OPINIONS

Στον Παναθηναϊκό του Πιτίνο δεν περισσεύει κανείς

EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ρικ Πιτίνο "που έπαιξε" με την ψυχολογία και τον εγωισμό των παικτών του, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας που... βοήθησε στην ανάκαμψη του Παναθηναϊκού και η ενίσχυση του ρόστερ των πρασίνων που πήρε παράταση. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Όταν πριν από μερικές μέρες ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ολοκλήρωνε τη συμφωνία με τον Ρικ Πιτίνο, ήξερε ότι αυτό το "ηλεκτροσόκ" θα ήταν ευεργετικό για τον Παναθηναϊκό . Σίγουρα όμως δεν περίμενε ότι μια ομάδα που έδειχνε γερασμένη, βαριά, χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση θα "κατασπάραζε" την ΤΣΣΚΑ Μόσχας δύο μόλις 24ωρα μετά την ανάληψη της τεχνικής της ηγεσίας από τον 66χρονο Αμερικανό προπονητή. Και όμως, οι πράσινοι έπαιξαν και καλό μπάσκετ, έδειξαν και χαρακτήρα, έβγαλαν πείσμα και έστειλαν μήνυμα πως ούτε η οκτάδα έχει χαθεί, ούτε η διάκριση στη EuroLeague 2018/19 μπορεί να ισοδυναμεί πλέον με μπασκετικό θαύμα.

Οι 96 πόντοι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οι 36 της δεύτερης περιόδου, οι 20 ασίστ, τα 10 τρίποντα, τα εννέα κλεψίματα, το all-around παιχνίδι του Νικ Καλάθη, η αγωνιστική ανάκαμψη του Στεφάν Λάσμε που έμοιαζε να έχει μείνει από καύσιμα, η τρομερή επιστροφή του Ιωάννη Παπαπέτρου μετά από σχεδόν ένα μήνα, το πάθος του Ντίνου Μήτογλου, το step-up του Λούκας Λεκαβίτσιους ήταν στοιχεία που σίγουρα ενθουσίασαν τον Ρικ Πιτίνο και φυσικά τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Επειδή όμως είναι υπερβολικά νωρίς για... μεγάλα λόγια και επειδή οι αλλαγές προπονητών λειτουργούν ούτως ή άλλως ευεργετικά για ομάδες αυτού του επιπέδου, θα πρέπει οι τόνοι στο πράσινο στρατόπεδο να πέσουν κι ο ενθουσιασμός να κοπεί μαχαίρι.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας βρίσκονται στην 11η θέση της κατάταξης με ρεκόρ 7-8, ίδιο με εκείνο της Ζάλγκιρις Κάουνας που είναι όγδοη, έχουν μία νίκη λιγότερη από τις Μπάγερν Μονάχου - Μπαρτσελόνα και δύο από τον Ολυμπιακό τον οποίο θα αντιμετωπίσουν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την επόμενη Παρασκευή. Με ενδεχόμενη νίκη θα πλησιάσουν τον αιώνιο αντίπαλό τους στο ένα ματς (θα τον έχουν κερδίσει δις στην τρέχουσα σεζόν και θα υπερτερούν σε πιθανή ισοβαθμία) και ταυτόχρονα η αυτοπεποίθησή τους θα πάει στο επόμενο επίπεδο εν όψει της τρομερά δύσκολης συνέχειας όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ "ΦΕΥΓΑΤΟΥΣ"

Ο Ρικ Πιτίνο δεν έκανε κάτι πραγματικά ριζοσπαστικό αυτές τις λίγες μέρες που βρίσκεται στον Παναθηναϊκό. Ζήτησε από τους Βόβορα - Παππά - Παναγιωτόπουλο να κρατήσουν 15 συστήματα, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε στην ιστορική συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής , έβαλε δύο δικά του και απέφυγε την... παράλυση των μυαλών των αθλητών του από την υπερανάλυση. Τους ζήτησε να κυκλοφορήσουν καλά τη μπάλα, να έχουν καλές αποστάσεις, να κινούνται συνεχώς, να πιέσουν στην άμυνα και να πιστέψουν στις δυνάμεις τους. Τους ζήτησε να λειτουργήσουν σαν να έχουν μονοήμερο συμβόλαιο και δικαιώθηκε. Η προσωπικότητά του είναι τεράστια για τα δεδομένα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ο τρόπος με τον οποίο έζησε τη χθεσινή αναμέτρηση, δείχνει πως αυτή η σχέση που αναπτύχθηκε από το... πουθενά, μπορεί να γράψει ιστορία. Σίγουρα πάντως ο 66χρονος τεχνικός δεν ήρθε για να κολλήσει λίγα ακόμη ένσημα κι αυτό φάνηκε από τις εκφράσεις του, από το πάθος του στη διάρκεια του αγώνα, από τον τρόπο με τον οποίο έζησε αυτή την ξεχωριστή για εκείνον εμπειρία.

Θα γραφτούν πολλά για τον Πιτίνο και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει, θα υπάρξουν υπερβολές, θα προκύψουν και αναταράξεις σε αυτό το πρώτο διάστημα της προσαρμογής του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, το οποίο είναι ξεκάθαρα μια τεραστίων διαστάσεων πρόκληση ακόμη και για εκείνον. Το σημαντικό είναι όσοι βρίσκονται στο ρόστερ να αντιληφθούν πως η σεζόν δεν έχει χαθεί σε καμία περίπτωση. Όλοι μπορούν να λειτουργήσουν σε έναν ρόλο, αρκεί να δουλέψουν περισσότερο απ' όσο δούλευαν μέχρι σήμερα. Ο Λούκας Λεκαβίτσιους, για παράδειγμα, δεν ήταν κακός παίκτης, απλώς δεν μπορούσε να "κουμπώσει" σε αυτό που του ζητούσε ο Τσάβι Πασκουάλ. Έπαιξε εξαιρετικά τον ρόλο του απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πήρε δύσκολα σουτ, δεν έγινε ξαφνικά παικταράς, χειροκροτήθηκε όμως λίγες μέρες μετά τις αποδοκιμασίες στο ματς με τη Φενέρμπαχτσε και σίγουρα ένιωσε πιο χρήσιμος και πιο σημαντικός.

Το ίδιο συνέβη και με τον Στεφάν Λάσμε. Όπως ο Λιθουανός, έτσι κι ο Γκαμπονέζος βρισκόταν με το ένα πόδι στην έξοδο. Και εκεί που όλα έδειχναν εναντίον του, ο Πιτίνο του έδωσε την ευκαιρία να κερδίσει την παραμονή του στο ρόστερ και ο Λάσμε έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει αν νιώσει κι εκείνος πιο σημαντικός.

Η ΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΑΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Η αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν ένα καλό μάθημα για πολλούς στον Παναθηναϊκό και σίγουρα ο συγκεκριμένος αντίπαλος ήταν πιο... ευπρόσδεκτος από μια Νταρουσάφακα, μια Γκραν Κανάρια, μια Μπουντούτσνοστ που θα μπορούσαν οι πράσινοι να υποτιμήσουν. Με τον Πιτίνο στην άκρη του πάγκου να φωνάζει, να πανηγυρίζει, να μεταφέρει την ενέργεια του κόσμου στο παρκέ και τους παίκτες του, με την πανάκριβη και πανίσχυρη ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη στην απέναντι πλευρά, οι πράσινοι μάσησαν σίδερα, έπαιξαν σαν κολεγιακή ομάδα και πηγαίνουν στο ΣΕΦ πιο έτοιμοι πνευματικά, πιο σκληροί ψυχολογικά για να αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό του επίσης εξαιρετικού στα mind games, Ντέιβιντ Μπλατ. Η συνέντευξη Τύπου της αναμέτρησης της επόμενης Παρασκευής δεν χάνεται για κανέναν λόγο...

Όσο για την ενίσχυση του πράσινου ρόστερ; Ένας ψηλός γκαρντ και ένας αθλητικός ψηλός είναι τα δύο ζητήματα που απασχολούν τον Πιτίνο, που όμως δεν πρόκειται να βιαστεί. Θα συνεχίσει να κρίνει το υπάρχον υλικό, ήδη ο Λεκαβίτσιους κι ο Λάσμε κέρδισαν χρόνο και ίσως στο τέλος να προκύψουν άλλα ονόματα με την πλάτη στον τοίχο από τον ανταγωνισμό που θα αυξάνεται συνεχώς από εδώ και στο εξής, ειδικά αν είναι όλοι υγιείς κι ετοιμοπόλεμοι. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν έπαιξε ο τραυματίας Κιθ Λάνγκφορντ, που μπορεί να λειτουργήσει και ως backup γκαρντ, ακόμη κι αν χρειαστεί να παίξει και δύσκολους ρόλους στην άμυνα. Όπως κι αν έχει, ο Αμερικανός Hall of Famer θα παίξει με τον χρόνο και από τη στιγμή που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επένδυσε σε αυτόν, είναι δεδομένο ότι θα υποστηρίξει την οποιαδήποτε επιθυμία του με στόχο ο Παναθηναϊκός να κάνει κι άλλα βήματα προς τα εμπρός.

Διαβάστε ακόμη:

Σαρωτικός και με αύρα Πιτίνο
Παναθηναϊκός ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Η κριτική των παικτών
VIDEO: Ιστορική συνέντευξη Τύπου με show από τον Πιτίνο
Η αγκαλιά και τα συγχαρητήρια του Θανάση Γιαννακόπουλου στον Πιτίνο
Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Υποχρεωμένος από την φύση μου να κάνω το καλύτερο για τον Παναθηναϊκό"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ