OPINIONS

Play and travel

CHAMPIONS LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό που έπαιξε με τη φωτιά μέσα στη μπόρα, τους δυο... Οσιομάρτυρες και το ρεκόρ του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ούτε "χόρεψε στη βροχή", ούτε μάγεψε, ούτε συγκλόνισε. Προκρίθηκε! Και εκ του αποτελέσματος, έχει μια πετυχημένη ευρωπαϊκή σεζόν. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια για τον Ολυμπιακό. Μια πέρα για πέρα επιτυχημένη ευρωπαϊκή σεζόν. Ξεκίνησε από πολύ νωρίς, πέρασε τρεις προκριματικούς, μπήκε στους ομίλους του Champions League και πάει στο Europa League.

Οι Πειραιώτες είναι καλύτεροι από τον Ερ. Αστέρα, αλλά αυτό από μόνο του, δεν αρκούσε να δώσει πρόκριση, Και μπορεί να ‘χε μπόλικη βροχή στον Πειραιά, αλλά η αλήθεια είναι ότι είχε ανάψει "φωτιά στα μπατζάκια" όλων. Μια φωτιά που δεν έκαψε τον Μαρτίνς και τους ποδοσφαιριστές του, αφού αυτό αποφάσισαν δυο εκτελέσεις πέναλτι. Μια κατά και μια υπέρ. Η μια άστοχη, η άλλη εύστοχη. Και έτσι "χτίζει" και ρεκόρ ο Βαγγέλης Μαρινάκης, αφού στα 10 χρόνια της παρουσίας του, στα 8 παίζει Ευρώπη και τον Φλεβάρη.

Μια φορά επί Χάσι βγήκε τέταρτος, ενώ η άλλη ήταν την πρώτη χρονιά του, μόνο που είχε βρει αναλαμβάνοντας μια ομάδα τραγική, η οποία είχε αποκλειστεί στο Ισραήλ. Τέλος πάντων. Το 8/9 ουσιαστικά του ανθρώπου που διοικεί είναι ίσως ένας αριθμός και για τον ίδιο. Η σταθερή όμως παρουσία της ομάδας εκτός συνόρων, είναι αυτό που της ανεβάζει το κύρος στα μεγάλα σαλόνια. Ακόμη κι αν μπήκε σε αυτά με ζόρι. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, μη λέμε τα ίδια. Συμβόλαια με αποτελέσματα δεν υπογράφονται. Και οι Σέρβοι από την πλευρά τους, ένα μαράζι θα το έχουν έτσι όπως πήγε το παιχνίδι. Διαφωνείτε;

Για αυτούς εξάλλου όλα ήταν πιο απλά. "Δε χάνουμε και όλα οκ:. Αυτό όπως καταλαβαίνετε, έδινε στην ελληνική ομάδα καντάρια άγχους, πριν καν αρχίσει το ματσάκι και τα οποία έγιναν τόνοι όσο βράδιαζε στο λιμάνι. Οι παίκτες του Μιλογέβιτς ούτως ή άλλως δεν οργιάζουν φέτος, απλά ήθελαν να κρατήσουν την καβάντζα της νίκης τους στο Βελιγράδι. Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε με την κλασική ορμητικότητα. Είχε κάποιες καλές στιγμές στην αρχή, που προέκυψαν περισσότερο από χαζομάρες των φιλοξενούμενων.

Και όπως καταλαβαίνετε, ήταν δεδομένο ότι το άγχος θα αυξανόταν όσο θα κυλούσαν και τα λεπτά. Τα τρία κεντρικά χαφ, χάρισαν κυκλοφορία στην κουλούρα και καλύτερο κυνηγητό ανασταλτικά. Από την άλλη, η ποιότητα στον άξονα ήταν μειωμένη και οι «ερυθρόλευκοι» έπρεπε να ψαχτούν είτε από το πλάι, είτε από καμιά στημένη μπάλα. Κι όμως μια κάθετη βγήκε από τον Ποντένσε στον Ελ Αραμπί και αν ο τελευταίος δε καθυστερούσε θα χε βάλει γκολ. Ήταν η πρώτη σωστή μπάλα που βγήκε ευθεία προς το τέρμα του Μπόριαν.

Ένα άδειο οικόπεδο απλωνόταν μεταξύ της τριάδας των χαφ και των μπροστινών του Μαρτίνς. Για να κουβαληθεί λοιπόν η μπάλα και να βγει φάση, έπρεπε ή ο Τσιμίκας ή ο Ελαμπντελαουί, να κάνουν την κούρσα και να δημιουργήσουν αφενός μεν υπεραριθμία, αφετέρου δε να πιάσουν σε ανισορροπία την αντίπαλη άμυνα. Όπως κατάφερε ο αρχηγός στο 34’, αλλά η σούπερ σέντρα του δεν έγινε γκολ από το κεφάλι του Ελ Αραμπί. Οι Σέρβοι "έφαγαν το μισό γάιδαρο" πουλώντας τη μπάλα εύκολα και εκεί που όλα έδειχναν ότι θα πάνε σίγουρα με… κουλούρια στα αποδυτήρια, μια κόντρα ήταν αρκετή για να φέρει το πέναλτι. Ο Τομανέ όμως έκανε "μπαμ" ότι θα το χάσει, φρενάροντας δυο φορές στη φόρα που πήρε.

Δεν είχε αποφασίσει ο πρώην παίκτης του Παναιτωλικού τι θα κάνει, ξεφορτώθηκε τη μπάλα και τελικά τα… κουλούρια έμειναν. Ο Ολυμπιακός ήταν δεδομένο πως θα ανέβαζε τις γραμμές, όσο πιο ψηλά γινόταν. Οι δυο… Οσιομάρτυρες, δηλαδή τα μπακ της ομάδας, πάλευαν να διατηρήσουν ρυθμό και ανάσες, ενώ στη μια ώρα αγώνα, ο Γκερέρο μπήκε στο παιχνίδι για να «γεμίσει» την επίθεση. Τα τρία χαφ ήταν πλεονασμός για μια ομάδα που έπρεπε ντε και καλά να κερδίσει.

Από τελικές καλά πήγαινε, αλλά όπως γνωρίζει όλος ο πλανήτης, όσες τελικές και να κάνεις, σημασία έχει πόσες φορές θα βρεις δίχτυ. Ο Μιλόγεβιτς με τις κινήσεις του από τον πάγκο, δε ρίσκαρε να αλλάξει κάτι ανασταλτικά. Φρεσκάριζε την μεσοεπιθετική γραμμή με προφανή στόχο να πιέσει μπροστά (τα ‘καναν τα λάθη οι «ερυθρόλευκοι») και να βρει και καμιά καλή κοντρίτσα.

Ο Πορτογάλος προπονητής από την άλλη, δεν είχε και πολλές λύσεις. Λοβέρα αντί Μασούρα , κατοχή υπέρ των γηπεδούχων, αλλά και δυο ζώνες άμυνας καλοφτιαγμένες μπροστά τους. Ο Ολυμπιακός είχε «πέσει θύμα» του άσχημου ξεκινήματος αρχικά, του έξυπνου στησίματος του Αστέρα και ενώ ο Μαρτίνς με το σκορ 0-0 δεν ήθελε να παίξει το… χαρτί- Ραντζέλοβιτς. Γιατί εδώ που τα λέμε, για να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να βγάλεις και άλλο κεντρικό χαφ (δεν είχε νόημα να βγει ο Ποντένσε), αλλά ο Μαρτίνς δεν είναι προπονητής των μεγάλων ρίσκων. Εδώ δε παίρνει τα απλά. Και μετά από λίγο του χαμογέλασε η μπάλα. Με το σκηνικό λοιπόν διαμορφωμένο έτσι, ήρθε το πέναλτι για τον Ολυμπιακό που έφερε ουσιαστικά και την πρόκριση.

Έτσι είναι η μπάλα. Οι Σέρβοι είχαν αρχίσει να αγκαλιάζουν την πρόκριση, όμως θα ‘χουν να θυμούνται, ότι αυτοί απώλεσαν το σουτ από την βούλα, κάτι που δεν έκανε ο επιθετικός του Ολυμπιακού. Το βρήκε πολύ αργά το γκολ ο Ολυμπιακός, αλλά και τι έγινε; Τα δυο του μπακ έπαιξαν για …τριπλό μεροκάματο, ενώ κανείς δεν έπαψε να το παλεύει μέχρι το τέλος. Ακόμη και ο Μεριά, που έκανε δυο- τρεις γκέλες, προκάλεσε αγανάκτηση στην εξέδρα, όμως είναι ολοφάνερο ότι εκείνη η κωλοστιγμή στο Λονδίνο του ‘χει διαλύσει την ψυχολογία. Αυτό που πρέπει να καθίσουν λίγο να δουλέψουν, είναι τις καλές φάσεις, να τις κάνουν και γκολ. Δε γίνεται σε τέτοιο επίπεδο να μη τελειώνεις σωστά την προσπάθεια.

Επίσης απόντων Φορτούνη-Βαλμπουενά, οι περισσότερες στημένες μπάλες κατεβαίνουν με… χιόνι. Και αν στο "τσακ" τη γλίτωσαν τώρα, ίσως έρθει και η φορά που θα την πληρώσουν. Πρέπει να ‘χεις και κανά δυο έξτρα πλάνα έτοιμα. Τέλος πάντων… Ο Ολυμπιακός είναι πρώτος στο πρωτάθλημα και συνεχίζει στην Ευρώπη. Δεν είναι όλα τέλεια, χρειάζεται δουλειά, ίσως χρειάζονται και άλλες σκέψεις και δοκιμές.

Η ιστορία όμως γράφεται από τα γεγονότα. Και τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις αράδες, ισχύει αυτός που σας έγραψα. Θα συνεχίσει να ταξιδεύει και να παίζει η ομάδα. Και όταν θα μπει ξανά στο γήπεδο για να τη δει ο κόσμος της με ευρωπαϊκή φορεσιά, μπορεί να υπάρχουν και ο Βαλμπουενά και ο Χριστοδουλόπουλος και ίσως και ο Φορτούνης… Άντε και για να σας ξεσηκώσω και λίγο και καμιά μεταγραφή…

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ