ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι αλλάζει σε ρυμουλκούμενα, βαρέα οχήματα και συσκευές αφής πεζών στα φανάρια

Τι αλλάζει σε ρυμουλκούμενα, βαρέα οχήματα και συσκευές αφής πεζών στα φανάρια
VOLKSWAGEN AG

Τρεις σημαντικές αποφάσεις, εξέδωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Με Υπουργική Απόφαση, που προσάρμοσε στην ελληνική νομοθεσία Κοινοτική Οδηγία, ρυθμίζονται οριστικά θέματα που αφορούν την έλξη όλων των ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων της κατηγορίας Ο (Ο1: έως 0,75 τόνους, Ο2: από 0,75 έως 3,5 τόνους, Ο3 από 3,5 έως 10 τόνους, Ο4: μεγαλύτερο από 10 τόνους).

Η Υπουργική Απόφαση ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων σε όλα τα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα της κατηγορίας αυτής (από μπαγκαζιέρες, τροχόσπιτα, μέχρι και μεγάλα ρυμουλκούμενα μεταφοράς εμπορευμάτων). Προβλέπεται η χορήγηση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για όλα τα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα. Επίσης, ρυθμίζει τις προϋποθέσεις έλξης των ρυμουλκούμενων ανάλογα με την κατηγορία τους και το έλκον όχημα.

Βασικό σημείο είναι ότι πρέπει το έλκον όχημα να μπορεί τεχνικά να έλξει το ρυμουλκούμενο ή το ημιρυμουλκούμενο. Κι ακόμη, τις μεταβατικές διατάξεις για τα ήδη κυκλοφορούντα ρυμουλκούμενα ή ημιρυμουλκούμενα. Προβλέπεται ότι όσα κυκλοφορούν με σημειώματα έλξης (μπαγκαζιέρες, τρέιλερ, τροχόσπιτα, οχήματα για μεταφορά σκαφών – αγωνιστικών αυτοκινήτων – μοτοσικλετών – αλόγων - αθλητικού εξοπλισμού) θα πρέπει να εφοδιαστούν με άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες εντός 9 μηνών.

Πλέον, δίνεται η δυνατότητα να κατέχει κάποιος στο όνομά του ένα ρυμουλκούμενο χωρίς να κατέχει έλκον όχημα (π.χ. ένα τροχόσπιτο, ένα όχημα μεταφοράς σκαφών ή αλόγων) και να μπορεί να το συνδέσει σε ένα έλκον όχημα που τεχνικά δικαιούται να το κάνει. Με αυτή τη ρύθμιση επιλύονται και τα αιτήματα των ιδιοκτητών και των εμπόρων τροχόσπιτων, αλλά και των ομοσπονδιών μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Τέλος, η χορήγηση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας σε όλα τα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα της κατηγορίας Ο, θα οδηγήσει σε καταγραφή τους στο μητρώο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει το σύνολο των οχημάτων που κυκλοφορούν.

Θεσμοθέτηση όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας σταθμών βαρέων οχημάτων

Με νέα Υπουργική Απόφαση, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα λειτουργίας σταθμών αυτοκινήτων βαρέων οχημάτων, δημοσίας ή ιδιωτικής χρήσης, διευρύνοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης των υποδομών στάθμευσης οχημάτων της κατηγορίας αυτής στην χώρα μας, καλύπτοντας έτσι την έλλειψη κανονιστικής διάταξης στον τομέα αυτόν.

Μεταξύ άλλων, στην απόφαση καθορίζονται η διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κυκλοφοριακή σύνδεση με το οδικό δίκτυο, η χωροθέτηση των σταθμών, οι απαιτούμενες παροχές και λοιπές υποδομές εξυπηρέτησης οχημάτων, καθώς και οι τεχνικές προδιαγραφές και λεπτομέρειες του κατάλληλου σχεδιασμού των χώρων, συμπεριλαμβανομένων και ενδεικτικών σκαριφημάτων.

Ετσι, δίνεται λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης στάθμευσης των λεωφορείων, των διαφόρων τύπων φορτηγών, βυτιοφόρων αλλά και των αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων, στο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα συμμόρφωσης εντός 18 μηνών, με τα οριζόμενα στην απόφαση αυτή, των υφιστάμενων σταθμών βαρέων οχημάτων που δραστηριοποιούνται σήμερα, προκειμένου να διατηρήσουν τη λειτουργία τους.

Εξάλλου, όλοι οι Σταθμοί Βαρέων Οχημάτων θα υπόκεινται πλέον σε επιθεώρηση από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών.

Τεχνικός Κανονισμός για συσκευές αφής πεζών και χρήση σε φωτεινούς σηματοδότες

Με μία ακόμη απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, τίθεται σε ισχύ ο Τεχνικός Κανονισμός για τον Καθορισμό των Εθνικών Απαιτήσεων για συσκευές αφής πεζών και τη χρήση τους σε φωτεινούς σηματοδότες, που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετος εξοπλισμός στις διαβάσεις πεζών.

Ο νέος Τεχνικός Κανονισμός είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών καθώς και όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της φωτεινής σηματοδότησης σε όλη την Επικράτεια.

O νέος κανονισμός συντάχθηκε με γνώμονα την οδική ασφάλεια των χρηστών και με κύριο στόχο την ομοιογένεια στο σχεδιασμό και τη χρήση συσκευών αφής πεζών ανά την Επικράτεια. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και ασφαλής πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα όρασης στο δομημένο περιβάλλον.

Ο Τεχνικός Κανονισμός έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο των Δημοσίων Έργων...

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ