OPINIONS

ΠΑΟΚ: Η ζωή χωρίς τον Πρίγιοβιτς

ΠΑΟΚ: Η ζωή χωρίς τον Πρίγιοβιτς

Ο Τσάρλι αναλύει τα νέα δεδομένα που προκαλεί στον ΠΑΟΚ η "χρυσή" μεταγραφή του Πρίγιοβιτς, για το μικρό ενδεχόμενο "φρένου" από τον Ιβάν Σαββίδη και τη μοναδική έτοιμη λύση που ακούει στο όνομα "Μάρκους Μπεργκ".

Αυτό που συμβαίνει με την περίπτωση ΠΑΟΚ και Πρίγιοβιτς είναι παράξενο. Δίνουν στον ΠΑΟΚ 10 εκατομμύρια ευρώ για έναν ποδοσφαιριστή που έτσι κι αλλιώς θα τον πουλούσαν το καλοκαίρι και μοιάζει σαν να του κάνουν μεγάλη ζημιά. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά.

ΥΠΗΡΧΕ ΑΤΥΠΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Στην πραγματικότητα στον ΠΑΟΚ υπήρξε ο απόλυτος αιφνιδιασμός, παρότι είχαν προετοιμαστεί για μία ενδεχόμενη πρόταση στον Πρίγιοβιτς. Γνώριζαν πως ενδιαφέρεται η Μπορντό, η Ρεν και πως δεν ήταν απίθανο να ακούσουν κάποια μεγάλη πρόταση από Κίνα ή από τα Εμιράτα.

Στον ΠΑΟΚ, όμως, κοιμόντουσαν ήσυχοι, γιατί πίστευαν πως είχαν πάρει τα μέτρα τους. Στον βωμό του πρωταθλήματος είχε παρθεί η απόφαση αν χρειαστεί ο Ιβάν Σαββίδης να έχει τον τελευταίο λόγο, για να κρατήσει τον Σέρβο φορ μέχρι το καλοκαίρι.

Ο Σαββίδης είχε εξασφαλίσει πως αν έρθει πρόταση στον Πρίγιοβιτς, θα μπορέσει με αντιπροσφορά να κρατήσει τον Σέρβο φορ μέχρι το καλοκαίρι. Ήταν σύμφωνες και οι δύο πλευρές, πως θα χωρίσουν το καλοκαίρι, με τον ΠΑΟΚ "πρωταθλητή" και τον Πρίγιοβιτς "ήρωα".

Αυτό που άλλαξε είναι πως κανένας δεν περίμενε μία τέτοια πρόταση. Οι παράγοντες της Αλ Ιτιχάντ λειτούργησαν με έναν τρόπο που δεν μπορούσε να εκτιμηθεί. Κάλυψαν το "δεκάρικο" της ρήτρας στο Πρίγιοβιτς και του έκαναν μία πρόταση που δεν γίνεται να υπάρξει αντιπρόταση, ούτε δεύτερη σκέψη από τον ποδοσφαιριστή. Θυμάμαι και γελάω όταν στα πλαίσια της ανάγκης για να "ξεπλυθεί" η διοίκηση του Παναθηναϊκού για το "έγκλημα" που είχε κάνει, να αφήσει τον Μπεργκ με δικαίωμα προσφυγής, διαβάζαμε πως οι Σαουδάραβες δεν συνηθίζουν να πληρώνουν ομάδες, αλλά μόνο συμβόλαια.

Ο Πρίγιοβιτς θα πάρει 5,5 εκατομμύρια το χρόνο για συμβόλαιο 4,5 ετών. Μιλάμε για την απόλυτη εξασφάλιση. Όταν ακούς μια τέτοια πρόταση, δεν μπορεί να υπάρχει κανένα δίλημμα. Είναι 28 και όχι 23. Αν ήταν να κάνει καριέρα στην Πρέμιερ Λιγκ θα την είχε κάνει, γνωρίζει πως είναι η τελευταία του ευκαιρία να πάρει καλά λεφτά από το ποδόσφαιρο και δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για δεύτερες σκέψεις.

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ

Εύλογα σκέπτεται κανείς γιατί γίνεται τόσο ντόρος, γιατί υπάρχει τόσος πανικός για έναν παίκτη που φεύγει, αλλά φέρνει 10 εκατ. ευρώ σε μία ομάδα που βρίσκεται 8 βαθμούς μπροστά. Ο λόγος είναι καθαρά αγωνιστικός και την ευθύνη την έχει ο τρόπος που έχει χτίσει την ομάδα ο Λουτσέσκου.

Για έναν περίεργο λόγο ο Ρουμάνος κόουτς αποφάσισε να χτίσει μία ομάδα απόλυτα εξαρτώμενη από τον φορ της. Ο ΠΑΟΚ είχε χαμηλή δημιουργικότητα, φτωχή παραγωγή επιθέσεων, όμως και την άνεση να διαθέτει στην κορυφή της επίθεσης έναν ποδοσφαιριστή που δεν είχαν οι υπόλοιποι. Αρκούσε να του βάλουν την μπάλα μέσα στην περιοχή, για να την κάνει γκολ.

Ο φετινός ΠΑΟΚ είναι μία καλά οργανωμένη ομάδα, δεμένη ανασταλτικά, όμως ο Λουτσέσκου επέλεξε το υπερβολικό αργό τέμπο, μία συντηρητική διαχείριση και επαναπαύθηκε στην ευκολία που του έδινε στο εύκολο γκολ η παρουσία του Πρίγιοβιτς. Ο Λουτσέσκου δημιούργησε μία ομάδα, άμεσα εξαρτώμενη από τον Πρίγιοβιτς και η επόμενη ζωή χωρίς αυτόν μοιάζει δύσκολη.

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΨΥΧΩΣΗ

Χωρίς τον Σέρβο φορ, όμως, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Ξαφνικά το σίγουρο πρωτάθλημα μπαίνει σε αμφισβήτηση και εδώ δεν μιλάμε για έναν τίτλο, αλλά για την απόλυτη ψύχωση.

Ψύχωση, όμως, που είναι δικαιολογημένη. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει πάρει έξι πρωταθλήματα στην σειρά και να ψάχνει το 7ο με αλαζονικό τρόπο, αλλά είναι μία ομάδα που κυνηγά πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια! Είναι η πρώτη φορά αυτό το τεράστιο χρονικά διάστημα που έχει τόσα πολλά πράγματα να λειτουργούν υπέρ του κι αν χαθεί αυτό το πρωτάθλημα θα είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν ξανά οι ίδιες συνθήκες.

Ο φόβος είναι πως ο οργανισμός του ΠΑΟΚ δύσκολα θα διαχειριστεί την επόμενη ημέρα αν χαθεί αυτό το πρωτάθλημα. Στον οργανισμό του δεν υπάρχει άλλη σκέψη από το πώς θα εξασφαλιστεί η κατάκτηση του.

ΜΠΕΡΓΚ Η ΣΙΓΟΥΡΗ ΛΥΣΗ

Κάποιος που δεν έχει πλήρη επίγνωση τι σημαίνει για τον ΠΑΟΚ το φετινό πρωτάθλημα και τι σήμαινε ο Πρίγιοβιτς για τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, δεν μπορεί να καταλάβει τον λόγο του πανικού. Όμως η αλήθεια είναι πως ξαφνικά έχει μπει ο φόβος και το πρόβλημα είναι μεγάλο. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, το πιο λογικό σενάριο λέει πως θα επωφεληθεί ο Μπεργκ.

Δηλαδή ο Σουηδός στα 33 του, μπορεί να επωφεληθεί την ανάγκη για να μην υπάρξει οποιοδήποτε ρίσκο και να κοστίσει στον ΠΑΟΚ περισσότερα λεφτά απ' ότι θα κόστιζε σε οποιαδήποτε ομάδα για να επιστρέψει στην Ευρώπη το καλοκαίρι.

Θα χρειαστεί βεβαία μία ακόμα οικονομική θυσία, αλλά όταν έχει δώσει 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στον Βέρνμπλουμ, 1,2 στον Χατσερίντι, δεν είναι και τόσο μεγάλο το πρόβλημα να υπερκοστολογίσεις τον Μπεργκ για να σφραγίσεις τον τίτλο. Υπάρχει και η λεπτομέρεια πως στα ταμεία του ΠΑΟΚ, έτσι κι αλλιώς, θα μπουν τα 10 εκατομμύρια από τη ρήτρα του Πρίγιοβιτς, οπότε για την κάλυψη του κενού του τα λεφτά υπάρχουν.

Στην πραγματικότητα, αν ο ΠΑΟΚ, καταφέρει και κλείσει τον Μπεργκ, άμεσα υπάρχει λήξη συναγερμού και έχει καλύψει την απώλεια. Ο Σουηδός είναι μεγαλύτερος σε ηλικία, αλλά έχει και μεγαλύτερη κλάση από τον Σέρβο φορ και την ικανότητα να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα στο γήπεδο, προσφέροντας και τον ίδιο αριθμό τερμάτων.

Συνολικά, είμαι τις γνώμης πως οι ομάδες δεν πρέπει να ξοδεύουν σημαντικά ποσά σε ποδοσφαιριστές χωρίς μεταπωλητική αξία. Εδώ, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει περιθώριο να χάσει το φετινό πρωτάθλημα. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα δεν έχει το περιθώριο να το αφήσει στην τύχη του κι αν χάσει τον Πρίγιοβιτς και μείνει με τον Ακπόμ και τον Καρέλη, το αφήνει στην τύχη του.

Μπορεί εύκολα να έρθει σε κάποιον στο μυαλό η σκέψη "χάθηκαν οι επιθετικοί και πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει ο Μπεργκ;". Η απάντηση είναι πως βρισκόμαστε στον Ιανουάριο και να πάρεις σήμερα σίγουρη λύση, μόνο εύκολο δεν είναι. Σέντερ φορ στις ομάδες παίζει ένας και αυτός που είναι ενεργός και αποδίδει, δεν πουλιέται με τα λεφτά που μπορεί να δώσει ο ΠΑΟΚ.

Οπότε η λύση είναι να ψάξεις για κάποιο καλό όνομα που για διάφορους λόγους δεν παίζει στην ομάδα του, π.χ. Φακούντο Φερέιρα. Πράγματι είναι πολύ καλός φορ, όμως έχει να παίξει από τέλη Αυγούστου και το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ καλείται να το καθαρίσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, όταν και υποδέχεται τον Ολυμπιακό.

Αν πάει πιο μακριά ο τίτλος, έμπλεξε. Δεν έχει περιθώριο να πάρει το ρίσκο και να φέρει έναν ποδοσφαιριστή που θα χάσει χρόνο για να βρει πατήματα. Χρειάζεται σίγουρη λύση και αυτήν μπορεί δεδομένα να την εξασφαλίσει μόνο ο Μπεργκ.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΑΡΤΙ

Περιμένουμε να δούμε το τελευταίο χαρτί που έχει να παίξει ο Σαββίδης. Ένα χαρτί που γνώριζε πως είναι πιθανό να παίξει, όμως υπολόγιζε οι συνθήκες να είναι διαφορετικές. Σύμφωνα με τους ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ, αναμένεται σήμερα στην Θεσσαλονίκη για να έχει συνάντηση με τον Πρίγιοβιτς.

Αν δεν έχει κάποια ελπίδα, κάποια πρόταση να ρίξει στο τραπέζι δεν έχει και λόγο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Δεν είμαι στο μυαλό του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, αλλά δεν αποκλείω να δώσει ένα καλό ποσό για να κρατήσει τον Σέρβο φορ για ακόμα λίγους μήνες, με την υπόσχεση να τον αφήσει να φύγει το καλοκαίρι.

Ακόμα και να ζητήσει να μείνει για ακόμα λίγα παιχνίδια, όμως, η λογική λέει πως δύσκολα ο Πρίγιοβιτς μπορεί να αρνηθεί, να ρισκάρει μία πρόταση ζωής που έχει στα χέρια του. Πρόταση που του εξασφαλίζει τον πρώτο μόλις χρόνο τα λεφτά που έχει βγάλει σε ολόκληρη την καριέρα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ