ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι δείχνει το μπλε φως του Opel Grandland X

Τι δείχνει το μπλε φως του Opel Grandland X

Το μπλε φως σηματοδοτεί την αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση, είναι όμορφο και θα φωτίζει την καμπίνα.

Σήμερα, 24 Αυγούστου, άνοιξε η πλατφόρμα της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, για όσους θέλουν να αγοράσουν ηλεκτρικό και να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης. Αφορά και ιδιοκτήτες ταξί που θέλουν να αγοράσουν είτε αμιγώς ηλεκτρικό, είτε plug-in hybrid, όπως για παράδειγμα το νέο Opel Grandland X plug-in hybrid, με το οποίο θα ασχοληθώ σήμερα.

Το μοντέλο, εκτός από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, έχει και ηλεκτρικό μοτέρ, ώστε να κινείται ηλεκτρικά και να έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων και αθόρυβη λειτουργία.

Προκειμένου να κάνει αισθητή την παρουσία του στο δρόμο, για οδηγούς και πεζούς, φέρει ένα κομψό μπλε φως στο παρμπρίζ, ακριβώς κάτω από τον εσωτερικό καθρέπτη. Όταν είναι αναμμένο, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης διακόπτει τη λειτουργία του και το Grandland X βασίζεται αποκλειστικά στην ηλεκτρική ενέργεια. Για το σκοπό αυτό, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει τη ρύθμιση «electric» από τα διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης, και το υβριδικό μοντέλο αλλάζει αυτόματα σε ηλεκτρική λειτουργία.

Πέραν αυτού, ακόμα και η τροχαία θα μπορεί να καταλάβει ότι σε περιοχές ελεγχόμενης κίνησης μειωμένων ρύπων, μόνο για ηλεκτροκίνητα οχήματα, το Grandland X μπορεί να κινείται ελεύθερα, όταν έχει αναμμένο το μπλε φως.

Τι δείχνει το μπλε φως του Opel Grandland X

Προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια διαθέσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για οδήγηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων και μπλε φωτισμό στην πόλη, το Grandland X plug-in hybrid διαθέτει μία λειτουργία «e-Save». Η λειτουργία αυτή επιτρέπει την εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στη μπαταρία υψηλής τάσης, για μετέπειτα χρήση, όπως για οδήγηση σε περιοχές όπου επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο ηλεκτρικών οχημάτων. Ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιεί αυτή τη λειτουργία μέσω της έγχρωμης οθόνης αφής του συστήματος ενημέρωσης / ψυχαγωγίας - infotainment, διατηρώντας επομένως μέρος ή το σύνολο της διαθέσιμης ηλεκτρικής ενέργεια μέχρις ότου κριθεί απαραίτητη στη διαδρομή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπλε φως στο Grandland X plug-in hybrid, ο μπλε εσωτερικός φωτισμός, τα μπλε φώτα σε πυροσβεστικά οχήματα από τη δεκαετία του 1930, έχει μακρά παράδοση στην Opel, από το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης του 2003, με το εντυπωσιακό πρωτότυπο Insignia, το Opel Vivaro Surf του 2015, τον μπλε φωτισμό στο χώρο αποσκευών του Opel Vivaro Sport και του Opel ADAM.

Καταλήγοντας, το Opel Grandland X διατίθεται ως plug-in hybrid, με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς (FWD) και ισχύ έως 224 ίππους (165 kW), καθώς και σε τετρακίνητη έκδοση Hybrid4, με ισχύ έως 300 ίππους (221 kW).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ