι από την εποχή που μας έκανε να παραμιλάμε και όχι μόνο δεν μας κάνει εντύπωση, αλλά δεν το παρατηρούμε καν. Αξίζει να τα θυμηθείτε σε video.

Και προφανώς έχει ξεχωριστή αξία πως όλα αυτά συμβαίνουν στα 31, πως όλα αυτά γίνονται σε μια Μπαρτσελόνα που είναι μεν ισχυρή, αλλά απέχει πολύ απ’το “εξωγήινο” παρελθόν της. Η γκρίνια γύρω από την ομάδα του Βαλβέρδε είναι μάλλον μεγαλύτερη από τον θαυμασμό και τις επιδοκιμασίες για το ποδόσφαιρο που παίζει. Οι αρετές δεν είναι μεγαλύτερες από τα προβλήματα και μέσα σ’αυτό το όχι σπουδαίο περιβάλλον ο Μέσι οργιάζει στα 31. Εξωγήινος σε μια γήινη ομάδα.

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΤΕΛΙΚΕΣ, ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΥΣΤΟΧΙΑ

Τι μπορεί να είναι ακόμα πιο εξωπραγματικό από αυτήν την επίδοση; Ο τρόπος που αυτή έχει έρθει. Γιατί εδώ συμβαίνει κάτι πραγματικά μυστήριο, σχεδόν ανεξήγητο. Ο Μέσι σπάει τα κοντέρ τη σεζόν που απειλεί λιγότερο από ποτέ.

Στις προηγούμενες εννέα σεζόν, ο Μέσι είχε κατά μέσο όρο 3.2 τελικές εντός περιοχής στο πρωτάθλημα, χωρίς να μετράμε τα πέναλτι. Φέτος στη La Liga έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό, αφού οι τελικές εντός περιοχής είναι μόλις 2.1 ανά 90’.

Πως γίνεται να σκοράρει τόσο με τέτοια σχεδόν αναιμική απειλή εντός περιοχής; Το επόμενο γράφημα δίνει τις απαντήσεις. Με μπλε είναι οι τελικές εντός περιοχής και με κόκκινο η ευστοχία σε αυτές.

Ο Μέσι κάνει όργια κι εμείς κοιτάμε αλλού

Η μπλε γραμμή φτάνει στο πολύ χαμηλό 2.1/90’. Την ίδια ώρα η ευστοχία έχει εκτοξευθεί στο 35%. Μόνο το ιστορικό 2012-13 ήταν πιο εύστοχος ο Μέσι, τότε που έκανε γκολ το 36% των προσπαθειών του εντός περιοχής. Φέτος είναι σχεδόν εξίσου “φονικός” με 35%, με γκολ κάθε 2.8 τελικές.

Ο Μέσι απασχολείται εκτός περιοχής περισσότερο από ποτέ τα τελευταία δέκα χρόνια και παρόλα αυτά η συμμετοχή του στα γκολ είναι μεγαλύτερη από ποτέ, στα επίπεδα των εποχών που έπαιζε στην κορυφή της επίθεσης.

Η λογική πάντως λέει πως με τόσο ισχνή απειλή εντός περιοχής, δύσκολα θα διατηρήσει τις ίδιες επιδόσεις: κάποια στιγμή ο μέσος όρος σε γκολ+ασίστ θα πέσει.

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ

Μέχρι να δούμε τι θα πετύχει ο Μέσι και η Μπαρτσελόνα στο δεύτερο μισό της σεζόν, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά σε μια άλλη κούρσα. Σ'αυτή των γκολ, στον μαραθώνιο δίπλα στον Ρονάλντο. Ο Αργεντινός είναι "φωτιά" φέτος, ο Πορτογάλος είναι σε πιο calma φάση (γιατί εδώ και χρόνια νοιάζεται μόνο για τα νοκ-άουτ του Champions League). Το αποτέλεσμα είναι ο Μέσι να τον έχει πλησιάσει στο σύνολο των γκολ που έχουν πετύχει σε συλλογικό επίπεδο και το σκορ τώρα να είναι στο 589-577.

Ο Μέσι κάνει όργια κι εμείς κοιτάμε αλλού

Στο σύνολο των γκολ ο Μέσι είναι πίσω από την αρχή. Λογικό, αφού ο Πορτογάλος ξεκίνησε δύο χρόνια νωρίτερα και συνολικά έχει παίξει πάνω από 10.000 λεπτά περισσότερα από τον Αργεντινό. Οι δυο τους ήρθαν πιο κοντά το 2013, όταν ο Μέσι αποφάσισε να σπάσει τα κοντέρ και να βάλει 186 γκολ σε τρεις σεζόν. Από τότε ο Ρονάλντο κατάφερε να επαναφέρει τη διαφορά σε +20 γκολ και πλέον τους χωρίζουν "μόνο" 12.

Βέβαια, όπως βλέπετε στο κέντρο του γραφήματος, το θέμα της συχνότητας του σκοραρίσματος έχει κριθεί προ πολλού: ο Μέσι έχει μέσο όρο καριέρας 0.97 γκολ ανά 90' (ένα γκολ κάθε 93' λεπτά), ενώ ο Ρονάλντο έχει μέσο όρο 0.86 (ένα γκολ κάθε 105 λεπτά).

ΔΥΟ ΚΑΡΙΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΚΗ

Κι αφού βάλαμε και τον Πορτογάλο στην κουβέντα, πάμε να δούμε δίπλα-δίπλα τις μυθικές επιδόσεις των δύο σούπερ-σταρ σε γκολ και ασίστ σε όλη την καριέρα τους μέχρι σήμερα.

Ο Μέσι κάνει όργια κι εμείς κοιτάμε αλλού

Μιλάμε για πράγματα που δύσκολα θα δούμε ξανά στο ποδόσφαιρο. Από το καλοκαίρι του 2009 όλες οι σεζόν έχουν Μέσι και Ρονάλντο με μέσο όρο πολύ πάνω από 1 γκολ+ασίστ ανά παιχνίδι. Ο Μέσι το "τερμάτισε" την τριετία 2010-13, ο Ρονάλντο βγήκε μπροστά τη διετία 2013-15. Από τότε οι δυο τους έχουν σταδιακή πτώση (πάντα βέβαια με world class επιδόσεις), μέχρι που φέτος ο Αργεντινός αποφάσισε να γίνει ξανά 25-26.

Και για να μην μένετε με απορίες, ας δούμε και τις επιδόσεις σε γκολ+ασίστ χωρίς να υπολογίζουμε τα πέναλτι.

Ο Μέσι κάνει όργια κι εμείς κοιτάμε αλλού

Χωρίς την άσπρη βούλα, ο Μέσι ήταν πίσω μόνο όταν ο Ρονάλντο οργίαζε στο Μάντσεστερ τη διετία 2006-08 και το 2013-14, όταν ο Αργεντινός έπεσε μετά από τρεις εξωπραγματικές σεζόν. Η απολύτως φυσιολογική πτώση που έχει ο Πορτογάλος τις τελευταίες σεζόν (που βέβαια τον διατηρεί σε top επίπεδο) δείχνει ακόμα πιο γλαφυρά πόσο εκτός λογικής είναι οι φετινές επιδόσεις του Μέσι στα 31 του.

Επιδόσεις που περνούν σχεδόν απαρατήρητες για έναν και μόνο λόγο: γιατί τελικά συνηθίσαμε ακόμα και το εξωγήινο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ