OPINIONS

Ούτε ο Ντόμινικ, ούτε τα 6 αστέρια: Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη του Παύλου Γιαννακόπουλου

ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ" / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ" / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η επιθυμία του Ντόμινικ Γουίλκινς για τον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον "κύριο Παύλο του ελληνικού μπάσκετ", έγινε το βράδυ της Πέμπτης (27/9) πραγματικότητα. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Εχουν περάσει τρεις μήνες από τη μέρα που "έφυγε" από τη ζωή ο Παύλος Γιαννακόπουλος, τρεις μήνες από τη στιγμή που μιλήσαμε με τον Ντόμινικ Γουίλκινς για τον κορυφαίο παράγοντα στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Οι ατάκες που μας είχε πει ο θρυλικός Αμερικανός το βράδυ της 11ης Ιουνίου, ηχούσαν την Πέμπτη (27/9) στα αυτιά μας.

" Γιορτάστε τη μνήμη του. Μην τον θρηνείτε, γιορτάστε για εκείνον. Συνεχίστε να χτίζετε την κληρονομιά που εκείνος ξεκίνησε. Αυτός θα είναι ο πιο σπουδαίος τρόπος για να τιμήσετε τη μνήμη του, γιορτάστε τη ζωή του. Αυτά που έκανε για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού, το γεγονός ότι προσέφερε σημαντικά πράγματα σε όλη την οικογένεια του αθλήματος, είναι κάτι που πρέπει να θυμάστε. Αν το κάνετε, τότε δεν θα υπάρχει κάτι μεγαλύτερο που μπορείτε να πετύχετε" μας είχε πει ο Ντόμινικ... Κι αυτό έγινε την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ, στον υπερθετικό μάλιστα βαθμό.

Δεν τον έζησε για χρόνια. Λίγους μήνες τον έζησε από κοντά, όμως σε αυτό το διάστημα ο Γουίλκινς κατάλαβε ότι είχε να κάνει με έναν πολύ ιδιαίτερο άνθρωπο. Όχι με ένα αφεντικό, αλλά με έναν φίλο. Με έναν ρομαντικό του μπάσκετ.

ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΚΑΘΕ ΟΠΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ

ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ" / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ" / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Έφερε στην Ελλάδα τους Έντγκαρ Τζόουνς, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Μάικ Μπατίστ, Τόνι Ντελκ, έφερε τον κορυφαίο που πέρασε ποτέ τον Ατλαντικό (Γουίλκινς), έφερε τον Μπαίρον Σκοτ, τον Ντίνο Ράτζα, τον Τρέισι Μάρεϊ, επέλεξε τον Βασίλη Σπανούλη, τον Τζον Σάλεϊ, είναι αμέτρητες οι μεγάλες μορφές που φόρεσαν την πράσινη φανέλα χάρη σε εκείνον. Αυτός ξεκίνησε να "χτίζει" το τμήμα που κατέκτησε έξι φορές την EuroLeague, αυτός έδωσε την σκυτάλη στον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, αυτός έβαλε τον Παναθηναϊκό στην elite και τον μετέτρεψε σε μία από τις κορυφαίες δυνάμεις στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το βράδυ της Πέμπτης (27/9) καταλάβαμε γιατί όλα αυτά, ΟΛΑ όμως, τα επισκιάζει η μεγαλύτερη "νίκη" του. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν το "αφεντικό" που θα ήθελε κάθε φίλαθλος στην ομάδα του, ο πρόεδρος, ο ιδιοκτήτης, ο ψυχολόγος, ο ρομαντικός, ο ονειροπόλος, ο οραματιστής, ο πεισματάρης, ο παθιασμένος, ο οπαδός. Τα είχε όλα στο μέγιστο και "έφυγε" αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά.

Ο "κύριος Παύλος" του ελληνικού μπάσκετ... Αυτός που μας ανάγκαζε να συζητάμε στο σχολείο για τον επόμενο NBAer που θα φέρει στην Ελλάδα. Αυτός που χειροκρότησαν φίλοι του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Άρη, κάθε ομάδας στην Ελλάδα, αυτός που αποχαιρέτησαν με ένα καθολικό "ευχαριστώ" οι πάντες. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη του.

Ο ΚΑΛΑΘΗΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΥΚΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Το ματς με τη Χίμκι δεν υπάρχει λόγος να αναλυθεί ιδιαίτερα . Όχι επειδή το τελικό 90-63 μιλάει από μόνο του, αλλά γιατί οι Ρώσοι ήταν απογοητευτικοί, η τριάδα των Μποστ - Σβεντ - Κρότερ είχε 8/31 σουτ, συνολικά οι Μοσχοβίτες μέτρησαν 9 ασίστ και 21 λάθη και έδειξαν πως χρειάζονται πολλή δουλειά για να βρεθούν στην elite της EuroLeague.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ" / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ" / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, είχε τον Νικ Καλάθη στον ένα πόντο, όμως ο διεθνής γκαρντ είναι ο άνθρωπος που κάνει τους πάντες γύρω του καλύτερους. Όταν πατούσε το γκάζι, οι πράσινοι ήταν ασταμάτητοι. Είναι ο μοναδικός σε αυτό το ρόστερ που μπορεί να δημιουργήσει με πολλούς τρόπους, χωρίς το παιχνίδι του να είναι μονοδιάστατο, είναι ο μόνος που θα ανοίξει σωστά τον αιφνιδιασμό και θα έχει επιλογές, είναι ο μόνος πλέι μέικερ σε μια περιφερειακή γραμμή γεμάτη σκόρινγκ γκαρντ (Λεκαβίτσιους, Παππάς, Λάνγκφορντ, Λοτζέσκι). Αυτό είναι ένα θέμα που ο Τσάβι Πασκουάλ πρέπει να διαχειριστεί σωστά στη διάρκεια της περιόδου, σίγουρα όμως όταν ένας προπονητής έχει τον Καλάθη στα χέρια του, δεν μπορεί να έχει πίσω του τον Καμπάτσο ή τον Ροντρίγκεθ ή τον Πάνγκος. Θα έχει τον Λεκαβίτσιους που πρέπει να μπει για 5-10-15 λεπτά και πρέπει σε αυτόν τον χρόνο (και σε αυτόν τον ρόλο) να είναι αποτελεσματικός.

Εξαιρετικό το πρώτο "σοβαρό" δείγμα του Ιωάννη Παπαπέτρου στον Παναθηναϊκό, σε μια ομάδα στην οποία είναι πολύ πιο χρήσιμος, ο ΝτεΣόν Τόμας έκανε αυτό που του έχει ζητηθεί (έβαλε τα σουτ από την περιφέρεια) οι Λάσμε - Γκιστ είχαν καλές και κακές στιγμές αλλά όλοι γνωρίζουν τι μπορεί να πάρει ο Πρωταθλητής Ελλάδας από εκείνους, εντυπωσίασε στο φινάλε με το πείσμα του ο Γιώργος Παπαγιάννης που μπήκε στο ρόστερ ως τέταρτος σέντερ, αλλά δεν θα μας προκαλέσει την παραμικρή εντύπωση αν βρεθεί δεύτερος στην αρχή της σεζόν.

Υ.Γ.: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τίμησε τον Παύλο Γιαννακόπουλο με την παρουσία του στο τουρνουά του ΟΑΚΑ. Μικρή μερίδα των φίλων του Παναθηναϊκού δεν τον σεβάστηκαν, δεν σεβάστηκαν τον χώρο στον οποίο βρίσκονταν και τον λόγο για τον οποίο πήγαν στο ΟΑΚΑ, ευτυχώς όμως η συντριπτική πλειοψηφία τους "σκέπασε" σε λίγα δευτερόλεπτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ