OPINIONS

ΑΕΚ: Το "πακέτο" άργησε έξι μήνες

ΑΕΚ: Το "πακέτο" άργησε έξι μήνες

Ο Κώστας Τσίλης αναλύει αυτά που θα προσφέρει και θα αλλάξει στην ΑΕΚ το σούπερ "πακέτο" που έχει ο Κρίστιτσιτς και αναρωτιέται πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν ο Σέρβος χαφ είχε έρθει από το καλοκαίρι, ενώ γράφει και για την μεταγραφή εξτρέμ.

Πόσο πολύ είχε ανάγκη η ΑΕΚ από έναν ποδοσφαιριστή με το "πακέτο" του Κρίστιτσιτς, φάνηκε ήδη απ’ όλα όσα χρειάστηκε να κάνει για να το αποκτήσει τώρα. Έδωσε στον Σέρβο χαφ ένα συμβόλαιο που είναι σχεδόν διπλάσιο απ’ αυτό που ήταν διατεθειμένη να προσφέρει στον Σιμόες για να ανανεώσει.

Και που είναι κατά περίπου 200χιλιάδες υψηλότερο από τις απαιτήσεις που είχε ο Πορτογάλος και είχαν κριθεί ως υπερβολικές. Επίσης η ΑΕΚ έδωσε επιπλέον ένα ποσό που ξεπερνά τις 700χιλιάδες, για να μπορέσει να έχει τον Κρίστιτσιτς από τώρα στα Σπάτα και όχι από το καλοκαίρι.

Το πόσο πολύ τον είχε ανάγκη η ΑΕΚ έναν τέτοιο παίκτη, θα φανεί περισσότερο το προσεχές διάστημα και μέσα στο γήπεδο. Στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Η ΑΕΚ έβγαλε ολόκληρο το πρώτο μισό της σεζόν, χωρίς εξάρι που να μπορεί να κάνει παιχνίδι από τα μετόπισθεν, αλλά και χωρίς οκτάρι που να μπορεί να βάλει τα πόδια του στην φωτιά και να μαρκάρει σωστά.

Ο Κρίστιτσιτς ξέρει καλά να κάνει και τα δυο. Και από κάθε θέση. Στην παρουσίαση του Σέρβου, μετά την υπογραφή του συμβολαίου, ρωτήθηκε αν είναι περισσότερο "εξάρι" ή "οκτάρι". Χαμογέλασε. Ξέροντας τι μπορεί να κάνει στο γήπεδο, του φάνηκε αστεία η ερώτηση. "Και τα δυο" και το εννοούσε.

Ο Κρίστιτσιτς δεν είναι ένα "εξάρι" που κατά συνθήκη και αν η ομάδα το χρειάζεται μπορεί να παίξει "οκτάρι". Ούτε ένα "οκτάρι" που εκτάκτως ή πειραματικά μπορεί να γίνει "εξάρι". Είναι και τα δυο. Στο Καμπιονάτο έφτασε ακόμα και να φοράει την φανέλα με το "δέκα", λόγω των ικανοτήτων του στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά ταυτόχρονα έπαιρνε και τις καρτούλες του, καθώς το μαρκάρισμα δεν το αμελούσε ποτέ.

Ενώ στον Ερυθρό Αστέρα σε πολλά παιχνίδια ήταν το χαφ που έπαιζε μπροστά από τα στόπερ, αλλά έπαιρνε και την πρώτη μπάλα για να κάνει παιχνίδι. Εξαιρετικό "πακέτο" για χαφ. Και τέτοιο παίκτη η ΑΕΚ δεν είχε. Όχι μόνο φέτος.

Ο τρόπος παιχνιδιού του Κρίστιστιτς μπορεί να συγκριθεί μόνο μ’ αυτόν του Γιόχανσον, στους πρώτους μήνες του Πογέτ στον πάγκο. Τότε που ο Σουηδός πατούσε την αντίπαλη περιοχή και έδινε ακόμα και γκολ, ενώ συνέχιζε να βοηθά και στο ανασταλτικό κομμάτι.

Μόνο που ο Γιόχανσον δεν έχει ούτε τις δημιουργικές ικανότητες του Κρίστιτσιτς, ούτε το κάθετο παιχνίδι του. Γι αυτό και ο Σέρβος είναι ένας χαφ που γενικώς η ΑΕΚ δεν είχε. Αλλά ειδικώς φέτος στο πρώτο μισό της σεζόν, της έλειψε… τραγικά.

Φυσικά και ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Εννοείται πως με τα "αν" δεν γράφεται η ποδοσφαιρική ιστορία. Όμως η αλήθεια είναι πως όταν ο Κρίστιτσιτς είπε στην παρουσίασή του πως "έπρεπε να είχα έρθει από το καλοκαίρι", σ’ όλους πέρασε από το μυαλό, το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν η ΑΕΚ τον είχε από την αρχή της σεζόν.

Υποθετική κουβέντα. Όχι όμως στο πλαίσιο του τι θα είχε αλλάξει, αν γινόταν το καλοκαίρι η μεταγραφή χαφ, αλλά πόσα διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, με τον Κρίστιτσιτς στην ομάδα.

Διότι τώρα ξέρουμε πως η ΑΕΚ ακόμα και όταν φαινόταν πως κυνηγούσε άλλες περιπτώσεις χαφ, εκείνο που έκανε στην πραγματικότητα, ήταν να προσπαθεί να πείσει τον Σέρβο να αφήσει τον Αστέρα.

Βεβαίως είναι απολύτως ξεκάθαρο πλέον, πως ο λόγος που η ΑΕΚ δεν είχε τον Κρίστιτσιτς από το καλοκαίρι, είναι διότι ο ίδιος ο παίκτης επέλεξε να μην αφήσει ξεκρέμαστη την ομάδα του τέλη Αυγούστου. Και αυτό φανερώνει και τον χαρακτήρα του.

Από την άλλη μεριά, ο λόγος που η ΑΕΚ έμεινε γενικώς χωρίς έναν ακόμα χαφ, ήταν πως μετά το οριστικό "όχι" του Κρίστιτσιτς, ήταν έτοιμη να προχωρήσει στην απόκτηση του επόμενου Κρίστιτσιτς που θα (έπρεπε να) είχε στην λίστα της. Και τελικά έκατσε στο παγωτό.

Η ουσία της υπόθεσης είναι, πως αυτό το "όχι" που είπε ο Σέρβος τον περασμένο Αύγουστο και που μάλλον για δικούς του λόγους το μετάνιωσε, στον ίδιο δεν βγήκε σε κακό, αλλά για την ΑΕΚ ήταν καταστροφικό.

Ο Κρίστιτσιτς μια χαρά τα πήγε στο πρώτο μισό της σεζόν και η γεμάτη παρουσία του σ’ έναν όμιλο με αντιπάλους την Παρί, την Νάπολι και την Λίβερπουλ, του ανέβασαν ακόμα περισσότερο τις μετοχές στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Η ΑΕΚ όμως, πλήρωσε ακριβώς την έλλειψη ενός τέτοιου είδους χαφ. Πανάκριβα.

Σχεδόν σ’ όλα τα ματς τα προβλήματα ξεκινούσαν από τα αγωνιστικά ελλείμματα στα χαφ. Ενδεικτικά όμως βάζω μόνο δυο παιχνίδια. Θυμηθείτε το δεύτερο ημίχρονο με τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ. Ο πανικός της ΑΕΚ μετά το πρώτο γκολ των Ολλανδών, ξεκίνησε από την αδυναμία της μεσαίας της γραμμής να μαρκάρει αποτελεσματικά αλλά και να κρατήσει λίγο την μπάλα στα πόδια.

Άρον – άρον ο Ουζουνίδης έριξε στο ματς τον Άλεφ για να μαζέψει την κατάσταση, που όμως έγινε ακόμα χειρότερη. Με τον Κρίστιτσιτς τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Όπως επίσης και στο ματς με την Μπενφίκα, παρουσία του Σέρβου χαφ στη μεσαία της γραμμή, η ΑΕΚ πολύ δύσκολα θα έτρωγε το τρίτο γκολ.

Διότι πολύ απλά εκείνος ο Σεμέδο δεν θα έκανε βόλτα άνετος όλο το γήπεδο, μέχρι να σουτάρει χωρίς να τον πιέσει κανείς. Αφήστε που μπορεί να μην χανόταν καν η μπάλα στο σημείο που χάθηκε.

Βεβαίως αυτό που έχει σημασία, είναι πως η ΑΕΚ τώρα έχει τον Κρίστιτσιτς, για να κυνηγήσει τους στόχους που τις έχουν απομείνει. Και μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει πολύ ο Σέρβος με την παρουσία του και τον Γαλανόπουλο και τον Άλεφ.

Με την ποιότητα, την εμπειρία του και τον τρόπο παιχνιδιού του. Ο βοηθός του Μιλόγεβιτς, μιλώντας στην εφημερίδαMozzartγια την επόμενη μέρα του Αστέρα χωρίς τον Κρίστιτσιτς, είπε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν θα μπορεί πλέον ο προπονητής να λέει στους νεαρούς παίκτες, "κοιτάξτε τι κάνει ο Νέναντ και κάντε το ίδιο". Και ο Γαλανόπουλος είναι 21 χρονών και ο Άλεφ 23. Προφανώς χρειάζονται έναν τέτοιο χαφ δίπλα τους.

Όπως και η ΑΕΚ χρειάζεται και έναν Κρίστιτσιτς και για τα εξτρέμ. Ακόμα και δεν είναι μεταγραφή συμβολαίου 3,5 χρόνων, όπως ο Σέρβος, αλλά μια περίπτωση Αραούχο. Ποδοσφαιριστής ποιοτικός δηλαδή, που θα έρθει ως δανεικός με οψιόν αγοράς.

Ένας εξτρέμ που δεν θα είναι παίκτης γραμμής, διότι πλέον δεν υπάρχουν τέτοιοι, αλλά ένας γρήγορος, με καλά και γλυκά γεμίσματα και με δυνατότητα να πάει στο ένας εναντίον ενός.

Έχει ανάγκη να προσθέσει η ΑΕΚ στο ρόστερ έναν τέτοιο παίκτη, παρότι σίγουρα ένας εκ των Αλμπάνη ή Γιαννιώτα (ή και οι δυο), δεδομένα θα δώσουν πολύ περισσότερα πράγματα στο δεύτερο μισό, απ’ όσα (για διαφορετικούς λόγους) δεν έδωσαν στον πρώτο γύρο. Η ΑΕΚ χρειάζεται ποιοτικές επιλογές και ας είναι και στον πάγκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ: Ο Κρίστιτσιτς έκανε την πρώτη προπόνηση και αύριο πάει στην Αγια-Σοφιά
Στα Σπάτα ο Κρίστιτσιτς
ΑΕΚ: "Τρέλαναν" τον Κρίστιτσιτς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ