ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το πρώτο βρετανικό, ηλεκτρικό hypercar

Το πρώτο βρετανικό, ηλεκτρικό hypercar

Στο Λονδίνο παρουσιάστηκε το πρώτο, πλήρως ηλεκτρικό βρετανικό hypercar στον κόσμο, το ολοκαίνουριο Lotus Evija.

Με ισχύ εξόδου 2.000 ίππους και ροπή 1.700 Nm, θέτει νέα πρότυπα όσον αφορά την προηγμένη τεχνολογία EV. Το Lotus Evija είναι το ισχυρότερο αυτοκίνητο παραγωγής, για δρόμο, που κατασκευάστηκε ποτέ.

Όπως όλα τα Lotus, στα 71 χρόνια της μάρκας, το Evija έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει εξαιρετική οδηγική εμπειρία. Είναι το πιο ολοκληρωμένο μοντέλο που κατασκευάστηκε ποτέ από την εταιρεία, θέτοντας νέα πρότυπα για τις δυνατότητες της Lotus. Πάνω απ’ όλα, το μοντέλο είναι "For The Drivers".

Το πρώτο βρετανικό, ηλεκτρικό hypercar

Ως όνομα, η Evija (αποκαλούμενη «E-vi-ya») σημαίνει "το πρώτο που υπάρχει" ή "το ζωντανό". Κι είναι το πρώτο hypercar από το Lotus, το πρώτο μοντέλο της εταιρείας με ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης και το πρώτο καινούργιο αυτοκίνητο που θα ξεκινήσει υπό την εποπτεία της κινεζικής Geely - του ταχύτερα αναπτυσσόμενου ομίλου στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας - που έχει εξαγοράσει τη Lotus (51%).

Στην καρδιά του Evija βρίσκεται ένας υπερ-προηγμένος ηλεκτροκινητήρας. Έχει αναπτυχθεί με τον τεχνικό συνεργάτη Williams Advanced Engineering, φημισμένο από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, από τη Formula 1 έως την ηλεκτροκίνητη Formula E. Η μπαταρία των 70 kw/h / 2000 kW, είναι τοποθετημένη στη μέση, πίσω από τα δύο καθίσματα και παρέχει ενέργεια απευθείας σε τέσσερα ισχυρά μοτέρ. Αυτό το εξαιρετικά αποδοτικό σύστημα είναι το ελαφρύτερο, πιο ενεργειακά πυκνό πακέτο ηλεκτρικής ισχύος που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε αυτοκίνητο δρόμου.

Το πρώτο βρετανικό, ηλεκτρικό hypercar

Κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, έχει απόσταση 10,5 εκ. από το έδαφος, ζυγίζει μόλις 1.680 κιλά (το ελαφρύτερο ηλεκτρικό υπερ-αυτοκίνητο που θα κυκλοφορήσει ποτέ) και θα χαρακτηρίζεται από υψηλή αεροδυναμική. Το Evija διαθέτει πέντε λειτουργίες οδήγησης: Range, City, Tour, Sport και Track.

Επιταχύνει στα 0-00 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα, αναπτύσσει τελική ταχύτητα πάνω από 320 χλμ./ώρα και έχει αυτονομία 400 χλμ. Βέβαια, αν κινείται τόσο γρήγορα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση ενέργειας.

Το πρώτο βρετανικό, ηλεκτρικό hypercar


Στην Αγγλία, θα διατίθεται προς 1,7 εκατομμύρια λίρες (περίπου 1,84 εκατ. ευρώ) πλέον δασμών και φόρων. Οσον αφορά στη φόρτιση, από μονάδα 350kW, η οποία είναι σήμερα η πιο ισχυρή διαθέσιμη - ο χρόνος φόρτισης του Evija θα είναι 12 λεπτά για το έως 80% της μπαταρίας και 18 λεπτά έως το 100%. Η παραγωγή θα ξεκινήσει μέσα στο 2020 και περιορίζεται σε 130 αντίτυπα…

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ