OPINIONS

Παναθηναϊκός σε τούνελ χωρίς διέξοδο

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το αρνητικό ρεκόρ του Παναθηναϊκού μετά την 11η αγωνιστική, το ασύλληπτα δύσκολο πρόγραμμα έως τις 15 Μαρτίου, η μεταγραφική ενίσχυση που έχει αποκλειστεί και η οκτάδα που μοιάζει όλο και πιο μακρινός στόχος. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για τον βαρύ Παναθηναϊκό.

Η 11η αγωνιστική της EuroLeague 2018/19 ολοκληρώθηκε και άφησε ανάμεικτα συναισθήματα για τις δύο ελληνικές ομάδες που αμφότερες ηττήθηκαν και έχασαν έδαφος η κάθε μία για τον στόχο της. Ο Ολυμπιακός για την τετράδα που μπορούσε να πλησιάσει μετά το αρνητικό αποτέλεσμα της Αναντολού Εφές πριν τη μεταξύ τους μονομαχία στο ΣΕΦ και ο Παναθηναϊκός για την οκτάδα για την οποία θα γίνει... σκοτωμός.

Γκραν Κανάρια και Μπουντούτσνοστ απέδειξαν ξανά ότι δεν είναι σάκοι του μποξ, με τους Ισπανούς να βρίσκονται μία νίκη πίσω από το ρεκόρ της οκτάδας και τους Μαυροβούνιους δύο, την ώρα που η Μπασκόνια "έπαιρνε" την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Μακάμπι Τελ Αβίβ πανηγύριζε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη της και η Μπάγερν Μονάχου έριχνε στο καναβάτσο τη Χίμκι για να την προσπεράσει. Αυτή τη στιγμή μόλις δύο νίκες χωρίζουν τον πέμπτο Ολυμπιακό από την 13η Γκραν Κανάρια, σε μια διοργάνωση με εκπληκτική εναλλαγή συναισθημάτων και μόλις μία κακή ομάδα, τη Νταρουσάφακα που την επόμενη Παρασκευή έρχεται στην Ελλάδα για να παίξει στο ΟΑΚΑ.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΦΡΟΝΤ ΛΑΙΝ, Η ΧΑΡΑ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ

Έχει καταντήσει κουραστικό να γράφουμε ξανά και ξανά για τα δεδομένα αγωνιστικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Τσάβι Πασκουάλ, το χειρότερο όμως είναι πως ο Καταλανός αδυνατεί να βρει λύσεις σε μια κατάσταση που όχι μόνο παγιώνεται εβδομάδα με την εβδομάδα, αλλά γίνεται όλο και χειρότερη. Οι εκτός έδρας ήττες έχουν μπει στο dna της ομάδας, σιγά-σιγά και το ΟΑΚΑ χάνει τη λάμψη, τη δυναμική και την αποτελεσματικότητά του. Απο τα φιλικά προετοιμασίας είχε εντοπιστεί η αδυναμία των σέντερ Τζέιμς Γκιστ, Στεφάν Λάσμε, Ίαν Βουγιούκα, Γιώργου Παπαγιάννη να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλο και μια γραμμή κρούσης που στη θεωρία έμοιαζε εξαιρετικά ποιοτική, έχει γίνει ο στόχος κάθε αντιπάλου στη EuroLeague.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ταρίκ Μπλακ (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Ντέβιν Μπούκερ (Μπάγερν Μονάχου), Μπράντον Ντέιβις (Ζάλγκιρις Κάουνας), Άλεν Όμιτς (Μπουντούτσνοστ), Γιώργος Πρίντεζης και Νίκολα Μιλουτίνοβ (Ολυμπιακός), Μπράιαντ Ντάνστον (Αναντολού Εφές), Κέβιν Σεραφέν (Μπαρτσελόνα), Τόρνικε Σενγκέλια και Βενσάν Πουαριέ (Μπασκόνια), Άντονι Γκιλ και Τζόρνταν Μίκι (Χίμκι), Γιαν Βέσελι και Ζοφρέ Λοβέρν (Φενέρμπαχτσε) διέλυσαν την πράσινη φροντ λάιν, με τον Πασκουάλ να φτάνει στο σημείο το βράδυ της Παρασκευής (7/12) να αφήνει σε ρόλο θεατή τον Λάσμε και να μοιράζει το σαραντάλεπτο στους Γκιστ - Βουγιούκα.

Ο Αμερικανός ήταν αποκαρδιωτικός, δεν είχε ταχύτητα, έκρηξη, δύναμη, ήταν χαρακτηριστική η φάση στο δεύτερο μέρος που βρέθηκε μόνος κάτω από το καλάθι της Φενέρμπαχτσε και προτίμησε να πασάρει στον Θανάση Αντετοκούνμπο στη γωνία. Ο Γκιστ δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει σε αυτό το επίπεδο, σε μια ομάδα που έχει στόχο την οκτάδα, τουλάχιστον με συνέπεια από τη μία αγωνιστική στην άλλη. Ο Βουγιούκας είναι ικανός να δίνει ποιοτικά πεντάλεπτα απέναντι σε συγκεκριμένους αντιπάλους και τίποτα περισσότερο, ενώ ο Παπαγιάννης βρίσκεται ξεκάθαρα εκτός πλάνων όσον αφορά τα ευρωπαϊκά ματς.

Ο ΚΑΛΑΘΗΣ ΠΟΥ ΚΛΑΤΑΡΕ ΚΑΙ Η ΔΥΣΟΙΩΝΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Ο Καλάθης, από την άλλη, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι παλεύει με τον εαυτό του για να αντέξει μόνος στη θέση του οργανωτή. Έχει 20% στο τρίποντο και 35% στις βολές (οι 7/20 είναι ασύλληπτα κακή επίδοση), τα πνευμόνια του δεν αντέχουν 35λεπτα με ανελέητο τρέξιμο σε άμυνα κι επίθεση, ο Κιθ Λάνγκφορντ έχει χαθεί στη... μετάφραση, ο Ματ Λοτζέσκι βοηθά, αλλά δεν δίνει το περιφερειακό σουτ που τόσο έχει ανάγκη η ομάδα του (έχει 8/25 τρίποντα σε 9 αγώνες), Λεκαβίτσιους, Παππάς, Τόμας, Μήτογλου έχουν όλοι καλές στιγμές και τίποτα περισσότερο.

Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός είναι:

3ος στα κλεψίματα

3ος στα κοψίματα

4ος στα φάουλ

9ος σε ποσοστό στα δίποντα

9ος στη σχέση ασίστ-λαθών

12ος στην αξιολόγηση

11ος στους πόντους

12ος στα συνολικά ριμπάουντ

12ος σε ποσοστό στις βολές

13ος στα λάθη

14ος στα αμυντικά ριμπάουντ

14ος στις ασίστ

14ος σε εύστοχα τρίποντα

15ος σε ποσοστό στα τρίποντα

Ουδείς μπορεί να είναι αισιόδοξος γι' αυτόν τον Παναθηναϊκό με το υπάρχον υλικό σε παρκέ και πάγκο. Δεν υπάρχει ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση, δεν υπάρχει δυνατό σημείο αλλά πολλές και χτυπητές αδυναμίες, η ελπίδα στηρίζεται στην κακή βραδιά του αντιπάλου και την ώθηση του κόσμου που φάνηκε και χθες ότι έχει "παγώσει" όχι από τα αποτελέσματα, αλλά από την εικόνα της ομάδας, ενώ το πρόγραμμα μοιάζει εφιαλτικό από τη μεθεπόμενη αγωνιστική έως τις 15 Μαρτίου (εκτός Ρεάλ Μαδρίτης, εντός Αρμάνι Μιλάνο και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, εκτός Ολυμπιακός, εντός Μπάγερν Μονάχου, εκτός Μπαρτσελόνα, Ζάλγκιρις Κάουνας και Μακάμπι Τελ Αβίβ, εντός Αναντολού Εφές, εκτός Φενέρμπαχτσε, εντός Χίμκι, εκτός Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας με αυτήν ακριβώς τη σειρά).

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μεταγραφική ενίσχυση δεν φαίνεται πιθανή αυτή την εποχή, ο Πασκουάλ θα παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας και κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται το κουμπί του restart. Το ματς της επόμενης Παρασκευής με την αδύναμη Νταρουσάφακα που έχει μόλις μία νίκη σε 11 αγώνες θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να γίνει η αρχή μιας νέας εποχής, ωστόσο κάτι παρόμοιο περίμενε ο κόσμος και μετά τους αγώνες με τη Γκραν Κανάρια, τον Ολυμπιακό και τη Μπαρτσελόνα και τελικά ακολούθησαν ήττες από τη Ζάλγκιρις Κάουνας, την Αναντολού Εφές και τρεις σερί από Μπασκόνια, Χίμκι, Φενέρμπαχτσε αντίστοιχα.

Με την εικόνα που έχει ο Παναθηναϊκός, η οκτάδα δείχνει μακρινή και το σημαντικότερο επίτευγμα που μπορεί να πετύχουν οι πράσινοι. Όγδοη, έβδομη και έκτη θέση θα τον στείλουν με μειονέκτημα έδρας πάνω σε Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ρεάλ Μαδρίτης, αντιπάλους που καταλαβαίνει κανείς πως δεν είναι στα δικά του μέτρα.Το ερώτημα είναι, μπορούν οι πράσινοι να διεκδικήσουν μαζί με τους Ολυμπιακό, Αρμάνι Μιλάνο, Μπαρτσελόνα, Ζάλγκιρις Κάουνας, Μπάγερν Μονάχου, Χίμκι, Μπασκόνια, Μακάμπι Τελ Αβίβ τη μία από τις τέσσερις "ανοιχτές" θέσειςς της κανονικής περιόδου; Με ένα σχετικά βατό πρόγραμμα να έχει βγει και με το ρεκόρ στο 5-6, η απάντηση μάλλον δεν είναι αυτή που θα ήθελε να ακούσει όποιος ζει και εργάζεται στον Πρωταθλητή Ελλάδας...

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΟΓΟΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Για τον Ολυμπιακό δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Οι Πειραιώτες λύγισαν στο Κάουνας απέναντι στη Ζάλγκιρις, ήταν τρομερά αποτελεσματικοί στο τρίποντο στο πρώτο μέρος και δεν έκαναν λάθος μέχρι το ημίχρονο, η ρακέτα τους όμως διασύρθηκε και στο δεύτερο εικοσάλεπτο ήρθε η αναμενόμενη καθίζηση.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ μίλησε σε έντονο ύφος στα αποδυτήρια, ωστόσο στο Λιμάνι μπορούν να είναι αισιόδοξοι για τρεις λόγους: Α) γιατί η Αναντολού Εφές την οποία στοχεύουν για την τέταρτη θέση της κανονικής περιόδου ηττήθηκε στο γήπεδό της από τη Ρεάλ Μαδρίτης μία εβδομάδα πριν μπει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (6-5 οι Πειραιώτες, 8-3 οι Τούρκοι), Β) γιατί μοιάζει θέμα χρόνου η προσθήκη ποιοτικού περιφερειακού που θα βοηθήσει τους Σπανούλη, Στρέλνιεκς, Γουίλιαμς-Γκος, Γ) γιατί η επιστροφή του Αξέλ Τουπάν θα τους δώσει λύσεις στο τρίποντο και την άμυνα και Δ) γιατί η Αρμάνι Μιλάνο και η Μπαρτσελόνα έχασαν από τη Γκραν Κανάρια και τη Μπουντούτσνοστ αντίστοιχα με αποτέλεσμα να βρίσκονται μαζί με τους Πειραιώτες σε τριπλή ισοβαθμία!

EUROLEAGUE / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Οι φίλοι του Ολυμπιακού μπορούν να είναι σαφώς πιο αισιόδοξοι από εκείνους του Παναθηναϊκού, καθώς το πρόγραμμα της δικής τους ομάδας είναι τουλάχιστον μέχρι τις 31 Ιανουαρίου πολύ πιο ευνοϊκό (Αναντολού Εφές εντός, Μπαρτσελόνα εκτός, Γκραν Κανάρια εντός, Νταρουσάφακα εκτός, Παναθηναϊκός εντός, Μπασκόνια εντός, Ρεάλ Μαδρίτης εκτός, Χίμκι εντός, Φενέρμπαχτσε εκτός, Μπαρτσελόνα εντός με αυτήν ακριβώς τη σειρά) και ένα ρεκόρ 8-2 ή ένα 7-3 είναι αρκετά πιθανό. Οποιοδήποτε από αυτά τα δύο ρεκόρ, θα κρατήσει τους Πειραιώτες σε τροχιά τετράδας, με την αναμέτρηση της ερχόμενης Πέμπτης να είναι πραγματικά κρίσιμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ