OPINIONS

Η Λίβερπουλ μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα

Liverpool's Xherdan Shaqiri, second right,  celebrates scoring his side's third goal of the game with Sadio Mane,left, Mohamed Salah and Alberto Moreno during the English Premier League soccer match between Liverpool and Cardiff City at Anfield, in Liverpool, England, Saturday, Oct. 27, 2018. (Dave Thompson/PA via AP)
Liverpool's Xherdan Shaqiri, second right, celebrates scoring his side's third goal of the game with Sadio Mane,left, Mohamed Salah and Alberto Moreno during the English Premier League soccer match between Liverpool and Cardiff City at Anfield, in Liverpool, England, Saturday, Oct. 27, 2018. (Dave Thompson/PA via AP) DAVE THOMPSON/PA VIA AP

Η Λίβερπουλ έχει διορθώσει όλες τις παθογένειες του παρελθόντος, ανταγωνίζεται όμως μία σπουδαία ομάδα για τον τίτλο, την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Τσάρλυ αναλύει τη μάχη στην Premier League.

Ημέρες γιορτών και γύρω μας βλέπουμε χαμογελαστά πρόσωπα. Στην ζωή υπάρχουν μικρές χαρές, οι οπαδοί της Λίβερπουλ όμως, μετά το διπλό που έκανε ο Ρόι Χόντσον στο "Etihad Stadium", είναι σε πελάγη ευτυχίας.

Αυτές τις ημέρες συναντάς ανθρώπους να έχουν αυτό το γλυκό χαμόγελο, που θυμίζει έκφραση εφήβου που νιώθει πως έχει αποδώσει το φλερτ και είναι κοντά στο να γίνει άνδρας και καταλαβαίνεις πως είναι οπαδός της Λίβερπουλ που μετά την ήττα της Σίτι από την Κρίσταλ Πάλας ονειρεύεται το πρωτάθλημα.

Η ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ

Η Λίβερπουλ πράγματι είναι πιο κοντά από ποτέ αυτά τα 28 χρόνια για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Είναι πιο κοντά γιατί είναι έτοιμη. Μετά τον χαμένο τελικό για το Champions League, έγραψα ένα κομμάτι στο contra.gr, στο οποίο εξηγούσα το πόσο κερδισμένη βγήκε η Λίβερπουλ απ' όλη αυτήν την διαδικασία. Από μία σεζόν που δεν κατέκτησε τίποτα, όμως έκανε τους πάντες να καταλάβουν πως γίνεται μία δουλειά που αν ενισχυθεί, είναι σίγουρο πως θα φέρει τίτλους.

Ήταν φανερό πως η δουλειά του Κλοπ είναι ικανή να φέρει μεγάλες επιτυχίες, χρειαζόταν ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση σε χώρους που είχαν εντοπιστεί. Κανόνας είναι πως όταν δουλεύεις καλά, εντοπίζεται εύκολα η αδυναμία σου, ο χώρος που αν ενισχυθείς, θα πάρεις όσα αξίζεις. Η Λίβερπουλ το καλοκαίρι χρειαζόταν world class τερματοφύλακα, ενίσχυση στον άξονα, ποδοσφαιριστές που θα της προσφέρουν περισσότερες λύσεις και να μάθει να κερδίζει και χωρίς να χρειάζεται να παίζει στα κόκκινα.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ

Οι μεταγραφές έγιναν, το καλοκαίρι αποκτήθηκαν οι Άλισον, Κεϊτα, Φαμπίνιο, Σακίρι. Ποδοσφαιριστές που ήρθαν για να δώσουν ακριβώς τα στοιχεία που χρειαζόταν να μπουν στην ομάδα. Θυμίζω πως τον περασμένο Ιανουάριο, έγινε και η προσθήκη του Φαν Ντάικ που έκλεισε το μακροχρόνιο πρόβλημα που τυραννούσε την Λίβερπουλ στο κέντρο άμυνας. Πάντα η δουλειά του προπονητή φθάνει μέχρις ενός σημείου, χρειάζονται και οι κατάλληλοι ποδοσφαιριστές.

Οι Φαν Ντάικ, Άλισον ήρθαν να κλείσουν δύο παθογένειες που ταλαιπώρησαν για πολλά χρόνια την ομάδα. Η Λίβερπουλ τα περασμένα χρόνια δεν κέρδιζε παιχνίδια που ήταν πολύ ανώτερη, γιατί δεχόταν γκολ σε φάσεις που δεν θα ήταν καν επικίνδυνες για τις άμυνες των υπολοίπων που είχαν σαν στόχο τον πρωταθλητισμό. Αυτό το χάντικαπ πλέον δεν υπάρχει.

ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΟ ΤΕΜΠΟ

Ο Κλοπ από την αρχή της σεζόν έδειξε πως έχει βάλει σαν στόχο να μάθει την Λίβερπουλ να κερδίζει και με ανωτερότητα, να μην γίνονται όλα μέσα από τρέξιμο, από εξαντλητικό ποδόσφαιρο υψηλής έντασης. Με αυτόν τον τρόπο, έχει και σαν στόχο να εξασφαλίσει, να υπάρχει διάρκεια μέσα στην σεζόν.

Η φετινή Λίβερπουλ από τις πρώτες αγωνιστικές έδειξε πως η μεγάλη της διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι πως μπορεί να κερδίσει χωρίς να είναι υποχρεωτικό να παίξει καλά, για την ακρίβεια δίχως να είναι απαραίτητο να εξαντλήσει με τα τρεξίματα της και την ένταση που βγάζει τον αντίπαλο. Όπως λέει συχνά και ο Θέμης στην εκπομπή, αφήνοντας και λίγο το πόδι από το γκάζι.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΟΜΑΔΑ

Ασφαλώς και υπήρχε μία αντικειμενική δυσκολία, την οποία την έχουμε συζητήσει πολλές φορές στην εκπομπή. Η Λίβερπουλ μπορεί να ενισχύθηκε σημαντικά, να είναι έτοιμη να φθάσει σε βαθμούς που τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσε ούτε να φανταστεί, το πρόβλημα όμως ήταν πως έχει έναν πολύ υψηλού επιπέδου αντίπαλο. Η Μάντσεστερ Σίτι πέρυσι έφθασε στους 100 βαθμούς και μέχρι να έρθει το παιχνίδι στο "Στάμφορντ Μπριτζ", έδειχνε πως μπορεί να κάνει κάτι ανάλογο και φέτος.

Το διάστημα που η Σίτι έπαιρνε όλα της τα παιχνίδια, έδειχνε ένα επίπεδο πάνω και έμοιαζε να μην έχει πραγματικό συναγωνισμό, η Λίβερπουλ έκανε κάτι σπουδαίο, κατάφερνε και κέρδιζε. Το πετύχαινε χωρίς να εντυπωσιάζει, όμως έπαιρνε τα παιχνίδια της και ήταν κοντά και αρχίζει να φαίνεται πως δεν είναι εύκολο να πας σε τόσο υψηλούς βαθμούς, όταν έχεις την ανάσα κάποιου.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ Η ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΜΠΟΡΕΙ

Πράγματι έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις για να υπάρχει αισιοδοξία Δεν λέω πως είναι εύκολο, πως τελείωσε το πρωτάθλημα, αλλά το μομέντμουμ που έχει δημιουργηθεί, κάνει την Λίβερπουλ τουλάχιστον να φαντάζει ως ισότιμος διεκδικητής. Έχει μία απόσταση τεσσάρων βαθμών και πράγματα να περιμένει. Γιατί αυτό το 15-3-0 έχει έρθει σε μία εποχή που ο Κλοπ φρόντισε να κάνει συντήρηση και να περάσει στην ομάδα με τον τρόπο που ο ίδιος θέλει τις μεταγραφές του καλοκαιριού.

Οι βαθμολογικές απώλειες της Σίτι, έχουν έρθει σε ένα διάστημα που της στοίχισαν σημαντικά οι τραυματισμοί των Ντε Μπράινε, Αγκουέρο. Οι δύο παικταράδες επιστρέφουν και το πιο πιθανό είναι να την επαναφέρουν ξανά στα γνωστά της επίπεδα. Για να κατακτηθεί το πρωτάθλημα εξακολουθεί να απαιτείται υπέρβαση και να πάει η Λίβερπουλ σε πολύ υψηλή βαθμολογία, σίγουρα πάνω από 90 βαθμοί θα χρειαστούν για να κατακτηθεί το πρωτάθλημα.

Ο ΦΑΜΠΙΝΙΟ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

Το πιο σημαντικό είναι πως η Λίβερπουλ τον τελευταίο μήνα ανεβαίνει. Ο Δεκέμβριος έδειξε πως ο Κλοπ πέτυχε να έχουν κρατηθεί δυνάμεις και όλο αυτό το διάστημα δούλευε τους Φαμπίνιο, Κειτά ώστε να τους ενσωματώσει την κατάλληλη στιγμή, με τον τρόπο που ήθελε στην ομάδα.

Στα τελευταία παιχνίδια ο Φαμπίνιο κάνει μεγάλη διαφορά. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που πασάρει μόνιμα με πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας, επιχειρώντας πολλές και δύσκολες πάσες, με έναν εντυπωσιακό διασκελισμό που του επιτρέπει να ανοίγει τις αντίπαλες άμυνες όπως έκανε την Παρασκευή στο πρώτο τέρμα με την Γουλβς, μακριά πόδια που του προσφέρουν την δυνατότητα να βάζει στοπ σε όποιον προσπαθεί να επιτεθεί από τον χώρο του.

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΤΩΝ "ΚΟΚΚΙΝΩΝ"

Το γεγονός πως ο Κλοπ αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να τον περάσει στα πλάνα του, έχει δώσει σημαντική ώθηση αυτόν τον μήνα στην ομάδα. Η Λίβερπουλ τον Δεκέμβριο έχει πετύχει έξι σπουδαίες νίκε, με Εβερτον εντός, στην Μπέρνλι, στο Μπόρνμουθ, με την Νάπολι που έφερε πρόκριση, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στην έδρα της Γουλβς. Ένα δύσκολο πρόγραμμα το έκανε να μοιάζει εύκολο και το πέτυχε, ανεβάζοντας σταδιακά τον ρυθμό της, την επιθετικότητα της και βγάζοντας συνέχεια και άλλους πρωταγωνιστές.

Κέρδισε την Έβερτον με το απίθανό τέρμα του Οριγκί. Στην Μπέρνλι έκανε rotation και το παιχνίδι το κέρδισε, όταν μπήκαν στο 66ο λεπτό οι Φιρμίνο, Σαλάχ, στην Μπόρνμουθ φάνηκε πως ήρθε η ώρα του Φαμπίνιο. Με την Νάπολι επιλέχτηκε η περσινή συνταγή και το γκολ που έδωσε την πρόκριση, το πέτυχε ο Σαλάχ. Στο ντέρμπι με την Γιουνάτιτεντ ήταν η σειρά του Σακίρι και με την Γουλβς πραγματοποίησε εμφάνιση πρωταθλήτριας και μετέτρεψε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, σε απλή διαδικασία.

Πέρασε εμφατικά από το Μολινό, από μία έδρα που η Σίτι άφησε δύο βαθμούς και πρόσφατα ηττήθηκε η Τσέλσι. Ασφαλώς και η αποστολή παραμένει δύσκολη, όμως μετά από 28 χρόνια, η Λίβερπουλ είναι πραγματικά έτοιμη για να κάνει πρωταθλητισμό. Η δουλειά που χρειαζόταν έχει γίνει, υπάρχει όμως ακόμα ένα μεγάλο εμπόδιο. Η Σίτι του Γκουαρντιόλα αυξάνει σημαντικά το ποσοστό δυσκολία τους εγχειρήματος.

Πλέον και οι εταιρίες δίνουν σοβαρές πιθανότητες στην Λίβερπουλ. Μετά την ήττα της Σιτι από την Κρίσταλ Πάλας, στο stoiximan.gr η τιμή κατάκτησης για την Σίτι ανέβηκε στο 1,90 και της Λίβερπουλ πήγε στο 2,10. Η μάχη συνεχίζεται...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ