OPINIONS

Η ΑΕΚ αλλάζει πίστα

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για το συναρπαστικό, από άποψη προκλήσεων επί της παρούσης, 20ημερο που έχει μπροστά της η ΑΕΚ, μέχρι την επόμενη διακοπή. Αν ήταν video game, θα χρειαζόταν περισσότερα κανονάκια γιατί έχασε ζωές.

Όχι δα ότι όσα προηγήθηκαν, παρέπεμπαν σε εύκολες καταστάσεις. Τουναντίον, με τα προβλήματα σε σε ρόλο ταγμένου συντρόφου του από την πρώτη ημέρα παρουσίας του στην ΑΕΚ, ο Ουζουνίδης εισήλθε σε διαδικασία εκ των έσω επιδιορθώσεων, αλχημειών και επίλυσης προβλημάτων, λες και τα κουβαλούσε μαζί του από τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα ωστόσο ανταποκρίθηκε. Δύο στα δύο για το πρωτάθλημα, πρόκριση στους ομίλους του Champions League, σερί αήττητων αγώνων στην Ευρώπη, όπου έπιασε τον αριθμό 14. Τώρα όμως, η πίστα αλλάζει...

Στην επόμενη, οι «κακοί» είναι περισσότεροι, βαριά αρματωμένοι, πιο εξελιγμένοι, κάποιοι εξ αυτών δε, σημαντικά φανατισμένοι για να την αντιμετωπίσουν. Η ηρεμία του προπονητή, η από μέρους του άνοδος του πήχη («είμαστε ανερχόμενη δύναμη στην Ευρώπη» και «στο Champions League θέλουμε αποτελέσματα»), η αναβλύζουσα σιγουριά του ότι η ΑΕΚ θα αποδράσει της στενωπού αλώβητη και αγωνιστικά ενισχυμένη, ομολογουμένως εξιτάρουν, προδιαθέτουν, υπόσχονται. Πάνω στην πίστα όμως θα μετρήσουν οι ζωές. Και εκεί η ομάδα έχει έλλειμμα και θα ψάξει ξανά για υπερβάσεις

Ασφαλώς με όση λαχτάρα προοδεύεις, εξίσου ανυπόμονα προσμένεις και την εκτόξευση της δυσκολίας, για να μετρηθείς με τους καλύτερους. Ισχύει και στα video games. Με μανία πολεμάς για να σου εμφανιστεί ο επόμενος. Και εκεί μετράς τις δυνάμεις σου, διαπιστώνεις πόσα πρέπει και τι μπορείς να διορθώσεις. Θα έχεις και απώλειες. Αλλά αν είσαι ικανός, θα σου έρθουν και τα κανονάκια.

Η ΑΕΚ επί της παρούσης, ξέρει ότι στο Champions League, εκεί όπου απαιτείται να ξεπεράσει τον εαυτό της, θα παίξει χωρίς τους Λιβάγια και Λόπες. Δίχως επίσης τις δύο (δεδομένες όπως παρουσιάζονταν) μεταγραφές που δεν έγιναν. Επί της ουσίας εκκινεί με -4 και έχει στα πιτς επιπλέον 3. Τον Τσιγκρίνσκι ο οποίος (όπως πάντα μετά από τραυματισμό του) χρειάζεται κάποιο χρόνο παραπάνω να για βρει ρυθμό, τους Μπογέ και Αλμπάνη που (και ειδικά ο πρώτος), ακόμα βρίσκονται μακριά από το «είμαι έτοιμος και παίζω». Αυτοί οι 3 ίσως αποδειχθούν τα «κανονάκια» της.

Η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική και με ατόφιο ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον. Σε διάστημα περίπου 20 ημερών, η ΑΕΚ καλείται να αντιμετωπίσει κατά σειρά τους Πανιώνιο (εντός), Αγιαξ, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ (όλους εκτός), Μπενφίκα και Ολυμπιακό (εντός). Το βράδυ της 7ης Οκτώβρη, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το ντέρμπι με την ομάδα του λιμανιού στο ΟΑΚΑ, θα ξέρει που πατά και που βρίσκεται. Αν οι ζωές αποδείχθηκαν αρκετές ή αν η πίστα καλύφτηκε από το ταβάνι που έπεσε στο κεφάλι της. Ασφαλώς μπορεί να υπάρχει και η μέση κατάσταση...

Η ΔΙΚΛΕΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Από την άλλη, ισχύει και το κλισέ: την ιστορία τη γράφουν οι παρόντες. Γνωστό και πολυταξιδεμένο στο χρόνο, αλλά και τόσο μα τόσο αληθές. Αν μη τι άλλο, οι ποδοσφαιριστές που τώρα παίζουν στην ΑΕΚ, αυτοί που υπερασπίζονται τα σκήπτρα της πρωταθλήτριας, έχουν τα κατάλληλο πνεύμα για να συνεχίσουν από εκεί που το άφησαν. Το αποτέλεσμα ασφαλώς και είναι αυτό που πρωτίστως μετράει, ωστόσο η εικόνα είναι αυτή που σε πείθει ότι η ομάδα λειτουργεί όπως πρέπει, με απόλυτη συνειδητοποίηση των απαιτήσεων, ποδοσφαιριστές με τεράστια θέληση και επίγνωση της κατάστασης.

Διαθέτει έναν προπονητή με γνώση του υλικού και ικανότητες να πάρει από αυτό το περισσότερο που μπορεί. Επί παραδείγματι, η ΑΕΚ είχε να νικήσει στην Τρίπολη από το 2011, έκτοτε γνώρισε πολλές δυσκολίες σε αυτή την έδρα και πέρυσι μια ιδιαίτερα ενοχλητική εμπειρία, καθώς οι περίεργες αποφάσεις του Χιμένεθ, οι οποίες τον οδήγησαν σε ένα υπερβολικό rotation, που με τη σειρά του οδήγησε σε οδυνηρή ήττα, η οποία έβαλε φωτιά στα αποδυτήρια της, αλλά εν τέλει δεν κόστισε.

Ακριβώς επειδή η ομάδα αυτή είχε χτίσει χαρακτήρα, τον οποίο διατηρεί ακόμα και σήμερα, μάλιστα με πασιφανώς βελτιωτικές τάσεις. Τα όσα συμβαίνουν εκτός των αποδυτηρίων, ειδικά αυτά που αφορούν σε θέματα μεταγραφικά, ουδόλως απασχολούν τους ποδοσφαιριστές, ενώ ο προπονητής δεν αφήνει κάποια δυσαρέσκεια να αιωρείται όταν είναι μαζί τους, δουλεύοντας στο απόλυτο με αυτούς που έχει. Μικρά μυστικά για μια συνεχιζόμενη επιτυχή πορεία. Ό,τι κι αν συμβεί, το δεδομένο είναι ότι πλέον η ΑΕΚ διαθέτει (πολυεπίπεδα) όσα πρέπει να έχει για να το διορθώσει.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ