OPINIONS

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Η μπίλια στη ρουλέτα της Τούμπας

SUPERLEAGUE / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αν ο Ολυμπιακός προσέξει τα καλά "στημένα" του ΠΑΟΚ και οι αμυντικοί του αποφύγουν τις επιπόλαιες ενέργειές τους, τότε δεν θα κινδυνεύσει στον "τελικό" του πρωταθλήματος.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που τα πράγματα σε ένα ντέρμπι είναι τόσο «τρανταχτά». Εννοούμε φυσικά τα ατού και τις αδυναμίες των δύο «μονομάχων». Στον «τελικό» της Τούμπας λοιπόν, εισπράττοντας ένα κλίμα πίστης για το διπλό από τον Ρέντη, δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να αναφέρουμε ότι σε μεγάλο βαθμό το «κλειδί» της νίκης το κρατάει περισσότερο στα χέρια του ο Ολυμπιακός και λιγότερο ο ΠΑΟΚ. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, ο ρυθμιστής του αγώνα θα είναι περισσότερο ο Ολυμπιακός…

Τι εννοούμε; Η… μπίλια στην «ρουλέτα» της Τούμπας θα κάτσει στο κόκκινο αν ο Ολυμπιακός βρει «απαντήσεις» στα πολύ καλά «στημένα» του ΠΑΟΚ (σε 13 από τα 19 ματς ο «Δικέφαλος του βορρά» έχει σκοράρει από στατικές φάσεις) και περιορίσει τις επιπολαιότητες των αμυντικών του. Επιπολαιότητες που έχουμε δει ειδικά στο ματς με τον Πανιώνιο, τόσο από τον Βούκοβιτς, όσο και από τον Σισέ.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει (με όλο τον σεβασμό στα παιδιά του Πανιωνίου) Ουμάρ Καμαρά, Σίντι Αλί και Τσιλούλη. Έχει Ζαμπά, Ακπόμ, Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί, Πέλκα και Λημνιό. Έχει ποδοσφαιριστές που αν ο Σισέ κάνει κάποιο… δωράκι έξω από την περιοχή, θα πουν «ευχαριστώ» στον Σενεγαλέζο. Για αυτό να είστε σίγουροι. Άλλωστε, το έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μια χαρά εκμεταλλεύεται τις γκάφες των αντιπάλων του. Ο ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να χαριστεί αν ο Σισέ ή ο Βούκοβιτς εμφανιστούν χαλαροί στις μεταβιβάσεις της μπάλας ή αν δεν πάνε πρώτοι στις διεκδικήσεις ή αν κάνουν κάποιο «τσαφ» (όπως έκανε π.χ. ο Βούκοβιτς με τον Πανιώνιο).

Ο Μαρτίνς λοιπόν έχει δουλέψει πολύ στις εγκαταστάσεις του Ρέντη στο να «αναχαιτίσει» τις προσπάθειες του ΠΑΟΚ μέσω των στατικών φάσεων, έχει μελετήσει τις κομπίνες του Λουτσέσκου, έχει καταλάβει πολύ καλά τους κινδύνους που κρύβονται όταν οι «ασπρόμαυροι» στήνουν την μπάλα για να εκτελέσουν ένα φάουλ ή ένα κόρνερ. Αν ο Ολυμπιακός δεν αντιμετωπίσει προβλήματα στα «στημένα» και δεν εμφανιστούν επιπόλαιοι οι αμυντικοί του, τότε το ντέρμπι θα γείρει προς τα… «ερυθρόλευκα».

Οι Πειραιώτες έχουν ανεβάσει κατά πολύ τα ποσοστά ευστοχίας τους. Εξακολουθούν να έχουν έναν πλουραλισμό στην ανάπτυξή τους, εξακολουθούν να μπερδεύουν τους αντιπάλους τους με τη συνεχή κίνηση που κάνουν οι επιθετικοί του χωρίς την μπάλα, εξακολουθούν να «πυροβολούν» κατά ρυπάς την αντίπαλη εστία και από τις αρχές Δεκεμβρίου και έπειτα εμφανίζονται πιο εύστοχοι. Ο δε ΠΑΟΚ παραμένει βεβαίως πιο αποτελεσματικός, αλλά δεν βγάζει τις φάσεις που βγάζει ο Ολυμπιακός. Ίσως γιατί έχει περισσότερη σκοπιμότητα στο παιχνίδι του από τον Ολυμπιακό, καθώς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία των επιθετικών του «Δικεφάλου».

Δεν θέλουμε να γράψουμε υπερβολές, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι το κλίμα που προέκυπτε από το Ρέντη είναι το κλίμα μίας ομάδας που ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη για να πάρει με κανονικό ποδόσφαιρο τη νίκη και όχι να την «κλέψει»! Μας θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα που επικρατούσε πριν από το ντέρμπι του Οκτώβρη του 2015, όπου με τον Μάρκο Σίλβα γράφτηκε και το τελευταίο διπλό του Ολυμπιακού σε ντέρμπι για το πρωτάθλημα.

Υπάρχει αυτοπεποίθηση, υπάρχει πίστη, υπάρχει ανεβασμένη ψυχολογία και κυρίως δηλώσεις χωρίς φανφάρες. Το ξαναλέμε: Το κλίμα στα αποδυτήρια μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το προ 3,5 ετών κλίμα όταν με τον Σίλβα ο Ολυμπιακός έκανε παρέλαση από την Τούμπα. Για ένα πράγμα είμαστε βέβαιοι: Ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα βγουν και θα παίξουν την μπάλα τους, θα βγουν να επιβάλουν τον ρυθμό τους και αν είναι προσεκτικοί στα σημεία που αναφέραμε παραπάνω, τότε το ντέρμπι συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες να βαφτεί κόκκινο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Δίχτυα, κάμερες, πάμε!
Ολυμπιακός: Αποστολή με Αβραάμ, έξω Σολδάνο και Ομάρ
Ολυμπιακός: Τι κάνει ο Λάζαρος όταν ανεβαίνει ως αντίπαλος στην Τούμπα

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ