ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το πρώτο ηλεκτρικό Lexus είναι γεγονός

Το πρώτο ηλεκτρικό Lexus είναι γεγονός

Το νέο ηλεκτρικό Lexus UX 300e, ένα αστικό crossover που εμπεριέχει 15 χρόνια εμπειρίας Lexus σε ηλεκτροκίνητα οχήματα, είναι έτοιμο και θα πωλείται από τα τέλη του έτους 2020.

Εφοδιάζεται με ηλεκτροκινητήρα ισχύος 150 kW (204 hp), με 300 Nm άμεσης ροπής, έχοντας μπαταρία ιόντων - λιθίου 54,3 kWh, και χαρίζοντας περίπου 350 χλμ. αυτονομίας. Το μοντέλο επιταχύνει στα 0-100 χλμ./ώρα σε 7,5 δευτ., αναπτύσσοντας τελική ταχύτητα 160 χλμ./ώρα, εκπέμποντας μηδενικούς ρύπους.

Σχεδιαστικά, το UX 300e χαρακτηρίζεται από καινοτόμα αεροδυναμικά στοιχεία. Τα μπροστινά καπάκια, κάτω τις γρίλιες, ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα ανάλογα με τις απαιτήσεις ψύξης, μειώνοντας την αεροδρυναμική σε μόλις 0,31.

Το πίσω φως μειώνει τις πιέσεις του αέρα κατά περίπου 16%, συμβάλλοντας στη σταθερότητα στις στροφές και στους πλευρικούς ανέμους. Επίσης, οι τροχοί διαθέτουν αεροδυναμικά πτερύγια στις ακτίνες, παρόμοιου σχήματος με το «Gurney flap» που έχουν μονοθέσια F1, για τη ρύθμιση της ροής του αέρα.

Το πρώτο ηλεκτρικό Lexus είναι γεγονός

Οσον αφορά τους χώρους, με τη συμπαγή μπαταρία ιόντων λιθίου, τοποθετημένη κάτω από τα πίσω καθίσματα και κάτω από το πάτωμα της καμπίνας, ο χώρος αποσκευών στο νέο UX 300e είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος από αυτόν του UX 250h, ενώ οι πίσω επιβάτες απολαμβάνουν σχεδόν τον ίδιο χώρο για τα πόδια. Παράλληλα, το UX 300e διαθέτει θερμαινόμενα πίσω καθίσματα, συνεισφέροντας στην αίσθηση της πολυτέλειας και μειώνοντας την ανάγκη κλιματισμού.

Και ακόμη, η δερμάτινη ταπετσαρία, είναι εμπνευσμένη από το «sashiko», μια παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική ραψίματος που χρησιμοποιείται για τις στολές τζούντο και kendo, για καλύτερο αερισμό του καθίσματος. Επίσης, δουλειά έγινε και στην ακουστική του αυτοκινήτου, ως προς το κλείσιμο της πόρτας. Με βάση μια έρευνα για τα εγκεφαλικά κύματα που δημιουργήθηκαν όταν κλείνει μια πόρτα αυτοκινήτου, η ομάδα των μηχανικών επέλεξε υλικά και προσάρμοσε το σχήμα της πόρτας κατά δέκατα του χιλιοστού, ώστε να παράγει έναν ικανοποιητικό, καθησυχαστικό τόνο.

Αλλά διαθέτει και στοιχεία πολυτελείας καθώς τα χειριστήρια διαθέτουν μια ασύρματη πηγή φωτός LED που τροφοδοτείται από ηλεκτρική επαγωγή. Αυτή η προηγμένη, αλλά κομψή λεπτομέρεια βοηθά τον οδηγό ή τον συνοδηγό να βρουν το χειριστήριο εξαερισμού στο σκοτάδι.

2020.02.26
2020.02.26 2020.02.26

Ένα άλλο έξυπνο σύστημα, είναι η λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων στο UX 300e. Βασισμένη στο πνεύμα «Omotenashi» (ιαπωνικά για «φιλοξενία και ευγενική εξυπηρέτηση»), οι υαλοκαθαριστήρες σταματούν αυτόματα όταν ανοίγει μια πόρτα για να προστατέψει τους επιβάτες από το να πιτσιλιστούν, μπαίνοντας ή βγαίνοντας.

Οσον αφορά στην ασφάλεια, εφοδιάζεται με το πακέτο Lexus Safety System +, που περιλαμβάνει Pre-Collision System, Lane Tracing Assist, Adaptive High-beam System, Road Sign Assist και Dynamic Radar Cruise Control.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ