ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το ηλεκτρικό Hyundai Kona κοστίζει 37.990 ευρώ

Το ηλεκτρικό Hyundai Kona κοστίζει 37.990 ευρώ

Με δύο διαφορετικές εκδόσεις ηλεκτροκινητήρων 39kWh (136hp) και 64kWh (204hp), προσφέροντας αυτονομία 449 χιλιομέτρων.

Το είδα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, κατά την παρουσίαση του σχεδίου της ηλεκτροκίνησης από την κυβέρνηση, αναφορικά με τις επιδοτήσεις που θα δοθούν. Και είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό το κομμάτι, διότι για να πουληθούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, χρειάζονται κυβερνητικά κίνητρα, επειδή τα αυτοκίνητα αυτά είναι πολύ ακριβότερα από τα συμβατικά, λόγω τεχνολογίας.

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

Για παράδειγμα, το ολοκαίνουργιο Hyundai KΟΝΑ Electric, το οποίο ήρθε στην Ελλάδα με τιμή από 37.990 ευρώ, με την επιδότηση αγοράς των 5.500 ευρώ για την αγορά από ένα ιδιώτη, η τιμή θα πέσει στις 32.490 ευρώ, που είναι πιο… λογική, ενώ αν το πάρει ένας επαγγελματίας για ταξί, με τη μείωση των 10.500 ευρώ, θα κοστίσει 27.490 ευρώ.

Το ολοκαίνουργιο μοντέλο, ήρθε, λοιπόν, στην Ελλάδα, και είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό compact SUV, της αγοράς.

Διατίθεται με δύο εκδόσεις κινητήρων, με 204 hp / 150 kW και ροπή 395 Nm και μεγάλη μπαταρία 64 kWh που χαρίζει αυτονομία 449 χιλιομέτρων και επιτάχυνση στα 0-100 χλμ./ώρα σε 7,9 δευτερόλεπτα.

Η μικρότερη μπαταρία των 39 kWh, δίνει αυτονομία 305 χιλιόμετρα και 453 χιλιόμετρα εντός πόλης, με τον ηλεκτροκινητήρα ισχύος 136 hp / 100 kW και 395 Nm ροπής.

Η φόρτιση της μπαταρίας ιόντων λιθίου έως και το 80% της χωρητικότητάς της διαρκεί περίπου 54 λεπτά με τη χρήση ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) 100 kW. Με τον ενσωματωμένο φορτιστή των 7,2 kW, η φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) διαρκεί έως 9 ώρες και 35 λεπτά για πλήρη φόρτιση (0%-100%) της μεγάλης μπαταρίας 64kWh και 6 ώρες και 10 λεπτά για τη μπαταρία 39kWh. Η φόρτιση μπορεί να γίνει και από κοινή οικιακή πρίζα χρησιμοποιώντας το καλώδιο ICCB. Η θύρα φόρτισης βρίσκεται στη μάσκα του αυτοκινήτου, δίπλα στο λογότυπο Hyundai.

Το ηλεκτρικό Hyundai Kona κοστίζει 37.990 ευρώ

Σχεδιαστικά, η ηλεκτρική έκδοση διαφοροποιείται από την κλειστή μάσκα, που βελτιώνει τον αεροδυναμικό συντελεστή στα cd 0,288, ενώ φέρει και LED Composite Light, που ενισχύει τις οπτικές εντυπώσεις, και LED φώτα ημέρας που βρίσκονται πάνω από τους επίσης LED προβολείς. Διαθέτει και πίσω αεροτομή με ενσωματωμένο το LED φως των φρένων και αεροδυναμικές ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών.

Το μήκος των 4,18 μ., είναι αυξημένο κατά 1,5 εκ. σε σχέση με το συμβατικό Kona, έχει πλάτος 1.8 μ. και ύψος 1.57 μ. (+2 εκ.), ενώ το μεταξόνιο των 2,6 μ. διατηρείται ίδιο.

Κι επειδή η ηλεκτρική λειτουργία έχει άλλες απαιτήσεις, η κεντρική κονσόλα/γέφυρα του ΚΟΝΑ Electric συνδυάζει τα κουμπιά P, N, D και R με τον επιλογέα shift by wire, και ακριβώς από κάτω βρίσκεται ένας επιπλέον μεγάλος χώρος για προσωπικά αντικείμενα. Φέρει ψηφιακό πίνακα οργάνων 7,0 ιντσών, οθόνη αφής 10,25'' για το σύστημα ενημέρωσης / ψυχαγωγίας, κάμερα οπισθοπορίας με δυναμικές γραμμές καθοδήγησης, head-up display, χώρο αποσκευών 332 και μπορεί να αντέχει μπαγκαζιέρα με βάρος αποσκευών έως 80 κιλά.

Το ηλεκτρικό Hyundai Kona κοστίζει 37.990 ευρώ

Παράλληλα, εφοδιάζεται με σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, μέρη της σουίτας τεχνολογιών Hyundai SmartSense. Μεταξύ αυτών τα Forward Collision Avoidance Assist with Pedestrian Detection (Υποβοήθηση αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης με ανίχνευση πεζών), Blind Spot Collision Warning including Rear Cross Traffic Collision Warning (Προειδοποίηση τυφλού σημείου και κάθετης κίνησης με όπισθεν), Lane Keeping Assist (Υποβοήθηση παραμονής σε λωρίδα κυκλοφορίας), Driver Attention Warning (Έλεγχος κατάστασης οδηγού), Intelligent Speed Limit Warning (Προειδοποίηση ορίων ταχύτητας), Lane Following Assist (Υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας), High Beam Assist (Υποβοήθηση μεγάλης σκάλας προβολέων), καθώς και έξυπνο Cruise Control με σύστημα Stop & Go (SCCw/ S & G).

Σημειώνουμε ότι οι δύο τεχνολογίες Lane Following Assist (Υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας) και έξυπνο Cruise Control με σύστημα Stop & Go (SCCw/ S & G) προσφέρουν στο ηλεκτρικό SUV της Hyundai την προηγμένη εμπειρία της ημιαυτόματης οδήγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ